Köszönöm Geddekas!
Azért van aki megérti.
A cikk írójánál reklamáljon Arisztaiosz!
Azért emlékeztetőnek nem rossz ugye?
Azt tudjuk, hogy Ön és az OMME vezetői ezt a technológiát,és az így kijuttatott méhgyilkos szereket baromságnak tartják. Azért nem kutatók. Ez egy olyan hír amit minden nap, a kávészünetben oda kell dörgölni az orruk alá!
A méhészek érdeke a legkisebb vegyszerfelhasználás melletti növényvédelem.
Arisztaiosz!
Lassan egy hónapja feltettem Önnek egy kérdést.
Hogy lehet szabályosan elvetni egy csávázott vetőmagot?
Fólia sátorban biztonságos, ott a méhek nem látogatják az ebből kikelt méhgyilkos növényt.
Legújabb vizsgálatok szerint a vetőgépek 70 %-a nem rendelkezik deflektorral, tehát a leporlásból származó porelszívással. (mondtam, hogy gépész vagyok)
Nagyernyei Attila
Bocsánat, elkerülhette a figyelmem a kérdése...
Csávázott vetőmagot szabályosan a szabályok betartásával lehet elvetni. Ön ismeri a szabályokat...
A deflektor nélküli vetőgépeket a neonikotinoid hatóanyaggal csávázott vetőmagvak vetésére a hatályos szabályozás alapján használni nem szabad, enélkül üzemeltetve szabálytalan növényvédelmi tevékenységnek minősül a használatuk. Annak ellenére, amit ír (30 % a szabályosan felszerelt vetőgépek aránya, mely adatot nem tudom honnan vette) megfoghatatlan, hogy a leporlásra visszavezethető akut méhmérgezések gyakorisága a csávázó neonikotinoid hatóanyagok felfüggesztéséig bizonyítottan Magyarországon 1 -azaz egy- eset volt! Az egy eset is sok annak, aki mérgezést szenvedett, de ha megnézi, a felfüggesztésig hány hektáron vetettek neonikotinoid csávázószerekkel kezelt vetőmagvakat (a teljes vetésterület arányában a repce mintegy 100 %, napraforgó 70-80 %, kukorica kb.30 %), akkor ez az esetszám hozzávetőleg elhanyagolható arányt jelöl...Különösen annak fényében, hogy ezt az esetszámot szétoszthatja legalább nyolc esztendőre...
Ezen túl fenntartom, hogy ha van jobb szer és növényvédelmi technológia, mely a megporzó szervezetekre alacsonyabb kockázatot jelent, akkor természetesen azonnal váltani kell a mezőgazdáknak. Csak annak is nézzen utána, hogy van-e ilyen, illetve majd magyarázza el azoknak a méhészeknek, akik a kivonás következtéban a légi permetezéstől szenvedtek mérgezést, hogy ön csak a megporzó szervezetek védelme érdekében pocskondiázza permanensen az OMME vezetést, a növényvédelmi hatóságot, szakmai szervezetet és a szakirányítást...
Mint írja, a méhészek érdeke a legkisebb vegyszerfelhasználás melletti növényvédelem. Bátran kijelenthetem, hogy ez a mezőgazdáknak, növénytermesztőknek is alapvető érdeke, ebben nem látok ellentmondást méhész és növénytermesztő között. Csak sajnos éppen a neonikotinoid csávázószerek jelentették ezt a legkisebb vegyszerhasználatot. Fölöslegesen nem csépelem a klaviatúrát, ezt már nagyon sok szakmai forrásból ön is tökéletesen tudja.
Végtére is az ön által beidézett cikkről beszélgettünk. Fenntartom, hogy ennél bárgyúbb és csúsztatásokat, szakmaiatlan következtetéseket tartalmazó cikket nagyon ritkán olvashatunk, az semmit nem változtat a tényen, hogy egy tömény baromság, ha Geddekas enyhe tévesztésnek próbálja feltüntetni a cikkben foglaltakat. Ha valami baromság, akkor ne féljenek kimondani: lyukra futottunk... Még akkor is így van ez, ha a Klubvezető idéz be ilyen oltári ökörségeket...Persze, ha kommentárjában ő is ennek látja, láttatja, akkor nem is írok egy szót se az idézetéhez, de mint visszaolvasva látható, esetünkben nem így történt.
Azt meg régtől fogva tudjuk, hogy nincs olyan terület, ahol ön ne lenne mindannyiunknál inkább "otthon", ezért készségesen elfogadom, hogy ön olyannak látja a design-t, amilyennek akarja. Mi meg legfeljebb elhisszük önnek...