Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 791989 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1215 Dátum: 2018. Január 17. 12:13 »
Kedves Kitin!

Meghallgattam ezt a neonikotinoidokat éljenző és egyáltalán nem objektív hangfelvételt. Hallgattam Tóth Pétert is benne. Ő se volt objektív és ha már nem objektív, akkor azt várná az ember, hogy a méhek iránt legyen lojális. De sajnos nem a méhek iránt volt lojális ezen a Syngenta-Bayer lobbit éltető beszélgetésen.

Vajon mennyi volt a vita szereplőinek a honoráriuma és ki volt a rendezvény főszponzora?! Szerepelt-e a szponzorok között a Syngenta és a Bayer közvetlen vagy közvetett módon? Mivel az OMME képviseletében volt ott Tóth Péter és hivatkozik is az OMME monitoring eredményekre, ezért azok az OMME elnökségi tagok és az OMME elnök is felelős, akik ezt szó nélkül hagyták. Ki tudja, lehet, hogy még biztatták is?!

Tudod Kitin az egy apró érdekképviseleti hiba volt, hogy Bross Péter előtt egy sajtótájékoztatón nem az OMME felírat, hanem fidesz felirat volt. Szóval ez apró hiba volt ahhoz képest, amit ezen a konferencián való szerepléssel Tóth Péter elkövetett. Ez már sokkal több mint hiba volt!!! Más egyesületben az ilyen viselkedés közösség érdekeire nézve súlyosan káros megalkuvás és árulás kategóriájába tartozna. De hát az OMME-ban ezek ismeretlen fogalmak, ahogy az összeférhetetlenség szót se ismerik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1216 Dátum: 2018. Január 17. 12:55 »
Na mindegy..  azon elmélkedtem, hogy az említett videóban mit mondhatott volna másképpen T.P.  Világosan elmondta az álláspontját és a meglévő vizsgálati eredményeket.
 Ha mást mond akkor megkérdezik, hogy azt mire alapozza.
Elmondja a videó végén, hogy egyik megoldás sem jó a méheknek.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1217 Dátum: 2018. Január 17. 12:56 »
A Bross Pétert bevallom nem láttam amikor nyilatkozott /képen láttam csak/
  Egyébként most őt is képzeljük el, hogy felkérik egy konferencián, szóljon pár szót. Odamegy és míg a torkát köszörüli húzzon elő a zakójából egy OMME feliratot és takarja le a fideszt?
 Mi van ha nem is látta azt a feliratot?
Gondolom nem úgy kérték meg, hogy beszéljen a fidesz felirat mögé állva..

« Válasz #1218 Dátum: 2018. Január 17. 13:09 »
10 évvel ezelőtt egy a szakmában elismert állatorvos-méhész azt mondta nekem : nem mikrogramm hanem nanogrammnyi mennyiség elég ahhoz a neókból , hogy a méheknél zavart okozzon !!!!!

*

Attila

• 285
« Válasz #1219 Dátum: 2018. Január 17. 14:07 »
Igen ezt meg tudom erősíteni, néhány évvel ezelőtt voltam dr. Békési  előadásán, egy táblázatot mutatott a kivetítőn az LD50 és LD100-as (halálos dózis) értékekről. Valóban, az új neók már nanogrammnyi nagyságrendben "dolgoznak".

Üdv.: Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #1220 Dátum: 2018. Január 17. 14:11 »
a neo 7000 szer mérgezőbb, mint a DDT

*

Kitin

• 934
« Válasz #1221 Dátum: 2018. Január 17. 14:13 »

*

neo

• 1000
« Válasz #1222 Dátum: 2018. Január 17. 14:29 »
Hát pontosan ez a baj. Nanogrammnyi mennyiséget juttatunk a méhre, amelyből a mérgezést ennek az ezredrésze váltja ki. Na ezt az ezredrészt nem tudja a Tóth Péter sehol sem kimutatni. Ha pedig nem mutatható ki, akkor nem lehet azt mondani rá, hogy ettől volt. Hiszen még négymillió más dologtól is lehet. Azért kell kizárni minden olyan betegséget, amely ilyen tüneteket okoz. Akkor már erősen valószínűsíthető, hogy NNI lehet a háttérben. A Nozémáról Bailey azt írta, hogy az sem igaz, hogy megrövidíti a méhek életét. Csak akkor rövidíti meg, ha a Nozémás méh hiányt szenved a fehérjében. Ezek szerint a Nozémás méhnek egész életében virágport kell fogyasztania. Ezt is tovább lehetne gondolni, de most inkább az a lényeg, hogy az ABPV-t egészséges méhekből is ki lehet mutatni, tehát annak kimutatása nem jelenti azt, hogy az a megbetegedés oka. Ha a Nozéma és az ABPV egyaránt kimutatható a beteg méhből, akkor azt el kell fogadni a betegség okának. Ha beteg a méh, de ABPV van, Nozéma spóra nincs, akkor ez még nem jelenti azt, hogy nem ABPV, mert a Nozéma spóra csak lassan fog termelődni a vírushoz képest. Ekkor szövettan is kell a Nozéma kimutatáshoz. Más növényvédőszer is csinál mászkálást, de ezeknél vagy virágport hozó, vagy csillagos fejű méhek a betegek repce alatt. Egy diagnózis megállapítása az esetek 99 százalékában nem lehetséges klinikai, hanem csak nagyon szerteágazó vizsgálatokkal, mert rengeteg betegségnek ugyanaz a tünete. Akinek mégis sikerül, az kókler.

A
« Válasz #1223 Dátum: 2018. Január 17. 16:50 »
Dr.Békési Lászlót többször meghívtam már előadónak Szekszárdra.
Álláspontját ismerem, sok ilyen ember kéne ágazatunkba.
Néhány gondolata azért érdekes:
- A vizsgálatok függetlenségét feszegeti
- Volt aki azt nyilatkozta, hogy a tiltással több kár született mint haszon. (Szerintetek ki lehet az?)
És így fejezi be:
- A rossz döntéseikkel nem csak a méheket, hanem az egész természetet veszélyeztetik! (Egyet értek!)
Neo így kezdi:
"Hát pontosan ez a baj. Nanogrammnyi mennyiséget juttatunk a méhre, amelyből a mérgezést ennek az ezredrésze váltja ki. Na ezt az ezredrészt nem tudja a Tóth Péter sehol sem kimutatni."
Az egyik "elhíresült" mondatom: A Holdon lévő krátereket szeretnénk távcsővel megvizsgálni, de már a templom tetején lévő kereszt is homályos?
Ezt írja neo még:
" Ha pedig nem mutatható ki, akkor nem lehet azt mondani rá, hogy ettől volt."
Ezért kell   szakemberekkel, megfelelő műszerekkel felvértezve kutatni.
Az OMME-ban ilyenről nem tudok.
Az alkalmazott kutatásokból simán tudtak volna erre is fordítani, meg rengeteg pénzt kidobtak már, ami kárba veszett.
Így 2018-ban majd eldől a repcetáblák mellett, hogy van baj, vagy nincs.
Ironikusan azt mondhatom, hogy akinek addigra már nem lesznek méhei, őt biztosan nem érinti a probléma.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1224 Dátum: 2018. Január 17. 17:17 »
Na mindegy..  azon elmélkedtem, hogy az említett videóban mit mondhatott volna másképpen T.P.  Világosan elmondta az álláspontját és a meglévő vizsgálati eredményeket.
 Ha mást mond akkor megkérdezik, hogy azt mire alapozza.
Elmondja a videó végén, hogy egyik megoldás sem jó a méheknek.

Mit mondhatott volna másképp? Egy közérthető példával illusztrálom ami biztos előfordult már a te életedben is:
A térdprotéziseket beültető sebész minden ember térdét abból a szempontból nézi, hogy ültethető-e már vagy éppen még abba az ízületbe protézis. És soha nem fordul meg a fejében, hogy talán jobb volna megelőzni az ízület elkopását, sőt az se, hogy kedves beteg használjon valami ortézist és akkor lehet, hogy egész életét le tudja élni protézis műtét nélkül.

Valahogy ilyen ember Tóth Péter is. Nagy nehezen, 10 év alatt eljutott arra a felismerésre, hogy "Jé! Tényleg nagyon mérgezik a méheket a neonikotinoidok. Jé! Tényleg! Korábban azt a Syngenta álláspontot képviselte, hogy szabályos használat esetén csak véletlenszerűen fordulnak elő neonikotinoidos mérgezések. Ha megkaparjuk a mostani álláspontját, akkor most se szól másról. Azt képtelen elismerni, hogy nincs olyan alkalmazási formája a neonikotinoidoknak, amelyik ne károsítaná a megporzó élővilágot és ezen belül a méheket. Képtelen azt elismerni, hogy a guttációs cseppekben a növények fejlődési időszakában mindíg ott vannak a neonikotinoidok. Soha ilyen mondat el nem hagyja a száját vagy a tollát vagy a klaviatúráját. Olyan viszont igen gyakori szófordulat Tóth Péternél, hogy "nem bizonyított, de elővigyázatosságból",meg olyan, hogy "előfordulnak esetek és ezért" stb. Ezek a mondatok mind azt sulykolják a méhészekbe, a közvéleménybe hogy a neonikotinoidok  kisebbik rossz. Ezt a gazember növényvédőszer lobbista professzor és akadémikus ki is mondta a videóban. Ha lett volna vér a pucájában Tóth Péternek, akkor erre a rendezvényre el se  ment volna, vagy ha elment volna, akkor nem a "kisebbik rossz a neonikotinoid" szöveget nyomta volna.

Miért hamis állítás a neonikotinoidokra a "kisebbik rossz" elve?

Ha kapsz egy rövid hatástartamú taglózó szertől egy napos mérgezést, akkor elveszíted a kijáró méheket és ezt gyakorlatilag 21 nap alatt kihevered, mert jön a következő generáció. A neonikotinoidos mérgezésben a guttációs cseppekben és a nektárban virágporban viszont heteken, hónapokon keresztül szinte fürdik a méhcsalád.

Egy másik emberi hasonlatot mondok neked, hogy jobban értsd a mostani helyzetet.

Elég gyakori, hogy a gyerek rossz és ezért kap egy kis szülői fenyítést. Ettől olyan óriási baja nem lesz a gyereknek, még akkor se, ha ez a fenyítés egyszer-egyszer atyai pofon. De vannak a balkáni vándorcigány családok, akik egyik másik gyereküket újszülött kortól nyomorékra kötözik és ezzel a mesterségesen megnyomorított gyerekkel majd felnőttel kéregetnek.

A mi méhcsaládjaink megfelelnek a megkötözött, megnyomorított cigánygyereknek, azzal a különbséggel, nem a méhész tehet erről a megnyomorított állapotról. VISZONT az OMME tehet erről és nem elégséges az amit tesz, mert az OMME nem érdekképviseleti módon viselkedik, holott magát érdeklépviseletinek titulálja.

Remélem, most már érted, hogy mi nem stimmel Tóth Péter mondókáiban?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

neo

• 1000
Re:A
« Válasz #1225 Dátum: 2018. Január 17. 17:38 »

Ezért kell   szakemberekkel, megfelelő műszerekkel felvértezve kutatni.
Az OMME-ban ilyenről nem tudok.

Attila!
 Szerintem ilyen műszer pedig nem is létezik. Persze ha talál valaki olyan közlést, hogy mérgezett méhekből kimutatták valahol az NNI-ket, az tegye már fel ide. Eddig ilyent én még nem találtam.

*

Misi

• *
  • 35
« Válasz #1226 Dátum: 2018. Január 17. 18:05 »
Pedig már külfödi "nemzetközi" tudósok százai kimutatták a neonikotinoidot a méhhullákban.
Kölcsön kell kérni valamelyiküktől a varázsvesszejét!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1227 Dátum: 2018. Január 17. 18:18 »
A Bross Pétert bevallom nem láttam amikor nyilatkozott /képen láttam csak/
  Egyébként most őt is képzeljük el, hogy felkérik egy konferencián, szóljon pár szót. Odamegy és míg a torkát köszörüli húzzon elő a zakójából egy OMME feliratot és takarja le a fideszt?
 Mi van ha nem is látta azt a feliratot?
Gondolom nem úgy kérték meg, hogy beszéljen a fidesz felirat mögé állva..
Egy sajtótájékoztató soha nem úgy zajlik, hogy ott hirtelen felkérik. Hetekkel, napokkal előbb érkezik a felkérés. Készült is rá Bross, hiszen vitt magával bemutató eszközöket. Legalább egy órával korábban oda kell érkezni egy ilyen eseményre. Ilyen rangú esemény előtt akár főpróba is van. De mindenképpen van helyszíni szemle, ahol a stáb kérdéseket tesz fel, öltözéket ellenőríz, megszólalási sorrendet állít fel, szöveget egyeztet. Ebbe az egyeztetési szakaszba tisztázzák a megszólításokat és feliratokat. Bross rutinos megszólaló, tehát pontosan tudta, hogy mi a teendője, azaz mi lenne a teendője. Egy kormánypárti sajtótájékoztatón véletlenek nincsenek.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1228 Dátum: 2018. Január 17. 19:01 »
Kitin!

Érdekes ember vagy te. Tudod, hogy Bross és T.P. között a viszony rossz és azt is elég jól látod, hogy az OMME érdekkéviseleti tevékenysége nagyon rossz. Ugyanakkor két egymás utáni hozzászólásban felmented Brosst és a T.P.-t is. Szerinted hogyan kellene jól csinálni a méhészek érdekvédelmét? Azt gondolod, ha még alázatosabban benyalunk mindíg, minden fórumon és mindenkinek akkor majd megesik rajtunk a szívük és teljesítik vágyainkat? Ugye nem? Akkor meg szerinted mit és hogyan kellene tenni?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1229 Dátum: 2018. Január 17. 19:17 »
Ezért kell   szakemberekkel, megfelelő műszerekkel felvértezve kutatni.Az OMME-ban ilyenről nem tudok.
Attila!
 Szerintem ilyen műszer pedig nem is létezik. Persze ha talál valaki olyan közlést, hogy mérgezett méhekből kimutatták valahol az NNI-ket, az tegye már fel ide. Eddig ilyent én még nem találtam.
A NÉBIH Velencei laborja is képes ilyen kimutatásra. De ma már vanMagyarországon más labor is, ami neonikotinoidok nanogrammnyi mennyiségeinek kimutatására is akkreditálva van.

Nem méréstechnikai oka van a kimutatások kis számának, de ezt már Neo te is tudod. A helyes mintavételt nehéz kivitelezni.