Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792064 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1350 Dátum: 2018. Február 16. 19:25 »
Idézet
Az OMME, ha nem tud arról, hogy a NÉBIH milyen ügyben, mikor fog érdemben dönteni, akkor miképpen jelentkezzen be ügyfélnek? Nincsenek röntgenszemei, hogy mi fekszik a NÉBIH asztalán! Most például jelentkezzen be, hátha van olyan ügy a NÉBIH előtt, ami érint minket?
Körmendy Úr!
A szerinted magát Istennek képzelő Csuja úgy hallotta onnan fentről a felhők fölül a helyi verebek pletykáiból, hogy Tóth Péternek és Bross Péternek külön-külön már 2017 januárjában a NÉBIH munkatársai kotyogták el, hogy "Hé! Izé! A neonikotinoid ügyben kazal számra fogunk kibocsátani szükséghelyzeti engedélyt az ügyfélnek bejelentkezett Vetőmag Szövetség kérelmére". Hát igen. Ez érdekes, ha a pletykák igazak. Vajon érdekes? Vajon igaz?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1351 Dátum: 2018. Február 16. 19:38 »
QUQURIQ !!!

neo!
Az írásaid!

"Ha  tavaly nyáron megtörténik a fellebbezés az OMME részéről a repce vetőmag csávázás miatt, akkor most nincs a talajban neo."
" Ha nem követjük figyelemmel a NÉBIH szükséghelyzeti engedély kibocsátását, akkor lekéssük a 2018-as repce vetés fellebbezési idejét, és az is neo-s lesz. Ezért is a Cserényi a felelős?"

Sajnálom, hogy az előző írásaimat nem olvastad el.
Te itt 2017 és 2018 ról írsz!...és Brossról mint felelősről!
Igen ez a jelen!
De azt a múltat nehéz egyszerre rendbe tenni, amit Cserényiék elszúrtak Tóth Péter indíttatására!
Olvasd végig, hogy mikortól és hogyan indult ez a neo-s minisztériumi félretájékoztatás!
Csúnya!
"ha a kakát kitojták, csak onnantól lehet szagolni"!
/bocsi/
Arra többszöri írásodból rájöttem, hogy "holló a hollónak nem vájja ki a szemét"...
Ezért is bocsi!
Megint nem vádnak szánom, ha ennyire tudod az eljárási rendet, mint már régen leírtad a "zöldön"...és most bennünket akarsz meggyőzni, Miért nem írtál az OMME vezetésének, hogy mi is a helyes jogi út!
Fele ennyi munkával megúsztad volna, mint amennyi észrevételed volt, van, itt, és a zöldön!
Most mondhatnád, van jogi végzettségű, aki ezért még pénzt is vesz fel.
..de "a repce vetőmag csávázás miatt, akkor most nincs a talajban neo."

Ebben viszont nagyon igazad van!

Kiskakas

*

neo

• 1000
« Válasz #1352 Dátum: 2018. Február 16. 19:59 »
Miért nem írtál az OMME vezetésének, hogy mi is a helyes jogi út!
Azok után, amikor nagy vonalakban tavaly szeptemberben vázoltam, hogy mi is a baj ezzel az engedélyezéssel, Attila azt írta, hogy azt a hozzászólásomat egy az egyben átküldte Bross Péternek. Semmi nem történt. Másrészről én hivatalosan a másik oldalhoz tartozom.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1353 Dátum: 2018. Február 16. 21:02 »
Miért nem írtál az OMME vezetésének, hogy mi is a helyes jogi út!
Azok után, amikor nagy vonalakban tavaly szeptemberben vázoltam, hogy mi is a baj ezzel az engedélyezéssel, Attila azt írta, hogy azt a hozzászólásomat egy az egyben átküldte Bross Péternek. Semmi nem történt. Másrészről én hivatalosan a másik oldalhoz tartozom.
Te mint állatorvos, miért tartozol a másik oldalhoz?

Ha te a másik oldalhoz tartozik, akkor vajon Tóth Péter hova tartozik? Harmadik oldalhoz?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1354 Dátum: 2018. Február 16. 21:27 »
QUQURIQ !!!

neo!

"Másrészről én hivatalosan a másik oldalhoz tartozom."
Tudod, Mésziék idejében én is a másik oldalhoz tartoztam, (Kontroll) mégis ahol tudtam segítettem.
A jelenlegi alapszabályban is vannak az ötleteimből. Más rendezvényekben is segítettem.
A neo, közös érdek!
Nem üzenni kell a jó ötleteket.
...de Te legalább üzentél.
Vannak viszont akik pénzért sem hajlandóak segíteni...

Kiskakas

*

neo

• 1000
« Válasz #1355 Dátum: 2018. Február 17. 06:27 »
Te mint állatorvos, miért tartozol a másik oldalhoz?
A hatósági hivatali struktúrához tartozom. Konkrétan a szükséghelyzeti engedélyek miatt még konkrét munkát is visszautasítottam. Igaz ezt azért tettem, mert ismerve magam nem tudtam volna uralkodni az érzelmeimen, és sok kárt okoztam volna vele a munkáltatómnak. Ezt akartam elkerülni.
Kiskakas!
Itt ezen a fórumon én a szakmai meggyőződésemet írom le. Ha az OMME elnöke büszkén vállalja azt, hogy nem olvas szakmai fórumokat, de aki a vezetőségből olvas, és nem győzi meg az itt folyó beszélgetés arról, hogy mit kellene tenni, akkor nekem azzal már nincs több tennivalóm. Az én véleményem is csak egy vélemény. Szerintem a szükséghelyzeti engedélyezés egy olyan témakör, amely akár egy rendkívüli küldöttgyűlést is megért volna tavaly szeptemberben. Ehelyett Geddekas, aki  tett volna ellene, azonnal el lett hallgattatva. A tagságnak kellene arról állást foglalnia, hogy véleménye szerint mit kellene tennünk. Tudomásul venni a szükséghelyzeti engedélyezést, vagy harcolni ellene. Ha az utóbbi a döntés, akkor leírtam, hogy mi lenne a helyes út. Én gyűlölöm a konfliktusokat, ezért viszolyognék is olyantól, hogy most a napraforgó csávázási engedélyek miatt a közigazgatási bírósághoz forduljunk a semmisség megállapítása miatt. Azt gondolom azonban, hogy az OMME tagságának ehhez joga van. Én, vagy a NÉBIH, vagy az OMME elnöke nem vagyunk felhatalmazva arra, hogy elvegyük a tagságtól ezt a jogot. Nem kellett volna idáig eljutni, ha egy évvel ezelőtt az elnök elküldi azt a levelet. Ha a tiltakozást a miniszter ugyanígy nem akceptálta volna, akkor tiszta lehetne a lelkiismeretünk, hogy mi előre szóltunk. Ha időben beadjuk a fellebbezést, akkor nem keletkezett volna kár abból, hogy egy kedvezőtlen bírói döntés miatt meg kell semmisíteni a lecsávázott magokat. A tagságnak kellene határoznia arról, hogy felelős döntést hozva nem támadja meg a napraforgó engedélyeket, de a felhatalmazza arra a vezetőséget, hogy ha a 2018-as repcevetéshez megjelennek a határozatok, akkor azt bírósági úton megtámadja. Mindezek helyett azonban én azt látom, hogy a vezetőségnek semmi ilyesmi szándéka nincs. A szakmai lelkiismeretem viszont nem hagyja, hogy a tagság ne tudjon arról, hogy milyen lehetőségei lennének. Ezért írok ide, és nem az OMMÉ-nek. Arról az a véleményem, hogy vagy azért nem lép, mert más az érdeke, vagy azért mert alkalmatlan a vezetésre, hiszen ebbe a közigazgatási szakmai kompetencia is beletartozik, mindegy, hogy milyen formában (saját kútfő, vagy vásárolt szaktudás révén). Ha van harmadik opció is, akkor azt tegye közzé egy küldöttgyűlésen. Vonatkozik ez úgy az elnökre, mint a vezetőségre egyaránt. A magam részéről ezt a témát le kívánom zárni, ítélje meg mindenki a saját meggyőződése szerint a dolgokat.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1356 Dátum: 2018. Február 17. 07:41 »
QUQURIQ!!!

Neo!
Tudod, ezzel az írásoddal 100 % egyetértek!
Van egy olyan súlyos tényező amit tudok, talán a felszínre is kerül,  de én nem közölhetem. Egy biztos, hogy valaki nem azt mondta, ahogy a dolgok történtek...és így lett mind.enki tájékoztatva!
Szerintem, Te is máshogy vélekednél.
Már én sem szólalhatok fel többé, mivel lemondam a küldötti mandátumomról.

Kiskakas

« Válasz #1357 Dátum: 2018. Február 17. 09:52 »
Szerintem először lépni kellene, majd utána keresni a felelőst. Különben minden időt eljátszogatunk. Persze tudom, hogy van akinek a méh csak a hatalmi játszma része. A demokrácia szabályai: megbeszéljük, hogy mit tegyünk, majd aszerint cselekszünk.

Bármelyik méhész egyesület bejelentkezhetett volna ügyfélnek. A két jogász hazai egyesülete bejelentkezett? 

Minden egyes méhész, aki megkapta a jegyző tájékoztató levelét, élhet panasszal.

Ebben ugye két szereplő van: Jegyző és méhész. Ez a kettő tehet valamit ebben a közigazgatási ügyben.

pl.:

Tisztelt Jegyző Úr!

Hivatkozva az Ön által a részemre megküldött .... iktatószámú levélre az alábbiakban fejtem ki álláspontomat:

Álló méhészetem szerzett - Alkotmányban biztosított - jogokkal rendelkezik. A méheim röpkörzetében ne engedélyezze a neonikotionidos növények virágba szökkenését, azt zöld trágyának szántassa be. Nem megoldható állataim védelme a tervezett növények virágzásban történő esetleges mérgezése esetén.
Amennyiben jegyző úr arra kötelez, hogy méheimmel hagyjam el a telephelyemet, abban az esetben a korai vándorláshoz kapcsolódó veszteséget, a bizonságos telehely létesítésének és az oda illetve visszavándorlás költségeit kérem megtéríteni.

A vándorméhészek tekintetében kérem a vándormhészeket keresse fel a veszély ismertetésével.

Tisztelettel

...

*

neo

• 1000
« Válasz #1358 Dátum: 2018. Február 17. 10:59 »
Alapvetően egyetértek Olvastam által írottakkal, ez is egy alternatíva.
Most azonban szükségét érzem a fő csapásirány tisztázásának. Ez pedig a szükséghelyzet fogalma. Ez a kiindulópont, hogy nincs szükséghelyzet semmilyen értelemben, mert meg lehetett védeni a kultúrákat a károsítóktól. Tételezzük fel, hogy van, vagy majd lesz olyan bizonyíték, hogy nem lehet megvédeni. Akkor lépne életbe az a védekezésünk, hogy a csávázószerek engedélyét vissza kellene vonni, mert nem felel meg az engedélyezési feltételeknek az újabb bizonyítékok fényében. Jelenleg ugye arról van szó, hogy ideiglenes tilalom van.   Érdemes betekinteni ebbe a linkbe:
http://portal.nebih.gov.hu/-/szukseghelyzeti-engedely-kerelem

Idézetet írta: NÉBIH
A jogszabály lehetővé teszi a tagországok számára, hogy növényvédelmi szükséghelyzetekben a tagállamban nem engedélyezett vagy a kultúrában nem engedélyezett készítmények korlátozott és ellenőrzött felhasználási feltételek mellett felhasználhatók legyenek.

Kiemeltem a nem engedélyezett kifejezést. Megnéztem az eredeti hatályos jogszabályt, amelyben ez szerepel:
Idézetet írta:  1107/2009/EK rendelet 53. cikk
A 28. cikktől eltérve, különleges körülmények fennállása esetén a
tagállamok legfeljebb 120 napra engedélyezhetik növényvédő szerek
korlátozott és ellenőrzött felhasználást szolgáló forgalomba hozatalát,
ha ez az intézkedés olyan veszély miatt szükséges, amely más ésszerű
eszközzel nem hárítható el.
Tehát az eredeti szöveg nem az, ami a NÉBIH anyagban szerepel. Adott esetben akár úgy is értelmezhető a dolog, hogy egy engedéllyel nem rendelkező hatóanyag (vagy felhasználási forma: pl. csávázás) is kaphat szükséghelyzeti engedélyt. De csak korlátozottan és ellenőrzötten. Ez utóbbi kettő sem állja meg a helyét. Gyakorlatilag az egész vetésterületen lehet használni. Ha nem az egész neoval csávázott, akkor pedig nincs nyilvános nyilvántartás arról, hogy melyik az. Ha pedig az engedélyt amiatt kell visszavonni, mert nem igaz az, hogy a csávázószer megjelenik a nektárban és virágporban, és korlátozottan, ellenőrzött módon szükséghelyzeti engedély mégis kiadható, akkor az állóméhészek menekítése a felhasználó anyagi felelőssége, tehát nagyjából az a forgatókönyv, amit Olvastam is írt.
Ez az egészet azért tartottam szükségesnek leírni, mert:
Teljesen védhetetlen a szükséghelyzeti engedélyek ilyen formában történő kiadása.

« Válasz #1359 Dátum: 2018. Február 17. 15:05 »
Egyetértek. De ez jogászkodás. A jog értelmezése nem egyszerű. Meg kell vele egy profit bízni. (ha már a méhészek között nincs (:-() Én nem láttam ezeket az engedélyeket, azt sem tudom, hogy mi benne az indokolás. Ha valakinek megvan tegye már fel ide, lécci.

Ez a hosszú út.

A méhész tényleg beadhat irományt a jegyzőhöz. Már csak azért is, hogy tudassa, nem vállalja fel, hogy a hatóság egy levéllel áttolta a felelősséget a mérgezések esetén a méhészre.

A vándorméhésznél ez még lehet esetleg jogos is. Bocsi, itt veszély van, csak a veszély ismeretében és mérlegelésével gyere erre és erre a táblára.

De az állóméhész ott áll. Ez a közvetlen közigazgatási ügy.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1360 Dátum: 2018. Február 17. 15:47 »
QUQURIQ !!!

Olévastam!
Ezt írod!

"Amennyiben jegyző úr arra kötelez, hogy méheimmel hagyjam el a telephelyemet, abban az esetben a korai vándorláshoz kapcsolódó veszteséget, a bizonságos telehely létesítésének és az oda illetve visszavándorlás költségeit kérem megtéríteni."

Méheimmel hagyjam el a telephelyet!
De, hová?
Nincsen Magyarországon egyetlen egy település határa, ahová az egész ország 1 200 000 méhcsaládját összezsúfolnák.
Saját méréseim igazolják, hogy repcére 7 km -re is elrepülnek a méhek.
Tehát nincsen senkinek hová menni, ahonnan ne érnék el a csávázott repcét!
Ez az egyetlen tárgyalási kiinduló pont lehet csak a méhészek számára!
Nem a méhészek tették a csávás magokat a földbe!!!
Ennek a pár mondatnak mindenképpen szerepelnie kell a fellebbezésben az indokok között!

Kiskakas

*

neo

• 1000
« Válasz #1361 Dátum: 2018. Február 17. 17:43 »
Én nem láttam ezeket az engedélyeket, azt sem tudom, hogy mi benne az indokolás. Ha valakinek megvan tegye már fel ide, lécci.
A NÉBIH honlapon jól elrejtve megtalálhatóak. A lényege, hogy az indoklás nem nyilvános, így azt nem tartalmazza. Ennélfogva viszont bakot lőttek, mert nem minősül hirdetményi úton történő döntés közlésnek. Ahhoz akkor az indoklásnak is nyilvánosnak kellene lennie.
Kiskakas!
Ha mondjuk úgy adták volna ki a szükséghelyzeti engedélyeket, hogy egy megye egyik felén lehet használni, másikon van a menekülőhely, aztán következő évben fordítva, akkor talán még meg is tudna felelni az előírásoknak. Így azonban ezer sebből vérzik. Más kérdés, hogy ez is megvalósíthatatlan a gyakorlatban.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1362 Dátum: 2018. Február 18. 01:01 »
A szükséghelyzeti engedélyekben benne van, hogy a gazda köteles a jegyzőt értesíteni, hogy neoval csávázott vetett. A jegyző köteles értesíteni a méhészt.

A történet szépsége, hogy ez az értesítés nem mentesíti az államot a kártérítési felelősség alól. Ugyanis a szükséghelyzeti engedély kiadásának nem volt meg az alapfeltétele vagyis nem volt szükséghelyet.

Ezen mérgezési károk esetében nem a gazda fog fizetni, hanem az állam. 

Vagyis a NÉBIH által felálló bizottságok elfogultak és iszonyatosan ellenérdekeltek lesznek abba, hogy bebizonyítsák a mérgezést, hiszen azzal bebizonyítanák, hogy kár történt a NÉBIH tevékeny közreműködésével.

Szóval jobb, ha nemcsak a NÉBIH, hanem ti is felállítjátok a bizottságot és soha ne közöljétek a NÉBIH embereivel, hogy ti hova fogjátok küldeni a mintát.

Ha a mérgezésből kártérítési per lesz, akkor pedig kérjétek, hogy zárják ki a NÉBIH-et, mint szervezetet és a szakvéleményét a tárgyalásból, mert objektív okok miatt elfogult. Mi az objektív ok? Ő adta ki a szükséghelyzeti engedélyt, tehát saját magára terhelőt nyilván nem érdeke mondani.

*

neo

• 1000
« Válasz #1363 Dátum: 2018. Február 18. 06:59 »
Geddakas!
Ezzel a hsz-eddel egyetértek, jól világítottad meg a helyzetet. Egy lényeges dologra azonban hadd hívjam fel a figyelmet. A szükséghelyzeti engedélyek kiadásának jogszerűtlensége nincs közvetlen összefüggésben a kártérítési kötelezettséggel.Tehát nem azért jogszerűtlen, mert kárt okoz, hanem azért mert az ideiglenes tilalom idején adta ki, hibás közigazgatási eljárás keretében, amely, ha kijavításra is kerül, nem képes arra, hogy  a rendelet szellemének megfelelően kerüljön végrehajtásra.
 Ha nem lenne ideiglenes tilalom, akkor ugye használható lenne, a benyújtott engedélyokiratok érvényesek most a felfüggesztés idején is,azok nincsenek visszavonva. Én azt állítom, hogy az engedélyokiratokat is vissza kellene vonni, ha tényleg  az áll benne, amit kezdetektől fogva állítasz. Konkrétan, hogy a vegyszer előállítója úgy nyilatkozott benne, hogy a csávázás miatt nem jut belőle sem a nektárba, sem a pollenbe. Ezt mi tudjuk cáfolni, mert már van sok tudományos adat. Tehát szó sincs arról, hogy csak akkor lenne betiltható, ha bizonyítottan kárt okoz a méhek vonatkozásában. A környezetszennyezés tettenérését jelenti a pollenból és nektárból történő kimutatás. Az szintén tiltási ok.
A harmadik dolog a kár kérdése. Meggyőződésem, hogy okoz kárt a méhek esetében, elsősorban a CCD kórképét. Sokszor írtam róla, hogy ez milyen mechanizmussal történik, nem írom le megint. Én azt tartom felháborítónak, hogy a CCD és az azt kiváltó ok bizonyítása a legnehezebb dolog. Nem lehetetlen, csak sok pénz kell hozzá. Ami a legfontosabb, hogy az is kísérleti úton lehetséges, közvetlenül nem, hiszen ehhez meg kellene találni az eltévedt méheket. Leírtam, hogy amikor a vetéskori porképződés miatt az elhullott méhek is megvoltak, akkor sem tudta a labor kimutatni. Jó dolognak tartom a szárazjeges megoldást, de azt is látni kell, hogy az NNI kimutatást ez nem fogja segíteni. Ugyanis a mintavételek azért történtek a Greenpeace vizsgálatok idején hajnalban, mert a guttációs cseppeket vizsgálták, amelyek elsősorban éjszaka képződnek, nappal felszáradnak. Hiszen pont az a baj, hogy az NNI-k rendkívül nehezen bomlanak. A szárazjég a piretroidok bomlásának megakadályozására jók, ha  esetleg az okozta a mérgezést. Nekünk nem érdekünk fals diagnózisok felállítása. Azt viszont el kell, hogy mondjam, az mérhetetlen cinizmus az engedélyező hatóság részéről, hogy a minimális kártérítési kockázatát használja ki, tudván tudva, hogy a méhész nem fogja megtalálni az eltűnt méheit, ha pedig mégis, abból nem lehet kimutatni a mérget. Nagyon remélem, hogy ebben tévedek, és nem tudatosan teszi ezt, hanem csak ostobaságból. Hát egyik variáció sem hízelgő rá nézve.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1364 Dátum: 2018. Február 18. 18:54 »
QUQURIQ !!!

Nos, melyik szervezet vagy esetleg az OMME hajlandó a következőkre?
Talán, így a 24. órában.

"Egy gond van. Az OMME nem ügyfél ebben az ügyben! Fellebbezni pedig csak az ügyféli jogállás esetén lehetséges.
Az OMME és bárki az országban viszont perelheti a határozatot, de az a per nem halasztó hatályú a hatósági határozat végrehajtására.
Ettől függetlenül valóban kutya kötelessége lenne az OMME-nak perben kérni a szükséghelyzeti határozatok megsemmisítést. "
Mindenki most már pontosan tudja, hogy nagyon, nagy a baj, és csak ülünk összetett kézzel?
Vagy szégyen szemre Kiskakas hívja fel a madarászokat, hogy ők adják be, mert az a falánk Gyurgyalag felzabálja az összes neo-s méhet, és mind zuhanó repülésben végzi a túlvilágig?
A védettnek nyilvánított rovaroknak is ez lesz a sorsuk...

Kiskakas