Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792069 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #225 Dátum: 2014. Július 05. 22:08 »
Geddekas!
Nem kéne az OMME elnökének elküldened a cikket?
Én nagyon szorgalmazom.
Annyira belefeledkezik a mesemondásba (Erre csörög"),hogy közölni kéne vele, itt a felnőtt méhészeket illene megszólítania.
Nagyon várnám a véleményét ez után a tanulmány után.
"Gagyimonitoring" neonikotinoid ügyben OMME hátszéllel inkább, mint nemzetközi kutatók véleménye?
Lám már az amerikai elnök is az "ellenzékhez" csatlakozott.
Köszönjük neki!
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 05. 22:21 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #226 Dátum: 2014. Július 05. 23:16 »
Szerintem az OMME elnökének nincs véleménye. Majd megmondják neki, hogy mi legyen a véleménye. Ehhez szokott hozzá vámtisztként. És ezt eddig elfogadta tőle a vezérkar és a minisztérium. A méhek viszont nem fogadják el, ők sajnos pusztulnak. De hát érdekel ez valakit a hatalomból? Papíron a családszám nő, és ez a lényeg.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #227 Dátum: 2014. Július 06. 17:51 »
 Te, nekem úgy tűnik mintha nemcsak papíron lenne sok a méh.

*

zümi

• 1382
« Válasz #228 Dátum: 2014. Július 06. 17:56 »
Három családnál mászkálás kb 15-20 db méhecske a földön! Még szerencse,hogy csak ennyi!!
Kijárók előtt nagyobb elhullás kb 100-200 méhecske de csak 6 kaptárnál! A többi nem vészes.........
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #229 Dátum: 2014. Július 06. 22:22 »
Te, nekem úgy tűnik mintha nemcsak papíron lenne sok a méh.
A vándorlás ma könnyebben megy mint 20 évvel ezelőtt. Többen megengedhetik maguknak, hogy szállítójárművet vegyenek, többen mennek nógrádba.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #230 Dátum: 2014. Július 06. 22:24 »
Zümi!

Küldtem privát üzenetet.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #231 Dátum: 2014. Július 10. 19:41 »
Úgy látom, hogy a napraforgó vetésterülete nem csökkent, hanem nőtt, pedig a Kormány azzal próbálta ijesztgetni a méhészeket, hogy a neonikotinoid tilalom miatt csökkenteni fogják a gazdák a napraforgó vetésterületet. Ezek szerint még így is nyereséges.

« Válasz #233 Dátum: 2014. Július 11. 07:51 »
Köszönjük Zombee!
Éljen az OMME vezetése!
Már nem csak a méhek és rajta keresztül a méhészek, a madarak ellenségei is!
Alakul ez.
Ja de látjátok a Bayer cég képviselőjét, ugyan azt mondja mint az OMME vezérkar.
Nincs ok-okozati összefüggés.
A kutatók véleményére fittyet hányni? Ebben közös csak a nézetük?
Valami itt nem kerek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #234 Dátum: 2014. Július 11. 09:22 »
..........
Valami itt nem kerek.
Nagyernyei Attila

Ja, én is valahogy így látom....!

Csak nem a "valami", hanem a "Valaki"...!

Hogy mi köze az OMME vezetésnek a madárpopulációk létszámcsökkenéséhez, azon érvelési környezetben  tényleg meglehetősen kombinatív elme szükségeltetik az ok-oksági összefüggések feltételezéséhez...! De végtére ez akár sikerülhet is, imigyen akár a Klub jelmondatává is választhatnánk a már javasolt "argumentum ad nauseam"-típusú mantrázást: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam..."

Azért én talán csak-csak találtam egy lehetséges összefüggést: miként az OMME monitoringozásban Tóth Péter az egyik kulcsfigura, a Magyar Madártani Egyesület koordinálta monitoring egyik jeles résztvevője szintén a Tóth Péter nevet viseli.
http://www.felsofokon.hu/ornitologia/2012/01/27/a-kozepfeszultsegu-szabadvezetekek-okozta-madarpusztulasok
(Remélhetőleg sikerült a link alapján belátni: itt az ideje felkérni a Greenpeace-t, hogy azonnal indítson kampányt az elektromos felsővezetékek azonnali betiltása és a meglévők leszerelése érdekében...)
A két személy - miként sikerült kiderítenem- természetesen nem azonos, de ennek csak azért van jelentősége, hogy a rikoltozó háziszárnyasunk nehogy "kiderítse": már Tóth Péter is imigyen halmozza a funkciókat. Azt egyébként -miként hallottam- már enélkül is sikerült kiderítenie, most már csak a "megszellőztetés" és a feljelentés lehet hátra... A sorrend szabadon választott...

*

atya

• 1043
« Válasz #235 Dátum: 2014. Július 11. 10:10 »
Arisztatiosz !
Idézet
már Tóth Péter is imigyen halmozza a funkciókat. Azt egyébként -miként hallottam- már enélkül is sikerült kiderítenie, most már csak a "megszellőztetés" és a feljelentés lehet hátra... A sorrend szabadon választott...
Véleményét, és észrevételét,lelkesítő mondatait megköszönve, megjegyzem, lehet, hogy így kel eljárni, a Magyar Méhésztársadalom érdekeit képviselve!
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 11. 10:14 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #236 Dátum: 2014. Július 11. 11:10 »
Arisztatiosz !
Idézet
már Tóth Péter is imigyen halmozza a funkciókat. Azt egyébként -miként hallottam- már enélkül is sikerült kiderítenie, most már csak a "megszellőztetés" és a feljelentés lehet hátra... A sorrend szabadon választott...
Véleményét, és észrevételét,lelkesítő mondatait megköszönve, megjegyzem, lehet, hogy így kel eljárni, a Magyar Méhésztársadalom érdekeit képviselve!

Atyám!

Óvatosan és a konfrontálás szándékától mentesen szeretném csak megjegyezni: a Nap "kel" (meg a tészta), eljárni pedig "kell", ha valaki olthatatlan késztetést érez az "eljárásra", feljelentgetésekre. Ebben én nem vagyok annyira "otthon", mint ön, ezért nem is szeretném diagnosztizálni ilyetén mentalitását...
Abban sincs közöttünk konszenzus, hogy a feljelentgetősdi feltétlenül a "Magyar Méhésztársadalom" érdekeit szolgálná, de legyen az ön lelke szerint... (megjegyzem: a helyes írásmód e szövegkörnyezetben a "magyar méhésztársadalom", nem megszólításképp került ugyanis alkalmazásra e jelzős szerkezet) Utólag is elnézést kell  kérnem, hogy a mondanivalójának szellemiségén túl igyekeztem a nyelvi bakijait is kiemelni, de Klubvezetőnk -mint olvashatta- hangsúlyt fektet a nyelvhelyességi szempontokra is, elvégre a 12-20 000 magyar méhész megérdemli, hogy édes anyanyelvét helyesen használva védjék meg az érdekeit...

« Válasz #237 Dátum: 2014. Július 11. 12:55 »
Ha jól emlékszem Franciaország Loire megye pár évvel ezelőtt   hideg idő a fecskék csak méhekkel táplálkoztak.  Ott akkor összefüggést láttak méh-fecskepusztulás között. Eltussolták az ügyet /megfenyegették őket/!!!!!!!!!!!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #238 Dátum: 2014. Július 11. 13:01 »
QUQURIQ!

Nos! mégis begyűrűzik a kőr?

Rovarirtó okozhatja az európai madárpusztulást

Index
2014. 07. 10. 20:59

h i r d e t é s
Az imidacloprid nevű növényvédő szer okozza a közelmúlt jelentős madárpusztulását Európában holland kutatók szerint.
A neonikotinoidok körébe tartozó, a mezőgazdaságban széles körben alkalmazott rovarirtó szer, amit korábban a méhpusztulással is összefüggésbe hoztak, számos madárfaj - köztük fecskék, seregélyek és rigók - egyedszámának csökkenéséért felelős - írták a szakemberek a Nature című folyóiratban megjelent tanulmányukban.
A nijmegeni Radboud Egyetem kutatója elmondta, a legvalószínűbb hatásmechanizmus az, hogy a madarak egyszerűen nem jutnak elég élelemhez, mert a szer hatására túlságosan megcsappan a rovarok száma. Emellett az is elképzelhető, hogy a zsákmányukon vagy a rovarirtóval bevont magokon keresztül jut szervezetükbe az anyag.
Hanyatlás
A kutatók 15 olyan madárfajt vizsgáltak, amiknek elsődleges tápanyagforrását a rovarok adják. Hosszú időn keresztül figyelték az egyedszámot és a madarak egészségi állapotát, valamint a felszíni vizek imidacloprid-koncentrációját. A két adathalmaz összehasonlításakor arra jutottak, hogy a magasabb koncentráció együtt járt a legtöbb vizsgált madárfaj hanyatlásával.
"Ha a koncentráció magasabb volt, mint 20 nanogramm literenként, a helyi populáció 3,5 százalékos csökkenését tapasztaltuk. Ez tíz év alatt 35 százalékos csökkenést jelent, ami óriási. A vészharangot tehát azonnal meg kell kongatni" - mondta a tanulmány egyik szerzője.
A holland tudósok megvizsgálták azt a lehetőséget is, hogy a madárpopulációk fogyatkozása már az imidacloprid 1990-es években történt bevezetése előtt elkezdődött-e, valamint azt, hogy esetleg a földhasználat változásaival állna összefüggésben; végül mindkét verziót elvetették.
A gyártó nem fogadta el
Az imidacloprid gyártója, a Bayer nem fogadta el az eredményeket, mert azok szerintük nem bizonyítják az okozati összefüggést a vegyszer használata és a madarak pusztulása között. "A neonikotinoidok átfogó kockázatelemzésen estek át, amely megmutatta, hogy használatuk biztonságos a környezetre nézve, amennyiben az instrukcióknak megfelelően, felelősen alkalmazzák őket" - hangsúlyozta a cég egyik szóvivője.
Más megfigyelők ezzel szemben úttörő jelentőségűnek tartják a holland tanulmányt a neonikotinoidok hatásmechanizmusának megértésében, hiszen a kutatók az első bizonyítékot szolgáltatták a méheknél sokkal szélesebb fajkört érintő káros hatásaira.
"Ha a rovarevő madarak elpusztulnak ennek a vegyszernek a hatására, akkor más rovarevő fajokra is hasonló sors vár. Ezért vizsgáljuk a denevéreket, a sünöket, a cickányokat, a halakat is" - kommentálta az eredményeket Dave Goulson, a Sussexi Egyetem kutatója.
Tavalyi cikkünkben a méhek pusztulásáról írtunk.
A neonikotinoidok rendkívül elterjedt vegyszerek, jelenleg a globális rovarirtó-piac 40 százalékát teszik ki.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #239 Dátum: 2014. Július 11. 13:57 »
A neonikotinoidok lebomlási sebessége nagyon tág határok között változik. Ez függ a talajszerkezettől a vízháztartástól, időjárástól. Szerintem a bajt elsődlegesen az okozza, hogy halmozódik a méreg a talajban, ha több éven keresztül ugyanazokat a szereket használják. A csávázóüzem a termőhelyi különbségeket nem veszi figyelembe. A maxiális hatásra törekszik és ezért az ökológiai különbséget figyelmen kívül hagyva túladagolja a mérgeket.

Az idegmérgek a társas rovarokra a legveszélyesebbek, mert a magatartászavar a letális dózisnál jóval kisebb dózisnál is bekövetkezik. A magatartászavar a család pusztulásával jár.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 11. 18:17 írta Geddekas »