Laci!
Alapvetően az a kérdés, hogy mi lehet az oka ennek a nagy különbségnek? Hirtelen három dolog jutott eszembe.
1: receptor kötődés. nACHR-nek hívják: nikotitin típusú acetilkolin receptor. Ez az én ismereteim szerint a teljes állatvilágban azonos. Ez nem lehet az oka. 2. A méhek lebontják a tiaklopridot és az acetamipridet is, de nem tudják lebontani a klotianidint, imidaklopridot és tiametoxant. Ez egy lehetséges variáció. Megközelítőleg azonos dozírozás esetén amelyiknek a nagy részét lebontják, annak magasabb lesz az LD50-je. 3. A tiakloprid, és acetamiprid felszívódása gátolt a méheknél, de a célszervezeteknél nem, ekkor azonos dózisnál a méh nem pusztul el. Tételezzük fel, hogy az elpusztuláshoz blokkolni kell egy méh esetében 100 szinapszist. A kis LD 50-nél ez a 100 blokkolás rövid idő alatt megtörténik, mert jó a felszívódás. Rossz felszívódás esetén ugyanazon alkalmazott dózisnál csak 20 szinapszis blokkolódik. A méh életben marad, néhány izom azonban nem működik. Nem tud hazajönni, nem tud megkapaszkodni a lépen, vagy éppen kirepül valameddig,és ott leesik, vagy nem tud egyenesen repülni, mert asszimmetrikus szárnyizombénulása van, meg két lábát csak húzza maga után. A sorsa akkor is pusztulás. Ha netalántán ez így lenne (és nem a 2. pont miatt magasabb az LD50 és alacsonyabb a HQ), akkor abból az következik, hogy nem a csávázásra használt alacsony LD 50-eseket kellett volna betiltani, hanem azokat, amelyekkel most is lehet virágzásban permetezni. Mert kicsi LD50-nél a veszélyesség amúgy is ismert, a felhasználás nagyban korlátozott. Igaz, hogy számomra még nem ismert a nektárban megjelenő hatóanyag szint, de mint olvashattuk, ezek az eredmények léteznek. Addig is tételezzük fel, hogy ezeknél a szereknél a nektárban nem éri el a toxikus szintet a hatóanyag. Ismétlem azonban: ez semmi más, mint logikai következtetés, semmiféle konkrét mérési eredményt nem olvastam róla. Egészen egyszerűen csak meghökkentő ez a nagy különbség az egyes hatóanyagok között, nagyon jó lenne tudni a valóságos okát, hogy ez miért van ?
Kicsit én is belezavarodtam az alacsony és magas értékekbe, ezért ki is javítom az egyik hsz-emben a rosszul írt jelzőt.