Sziasztok!
Kérném az angolul tudó kollégákat, szabad fordításban segítsenek nyilvánosságra hozni ezt a cikket.
Nekem szóban elmondták miről is van szó.
Arisztaiosznak és az összes kétkedőnek melegen ajánlom, különösen az OMME vezetőinek.
Ez legalább egy kutatás, nem egy gagyi adategyeztetés, felmérés.
Bár úgy sem törődnek vele, mert ők a legokosabbak, az összes kutató megbolondult.
Nagyernyei Attila
Kedves Nagytiszteletű Attila!
Ismételt személyes megszólíttatásomat megelőzően sem terveztem, hogy a Méhészklub szakfordítójául szerződjek -magam sem ismervén Byron nyelvét irodalmi-anyanyelvi szinten-, de ha önnek nehézségei támadnának az angol szaknyelvvel, forduljon bátran -akár egyesületi tagként, akár magánemberként- megyei szaktanácsadójához, ő kiválóan bírja e nyelvet és feltehetően szívesen rendelkezésére áll, bár az ő kinevezése előtt e nyelv ismeretét a tolna megyei szaktanácsadó szakmai alkalmasságának megítélésekor nem mindenki kezelte prioritásként, s ha jól halottam, e véleményének széltében erőteljes hangot is adott...
Mindenesetre ne Geddekas "szakfordítására" támaszkodjon, mert amit ő itt összehablatyolt, annak az idézett cikkhez semmi köze, a tanulmány idézett összefoglalója nem a geddekasi "interpretációban" került a netre.
Amíg Kersák Robit sikerül elérnie, néhány szemelvény a cikkből, erősen vázlatosan és kizárólag néhány fontosabb megállapítását kiemelném a tanulmánynak:
A neonikotinoid hatóanyagok maradványainak felszíni vizekben mérhető koncentrációit vizsgálták a kutatók az Államok közép-nyugati régiójának vonatkozásában. A klotiniadin, imidakloprid és tiametoxam maradék-anyag koncentrációkat nem részletezem, azok anélkül is érthetőek, illetve érdekes, hogy az acetamiprid és dimetofurán hatóanyagokat csak egyszer diagnosztizálták, s a tiakloprid maradványát pedig egyszer sem sikerült kimutatniuk. Bizonyára a kukorica és szója-kultúrák vetőmagjának csávázására használt hatóanyagokat használták olyan mennyiségben, mely a régió felszíni vizeiben történő megjelenésüket magyarázza. Két hatóanyag vonatkozásában a vízi szervezetekre mérgező koncentrációt meghaladó maximum szermaradvány-értéket tapasztaltak.
Érdemes lenne a tanulmányt eredetiben olvasni, de bevallom őszintén, az én büdzsém nem bírja el ennek közel 40 dolláros költségét, s tudásszomjam sem akkora, hogy ennyit áldoznék a részletes információ megszerzése érdekében. Majd talán Geddekas, vagy esetleg Simon Gergelyék felvállalják a tudás gyümölcsének beszerzését...
A cikk egyébként elérhető:
http://www.usgs.gov/newsroom/article.asp?ID=3941 (bocs, az előbb elfelejtettem beidézni)
Egykor tett ön egy kijelentést, mely szerint a humán daganatos megbetegedések tekintetében meggyőződése, hogy e hatóanyag-csoport a felelős. Nos, e tanulmány egy -az USA Környezetvédelmi Ügynökségének megállapítását idéző- megjegyzése az ön állításával ellentétben a neonikotinoid hatóanyagokat nem sorolta a valószínűsíthetően emberi rákkeltő anyagok közé... Javaslom tehát a jövőben kijelentéseinek erős önkontrollját, s ha továbbra is igazán komoly mélységekbe tervezi beásni magát a neonikotinoid témakörbe, érdemesnek tartanám a kinyilatkoztatásainak, szakelőadásainak közreadása előtt egy pártatlan, szakmai és nyelvi szempontból is kompetens lektor igénybevételét. Sok kínos szituáció elkerülhető lenne a ő közreműködése révén, s nem fenyegetne a veszély, hogy oly érvrendszerrel próbálja meg támadni az OMME ügyvivői gárdát, mely később nem állja ki az idők próbáját, vagy esetleg rendszeresen nevetségessé teszi a mi tisztelt klubvezetőnket ...