Odaát Jenő arra biztatott, hogy itt is írjam meg, amit ott megtettem. Én inkább csak a linket mellékelem.
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?&f=6&p=182163#p182163Itt inkább tovább fűzném a gondolatot. A kiindulási alap ez a hozzászólás.
"Ehhez csak annyit fűznék.. Az OMME elnöke itt volt Gyöngyösön méhész gyűlésen, és azt mondta, szomorú , de mindenki térjen vissza az eredeti szakmájához, mert a méhészetből már nem lehet fő állás kent meg élni."
Akkor az elnök elvtársúr kezdheti magával, visszamehet farmerikába Dick bácsikához bölényeket terelgetni, legeltetni, ahol a kínai talicska tönkretette a Ford teherautót!
deGonosz-szal szemben érzett személyes szimpátiámon túl nagyon fontosnak tartom ezt a néhány tömör mondatot. Nem akarok én a jelenlegi elnökkel szemben személyeskedni. Azonban azt gondolom, hogy igenis vannak ügyek, amelyekért harcolni kell. Ha az elnök személye ezért célpontba kerül, az azért van, mert egy OMME tagnak joga van kérdőre vonni az elnököt. Ha az elnök ezt jelentette ki, akkor ez egyet jelent azzal, hogy vennie kell a kalapját. Nem állhat útjában annak, akinek más elképzelése van a magyar méhészeti ágazatról, mint neki. Ha az ő tudása eddig terjed, akkor itt kell kiszállnia. Ez így nyilván csak egy lózung, éppen ezért szeretném elmondani, hogy mi a bajom az elnök úr álláspontjával. Amellyel szemben lehet ellenérveket felhozni, és ha meg tud győzni, akkor én hajlamos vagyok elfogadni azt. Azt is leírom, hogy milyen ellenérvekre gondolok.
Az odaát megtett hsz-ben utaltam az OV elé terjesztett napirendi pontokba foglaltakról. Ott az egyikről írtam, itt a másikat citálnám. Ebben a feladattervekben van egy pont, mely így szól: Az EU-ba érkező kínai méz elleni antidömping eljárás kidolgozása. Mi ezzel a bajom?
Az, hogy az antidömping eljárás azt jelenti, hogy elismerjük azt, hogy Kínából méz érkezik az EU-ba, nem pedig hamisítvány. Ez akár még igaz is lehet, de ezt csak akkor lehet kijelenteni, ha a széleskörű EU tagországokat érintő kereskedelmi mézellenőrzés, melyben a 2 AFGP vizsgálat kiemelt szerepet kapott, azt mutatja, hogy nincs hamisítvány az üzletekben. Mielőtt bárki fennakadna ezen a mondatomon, szeretném jelezni, hogy elképzelhető, hogy ugyan hamis méz érkezik az EU-ba, de lehet hogy reexportra kerül. Tehát itt csak csomagolják, és az EU-n kívülre szállítják. Tehát ez egy releváns ellenérv lehetne. Történt 500 vizsgálat, és hamisításnak nyoma sincs. Ehhez be kellene mutatni az 500 vizsgálati eredményt. Ekkor még megállhatná a helyét az antidömping eljárás. Azonban a következő lépés az, hogy a beérkező import tételes vizsgálatával kell meggyőződni arról, hogy tényleg mézről lehet-e beszélni? Ha nem, akkor felesleges antidömpingről beszélni, mert ez bűncselekmény. Itt is be kell mutatni az eredményeket.
Az csak hab a tortán, hogy az antidömping eljárás során a szabályozás során a gyártók nyilatkoznak arról, hogy tényleg az EU-s termelési költségek alatti árszinten érkezik be a méz, amely veszélyezteti az EU-s gyártókat. Értitek ugye? Gyártók, nem méztermelők! Tehát az üvegezők, majd azt fogják nyilatkozni, hogy ők nem akarják a kínai mézet? Ilyen szabályozás mellett miként akarja az elnök úr, hogy a gyártók kimaradjanak az eljárásból, és csak a termelők szava döntsön?
Tehát azt gondolom, hogy az elnök úr azért jutott arra a gondolatra, hogy a méhészek térjenek vissza eredeti szakmájukba, mert nincs meg a tudása ahhoz, hogy mit is kellene tennie. Tudom vannak, akiknek az a véleménye, hogy nem a tudással, hanem az érdekekkel van a baj. Ezt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, függetlenül attól, hogy nekem nem ez a véleményem. Ha pedig továbbra is élvezi a tagság bizalmát az elnök, akkor nekem, a kisebbséghez tartozónak ezt tudomásul kell vennem. De ahhoz meg kell kérdezni mindenki véleményét, hogy az elnök szakmai stratégiája elfogadható-e számukra vagy sem. Szóval nem arra gondolok, hogy elég a küldöttek véleményét megkérdezni.