Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246238 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #1500 Dátum: 2017. Május 01. 21:04 »
Semennyire !
Amint elkezd mézelni az akác ott hagyják mint a szél
a repcét.
Több év is volt ilyen,melegben már első nap is komoly
mennyiséget tud adni az akác
Reggel még a repcét járták,délután az akác adott egy-két kilót.
Ilyen napon pergetett repcén gyorsan túl kellett adni.
Volt úgy hogy a hordó egy jó része,negyede,ötöde akác nektár volt.
Megoldás kevergetés,gyors eladás.
Ne félj a repcétől,ha jól mézel az akác,rá se bagóznak.
Csavard ki az előző mézeket és hajrá!
Szerlo!
Nehézséget a kaptáraidba.

Csányi Antal

« Válasz #1501 Dátum: 2017. Május 01. 21:18 »
Köszönöm szépen! Neked is!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1502 Dátum: 2017. Május 01. 21:28 »
Nógrádi akác teljesen lefagyott. Gödöllői dombságon rosszabb a helyzet, mint tavaly volt. Sokkal nagyobb területen és magasabb térszínen is fagyott az akác. A Gödöllőről Aszódra menő út mind a két oldalán az akácfák feketék.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1503 Dátum: 2017. Május 02. 07:47 »
Nálam nem fagyott el tökre, de nyűglődik úgy néz ki mint amint végig ment a világháború, felét lelőtték a virágnak a másik felének a fele sebesült.
Lehet hogy maradok a seggemen, kutya sok repce van a környékemen és még nagyon sokáig fog virágozni, ez biztos az akác meg bizonytalan de nagyon,  ezeknek a fáknak már a tél is odaba@ott,  mint a szőlőmnek.
Néztem egy másik erdőt védetebb helyen van tőlem 40 km re,  jobban néz ki valamivel de, amúgy is népszerű hely, most meg már annyi tábla van kint hogy nem teszem kockára az amúgy kicsi de kitűnő állományomat.
Áh belevágom a fütykös9t az egész akácba úgy ahogy van,  megelégszek egy 60 kg/ család repcével meg egy mázsás napraforgóval.
Üdv:robi

« Válasz #1504 Dátum: 2017. Május 02. 08:03 »
Jahj robi, szerényebben, bár nálad bizton meglesz, ha esik ha fúj  ;D , az a család ad még majd 5szaporulatot, meg etetés nélkül beteleltetik majd magukat.  ;)

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1505 Dátum: 2017. Május 02. 08:14 »
Csak hülyeségből írtam  :D, de a fele fogható azért ahoz nem kell egyetem, csak jó méhek.

« Válasz #1506 Dátum: 2017. Május 02. 08:59 »
"Néztem egy másik erdőt védetebb helyen van tőlem 40 km re,  jobban néz ki valamivel de, amúgy is népszerű hely, most meg már annyi tábla van kint hogy nem teszem kockára az amúgy kicsi de kitűnő állományomat."

Meg majd ez is fogható lesz, és még 40 km re sem kell majd menned. Ne adja isten majd egy fasza zárlat. Szerényebben, a jó eredményekhez igazad van jó családok kellenek, meg ezer más apróság amin bukik a dolog. Ebből egy kezdő elmondom neked mit vesz le : 60 meg 100 vicc nem vicc. Vajon mit ért egy kezdő pl a mostani akác virág "körképből" ... minden év más, minden méhész más, ésszerű és átgondolot határok között mozogjunk a megfogalmazások terén.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #1507 Dátum: 2017. Május 02. 09:29 »
Igazad van, de a paraszt mindig dob rá egy lapáttal, arra már rájöttem  hogy sokkal több hülye ember szaladgál az országban mint 25-30 évvel ezelőtt.
Három éve egy koma  tök hülyén nekiugrott, vett 50 hunort komplett, félmisiért pergetőt, ifát meg ilyeneket. Idén tavaszra az utolsó tizen valahányt is becsukta. Belevert a marha vagy 4 millát kérdezés nélkül, egyetlen dolgot kérdezett tőlem első év végén naprán: hogy lehet az hogy alig keresett vele holott elvileg 15 millát kellett volna hoznia. Mondom neki hihetően(pikappom is rásegített): mi az hogy 15 ötöt?? 20- 22-őt kell neki "tudnia" egy közepes évben ba@meg.  Mit ba@tál el ba@meg?? 
Az ilyen csak simán agyhalott, szerintem aki ílyen hülyén bele mer vágni valamibe annak még a nyolc osztálya sincs meg, megérdemli a szopást, szinte kéri követeli magának a bránert.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 02. 09:36 írta robi 75 »

« Válasz #1508 Dátum: 2017. Május 02. 20:33 »
Talán igazad is van, de nagyon rátesz , hogy mindenhonnan az folyik légy önálló légy a magad ura, ha hiszel benne menni fog. Na ezt sokan elhiszik és majd ők megmutatják, vagy nem. Türelem, alázat meg sok tanulás és évek, na sokan ezt akarják megspórolni. Hasonló példával én is szolgálhatnék a környezetemben.

De , hogy ne legyen off. 4 cm és fehér bimbós virág között van most nálam az akác. Mi lesz ebből .... de ez a nagy eltérés nem nyugtat meg .

« Válasz #1509 Dátum: 2017. Május 03. 11:50 »
AKÁC HELYZET : JÓ SZAR , FÁK TETEJE KOPASZ , 3 MÉTERIG ZÖLD , KÉT MÉTEREN SZEDETT NYÍLÓ ÁG HULLIK MINT A HÓ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

« Válasz #1510 Dátum: 2017. Május 03. 15:41 »
Több fáról való.

« Válasz #1511 Dátum: 2017. Május 03. 17:41 »
Sok jóra én sem számítok az idei akácon. A környékbeli akácosok jelentős része elfagyott. Ami bimbót látni az átlagosan 3 cm. Nincs olyan előrehaladott állapotban, mint az itt  feltöltött képeken. Egész április hűvös, szeles, szeszélyes volt. Ma is 11-12 fok egész nap és eső. De az legalább esne rendesen...
Nem mesze tőlem van egy viszonylag szép repcetábla, de bár ne lenne. Ilyen körülmények között eléggé fogyasztja a méheket. Rengeteg elveszik, ledermed hordás meg alig van belőle.
De már nem kell sokat várni és hamarosan megtudom milyen lesz az idei valóság...

« Válasz #1512 Dátum: 2017. Május 04. 22:06 »
Valahogy úgy érzem mi méhészek a 2017-es akácvirágzást jobban várjuk mint bármikor eddig.
Okait csak gyanítom, biztosan nem tudom.
Vannak kézenfekvő okok, anyagilag "kivérzett" a csapat, és jó lenne egy klassz esztendő, klassz árral.
Akácvirágzás alatt honnan tudjuk, hogy velünk szemben egy méhész jön?
A méhészek állandóan az eget nézik, és mindenki a jó időnek drukkol.
Még hogy nincs éghajlatváltozás?
Ez a hőmérsékleti hullámvasút évek óta tart, de az idén kaptunk eddig hideget, meleget.
Irtózatosan nagy lutri lett a méhészkedés.
A három tényező ami kell a sikerünkhöz, egyre kevesebbszer passzol.
A méhcsaládok megfelelő időbeni erőssége, az időjárás megfelelősége, és természetesen a méhlegelő minősége.
Az első dologért a méhész felelős, de vannak olyan tényezők amiről nem tehetünk.
Ilyen a méhmérgezés, a nem megfelelő hatóanyagú gyógyszerek (destruktor este) és hasonlók.
Az időjárástényező lett talán a legbizonytalanabb, mert ez meghatározza a méhcsaládjaink állapotát és a méhlegelőt is.
Nemrég, profi méhészek társaságában voltam egy baráti találkozón.
Természetesen a fő téma, a jelen kor méhészkedésében rejlő óriási bizonytalanság, amit főként a kiszámíthatatlan időjárás tartogat számunkra.
Ha felállítok a 34 éves méhészeti "pályafutásomról" egy statisztikát, azt látom, hogy az utóbbi 6 évben több rosszul sikerült akác volt, mint előtte a 27-ben.
Az ideiről még nem tudok beszámolni, csak reménykedem mint a többi méhésztárs.

Nagyernyei Attila

« Válasz #1513 Dátum: 2017. Május 05. 13:21 »
Az egész méhészkedés egy nagy cumi , ma délig fekete felhők alatt 20 család anyátlanítása , az utolsót napernyő alatt esőben befejezve !!!!!!!

« Válasz #1514 Dátum: 2017. Május 05. 15:46 »
Most eszmélnek rá a méhészek , hogy az áprilisi tél hatalmas károkat okozott az akácosokban !!!!!!!!