Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3164 válasz
  • 1167691 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #3150 Dátum: 2025. Január 29. 19:33 »
Koki, kivancsi111 ezt kérdezi tőlem?
"Mivel termeltél a laktanyában mézet?"
Mivel a katonaság alatt állandó kilépőm volt, a munkaidő után oda mentem ahova akartam, ugyanis én volta a "T írnok", az-az titkos írnok.
Ez alatt voltam sítáborban, és elvégeztem Zalaapátiban a Méhésziskolát, és jártam az Atomerőműbe vizsgákra.

Szerintem ezt engedjük el...

« Válasz #3151 Dátum: 2025. Január 29. 19:46 »
Lemásolom ha akarjátok a Zalaapáti Méhésziskolában kapott bizimet, és akkor voltam katona.
Ezt az eltávot a véradásaim miatt kaptam!!!!!
Aki volt katona tudja, hogy véradásonként 3 nap járt.
Ruff János (Szőnyi veje) volt a tanárunk.
Szerintem is engedjük el.
Ott tanultam a lépes méztermelést, a szakszerű viaszfőzést, az anyanevelést és sorolhatnám.
Azok a sulik még értek valamit!
Én aludtam a cserépkályha mellett, és éjszakánként raktam a tűzre nehogy elaludjon.
60-70 centis hó volt, nagyon hangulatos.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #3152 Dátum: 2025. Január 30. 07:33 »
Ha annyira otthon vagy a témában neo akkor miért írsz ilyeneket?
"Mondjuk a Te esetedben sem feltétlenül igaz, mert ha olyan magas víztartalmú mézet kevertél össze az alacsonnyal, ami méznek nem nevezhető, akkor ez is hamisítás."
Én mit írtam?
"Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is."
És ezt te még komolyan is gondolod?
A 19-es akácméz nem piacképes mert lefolyik a kanálról, de nem erjed meg!

Attila!
Először nézd már meg, hogy ki-mit írt, mert kevered a szezont a fazonnal. Ott van egy ha szócska, ami ugyebár nem tényt jelent. pusztán arra utal, hogy az aznap behordott méz kipergetve, az alacsonyabb sűrűsége folytán a hordó tetején gyűlik össze, ami  a magas víztartalma miatt képes lehet az erjedésre. vannak ilyen csapadékos évek, amikor a levegő magas páratartalma miatt a méhek sem képesek ilyen rövid idő alatt besűríteni a nektárt. Egy ilyen mézet mikor, meddig, ilyen eszközzel kevergetsz, hogy elvegyüljön?
Utána mondanám, hogy próbáld már meg értelmezni, hogy én mit írtam, de sajnos látom, hogy ez reménytelen. Leírtam már, nem vagyok ellensége az egalizálásnak, céloztam is rá a téma elején, hogy sok igazság van abban amit írtál. Csak  valamiképpen mindenáron össze akarsz keverni (nagyon-nagyon védekezés szagú a dolog, no nem a részedről, hanem feljebbről), hogy én mit állítottam. Ezért pontokba szedem.
1. jelenlegi jogszabály érvényteleníttetése bírósági úton.
2. Amikor ez megtörténik, akkor leáll a kevert, üvegezett mézek forgalmazása, mert nincs érvényes jogszabály, ami megengedné. 3. Ebben az időszakban csak termelői mézeket lehet forgalmazni,  mert arra nem vonatkozik a tiltás, hiszen az élelemiszer előállítója hozza forgalomba az alaptermékét. 4. Elindul a harc az új jogszabály megalkotásáért, amelyben majd benne lesz a mostani lobbi érdeke, hogy a keverés (homogenizálás) milyen feltételekkel történhet meg. Szerintem alapvető, hogy meg kell határozni majd a grammonkénti minimális pollen darabszámot (nem pedig százalékos pollenarányt). Ezzel ugyanis a higításnak lehet elvileg gátat szabni, de lehet, hogy nem, mert ki tudja, hogy esetleg kézzel gyűjtött pollent kevernek bele. De ez már nem a mi bajunk lenne. Akkor mi ráérnénk tíz évig is, hogy megcsinálják az új jogszabályt. Most viszont fordítva van: ők érnek rá, és mi nem tudjuk eladni a mézünket. 5. Ha az a mese igaz lenne, hogy csak egalizálva lehet eladni a termékeket, akkor a bort, sört, rövid italokat is(rumot a pálinkával, vodkával) keverve lehetne eladni. Szerintem Te sem egalizálod a mézedet a Fejér megyei méhészekkel, meg más megyebeliekkel sem. Akkor, hogy a fenébe tudod eladni? Két eset lehetséges: Vagy az nem igaz, hogy csak egalizált mézet lehet eladni, vagy nem igaz, hogy el tudod adni a saját mézedet mások mézének hozzákeverése nélkül.
Az igazság alapvetően az, hogy európai méretekben mérve az egalizással több mézet el lehet adni, mint anélkül. Ebben nincs is érdek ellentét. Abban viszont van, ha az egalizálás hamisítást jelent. Azonban csak ezen a ponton lehet érvényteleníteni a jogszabályt, ha megtiltjuk a keverést, amit az egalizálás leple alatt végzenek, valójában a valódi méz higítását csinálják cukorsziruppal.
Aki ennek ellene van, az a hamisítás mellett teszi le a voksot. Mégpedig azzal, hogy csak egalizált módon lehet eladni a mézet. tehát, ha megtiltjuk a keverést, akkor nem lehet eladni a mézet. Fogyasztói szempontból. Szerintem viszont fogyasztói és jogi szempontból is el lehetne adni a mézet. A fogyasztóira bizonyíték a termelői méz eladhatósága.

« Válasz #3153 Dátum: 2025. Február 04. 09:01 »
Ezt írta néhány hete oszkár:
" Ilyet még egyetlenegy méhésztől sem hallottam, hogy az északon gyűjtött akácmézét összekeverné a délen gyűjtöttel."
Javaslatom, hogy hallgasd meg Erdélyi Tibor győri méhész előadását, és akkor hallhatsz még mást is.
Attól, hogy te ilyent még sosem hallottál, hogy összekeverik a saját mézüket a méhészek, ez nem azt jelenti, hogy nem csinálják.
Sőőt, a víztartalom beállításához is használnak a nagyobb kiszerelők szeparátort.
Még mielőtt azzal vádolnád az előadót, hogy kutyul, pont az ellenkezőjét kívánja elérni, mert 17%-os víztartalomra állítja be a mézeit.
Abba már bele sem megyek, hogy a marketinget ő felső szinten műveli.
Két példát mondok, ami az előadásán elhangzott, egyébként sosem szoktam fotózni, de az ő előadásának több képét is megörökítettem.
Jöjjenek a példák.
1. Amikor a lakásához megy egy vevő,a  spájz ajtót résnyire hagyja, akarattal.
A kíváncsi vevő, azonnal bekukkant.
És mit lát?
Patikai rendet, ez erősíti a bizalmat.(Ugye milyen érdekes a marketing?)
2.
Ha a bejárati ajtó előtt mosatlan kutyatál van, és a tál mellett ételmaradék, tuti nem megy oda többet a vevő.
(Ez is marketing!!!)
Hülyeség?
Annak aki nem érti, az.
- Nem szabad olcsón adni a mézünket, és a konkurenciát (másik méhésztársat) nem szabad lefikázni!
Egyszerűen azt kell válaszolni, hogy az enyém más minőség, azért kerül ennyibe.
- Ha egyszerre több vevő jön a pulthoz, és az egyik hezitál, "drágálja" a mézet, azt kell előre engedni akinek pénztárca van a kezében, vagy már a pénz.
A "hezitáló" is vásárló lesz, mert látja, hogy a másik is vesz.
- Miért vannak a tej, és kenyérpultok a multikban hátul, a bejárattól messze?
Ez is marketing, de fejtsd meg oszkár.
Nekem nagyon jól esett Erdélyi Tibor előadása, mert megerősített abban, hogy jól csinálom.
Ja, most vált Dadant rakodóra.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 04. 13:12 írta Nagyernyei Attila »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3154 Dátum: 2025. Február 04. 09:27 »
Rém "okos" vagy te MESTER!!! :D

Van egy mondás: " A jó bornak nem kell cégér"!

A marketing meg egy pszichikai ráhatás. Nem más mit a határozatlan, nem célirányosan vásárlók pénzének elköltését célozza meg.

Jó a "megfejtésem"!?   "Miért vannak a tej, és kenyérpultok a multikban hátul, a bejárattól messze?
Ez is marketing, de fejtsd meg sozkár."

"sozkár." 

Az alkohol meg öl, butít és nyomorba dönt!   És ahogy látjuk  diszgráfiát is okoz!

Vegyél visszább abból a vörösbor mennyiségből!

Üdv : oszkár

*

wr

• 1013
« Válasz #3155 Dátum: 2025. Február 04. 13:44 »
Nem értetek a marketinghez Attila. Én a helyedben vörös szőnyeget is terítenék a vevők elé, és frissen szórnám mindig a rózsaszirmokat is, akkor biztos visszamegy legközelebb is.  :-) A kutyásedénynek semmi köze a marketinghez, szimpla jóérzésű ember nem megy olyan helyre, meg oda se, ahol még a falakból is dől a nikotin szag. Mert abból ugye az jön le, hogy akkor az illető a mézével is úgy bánik.
Én láttam is ilyet a saját szememmel, azóta kizárólag a saját mézemet vagyok hajlandó elfogyasztani.

Egyébként meg nem ez dönt, hanem a többségnél az ár. Aki megengedheti magának az rendszeresen vesz mézet, nem is méhésznél mert oda nem fog elmenni, hanem az első útba eső üzletben, mert hogy egyre több méhész butik van a városokban. Aki meg nem engedheti meg magának, az meg vesz a lidlibe meg itt ott, megkeresi a legolcsóbbat. A többinek meg odaviszik a munkahelyére. De már ott is gondok vannak, mert már egy cégnél sem egyetlen méhész vagy méhész családtag van, ott is kemény a konkurencia, már ott tartanak, hogy a 3500-ból 2500 lett, és egymást szidják hogy elveszik egymás elől a vevőket.
Ez meg nem marketing, hanem a száraz tények.
Idézet
Ja, most vált Dadant rakodóra.
Megunta a fekvőt? :-)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3156 Dátum: 2025. Február 04. 15:23 »
"Sőőt, a víztartalom beállításához is használnak a nagyobb kiszerelők szeparátort."

Attila ez különben engedélyezett?

Akik ezt használják ,náluk nem a méhek érlelik be?  Híg löttyöt pörgetnek?  Mi is a MÉZ definíciója!?

Vagy kezdjem azzal,hogy elmagyarázom mi is az a definíció?

« Válasz #3157 Dátum: 2025. Február 04. 18:22 »
Legalább wr bevallja, hogy.."Nem értetek a marketinghez Attila."
Nem is kell!
Az lenen a legnagyobb baj, ha mindenki értené.
Akkor valóban nem lennék nyugodt, de így igen.
Ez egy külön világ, ha nektek megfelel a 2.500-as akác, adjátok el annyiért.
Én most is mézet üvegezek, és egy frászt adom oda 3.500 alatt!
Van a körzetemben aki házhoz viszi 2.700-ért, de majd ő is elfárad egyszer.
Nem kell sokat várni, ilyen áremelkedések mellett.
Hallgasd te is meg Erdélyi Tibor előadását, megéri.
Tudom nem értesz hozzá, de másként fogsz felkelni, mint leültél.
Ma egyébként beszéltem vele, és gratuláltam neki a tegnapi előadásához.
Azt mondta nem tart attól, hogy ezzel versenytársakat toboroz, mert kevesen értik a mondanivalóját.
Ezért más nálunk a méz ára!
Senkit nem nézek le, és senkit nem fikázok le, de hogy ezt valaki felfogja, és meg is értse, teljes szemléletváltás szükséges.
Nekem ez arra volt jó, hogy megerősítse bennem az előadó, hogy tökéletesen csinálom ezt is.
Nem akarom a diákat ide feltenni, mert nem kértem tőle engedélyt, de néhány sort azért fogok belőlük idézni.
Azért köszönöm szépen wr-nek az önkritikus beismerést.
"Nem értetek a marketinghez Attila."
Teljesen feldobott.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3158 Dátum: 2025. Február 05. 07:44 »
Attila, kezdek komolyan aggódni. Egy néhány szóból álló egyszerű mondat értelmezése általános iskolai szint, láthatóan neked ez (s)nem megy, ahogy múltkor sem ment, amikor a mikroszűrős dologra előhoztad a semmiből a gyantatechnológiát.
Ennyire nehéz megérteni alapvető dolgokat? Pedig magyarul írok, mindenféle hókuszpókuszoktól és idegen szavaktól mentesen.

« Válasz #3159 Dátum: 2025. Április 28. 07:26 »
Nem mézpiaci hírrel kezdem, de a végén az lesz.
Gondolom sokan szeretitek az epret.
Ha ránéztek az árára, nem éppen azt látjátok, hogy most de azonnal meg kell vennem.
Nálunk Szedresben 4.400 kilója.
Szekszárdon a piacon a görög eper, 2.000, Sárbogárdon az út szélén, 1.500.
Pesten a zöldségeseknél, 5.000-5.00 a magyar eper.
És szerintetek melyikből fogy a legtöbb?
Kérdeztem a szedresi termelőt, azt mondja őt nem zavarja, hogy a külföldről behozott eper felébe sem kerül, estére gyakorlatilag minden, az nap leszedett termést még  eladta.
És ekkor jövünk mi méhészek képbe.
Mi miért akciózzuk le saját mézünket?
Miért adjuk a termelési költségeink alatt?
Miért nem hisszük el, hogy többet is lehet kérni a hazaiért?
Azért mert kishitűek vagyunk, és nem látjuk a piac szabályait.
Megérdemeljük a sorsunkat?
Ja, még annyi csavar van a történetben, hogy még egymást is nyírjuk.
Egy dekával nem adnátok el kevesebbet, ha végre méltó áron kínálnátok a keservesen kipergetett termést.
A szedresi termelőnek semmi szállítási költsége nincs!
Gyakorlatilag 15-20 métert viszi rekeszekben a pulthoz.
Spanyolországból, és Görögországból 1.500 Km-t utazik a gyümölcs.
Ez mind azt bizonyítja, hogy a kiváló magyar termésért igenis megadja (megadná) a fogyasztó a magasabb árat, de a méhészek ezzel nem kívánnak élni.
Akinek ennyiért megéri, ő meg ne keseregjen!
Aztán majd jönnek a kommentek, hogy.........nem lehet többbééééé eladni.
Frászt!
Itt a fenti példa, éljetek vele.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3160 Dátum: 2025. Április 28. 15:27 »
Értem amit írsz, de a szedresi eperből plussz az import, összesen nincs annyi mint amennyi kellene, ellenben a mézzel ahol óriási a túlkínálat mindenfelé az országban, csak a bent termett mézből többszöröse van, az importált szutykokat már bele se számítom.
Üdv:robi

*

Berci

• 317
« Válasz #3161 Dátum: 2025. Április 29. 07:43 »

Gondolom sokan szeretitek az epret.

Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a görög/spanyol termelőnek és még a kereskedőnek is van haszna a 2500 ft-os epren! Mi az amit ők jobban tudnak, mint mi...?! Nem olvasni a hírekben, hogy a görög/spanyol zöldségtermelők tüntetnének az alacsony felvásárlási árak miatt.

« Válasz #3162 Dátum: 2025. Április 29. 08:02 »
Berci rávilágított a lényegre, de itt 1.500-as spanyol, és 2.000 Ft-os görög eperről írtam.
Óriási a szállítási költség, mert először leteszik a nagybani elosztóba, és onnan tovább a kisboltokba, zöldségesekbe.
Megjósolni sem tudom mennyit kaphat a termelő?
Szedresben nulla, az-az nulla a szállítási költség, nincs eladó, és alkalmazott bér, mert a tulaj adja el 4.500-ért!
Itt valami nem kerek ahogy Berci is írta.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3163 Dátum: 2025. Április 29. 08:37 »

Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy a görög/spanyol termelőnek és még a kereskedőnek is van haszna
Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy azoknak a termelőknek van 100 hektár eperültetvényük a magyar párszáz tővel szemben. Meg nekik nem fagyott ki, nem vitte el az atka, meg tudják mit kell tenni és mikor.
Nem csapkodja a foliavázon a fóliát a szél, tudnak árnyékolni, és 6-8 évente kell csak cserélni.
Na és az sem elhanyagolható, amikor valaki kap olcsón energiát, nem ekkora áfával, és kitudja fűteni, nem kell pótvilágítás a koraihoz stb. Azok ott nem hobbisták, hozzájuk kamionnal mennek az eperért, nem a felvásárló a pici kocsival.  A palántát is megtermelik, sőt a felesleget értékesítik, és nem a támogatások honlapjának figyelésével töltik a napjaik nagy részét. Jó reggelt! Tudom most jön, hogy nem ebből él a magyar epres. Akkor meg miről beszélünk? És még hamisítani sem lehet. Meg még meg is vásárolják, pedig semmi íze nincs némelyiknek.
« Utoljára szerkesztve: 2025. Április 29. 08:40 írta Koki »

*

neo

• 1000
« Válasz #3164 Dátum: 2025. Június 18. 11:07 »
Ezen a szlovén oldalon van egy kis összefoglaló a tavaly alakult Méz platform 2. üléséről. Azt nem tudom, hogy az OMME honlapon ilyent miért nem találunk? Arról olvastam tavaly, hogy beadta az OMME is a tagfelvételi kérelmét, azonban bővebb információ nincs róla. A Platform tagnévsorát sem találom, így azt sem tudom, hogy az OMME tagja-e a csoportnak. Tehát elfogadták-e a pályázatát vagy sem? Ha igen, akkor hol van a tájékoztatás? Aki rendelkezik információval, az kérem írja meg.
https://ebaeurope.eu/second-meeting-of-the-honey-platform/

Itt olvasható:
Idézet
Hosszas vita folyt a méz szűréséről és a szűrők/sziták minimális lyukbőségéről a méz pollenspektrumának megőrzése érdekében. Általános egyetértés mutatkozott abban, hogy a méz elsődleges természetes összetevőit megváltoztató szűrés nem megengedett, és a kapott terméket nem szabad „méznek” nevezni. Bizonyos részletekben azonban még nem született konszenzus, mielőtt végleges döntéseket hozhatnának. Hasonlóképpen eltérő nézetek merültek fel az összetételi paraméterek és a nyomonkövethetőség frissítéseivel kapcsolatban is.

Szóval legalább szóba került a pollentartalom. Arról azonban nem olvastam, hogy a minimális grammonkénti pollentartalomra legyen előírás, ami ugye a hígítás egyik legfőbb markere lehetne.
A nyomonkövetés is éppen csak szóba került. Ezzel a legnagyobb problémám az, hogy az EU az élelmiszerek nyomon követését csak az importőrig írja elő. Ami előtte volt (Kínában) az nem is érdekli. Ez azért is abszurd, mert nem tudom ki tudja azt, hogy pl. mi az élelmiszer jogi definíciója az EU-ban. Nem illik röhögni, de így van. Az az élelmiszer, amit annak szán az előállító. Következésképpen egy importőrig terjedő nyomon követés még arra sem képes, hogy egy termékről hitelesen meg tudja állapítani azt, hogy az élelmiszer-e, vagy esetleg állatok takarmányozására szolgáló melléktermék. Ugye EU-n belül az előállítóig terjedő nyomon követésből ez kiderül, de  egy importtermék esetén nem. No mármost ezen az alapon mindennemű élelmiszer behozatalát meg kellene tiltani, pontosan azért, mert a nyomon követést nem írja elő az előállítóig. Hiszen csakis ott tudna kiderülni, hogy egyáltalán élelmiszer-e az adott termék. Az csak hab a tortán, amikor azt kellene megtudnunk, hogy történetesen az adott hordóban méz van-e, vagy sem. Ha a Méz Platform ezzel a kérdéssel nem foglalkozik, akkor annyit is ér az egész hókusz pókusz. Szerintem minden importőr azt a nyilatkozatot teszi most és a jövőben is, hogy a hordóban méz van. Ezzel aztán vége is a nyomon követésnek. Ehelyett azt kellene tudni megmondani, hogy kinek a méze van a hordóban? Mármint, hogy melyik regisztrált (!) méhész termelte, és ő hány kg mézet termelt családonként. Ugyanis az élelmiszer előállítója a méhész, nem pedig az, aki a hordóba szivattyúzta. Ha az adott méhész mondjuk 100 kg feletti mennyiséget termelt családonként, akkor azonnali tételes mézvizsgálatot kellene elrendelni, hogy meg lehessen állapítani, hogy a hordóban lévő termék megfelel-e méz előírásainak.
A mostani előírásoknak minden megfelel. Hiszen gondosan ügyeltek arra 25 évvel ezelőtt, hogy semmi olyasmi ne legyen benne, ami meg tudná különböztetni a mézet a sziruptól. Melyik szirup nem képes teljesíteni a szénhidrát tartalomra vonatkozó előírást? Vagy a pollenre vonatkozót? Ha van a hordóban egy db pollen, akkor már jó is.
Na ezekről szeretnék én olvasgatni az OMME honlapján. No meg jó lenne tudni valamit az antidömping eljárás állásáról is.