Misi!
2005-ben nem kaptak, utána nem mertem kihagyni. A 2011-es repce előtt nem sokkal hagytam abba. Ezek rövid idő alatt bekövetkezett eltűnések voltak. Mászkálás nélkül. 2011-ben egy nappali Calypso-s permetezés idején. Lehet, hogy más is volt benne? A helyzet az, hogy ez piretroid mérgezés tüneteinek inkább megfelel. A csávázószeres, és a sima permetezésre engedélyezett neok esetén többször leírtam, hogy kellene hullának lennie. Nem volt.
A fumagillint nem kezelésre használom. Azelőtt mielőtt tünetek lennének. Egyszerű oka van: azt a beteg méhet, melyet már tönkretett a Nosema nincs sok értelme gyógyítani. A spóratermelődést kell megelőzni, melytől a fiatal méhek megbetegszenek. Tudom, hogy ez ellentétes a közfelfogással, de sajnos az abból indul ki, hogy egészséges organizmust nincs értelme megelőző módon kezelni egy antibiotikummal. Ez így is igaz. A méhcsalád, mint organizmus, azonban nem egészséges, mert nem mentes a Nosematól. Ezért van szükség intermittáló kezelésre. Mentesíteni úgysem tudunk tőle. Mi történik a családdal kezelés után ? Pörgetés. Mármint az, hogy megfelelő módon fejlődik a család, ha van nektár, akkor hord. Szemben azokkal, akik sosem adtak Fumagillint, a szaporítást erőltetik, de évek óta nem tudnak létszámot sem emelni, és normálisan pörgetni sem.
Ami az elváltozást illeti: a mászkálók 80 százalékánál a kihúzott bélszakasz fehér színű. Nem átlátszó, a sárga színű béltartalmat elfedi az elhalt nyálkahártya. Állományszinten: rövidebb élettartam. Nem állítom azt, hogy nélküle kipusztul a méhes. Az anyagilag eredményes, fenntartható méhészkedést képes biztosítani. Azt sem állítom, hogy a neo-k ártalmatlanok lennének a méhekre. Az a problémám, hogy a neo középpontba állítása eltereli a figyelmet a Fumidilről, amit ugye most már nem lehet itthon sem hivatalosan megkapni. Ha véletlenül az derülne ki, hogy nagyobb gond a Nosema, mint a neo, akkor az elvesztegetett éveket nem lehet majd visszahozni.