Tehát, Berci írását elküldtem Bross Péternek, majd ezek után hívott telefonon és a következőket mondta.
A mézpiaci zavar (vételi stop) oka nem Magyarországon keresendő!
Jó, hogy elolvastam még egyszer, és nem zsigerből reagáltam. Ebben a formában ezzel egyetértek. Igazán az maradt meg bennem előszörre, hogy Magyarországon nincs hamis (értsd alatta rizsszirupos méz). Mert ezt csak akkor lehetne kijelenteni, ha történtek vizsgálatok. Én tisztelettel arra kérném az OMME elnökét, hogy kezdeményezzen a NÉBIH-nél egy közérdekű adatigénylést, amelyben arra válaszoljanak, hogy hány SMR vizsgálat történt (2-)AFGP-re az elmúlt 10 évben (2013 óta létezik a vizsgálat)! Amely gondolom mindegyik negatív volt, ellenkező esetben megjelent volna a szabálysértések listájában. Én attól félek, hogy egy vizsgálat sem volt.
Hát cáfoljanak meg!Mint mondtam, azzal mindenképpen egyetértek, hogy a vételi stop oka külföldön keresendő. Tettem is rá javaslatot, hogyan lehetne megbolygatni a dolgot, hogy figyeljenek ránk. Azt gondolom nem küldted el a Bross Péternek. Ami a hazánkba érkező határon történő vizsgálatokat érinti, szintén benne lehet a közérdekű adatigénylésben. Szigorúan az SMR vizsgálat (AFGP) érdekelne bennünket méhészeket. Annyiban egészíteném ki a korábban mondottakat, ha az OMME-s külföldi mintavétel-NÉBIH SMR vizsgálat- RASFF útvonal nem működik, attól még az OMME külföldi mintavétel-magánlabor (akár Bréma) SMR vizsgálat-külföldi hatóságnál tett feljelentés hatásos sajtó közreműködéssel, még működhet. Mindezeknek a kulcsa, azért, hogy ne fussunk lyukra, az elvégzett SMR vizsgálatok száma, úgy Magyarországon, mint külföldön. Azt gondolom, hogy az EU-hoz is lehetne fordulni adatigénylésért. hogy az EU-ban a belépéskor mennyi SMR vizsgálat történt, illetve a kereskedelmi, EU-s csomagolók esetében a monitoringvizsgálatok során mennyi SMR vizsgálat történt. Ha lett volna pozitív, akkor annak lett volna híre. Szerintem semennyi, és nem is fog történni eztán sem, ha a méhész érdekképviseleti szervezetek nem indítják el a lavinát. Azt ugye viszont éppen Bross Pétertől tudjuk, hogy nyugaton sok helyen maguk a méhész szervezetek importálják a hamis a mézet, és keverik a sajátjukhoz. Akkor ki az akinek lépnie kellene? Megsúgom: az OMMÉ-nak! mert a magyar méhészek nem tudják emiatt eladni a mézüket! Immáron tíz év késlekedésben van!
Ha pedig voltak ilyen vizsgálatok és negatívok voltak, akkor nem kellene hülyíteni a méhészeket! Azt, hogy a kínai méz azért nem lehet valódi, mert amennyit mézet eladnak, az 400 kg-os családonkénti méztermést jelent évente.
Bármelyik variáció az igaz, az OMME már nem játszhat bújócskát. Vagy partnere lesz a méhészeknek, és adatigénylést nyújt be úgy a NÉBIH felé, mint az EU felé, vagy mennie kell (a vezetésnek!) A többi teendő (saját mézvizsgálatok SMR-re itthon és külföldön) mehet ezzel párhuzamosan is, aztán majd kiderül az igazság.