Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3173 válasz
  • 1209594 megtekintés
*

Nb18

• 797
Re:Mézmarketing / Mézárak
« Válasz #195 Dátum: 2015. Február 27. 19:48 »
Sajnos az a helyzet, hogy lesz aki oda adja annyiért, mert elfogynak a tartalékai. Ezt mindig keményen kihasználják.

« Válasz #196 Dátum: 2015. Február 28. 17:29 »
Vagy éppen nincs üzleti érzéke a méhésznek. Még ma is vannak, akik a gyors pénz, a jó pénz elvét valják. Persze lehet, hogy ez csak másoknak szóló magyarázkodás. A valóság meg az, hogy kellett a pénz.
 Én az elmúlt másfél évtizedben, egy évre emlékszem, amikor nem nőtt hanem egyenesen zuhant a méz felvásárlási ára. Ez a 2004-es esztendő volt. A többi évben mindíg emelkedett, ahogyan haladtunk a késő ősz, vagy a tél felé. Most arra sem hivatkozhatnak, a korán még nyáron vagy éppen az erdőről mézüket leadók. Hogy majd megfiaztassák a bankban.
A kamatok még a kezelési költséget, számlavezetést sem futják.
Azt sem értem, ha megszorul valaki, miért az egész termését adja le alacsony kezdő árakon. Elég lenne csak annyit, amennyi éppen elég, a pénzügyi egyensúlyának a helyreállításához. Ha már nem lát más megoldást.
Másrészt nem csak méhekkel, hanem a pénzel is kellene tudni bánni. Ezen most nem a konyhapénzel való gazdálkodást értem, ezen meg kell tanulni túllépni.
Mint ahogyan papíron, úgy a valóságban sem tekinthető az egész bevétel, jövedelemnek. Költségek is vannak, rendesen és nem tervezett kiadások. Magyarul, pénzt csak pénzel lehet csinálni nem kivétel ez alól a méhészkedés sem. Még akkor sem, ha csak hobbi vagy kereset kiegésszítés.
Persze tudom hogy ez csak egy morfondírozás, mert mindíg lesznek beosztani nem tudó. előre nem tervező emberek.
----
Most kelendő a méz, kell a kereskedőknek. Nem mindíg kapkodtak azért ennyire a mézért. Kezdő éveimben történt, hogy amikor először akadt egy kis leadni valóm. Hívogattam sorra, a környékbeli felvásárlókat az utcai fülkéből, más lehetőség híján. Gyögdécseltek, hivatkoztak erre arra de semmi konkrétum. Aztán az egyik valamicskét beszédesebb illető, kinyögte az árakat. De csak akkor kell neki, ha tavaj már neki adtam oda! Különben vigyem annak akinek az előző évben. Így aztán magyarázhattam, hogy nem adtam  én senkinek, mert kezdő vagyok. ...
-----
Még egy gondolat a méz reklámozásáról, ami jó. Az is, hogy egyre több méhész gondolja úgy hogy megjelenik méhészete egy saját honlapon. ez is érthető. Csak éppen azontúl hogy a mézét ajánlaná. Valami homályos indíttatásból eredően. Sokan, a méhészkedés fortélyainak propagálását sem hagynák ki. Sokszor részletezve, akár fotókkal ilusztrálva is. Nem gondolnám, hogy kihalófélben lenne még ez a szakma, és relklámozni kellene.
Van bőven jelentkező enélkül is. Köszönhetően a munkanélküliségnek, a támogatásoknak, a  tanfolyam gazdáknak.

« Válasz #197 Dátum: 2015. Február 28. 18:07 »
Miért megy le kicsit a méz ára?
Semmi különös nem történt, szondázzák a kereskedők a piacot.
Van aki erre bemozdul, és attól tartva, hogy még lejjebb megy az ár eladja a tartalékot.
Ez egy egyszerű kereskedői húzás.
Egyet meg kell mindenkinek jegyezni. Egyesével semmilyen hatásunk nincs a piacra.
Ezt csak összefogással lehet(ne) de erre még nem elég érett a méhésztársadalom.
Volt egy görcsös erőlködés a ZRT alapításra, de kudarcba fulladt, mert sok kereskedő, és felvásárló is keményen támadta, mondván, hogy egy nagy piacmeghatározó kereskedő áll az egész mögött.
Talán soha nem fog kiderülni, a mendemondáknak meg kár felülni.
Egy biztos "Egyedül nem megy!"http://www.youtube.com/watch?v=RGTvev4XLYM
Mi méhészkedjünk, a kereskedő kereskedjen. Ez a két dolog teljesen más.
Ilyen szervezetlen piac szerintem a világon nincs, még az a csoda, hogy működik.
Nagyernyei Attila

« Válasz #198 Dátum: 2015. Február 28. 19:24 »
Kérdeznék , jó hogy idén enyi pénzt kaptunk 1kg méz eladásából ? Most már jóbban meg érte , vagy kevesebb is elég ? Ez csak rajtunk múllik olcsobban adjúk még ha tőbb mézet pergetűnk is idén . Ez egy kicsit zavarosra sikeredett , de gondolom értitek . Űdv . Antal

« Válasz #199 Dátum: 2015. Március 01. 11:54 »
Szondázzák a piacot az biztos, te még ki sem pergettél de már sejtik hogy mennyi lesz majd. Én kivárom hogy hívjon a kereskedő, még az árak felől sem szoktam érdeklődni addig.

« Válasz #200 Dátum: 2015. Március 01. 12:25 »
Talán vagy 10 éve is van már, volt egy kezdeményezés mi volt a neve vagy kik csinálták arra nem emlékszem. A lényege, a magasabb felvásárlási ár elérése lett volna. Szerződés volt a részvételi feltétel, a méz árának először csak a felét, majd később hónapok múlva a másik felét, majd harmadjára az esetleg elért plussz pénzt fizették volna. (a pontos arányokra nem emlékszem)
Nem működött! Először is, mennyiségi szerződést előre aláírni felelőtlenség. Mert nem tudom garantálni betartását, nem csak rajtam múlik, akki méhész ezt tudja. A másik amin szerintem bukott, a rossz kifizetési stratégia, aránytalan nagy  volt kockázata  a három részletben fizetésnek, a várható csekély hozamhoz képest. Akkor azt mondtam, hogy ha az éppen aktuális középárat, a zsebembe teszik "adod a mézed, kapod a pénzed alapon "  akkor beszélhetünk rólla. Ha erre majd később kapok valami bónuszt jó, hanem hát nem sok nem veszettem.
Biztosan van akki pontosabban is tud erről. Az ötlet alapjaiban persze jó volt, de minden a részleteken szokott múlni.

« Válasz #201 Dátum: 2015. Június 04. 08:23 »
Tisztelt Méhészek!
Ezt a rovatot nagyon elhanyagoltuk.
Itt az idő, hogy közöljem veletek:
A 2015-ös akácméz induló felvásárlási ára 1.500 Ft/kg!
Ez addig marad így, amíg nem rohanjátok le tömegével a kereskedőket, és nem lesz olyan kínálati piac, ami miatt leejtik az árat.
Ha nem adjátok oda a termést, akkor szerény emelkedés várható.
Erre most nem látok esélyt, inkább arra, hogy így szervezetlenül hívogatjátok a kereskedőket, és ők csak azt érzékelik, hogy van áru doszta.
Ezt előre megbecsülni sem lehet, hogy később merre mozdul az ár.
Sok évig úgy volt, hogy minél tovább vártam annál többet kaptam.
Az utóbbi időben már ez sem igaz.
Én az 1.500 Ft-ot egy irányárnak tartom, és tegyük a szívünkre a kezünket, annyira nem rossz ajánlat.
Ha 2.000 és afölött indítottak volna, jövőre még többen lennénk!
Ez az érdekünk?
Én továbbra is 2.500 Ft-ért adom kiüvegezve az akácmézemet, most már két éve.
Árat nem emelek, mert a környezetemben ismét 1.700 és 1.800 Ft-ért is adják.
A virágmézet eddig 1.500-ért adtuk, most fogom 1.700-ra emelni, de szabad a pálya, mindenki annyiért adja amennyiért akarja.
Nagyernyei Attila

« Válasz #202 Dátum: 2015. Június 04. 10:55 »
Attila!
Környékünkön a kereskedő a repce mézért 820 Ft-ot, az akác mézért 1300 Ft-ot ad.
Az 1500 Ft a Te általad ajánlott felvásárlási ár vagy egy kereskedő ajánlott ennyit az akácért?

« Válasz #203 Dátum: 2015. Június 04. 12:28 »
Tudomásom szerint a méz világ és az aranynektárnál van az 1300-as ár.
De több helyen is áll már az 1500-as ár. Szerintem érdemes érdeklődni és várni is egy keveset az eladással. Saját tapasztalatom szerint az időjárás nem csak nekem nem kedvezett túlságosan az akácvirágzás alatt.

Üdv. jani bátya

« Válasz #204 Dátum: 2015. Június 04. 12:52 »
Anibusz!
Itt valami félreértés van!
Én semmilyen felvásárlási árat nem ajánlok, csupán közlök.
A mézkereskedelembe eddig, és ezek után sem kívánok belefolyni.
A méhészetemmel termelni szeretnék, és azt minél magasabb áron értékesíteni.
Az lenne még csak a legnagyobb gáz, ha bármelyik érdek-képviseleti vezető, tevőlegesen belefolyna a mézkereskedelembe.
A méz és méhészeti termékek kereskedelme, egy nagy körültekintést igénylő, buktatókkal teletűzdelt vállalkozás.
32 évig távol tudtam maradni a kereskedelemtől, annak ellenére, hogy többször lett volna lehetőségem az aktív részt vállalásra.
Tehát , továbbra is csak a felvásárlási árakat szeretném veletek közölni, viszont ez minden megyei szaktanácsadó jelentésének az befejező pontja, mint kötelező adat!
Azt nem tudom, hogy ők ezt miért nem közlik a termelőkkel?
Valami történhetett, vagy már ezt is titkosították?
Nagyernyei Attila

« Válasz #205 Dátum: 2015. Június 04. 14:04 »
Ha jók az emlékeim tavaly 1400 körüli indulóárra emlékszem.
Azt is el kell, hogy mondjam, hogy az idén sem pörgettem több akácmézet mint tavaly.
Természetesen vannak akiknek összejött az idén is, de ha visszagondoltok az időjárásra az időszakban, hát szerintem kérdéses .

Üdv. jani bátya

« Válasz #206 Dátum: 2015. Június 04. 22:55 »
Méz árak ide-oda !!!!!!  Arról mindenki mélyen hallgat,hogy 2015 tavaszára több százezer méhcsalád elpusztult és a megmaradók nem kis hányada gyengélkedett !!!!  Ember legyen a talpán az aki ezek után 100% pontossággal megmondja, hogy mennyi akácméz termett Magyarországon !!!

« Válasz #207 Dátum: 2015. Június 04. 23:59 »
Sajnos az a helyzet, hogy nagy általánosságban nincs pénze az embereknek. Akinek nagy szüksége van pénzre, az igyekszik minél hamarabb szabadulni a mézétől, hogy bevételhez jusson. Még akkor is ha az illető maga is tudja, hogy talán érdemes lenne még várni az eladással. Manapság, ebben a teljesen legatyásodott országban, ahol a tisztességes munkából nehéz megélni -előbbre jutni meg pláne-, ahol a pénz egyre kevesebb és az is egyre kevesebbet ér, már nem igazán van min meglepődni. Ebből a szempontból nézve viszont talán mégis meglepetés, hogy néhány felvásárló 1500 Ft/kg- val indít...  ::) No nem mintha nem érne legalább annyit a mézünk.  ;) Én mindenesetre azt gondolom, hogy aki teheti annak nem kell még kapkodnia az eladással (bár ezt mindenki így gondolhatja), hiszen valóban nem lett rekord az idei akáctermés sem.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #208 Dátum: 2015. Június 12. 23:49 »
QUQURIQ !!!

Méz – ár!
Piaci méz – ár?
Igen, minden marad a tavalyi!
Akác 2500 Ft
Vegyes 1500 Ft
Hárs és Vaddohány 2100 Ft.
Út adó, benzin szinte a régi atka és ennek kiirtása (nagyobb rizikó faktor)
Viasz ára, stb…
A vevők is megértik a problémánkat!
Aki eddig megvette a mézet, az ezután is megveszi!

A Közgazdász Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #209 Dátum: 2015. Június 16. 06:22 »
Jó reggelt!
Melyik felvásárló ad a legtöbbet Tolnában akác és a repce mézért?
Áremelkedés történt az utóbbi időben?

Válaszokat előre is köszönöm!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.