Vagy éppen nincs üzleti érzéke a méhésznek. Még ma is vannak, akik a gyors pénz, a jó pénz elvét valják. Persze lehet, hogy ez csak másoknak szóló magyarázkodás. A valóság meg az, hogy kellett a pénz.
Én az elmúlt másfél évtizedben, egy évre emlékszem, amikor nem nőtt hanem egyenesen zuhant a méz felvásárlási ára. Ez a 2004-es esztendő volt. A többi évben mindíg emelkedett, ahogyan haladtunk a késő ősz, vagy a tél felé. Most arra sem hivatkozhatnak, a korán még nyáron vagy éppen az erdőről mézüket leadók. Hogy majd megfiaztassák a bankban.
A kamatok még a kezelési költséget, számlavezetést sem futják.
Azt sem értem, ha megszorul valaki, miért az egész termését adja le alacsony kezdő árakon. Elég lenne csak annyit, amennyi éppen elég, a pénzügyi egyensúlyának a helyreállításához. Ha már nem lát más megoldást.
Másrészt nem csak méhekkel, hanem a pénzel is kellene tudni bánni. Ezen most nem a konyhapénzel való gazdálkodást értem, ezen meg kell tanulni túllépni.
Mint ahogyan papíron, úgy a valóságban sem tekinthető az egész bevétel, jövedelemnek. Költségek is vannak, rendesen és nem tervezett kiadások. Magyarul, pénzt csak pénzel lehet csinálni nem kivétel ez alól a méhészkedés sem. Még akkor sem, ha csak hobbi vagy kereset kiegésszítés.
Persze tudom hogy ez csak egy morfondírozás, mert mindíg lesznek beosztani nem tudó. előre nem tervező emberek.
----
Most kelendő a méz, kell a kereskedőknek. Nem mindíg kapkodtak azért ennyire a mézért. Kezdő éveimben történt, hogy amikor először akadt egy kis leadni valóm. Hívogattam sorra, a környékbeli felvásárlókat az utcai fülkéből, más lehetőség híján. Gyögdécseltek, hivatkoztak erre arra de semmi konkrétum. Aztán az egyik valamicskét beszédesebb illető, kinyögte az árakat. De csak akkor kell neki, ha tavaj már neki adtam oda! Különben vigyem annak akinek az előző évben. Így aztán magyarázhattam, hogy nem adtam én senkinek, mert kezdő vagyok. ...
-----
Még egy gondolat a méz reklámozásáról, ami jó. Az is, hogy egyre több méhész gondolja úgy hogy megjelenik méhészete egy saját honlapon. ez is érthető. Csak éppen azontúl hogy a mézét ajánlaná. Valami homályos indíttatásból eredően. Sokan, a méhészkedés fortélyainak propagálását sem hagynák ki. Sokszor részletezve, akár fotókkal ilusztrálva is. Nem gondolnám, hogy kihalófélben lenne még ez a szakma, és relklámozni kellene.
Van bőven jelentkező enélkül is. Köszönhetően a munkanélküliségnek, a támogatásoknak, a tanfolyam gazdáknak.