Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3175 válasz
  • 1373357 megtekintés
*

vezer

• *
  • 42
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #2865 Dátum: 2024. Február 13. 16:31 »
Hogy készül a méz nyugaton?
https://www.youtube.com/watch?v=Cl7pQTQN2bU

« Válasz #2866 Dátum: 2024. Február 14. 19:17 »
Ma 11 Ft-al emelkedett a gázolaj ár, február 16-tól (péntektől) ismét 10 Ft-al kell többet fizetnünk érte.
Így már 660 Ft körül járunk majd.
Nesze neked vándorlás, telephelyre való kijárás.
Ma vettem a távirányítóba elemet, januárban 280 Ft volt, most 400.
Én 4 éve változatlan áron kínálom a mézfajtáimat.
A konkurencia megy egyre alacsonyabb áron.
Mi lesz ebből méhésztársak?
Nagyernyei Attila

*

linen

• 123
« Válasz #2867 Dátum: 2024. Február 14. 20:01 »
Ugyan mi lenne?
Beállsz a sor végére és te is árulod a méhkasos 90/10-es förmedvényt és megpróbálsz ebből megélni, vagy más munka után nézel.
Majd a földesurak elkezdenek méhészkedni helyetted ha kell nekik a beporzás.
Lesz itt elég méhész továbbra is. :)

« Válasz #2868 Dátum: 2024. Február 14. 21:42 »
Linen!

Rég beállt.

*

robi 75

• 1044
« Válasz #2869 Dátum: 2024. Február 21. 09:01 »
Azt se lehett észrevenni hogy tilalom volt mutyisztánban😂😂😂, bejött kínaiként vagy az isten tudja milyen néven.
Mos feloldotta...és akkor mi van??😂😂😂.
Senkinek lövése nincs és nem is lessz hogy miből mikor mennyi jön megy ki be.
Kb mint az orosz ukrán bevallott veszteségek, valójában senki nem fogja megszámolni hogy pl oroszországból mennyi ember hiányzik?.
400 ezer? 4 millió? 14 millió?
Akár 40 millió is hiányozhat arról se tudna soha senki igazat.
Az uniónak kellene azonnal védővámot kivetni kínai szarokra, és nincs propléma.
De olyan szinten hogy a még ki nem kötött hajókat is visszaforgatni....zabáljátok a szarotokat ti vagytok rá elegen.
Üdv:robi

« Válasz #2870 Dátum: 2024. Február 22. 12:36 »
Tisztelt Méhésztársak.
Magyar tulajdonú főleg exporta értékesítő mézkiszerelő üzem megbízásából keresek megvételre akác,illetve akác utáni vegyesmézet.Felvásárlási ár :-akác 1.300ft,vegyes 650ft,hárs méz csak vegyes méz áron értékesíthető.
Főleg baranya,somogy,tolna,fejér megyéből vagy nagyobb tétel esetén országosan.
Fizetés átutalással 5 munkanapon belül.
Labor vizsgálati idő:1-2 hét
Tiszta cserehordó,5 kg/hordó levonás a teljes súlyból.
Érdeklődni :06 30 790 3880
Hirdi Zoltán.

*

vend

• *
  • 15
« Válasz #2871 Dátum: 2024. Február 22. 22:03 »
Elnézést kérek mindenkitől, aki nehezményezte az eltűnésemet az elmúlt tíz napban.  Az előzményekről annyit talán mindenki tud, amit Attila leírt. Szóval  Bross Péter felvette velem a kapcsolatot Attilán keresztül, talán pont az ő nyomására. Én ezt egy igen előrevivő kezdeményezésnek tartottam. Péter meghívta az ellenzékét is egy miniszteri megbeszélésre, amely a tegnapi napon volt.  Az OMME vezetőségi tagjai közül is ott voltak többen, néhány egyesületi vezető, és a mézkereskedők közül is öten. Én azt mondtam ügyek léteznek, félre kell tenni a személyes dolgokat. A téma a mézértékesítési válság volt. Nagyon sokféle kezdeményezés született, mindenki szót kapott. Több, mint 2 órás beszélgetés volt. Bross Péter hozzáállását nagyon korrektnek tartom, jó lenne, ha ez így is maradna.
Miképpen kerültem én a képbe? Ugye többször kifejtettem azt, hogy én a Mézdirektívát egy érvénytelen jogszabálynak tartom. Azért, mert ha a HACCP szemüvegén keresztül elemezzük a szabályozást, akkor az ott bukik meg, hogy a hamisítást, mint veszélyt elkerülendő, a mézek keverését tiltani kellene, nem pedig megengedni. Tehát a kritikus szabályozási pontban a jogszabály céljának ellentmondó szabályozást hajt végre. Ezt nagyon egyszerű józan paraszti ésszel is belátni: ha a mézpiacra érkezik 30 százaléknyi hamis méz, és 70 valódi, akkor ha engedjük összekeverni, akkor minden valódi mézből hamis lesz. Ha megtiltjuk a keverést, akkor a valódi méz valódi marad. A hamis méz sorsa többféle lehet. Amennyiben megfelel az előírt paramétereknek, akkor forgalomba lehet hozni. Itt jön a következő bökkenő. Milyen paramétereket ír elő a jogszabály? Olyanokat, amelyekből egy hígításos hamisitás nem deríthető ki. Hiszen ha a mesterségesen előállított cukrokhoz hozzákeverünk valamennyi (kínai!) mézet, akkor abban lesz valamennyi pollen és aromaanyag, de nyilvánvalóan nem annyi, mint a valódi mézben. Ez ugye az a "méz", ami Kínából érkezik. Ha a grammonkénti pollentartalom nem szerepel paraméterként a Mézdirektívában, akkor szabad az út a hamisítás irányába, hiszen a pancsolmány méz megnevezéssel érkezhet Európába. Erre mondtam én azt, hogy a múltra vonatkozóan a magyar méhészeknek egy kártérítési eljárás keretében kellene az Európai Bírósághoz fordulniuk, amely a jövőre vonatkozóan kikényszeríthetné a jogszabály megváltoztatását.
Tehát ez volt az én alapkoncepcióm. Ha az OMME ebbe beleállna , akkor 10 ezer méhész több száz milliárdos kártérítési igénye már önmagában berúgná az ajtót. Sajnos, amikor először beszéltem a Péterrel telefonon, akkor ő azt azonnal elmondta, hogy ezt a fajta kártérítési pert ő több okból is kivitelezhetetlennek tartja. A pontos kifejezésre sajnos nem emlékszem, hogy mit használt, ezért elnézést kérek, de a lényege kb. ez volt. Jó lett volna meghallgatni az ellenérveket, hiszen a vita  mindig előreviszi az ügyet. Erre sajnos nem került sor. A magam részéről azonban mégis igent mondtam a meghívásra, mert két dologban is kaphatunk segítséget. Az egyik az, hogy más hozzáértő szakemberek is véleményt alkothatnak arról, hogy jogilag van-e értelme egy ilyen perbe belemenni, milyen ellenérvek hozhatók fel. A másik az, hogy amikor a Tanács dönt a módosításról, akkor esetleg Magyarország vétózhatna azzal az indokkal, hogy itt az eredeti probléma a mézek keverése, azt a módosítás továbbra sem tiltja, tehát éppúgy érvénytelen a jogszabály, ahogyan eddig is az volt. Nos, így a találkozó után ez az illúzióm elszállt. Túl sokan voltunk ahhoz, hogy ezt ilyen szemszögből elemezni tudjuk. A Miniszter Úr  annyit mondott, hogy ő hajlandó páros lábbal az EU-ba rúgni, de ahhoz neki arra van szüksége, hogy legyen olyan módszer amellyel biztosan kimutatható a hamisítás. A kereskedői oldal egybehangzóan állította, hogy ilyen nincs, mert már azt is megoldották a kínaiak, amellyel a tavaszi hamisítás felderítése során vizsgálódtak, hogy ne lehessen kimutatni ( A Kaptárakból projektről beszélek). Ott azért többféle vizsgálatról volt szó, és ami, vagy amiket emlegettek, azok között nem szerepelt a 2 AFGP, ami a rizsszirup speciális markerének kimutatását szolgálja. Ugye azt is tudja mindenki, hogy a vizsgálatot végző JRC leírta, hogy nem rendelkezik akkreditációval ezen vizsgálatokra. Ez többféleképpen is érthető: maga a JRC nem akkreditált a mézvizsgálatokra, de az is lehet, hogy valamelyik módszer nem az. A Fazekas Gyula mondta talán azt, hogy a JRC kapott 3 évet arra, hogy ezt megszerezze (ha jól értettem, ami ennek kapcsán elhangzott). Az nagyon sok idő. Mindenesetre én a végén odamentem a Miniszter  Úrhoz, és a telefonomon megmutattam a kérdéses vizsgálatról szóló beszámolót, hogy márpedig ilyen létezik. A kérdés persze az, hogy ez a módszer akkreditált-e vagy sem, a kínaiak ki tudják-e vonni ezt a cukrot vagy sem. Mindenesetre a mellette ülő dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvosnak kiadta a feladatot, hogy foglalkozzon a dologgal. Ő megadta az email címét, ahová én már elküldtem az erről szóló anyagot.
Azt azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy a hamisítás kimutatásától függetlenül érvénytelen a jogszabály. Tehát vétózni akkor is lehetne, ha éppen nem tudjuk bizonyítani a hamisítást. Ahogyan írtam, a Kínai méz, pontosan ezzel a  megnevezéssel, forgalomba is kerülhet, ha a majdan előírt pollenszámot is tudja produkálni. Ekkor a fogyasztóra van bízva, hogy szeretne-e ebből vásárolni. A Nyírségméz vezetője elmondott egy olyan javaslatot, hogy meg kellene állapítani egy minimál árat a felvásárlásra, azért, hogy ne tudjon egy lefelé tartó árspirál kialakulni, de ezt elvetették. Csak azért hozom szóba, mert én is egy ilyen árspirálnak tulajdonítom a kínai méz térnyerését. Az egyik piaci szereplő elkezdi hígítani a valódi mézet olyan mézzel, amelyik mézként kerül be az EU-ba, akkor a másik, hogy versenyben maradjon szintén kénytelen ebbe belemenni. Aztán, hogy olcsóbb legyen, nagyobb mértékben hígít. A harmadik szereplő meg még erre is rátesz. Tehát egy ilyen spirálból nincs kiszállás, csak úgy ha egy külső szereplő megálljt parancsol. A legegyszerűbb megoldás, ha be sem engedi a kínai mézet.  Ugye ez itthon megtörtént. Nem jön be az országba kínai méz (Eurostat adatok alapján). Ezért aztán én nem látom  nálunk a kínai méz problémát. Az európai piacon viszont nem így van. Ha azonban nem lehetne keverni, de kimutatni sem tudjuk, és a vásárló még meg is venné, akkor sem tudná leverni az európai méz árát. Ugyanis az árspirál csak a túlkínálat esetén tud bekövetkezni. A Kínai méz  kerülne árspirálba, egészen addig amíg megéri eladni. Ha van rá vevői igény, és nem tudnánk hamisítás jelenlétét kimutatni. Vagyis az európai mézet nem érintené, mert abból nincs annyi, mint a kereslet.
Így, utólag azt gondolom, hogy az üzenetem nem ért célba. Az az üzenet, hogy a jogszabály érvénytelen, semmis. Az, hogy a keverés tilalma anélkül is megoldást jelent, hogy ki tudjuk-e mutatni a hamisítást vagy sem, hajlandó megvenni a vásárló a Kínai mézet vagy sem. Az az üzenet, hogy ha elszakítjuk a Kínai mézet az EU-s méztől, akkor az EU-s méz ára is függetlenedik a Kínai méztől.
Számomra az a megdöbbentő, hogy az elmúlt két évtizedben senki nem akarja észrevenni, hogy a mézek egalizálása (keverése) csak egy fedősztori. Biztosítani azt, hogy egy jól manipulált sziruppal uralni lehessen a mézpiacot, a szirup árát fel lehessen vinni a mézárak közelébe. Most, amikor változtatásra van lehetőség, akkor is csak addig jutunk, hogy legyen ráírva az üvegre honnan származó mézkeverék van benne.

*

vend

• *
  • 15
« Válasz #2872 Dátum: 2024. Február 22. 22:05 »
Történt azóta valami?

« Válasz #2873 Dátum: 2024. Február 22. 22:19 »
Bush amerikai elnök bemegy egy általános iskolába hogy kérdezzenek tőle. Az első órán egy fiú áll fel elsőnek kérdezni.:
- Elnök úr, engem Bobnak hívnak és lenne önhöz 3 kérdésem.
- Rendben - feleli Bush - nyugodtan.
- Az első kérdésem: Miért mondja mindenre azt hogy terrorizmus 2. Miért mondja hogy mi vagyunk az erkölcs mikor mi dobtunk le két atombombát. 3. Miért csak a szavazatok újraszámlálása után lett elnök?
Bush áll, nem felel. Pillanatokon belül kicsöngetnek. Visszajön az egész osztály. Egy másik gyerek áll fel kérdezni.
- Elnök úr nekem 5 kérdésem lenne.
- Jó - feleli Bush.
- Az első három ugyanaz mint Bobé. 4. Miért csöngettek ki 20perccel előbb ki az előző óráról. 5. HOVA TűNT BOB?

*

vend

• *
  • 15
« Válasz #2874 Dátum: 2024. Február 22. 23:34 »
Nem féltem neo-t.. Bár azóta nem irt semmit...
Neo irásában  van egy probléma felismerés  és vannak rá válaszok.Nem sok ilyet olvastam vezetőinktől! Szivesebben támogatnék egy ilyen kezdeményezést,mint a Záhonyi tüntetést,vagy a mostani tagszervezetek által kezdeményezett OMME állásfoglalást, ami persze fontos! Neo felvetései nem ütötték át vezetőink ingerküszöbét és elhalni látszik.Meg kell találnunk a módját hogy felszinen tartsuk!

« Válasz #2875 Dátum: 2024. Február 23. 07:52 »
Nem halt el a kezdeményezés, amúgy én hoztam össze neot az OMME vezetésével.
Dolgoznak rajta, de egy ilyen kérdés kivitelezése nem egyszerű, amit már a felvetés időpontjában is jeleztek.
Ettől függetlenül én is türelmetlen vagyok, remélem a következő OV-n már foglalkoznak a kérdéssel, és választ is kapnak a részt vevők.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 473
« Válasz #2876 Dátum: 2024. Február 23. 08:51 »
Attila! Ebben az országban minden megtörténhet ráadásul rossz végkifejletben.Miből gondolod jó vége lesz?/nézd meg az egészségügyet,vannak olyan helyek ahol elzavarják a beteget/Már nem hoz pénzt a méhészet a kormánynak,többet érnek az akku gyárak mint a magyar nemzet,mert tönkre tették,sok méhésztárs látja a valós bajokat Te még nem?

« Válasz #2877 Dátum: 2024. Február 23. 10:44 »
De látom a valós bajokat, és baromira nem is tetszik.
De folytassuk a Gőzölgőben.
Ezt itt a mézmarketing rovatban nem szerencsés kitárgyalni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2879 Dátum: 2024. Február 27. 19:42 »
http://www.omme.hu/import-mezek-nyomonkovetese/

Ezt már személyesen a Péter írta alá? A Nagy Istvánnak küldöttet pedig az elnökség..? Nem mintha lenne jelentősége, csak érdekes.