Irido!
Biztos vagy benne, hogy szükség van itt az észérvekre...?
Tudod, már Oliver Wendell Holmes is megmondta: "The mind of a bigot is like the pupil of the eye; the more light you shine on it, the more it will contract."
(Közkívánatra megadnám a "szabad ferdítés" szövegét is: "Amikor elvakult embert akarunk felvilágosítani, ugyanarra a reakcióra kell számítanunk, mint amikor a pupillába világítunk - beszűkül.")
Teljesen közömbös, hogy ki volt ott, s ki nem a Francia Intézetben, azt a rendezvényt a "GMO és a méhek" jegyében hirdették meg. Simon Gergely terelte át a szót a neonikotinoidokra, lévén a moderátor nem igyekezett az eredeti tematika medrében tartani az előadásokat és a "vitát". Megjegyzem, azért nem is mentem el a rendezvényre, mivel kizárólag a GMO kérdés boncolgatásáról szólt a meghívó, hazánkban pedig e kérdéskör az Alaptörvény által szabályozva teljesen okafogyottá vált. Azt viszont rendkívül furcsállom, hogy a valóban növényvédelemmel és méhmérgezésekkel foglalkozó konzultációkon egyetlen "megváltóval" sem találkoztam, pedig volt belőlük mostanság három-négy is (nem "megváltóból", hanem konferenciából, konzutációból...). Azokon mindig csak Tóth Pétert láttam, s hallgathattam meg -megjegyzem nagyon korrekt és Simon Gergelyénél szakmailag (méhészet és növényvédelem) megalapozottabb - előadását a növényvédelem és méhészet közös gondjairól. Ha jól olvastam, egykor még a Klubvezető is vélt felfedezni Simon Gergely ott elhangzott előadásában szakmai "bakikat", de azokra lojálisan igyekezett nem részletesen reflektálni, nemes eleganciával csak arra fókuszálva, ami kizárólag a saját praekoncepcióját támasztotta alá...
Nagyernyei Klubvezető Úrnál pedig felakadt a gramafon-tű, semmi mást nem képes ismételgetni, mint azt, hogy 26 ország 400 kutatója "igazolja" az állításait. Érvelése a klasszikus érvelési hibára (argumentum ad populum) hajaz: " Több billiárd légy-lárva nem tévedhet a táplálkozás kapcsán, holnaptól mi is együnk ürüléket ..."
Senki nem azt állította, hogy egy neurotoxikus hatóanyagcsoport nincs hatással a rovarokra, lévén azokat rovarölésre fejlesztették ki. Amiket óvatosan mi kérdeztünk volt: miért, mitől "mászkálnak" Magyarországon a méhek s ennek milyen összefüggése lehet a csávázószerként használt neonikotinoid hatóanyagokkal. Erre ui. Klubvezetőnknek és szakértői csoportjának nincs adekvát válasza, ezért elvbarátaival karöltve kiöntik a fürdővízzel a gyereket is, nem a kockázat mérlegelését szorgalmazzák, hanem a kockázat értékelése, mérlegelése helyett a kockázat lehetősége alapján a teljes tiltás (kockázat-kizárás) mellett érvelnek, miközben lazán elsiklanak a szintén több száz kutatási eredmény felett, melyek felhívják a figyelmet a többtényezős összefüggésekre (vírusok, Nosema, Varroa, technológia, stb.). Mindezt úgy interpretálja a "szent Greenpeacemaker" és annak "kampány-emberei"-s nyomukban a "megváltó-klub"-, hogy a teljes kemizálást el kell utasítani, s vissza kell térni az "ökológiai gazdálkodáshoz". Szép is volna e gondolat, de ez a falanszter. Geddekas erre az egyik élő példa: néhány évente a "Demeter-szabályrendszer" szerint gondozott (?) "biodinamikus" (?) méhesét konzekvensen "újraindítja"... Tegye azt, míg az az ő sara, de ne e technológiának akarjon hívőket toborozni...!
Mindenesetre nekem egyre inkább múlóban a késztetésem ezen érvrendszerel szembe menni itt, ahol a személyes bosszúvágy, és az érdekképviseleti szervezet legitim módon megválasztott vezetőségének konzekvens ellehetetlenítésének szándéka motiválja elsődlegesen a "Klubvezetőséget", élen a Klubvezetővel, s uszályában azokkal, akik szintúgy személyes ambícióik szolgálatába igyekeznek állítani a közvéleményt, mely tájékozottság híján "ikonikus szaktekintélyekként" és "érdekképviselőként" tekint ama szűk csoportocskára, mely észérvek híján harsánysággal igyekszik pótolni érveit. Iszapbirkózzon velük az, akinek megvan hozzá a kitartása és a késztetése, nekem immáron elmúlt... Vergődjenek, ahogy úri gusztusuk diktálja...
Aztán itt van a szegény Geddekas, akinek az olthatatlan kutatási vágyát senki nem hajlandó finanszírozni mintegy évi 20 millió forintokkal, hivatkozván arra, hogy Geddekasunk nemcsak, hogy nem kutatóintézet, de a legkevésbé sem kívánatos szereplő azon állami finanszírozású kutatási programokban, ahol az adófizetők pénzét nem önjelölt "kutatók" megélhetésének finanszírozására, hanem értelmesen felhasznált forrásokkal megtámogatott , "valódi" vizsgálatokra kívánják fordítani. Geddekasunknak Tömöri Balázshoz és Simon Gergelyhez kellene folyamodnia a finanszírozásért, lévén tőlük mazsolázta össze a "tudást", önálló gondolatok híján ... Ha pedig az interneten is kínálgatott mintavételii módszeréből kívánna megélni, nem az OMME alkalmazott kutatási keretösszege jelentős részének lenyúlása után kellenék ácsingóznia, hanem piacgazdasági alapon kellenék megméretnie magát, miként a gedde-kasainak értékesítési programja során már egykor próbálkozott...
Nincs itt értelme válaszolgatni, nincs jövője az értelmes polémiának. Aki nem "hívő" (majd N. A. megmondja, ki számít annak), annak semmi esélye érvei kifejtésére.
Hogyan is fejezte be szenátusbéli beszédeit egykor Marcus Portius Cato?: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam..." Gondolom elegendő lesz, ha a jövőben én is e szentenciát mantrázom vég nélkül, miként Klubvezetőnk bármely téma kapcsán az OMME vezetőség feledhetetlen és megbocsáthatatlan "bűneit"...
A szövegben lévő piros betűs részeket én emeltem ki, hogy szemléletesebb legyen egy Ókori szörny hisztérikus "Lojalitása" az OMME vezetőihez.
Nagyernyei Attila