Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1180690 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1995 Dátum: 2018. Június 03. 09:56 »
Idézet
Az érzékszervi vizsgálatokról annyit, hogy amikor elénk tettek egy hamis és egy jó mézet a 11 tagból (akik között én is ott voltam) 8 a hamisat mondta eredetinek, pedig a szemünk be sem volt kötve.
Erre ismét csak azt tudom mondani, hogy szegénységi bizonyítvány. Ha veszek egy üveg teszkósat, és összekóstolom az enyémmel, ég és föld a különbség ízben, pedig biztos nagyon igyekeztek a laborban hogy ne legyen.
Idézet
Ő nyilatkozta, hogy nem termeli a mézet, hanem előállítja.
Igen, sok méhész is csak részben termeli, részben meg előállítja. Ez azért teljesen jó, hogy az efféle hozzászólásokkal meg hozzáállással megint csak magatok alatt vágjátok a fát. Plusz még adjátok a lovat a pancsolóművészek alá. Mert mit olvas? Azt, hogy "há aszonta a Nagyernyei úgyse mutassák ki".
Beetet a főhordásba (is) minden családba 2 kg cukrot. A mézet vegyék 1200-ért, a cukor 159, de az egyszerűség kedvéért számoljunk 200-zal. Ez családonként 2000Ft plusz haszon, tehát 100 családnál már 200000Ft plusz haszon, akkor is ha épp esik az eső, vagy ha épp a szárazság miatt nincs nektár.
Annyi a különbség, hogy amióta van laborvizsgálat azóta nem 6-7 kilót etet be hanem csak kettőt...
És akkor lesz az az ominózus mondat, hogy "azoknak az íze valahogy nem olyan mint a tiédnek". De a ti szavaitokkal élve, ezek a remek laborok úgysem mutatnák ki a 7 kilót sem.  ::) Végül is, amíg a kamionon lévő erjedt hordónak, meg a fluvalináttal meg kumafosszal agyonlocsolt mézeknek megfelel a laborja, addig nem kell aggódnunk...
Idézet
Wr méhésztársban van valami olyan ellenszenv irántam amit le kéne vetkőznie, mert a sorozatos szakmaiatlan benyögései ártanak a színvonalnak.
Semmilyen ellenszenv nincs bennem irántad. A hülyeségeid iránt van amiket leírsz. Színvonal? Milyen színvonal? Azt próbálnánk épp emelni, ha nem húznád nap mint nap vissza...  A személyeskedést mellőzd kérlek! Bicska
« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 03. 10:11 írta Bicska »

« Válasz #1996 Dátum: 2018. Június 03. 19:56 »
Bevallom őszintén ilyen makacs, értetlen méhésszel még nem volt dolgom mint amilyen wr méhésztárs.
Te ott voltál azon az OV-n ahol kóstoltuk a hamisat, és az igazi mézet?
Nem.
Ez már a harmadik, sőt negyedik olyan beszólásod ami észbontó.
Hogy a frászba tudsz olyanról véleményt mondani amit nem láttál, nem tapasztalhattál, ott sem voltál.
Már megint csak gondolod.
Ez olyan mint annak idején a verselemzés volt, hogy .....amikor ezt írta a költő erre gondolt.
De az a költő már vagy 300 éve meghalt, senki nem találkozott vele, akkor pedig, hogy mire gondolhatott, örök titok.
Wr méhésztárs is titok marad számomra, amikor alábbi írásomra úgy reagál, hogy én mézhamisításra buzdítom a méhészeket.
Hihetetlen gondolkodás.
Ismét csak azt tudom mondani, ebben a rovatban sem válaszolok többi hozzászólására, talán beforr a Fekete-Fehér Méhészklubon ejtett seb, amit vitánk okoz.
Reménytelennek tűnik számomra olyan valakivel hadakozni aki jóslásokra, hallomásokra, és "valószínűkre" alapozza írásait, mellőzve minden konkrétumot.
Mindenkivel hajlandó vagyok megvitatni ágazatunk problémáit, ha úgy érzem vagyok olyan szinten, hogy ez feljogosít arra.
Azt végképp nem értem milyen teszkós mézről beszél, egyedül arra tudok gondolni, hogy már néhány fröccsön túl van.
Hogy ezt írásomban nem találod az holt biztos.
Úgy ahogy ezt a világraszóló marhaságodat sem!!!!!
" Mert mit olvas? Azt, hogy "há aszonta a Nagyernyei úgyse mutassák ki". ....
"Beetet a főhordásba (is) minden családba 2 kg cukrot."
Én mit mondtam?
Szépen tagolom, hogy értsed!
A z 1-2 é v e s m é z r ő l a l a b o r n e m t u d j a m e g á l l a p í t a n i , h o g y m i k o r i a z é v j á r a t a.
Ebbe, hogy kerül bele a mézhamisítás, ezt hogy hoztad össze?

Írj amit akarsz, nem törlöm, de nem válaszolok.
Majd ha csúnyán fogalmazol a moderátoraim kiigazítják, mert én le sem olvasom többé!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1997 Dátum: 2018. Június 03. 20:50 »
 "Csodálkoztam is volna ha értenéd. Hát csak annyi köze van hozzá, hogy a kéznél levő eszközök közül a gyufaszál a leginkább alkalmas arra, hogy átszúrjak vele egy fedett sejtet és cseppentsek vele mézet a műszerre."

Most már csak azt magyarázd meg, mi a fenének kell méregetni a lefedett mézes sejtet, ha csak nem szórakozásból, mert azt a méhek azért zárták le mert végeztek vele, de irígyellek, mert nagyon ráérhetsz ha ilyen dolgokkal foglalkozol.

Üdv. jani bátya

*

neo

• 1008
« Válasz #1998 Dátum: 2018. Június 04. 06:24 »
A fedett sejtben lévő méz víztartalma attól függ, hogy mennyi a kültéri levegő páratartalma. A méhek nem képesek arra, hogy kiszárítsák az erdő levegőjét is, nem csak  a kaptárét. Tehát csak addig   a szintig képesek csökkenteni a méz víztartalmát, ameddig a környezet engedi. Esős években bizony nagyon híg mézeket szoktam pergetni. Pedig sokszor három héttel akác után szedtem ki a teljesen fedett mézet. Idén 16,5-ről írt zsolti is a zöldön.

*

wr

• 1030
« Válasz #1999 Dátum: 2018. Június 04. 06:44 »
Idézet
Most már csak azt magyarázd meg, mi a fenének kell méregetni a lefedett mézes sejtet, ha csak nem szórakozásból, mert azt a méhek azért zárták le mert végeztek vele, de irígyellek, mert nagyon ráérhetsz ha ilyen dolgokkal foglalkozol.
Itt az újabb tévedés. Aki a fórumról "tanul" méhészkedni, nem a méheitől ahogy Jenő írta, annak nem fog feltűnni, hogy bizony bizony, a méhek szakítottak az évmilliós hagyományaikkal, és az utóbbi években hígabb mézet fednek le. Ezt egyelőre csak mérni tudom, tehát igazolni, viszont az okát azt nem. Csak gyanítom, hogy a megváltozott viszonyok, szeszélyes és szélsőséges időjárás, "korszerű" növénytermesztés és növényvédelem, és ehhez hasonló okok állhatnak a háttérben. Mert a kaptáram az nem változott.
Néhány éve olyan napraforgót pergettem, pedig ugye én nem hordásban pergetek mint egyesek hanem megvárom a végét, hogy a fedett sejtben is 19,5-ös volt a méz! A hordóban lévő méz víztartalmáról meg ne is beszéljünk. Meg is ijedtem hogy hogy fogom ezt eladni, de elvitték. Szóval erre kell a refraktométer. Tehát a "végeztek vele" kijelentést azt eképpen kell kezelni.
Nem kell irigyelned, bár én az a fajta ember vagyok aki igyekszem inkább nem nehezíteni hanem könnyíteni a munkámat, ez lehet irigylésre méltó. Talán ezért is, igen, ráérek megmérni, mert a fedés alatti napokban más dolgom úgy sincs, de amíg fent vannak a szöktetők igazából akkor sincs, és akkor még mindig meggondolhatom magam, hogy a csudába, ezt inkább ment kellene még hagyni 2-3 napot érlelni. Mármint a fedett alatti részt, a talpig fedettet már nyilván nem fogják tovább érlelni.

*

wr

• 1030
« Válasz #2000 Dátum: 2018. Június 04. 06:51 »
Idézet
Ez már a harmadik, sőt negyedik olyan beszólásod ami észbontó.
Ellenben Te ettől már jóval többnél tartasz, ezért kár lenne erre is bármit reagálnom. Meg hát, egyébként is, csak akkor személyeskedés a személyeskedés ha én csinálom...  :D Amikor azt írod hogy a 2 éves mézet egy labor nem tudja megkülönböztetni a frisstől az bizony vicc, mert általában a fogyasztók is megkülönböztetik már csak az íze alapján is. Amivel ugye azt hangsúlyozod, hogy akkor sok mást sem tudnak, szóval lehet nyugodtan mézet "gyártani".

*

atya

• 1043
« Válasz #2001 Dátum: 2018. Június 04. 07:41 »
Kedves "barátaim"!
Ha ebben  a topic-ban tényleg a Magyar méz marketingjéről van szó akkor  lehet hogy felesleges szócséplésnek tartom én is ezeket a mondatokat.
Leg égetőbb problémának tartom én, az üveg minőségét.
Már annyi szó esett a két forintokról, amit már tudunk, hogy egy kft miért nem kap meg az üveggyártól!!!! Ez idáig nem nagyon esett szó itt arról, hogy nem megfelelő az üveg minősége!!!
Azt hiszem itt rajtam kívül, még senki nem kifogásolta az üveg minőségét!!!!
Ahogy kopik az Írás, úgy változik az üvegek súlya!!
Az írás az pedig "kopik"!!!!
Kérdem én, a silány mézes üveg menőségért, ki a felelős????
A küldöttgyűlésen , én feltettem ezt a kérdést, és szerintem nem az ebben illetékes "elvtárs" válaszolt.!.!
Ha viszont illetékes, miért nem tartja szem előtt a Magyar Méhészek megjelenését a saját piacukon! Miért nem tesz semmit, az üveg minőségének megőrzése érdekében?????
Vagy csak én csomagolom a mézet "OMME-s" üvegben????
De az is lehet hogy csak én veszek silány minőséget!!!

« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 04. 07:45 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

wr

• 1030
« Válasz #2002 Dátum: 2018. Június 05. 08:04 »

*

Attila

• 285
« Válasz #2003 Dátum: 2018. Június 06. 15:11 »
Sziasztok!

Tapasztalom én is, hogy az OMME üvegen kopnak a feliratok.
Van amelyiken jó, de akad, amelyiken már nagyon kopott.
Valóban, fel kéne újítani azt az üvegöntő szerszámot, bár a pontos technológiáját nem ismerem. Nem kéne megvárni, hogy legatyásodjon teljesen.

Más: mézek sűrűsége - nálam is voltak első elvett fiókokban olyan lépek, hogy nem jött ki belőlük a méz, így fiókonként pár kiló benne maradt (kis méhészet).
A helyiség nem volt fűtve, azt el kell ismerni.
Viszont volt olyan lép, amelyben a tenyérnyi fedetlen méz a közepén a sejtekben meg sem mozdult, mint valami lágyabb cukormáz a torta tetején. Villát kihúzva belőle csak húzta a sok vékony szálat.

Persze a virágzás alatt járták a méhek intenzíven az itatót. Az egyik telephelyen.
A másikon nem. Az picit dimbes-dombosabb, más a talaj szerkezete. Itt úgy mentek a méhek, mintha golyószóróból lőtték volna őket. Itt valamivel jobb eredmények is lettek.

Üdv.: Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #2004 Dátum: 2018. Június 10. 11:58 »
Másik klubról másoltam ide!

Idézet
Már sokszor fontolgattam hogy megírom én is a véleményemet a mézárakkal kapcsolatban, de aztán mindig el is hessegettem a gondolatot, mert a magyarországi méhész kollégáknak mindig lesújtó véleményük volt a szerbiai méz minősége, és ára miatt! Ma azért írok mégis, mert az egyik Szerbiában működő nagy mézfelvásárló közzétette az árait! Ez pedig olyan alacsony mézfelvásárlási ajánlatot tett hogy felháborodtam, gondoltam megosztom veletek kedves anyaországiak! 1liter gázolaj nálunk Szerbiába 164 dinár, ehhez képest 1 kilogramm mézé 210dinárt akarnak adni (a fennmaradó nem egészen 50 dináré 1 drb. 50 dekás kenyeret lehet venni)! Számoljatok sok-e vagy kevés!? Most akkor az lesz a kommentár, hogy nem szabad odaadni (én nem fogom az biztos), de akinek nincs tartaléka az bizony odafogja adni! És (tudom éssel nem kezdünk mondatot) most kérdezem ennek függvényében a piacon kapható 400-500 dináros mézért mért kapjátok fel a fejeteket, mért írjátok évek óta, hogy Szerbiába pancsolt mézet árulunk? Muszáj volt megírni hogy Ti is tisztán lássatok! Nem pancsolt, nem hamisított mézet árulunk, egyszerűen ki vagyunk szolgáltatva a lelkiismeretlen felvásárlóknak! Elnézést hogy ilyen hosszan írtam!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 10. 12:13 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #2005 Dátum: 2018. Június 10. 14:52 »
Ha átszámoljuk nálunk is hasonló gyengék  az árak.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #2006 Dátum: 2018. Június 10. 23:58 »
Tényleg. Van már az akácméznek felvásárlási ára?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

wr

• 1030
« Válasz #2007 Dátum: 2018. Június 11. 07:38 »
Van, 1100-1200.  ??? Általában 50-100Ft-tal játszadoznak ide oda a kereskedők, tehát amelyik olcsóbban veszi az akácot az drágábban veszi a vegyeset és fordítva.

*

wr

• 1030
« Válasz #2008 Dátum: 2018. Június 12. 13:18 »
Azt elfelejtettem leírni, hogy azért az 1100-1200-ért sem kapkodnak.  :) Tőlem már ketten is vittek mintát, meg is felelt a laborban, de a mézet valahogy senkinek nem akarózik elvinni... Valami oka biztos van, csak reménykedek benne hogy nem az amire gondolok, mert akkor nagy a baj, és csak még nagyobb lesz.

*

Nb18

• 797
« Válasz #2009 Dátum: 2018. Június 12. 16:09 »
Wr!

Mire tippelsz?
Az aranynektár 5 hete nem vesz mézet!
Mi lehet az oka?