Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792013 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1290 Dátum: 2018. Január 29. 11:31 »
Idézetet írta: neo
Nálunk már három hete virágzik a repce, ahol a permetező nem fedte le a regulátorral a tábla szélét.

Kedves neo!

Tudnál feltenni képet erről?
Előre is köszönöm!
Üdv!
V.B.
Csináltam pár képet, de ezt most bonyodalmas lenne feltennem (nem használok okos telefont),begyalogoltam a kérdéses helyre, és az alábbi gyanúm igazolódott be:
A repceföldön én is láttam világos zöld növényzetet, ami virágzik. Nem tudom, hogy mustár keveredhetett bele ? Ha nem, akkor márciusra le is virágzik, ha kitart ez az idő.
Tehát ez is mustárnak bizonyult, mint amit 3 hete említettem (most azt is megnéztem közelebbről). Azt nem értem, hogy miért veti valaki vegyesen a repcét a mustárral, ha nem zöldítés a célja. Most is vannak benne friss nyomok, mert a repce is nagyon akarózik nőni. Egy kisebb táblát is találtam, ami tiszta mustárnak néz ki, virágzik, de alatta ott a repce. Talán Te többet tudsz mondani róla, hogy ennek mi értelme van?

*

neo

• 1000
« Válasz #1291 Dátum: 2018. Január 29. 11:57 »
Egy segédtáblázatot raktam ide, a ppm, ppb bemutatására. Pont a ppb megjelölés nem látszik rajta, az a sárga téglalapokat jelzi. Tehát a parts per billion rövidítése a különféle mértékegységeknél azt jelenti, hogy, hogy egy billiomodnyi rész, vagyis egy milliárdod rész. Ez az amerikai számok és a magyar számok különbözőségéből fakad. Itt elolvasható:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ezrel%C3%A9kn%C3%A9l_kisebb_r%C3%A9szek
Tehát ugyebár a ppb lehet: µg/kg (víz esetén literrel megegyezik), nanogramm/gramm (ng/g) vagy pikogram/milligramm. Látszik a táblázatból, hogy a sárga téglalapok által közrefogott egységek két szélső értékének arányát jelentik, úgy, hogy az alsó szélen lévő értéket osztjuk a felső szélen lévő értékkel. A kitevő oszlopban az alsó szél értékéből kivonva a felső szél értékét, megkapjuk a milliárd kitevőjének 9-es értékét. PPM-nél ugyanez az érték a hatos, ppt-nél a 12-es, és ppq-nál a 15-ös.
Mindezeket azért írtam le, hogy érthető legyen a következő hozzászólásom.

*

neo

• 1000
« Válasz #1292 Dátum: 2018. Január 29. 13:09 »
Nos, ugye látszik a képen, hogy a ppm kategóriába a guttációs cseppek NNI szintje tartozik. Ez 1000 ppb mennyiséget jelent. A laboratóriumok 1 ppb szintig tudják jelenleg kimutatni  az NNI-ket. A guttációs cseppek kukoricánál kelés után nem sokkal 10000 ppb-t is elérnek, egy hónap múlva kb. 800 és 1000 ppb-t (1 ppm-et). Tehát a guttációs cseppek kimutatása a laborok számára rutinfeladat. A virágpor és a nektár NNI tartalma már 1 és 50 ppb szint körül van csávázószerek esetén, permetezőszer NNI esetén 200 körül. Ez is kimutatható. Ha a  méh felszívja az 1 ppb-s nektárt, és a labor az egész méhet vizsgálja, akkor ha a méh tömegének egy százaléka a nektár, akkor a méhből történő kimutatás a kimutatási határ alatt van, annak egy százada. Erre nem képesek a laborok. Ezt jelzi a képen a a sárga alatti piros szín, ami már nem a ppb, hanem a ppt kategóriába tartozik.
A tiametoxam LD 50 értéke (az a mennyiség, amely a kezelt méhek felét megöli) 5 nanogramm. Ha 10 000 méh egy kilogramm, akkor egy méh 100 milligramm. 5 nanogramm/100 milligram az 50 nanogramm/1 gramm, vagyis 50 ppb. Tehát ennek  kimutathatónak kellene lennie. Akkor, ha a teljes 50 nanogramm felszívódott a méhbe (ez a szájon át adott fél letális dózis). Ha ezekből a méhekből nem mutatható ki az NNI, akkor két dolog lehetséges: 1: csak töredék mennyiségű NNI szívódik fel 2: a receptor által megkötött toxin az erős kötés miatt nem mutatható ki.
Miért írtam le ezeket? Mert most akarok egy olyan történetet elmesélni, ami azt hiszem óriási tanulságokkal jár mindenki számára. Az ősszel történt egy olyan méhmérgezés, ami repce vetése idején történt. Vetéskor hatalmas port kevert a vetőgép, melynek következtében egy falu méhészetének fele komoly kárt szenvedett. Az egyik károsulttal beszéltem. Elmondta, hogy az elhullott méheket amikor összegyűjtötte,mert elviselhetetlen volt  a bűz,  akkor azok a méhek a földön úgy helyezkedtek el, mint amelyek egy utat képeztek volna a szolidágó irányába. Tehát az elhullott méhtetemek kirajzolták a légifolyosót, akinek esetleg még kétségei vannak annak létezéséről. A csávázáskor leporló méreganyag ölte meg a méheket. A csávázószer  Cruiser volt, melyet szabályosan deflektoros vetőgéppel vetettek. A vizsgálatok közel 200 féle hatóanyagra történtek, azonban csak fluvanilátot találtak, amit a méhész használt. Ez nyilvánvalóan nem okozta a gondot, mert rajta kívül még kb. öt méhész károsodott. Tehát az 50 ppb miatt itt ugyebár ki kellett volna tudni mutatni az NNI-ket. Hacsak nem az 1-es ill. 2-es pontban leírt eset fordult elő. Harmadikként felvethető az, hogy a légzőnyílásokon bejutó méreg lényegesen kisebb adagban is ölhet, mint  szájon át. Vagyis arról volt szó, hogy a szolidágóra rakódott mérget szedték össze a méhek virágporgyűjtés közben, ami a légutakba juthatott  a virágpor leseprése közben. Csuja László azt mondta erre, amikor utólag kérdezték, hogy folyékony nitrogénben kellett volna a mintát szállítani, mert lebomlott a méreg, azért nem tudták kimutatni. Azt észre kell venni, hogy ez nagyon ellentmond annak, hogy a talajban évekig megmarad. Itt mindenképpen hiba volt, hogy nem történt meg méhkenyér, illetve szolidágó növény mintavétel.
Ugye amikor egy holtbiztos NNI mérgezés esetén sem tudja kimutatni a méhekből a labor a hatóanyagot, akkor mit lehet várni egy olyan mérgezéstől, ami a nektárból vagy virágporból ered?
A guttációs cseppes adatokat a Greenpeace alábbi kiadványából vettem: http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/388855/csepego-mereg-tanulmany-2013-12-16.pdf
Ebben a szerzők, többek között Simon Gergely azt fejtegeti, hogy egy méh egyharmadnyi kapacitással felveheti az egy hónapos növényből az LD 50 értékű 5 nanogrammnyi tiametoxamot. Mit jelent ez? Azt, hogy belepusztul, ha innen visz vizet. Lehet, hogy hazaérés előtt. Tehát ebben az esetben nem lesz tömeges vízgyűjtés, márcsak ezért sem, mert napközben nem guttálnak a növények. Arra viszont mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy a századrésznyi mérget tartalmazó nektárból 30 fuvar alatt képes összeszedni a mérgező dózist. De nem fogja, mert előbb eltéved. Megvalósul a CCD.

« Válasz #1293 Dátum: 2018. Január 30. 06:38 »
Szegény méhecske panaszkodik.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1294 Dátum: 2018. Január 30. 15:23 »
Az egy-egy méhegyedre vonatkozó LD 50 értéket meghatározták a növényvédőszer vizsgálatok során, de a megvizsgálta-e bárki, hogy a méhcsaládra nézve
mennyi az LD 50?
Mennyi az LD 10?
Mennyi az LD 25?
Mennyi az LD 75?

Merthogy a méhcsalád akkor is szétesik, mint a szaporodás egysége "meghal", ha a méreg az egyedet még nem pusztítja el.

A méhegyed halálát értjük, de mit értünk a méhcsaládnak, mint szaporodásra alkalmas egységnek a halálán?
És hogyan határozhatjuk meg az LD 50-et meg a többi értéket?

Lécci ezt is próbáljuk meg körbejárni, elemezni. Ha pontosan tudjuk ezt definiálni, akkor valószínűleg felállítható ökotoxikológiai vizsgálati modell is erre.

Kiindulásként két dolgot írok
1.
a szakirodalom szerint legalább 6000 egyedből kell álljon az a méhtömeg, amiben az anya már hajlandó herét is petézni. Vagyis, ha az egyedszám ez alá csökken, akkor már nem beszélhetünk szaporodásra képes szuperorganizmusról, nem beszélhetünk méhcsaládról.
2.
Szintén szakirodalmi adat, hogy legalább 500 egyed kell ahhoz, hogy hőszabályozásra képes méhfürt jöjjön létre. Ezzel az anyanevelők tisztában vannak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1295 Dátum: 2018. Január 31. 20:39 »
Nem tudom volt e már fent a fórumon , de az eseményekhez ez is hozzátartozik.

https://darvasbela.atlatszo.hu/2016/10/26/neonikotinoid-kabulatban-3-a-hazai-meheszek-sem-gyanutlanok/

Üdv. jani bátya

« Válasz #1296 Dátum: 2018. Február 03. 19:03 »
Már 2018-ra is hirdetik a rovarölő csávázószereket a repcére, akkor a klórpirifoszt lehet használni?

*

neo

• 1000
« Válasz #1298 Dátum: 2018. Február 04. 10:39 »
Tomipapa a zöldön felvetette azt a megállapításomat, hogy a mézek csávázószer NNI tartalma oda vezethet, hogy elkobozzák a magyar méhészek mézét a határértékek túllépése miatt. Ez a kijelentésem egyáltalán nem volt alaptalan, hiszen azért szoktam tájékozódni olyan dolgokban, melyet leírok, és az nem egy régebben szerzett tudás eredménye. Azt el kell mondanom, hogy a kép ennél sokkal árnyaltabb. Történetesen az EU megemelte a megengedhető szint mértékét 10 ppb-ről 50 ppb-re 2016-ban, tehát a tiltás ideje alatt. Ezt én annak tulajdonítottam, hogy nagy valószínűséggel olyan háttéranyag van a birtokukban, mely szerint a mézek NNI tartalma közelít ehhez az értékhez, de azt semmiképpen sem akarják, hogy a méhészek munkájuk gyümölcsét azért veszítsék el, mert a peszticid használatot úgy engedélyezik, hogy az környezetszennyező módon viselkedik. Számomra nagyon meglepő volt, hogy ezen értékek mellett egy csillaggal jelezték, hogy a megengedett szintnek a kimutatási határ alsó értékének kell lennie. Ami már 10 ppb alatt van. Ez a két dolog így nem fér össze. Vagy a kimutatási határ, vagy az 50 ppb. Gondoltam arra is, hogy ha ki lehet mutatni, akkor hivatalból meg kell tiltani a használatot, de a mézet 50 ppb-ig nem kell elkobozni és megsemmisíteni. Hát ez csak az én erőltetett magyarázatom, fogalmam sincs, hogy az EU miként képzeli a kettős értéket? Ugye utaltam arra, hogy én azt is elképzelhetőenk tartom, hogy 50 ppb feletti szinteket lehet a mézből kimutatni. Nos itt van egy kanadai vizsgálat.
https://www.usask.ca/toxicology/jgiesy/pdf/publications/JA-885.pdf
 Itt az oszlopdiagramokról 50 ppb közeli klotianidin és tiametoxam szintek is leolvashatóak. Igen ám, de a szöveges részben nedves tartalomra 8 és 17 ppb közötti szintet írnak csak. Szárazanyagra vetítve ez nem lehet 50 közeli. Szóval még egy ellentmondás. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egy módosított mintafeldolgozással (QuEChRS)  történt, és ezért lehetnek esetleg magasabbak az értékek, mint a korábbiak, ahogy a cikk is utal a régi alacsony értékekre.
AZ MRL anyagban szerepel egy olyan kitétel, hogy a méz megengedett szintjei a méhek védelmét szolgálják. Máshol is találtam utalást arra, ha a mézből ki lehet mutatni a csávázószereket, akkor az megengedhetetlen kockázatot jelent már önmagában, és nincs arra szükség, hogy a méhekre gyakorolt kártétel bizonyításra kerüljön. Amikor a minisztérium kiadta, és még most is ad ki szükséghelyzeti engedélyeket, akkor már ismertek voltak ezek a vizsgálati eredmények, melyek mindenképpen a kimutathatósági határ fölötti, sőt a tíz ppb fölötti szinteket mutatnak. Az vita tárgya lehet, hogy 40-50 ppb-s szintek is detektálhatók-e, de nincs is jelentősége.
Azt gondolom, hogy az OMME-nak közigazgatási bíróságon meg kellett volna támadnia a szükséghelyzeti engedélyek kiadását, mégpedig az MRL értékekre hivatkozva. Félek, hogy most már csak kártérítési per lenne indítható, hiszen a szükséghelyzeti engedélyek határozatai jogerőre emelkedtek. A kártételt viszont bizonyítani kellene. Azonban a 2018-as napraforgó és kukorica szükséghelyzeti engedélyek talán még nem emelkedtek jogerőre, ezért esetleg ott még van keresnivalónk a közigazgatási bíróságon, ahogyan a 2018-as repcevetés kapcsán is.
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e ebben az ügyben elnökségi döntés? A jogászok járjanak utána a kérdésnek!

*

Nb18

• 797
« Válasz #1299 Dátum: 2018. Február 04. 11:57 »
Sziasztok!

"Azonban a 2018-as napraforgó és kukorica szükséghelyzeti engedélyek talán még nem emelkedtek jogerőre, ezért esetleg ott még van keresnivalónk a közigazgatási bíróságon, ahogyan a 2018-as repcevetés kapcsán is.
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e ebben az ügyben elnökségi döntés? A jogászok járjanak utána a kérdésnek!"

A magyar jog és bürokrácia jelenlegi reakcióidejét tekintve úgy gondolom, hogy ez már most bukta, mert egy esetleges holnapi beadvány esetén is minimum fél év, vagy akár több idő is eltelhet addig, amire valamiféle tárgyalásra sor kerülne...

Nb18

*

neo

• 1000
« Válasz #1300 Dátum: 2018. Február 04. 13:33 »
Megnéztem. Ezek legnagyobb részét már kiadták a múlt évben. Néhány ezer ha pattogatott kukoricáé még nem járt le, január 11-én adták ki, annak február 10-én jár le.
Ez szerepel a határozatban:
Idézet
A határozat ellen közigazgatási eljárás keretében további jogorvoslatnak helye nincs. Jogszabálysértésre
hivatkozással a határozat bírósági felülvizsgálata kérhető, a határozat közlésétől számított harminc napon
belül. A keresetlevelet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak kell címezni, de a Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál kell benyújtani vagy ajánlott küldeményként postára adni.
Azonban. Én az összes kiadott határozatot megtámadnám, mégpedig olyan címen, hogy az OMME-nak nem küldték el . Hiszen az OMME tagjai ebben az esetben ügyfélnek minősülnek, mert a méhészek jogos érdekét sérti a szükséghelyzeti engedélyek kiadása. Hiszen emiatt van az ideiglenes tiltás, ami véleményem szerint most februárban végleges lesz, ha az EU következetes (az NNI-k a mézben kimutathatóak.) Tehát ezek az engedélyek valójában semmisnek minősülnek, hiszen jogfosztás történt arra vonatkozóan, hogy a méhészek fellebbezést nyújtsanak be. Ha pedig a bíróság kimondja a semmisséget, akkor nem lehet elvetni a csávázott vetőmagot. Addig pedig van még két hónap. Kérdés, hogy szándék van-e arra, hogy ne legyen neonikotinoidokkal csávázott napraforgó és kukorica az országban?

« Válasz #1301 Dátum: 2018. Február 04. 17:14 »
Most láttam a hirdetést, gondolom az őszi repce vetésekre gondoltak, bár van tavaszi vetésű is.

« Válasz #1302 Dátum: 2018. Február 04. 18:33 »
Idézetet írta: neo
Nálunk már három hete virágzik a repce, ahol a permetező nem fedte le a regulátorral a tábla szélét.

Kedves neo!

Tudnál feltenni képet erről?
Előre is köszönöm!
Üdv!
V.B.
Csináltam pár képet, de ezt most bonyodalmas lenne feltennem (nem használok okos telefont),begyalogoltam a kérdéses helyre, és az alábbi gyanúm igazolódott be:
A repceföldön én is láttam világos zöld növényzetet, ami virágzik. Nem tudom, hogy mustár keveredhetett bele ? Ha nem, akkor márciusra le is virágzik, ha kitart ez az idő.
Tehát ez is mustárnak bizonyult, mint amit 3 hete említettem (most azt is megnéztem közelebbről). Azt nem értem, hogy miért veti valaki vegyesen a repcét a mustárral, ha nem zöldítés a célja. Most is vannak benne friss nyomok, mert a repce is nagyon akarózik nőni. Egy kisebb táblát is találtam, ami tiszta mustárnak néz ki, virágzik, de alatta ott a repce. Talán Te többet tudsz mondani róla, hogy ennek mi értelme van?

Zöldítés lesz az. Egészen pontosan ökológiai jelentőségű másodvetés. -ami legalább két faj keverékéből kell, hogy álljon.
Szóval hamarosan beforgatja a gazda.

*

neo

• 1000
« Válasz #1303 Dátum: 2018. Február 04. 18:54 »
Azért furcsa, mert ez a gazda kb. tíz éve minden második évben repcét vet ide. Másik évben valamilyen gabonát. Most is az összes területe repce. Illetve mustáros repce. Augusztusban vetette, és már sokadszor járta végig. Kitaposott kezelőutak vannak benne.

« Válasz #1304 Dátum: 2018. Február 04. 19:06 »
Hmmm. Érdekes. Hamarosan kiderül az igazság.
Annak idején kérlek számolj be a tábla (növényzet) sorsáról!

Köszönettel:
VB