Azok az országok, ahol engedélyezve vannak a neok, olcsóbban fognak termelni, versenyelőnyhöz jutnak azokkal szemben, ahol tiltják. Amennyiben mindenek fölött áll a szabad piac törvénye, úgy szerintem nem lehet megszüntetni a neoval termelt élelmiszerek versenyelőnyét. Mindig lesznek kereskedők, nagyvállalatok, akik a pénzt nézik elsősorban.
DDT-vel még olcsóbb lenne.
Vagyis a szabad piac soha nem szabad piac. A piacot a szükségletek és a szabályok tartják működőképesen. Ha szabályok nem működnek, akkor olyan mint a drogkereskedelem, ahol vagy kőbaltával vagy géppisztollyal, tehát erőszakkal van minden elintézve.
A neonikotinoid vegyületcsoport a DDT-nél is veszélyesebb a Bioszférára és benne az emberre is. Csak ezt még ma Magyarországon nem ismeri el a HATALOM.
Mi kell a változáshoz? Érdekképviseleti munka. Az meg ma az OMME-ban nincs. Miért? Mert az OMME a minisztérium egyik nagyon lojális hivatalként működik és nem érdekképviseletként.
A versenyképesség-minőség-egészség dilemmáját csak a kereskedelmi törvények szigorításával lehetne egyensúlyban tartani.
IS, de nemcsak. Ugyanakkor megkérdezem, hogy "dolgozott-e ki és ajánlott-e fel olyan törvénytervezetet ami bármilyen mértékben kielégíti azokat az igényeket amit te mondasz. Ugye nem? Kellene? Igen. Miért nem történt semmi?
Ha az államoknak meg lenne ehhez az ereje, ezt nekik kéne szabályozniuk. Mennyire erősek ehhez a kis országok?
Svédek finnek kicsi országok és betiltották a neo használatot. Olaszok is. Mi kisebbek vagyunk a svédeknél és a finneknél? Dehogy! Mezőgazdaságunk sokkal erősebb, nagyobb. Akkor meg miért nem történt semmi?
Mi méhészek a jelenségeket tudjuk leírni, de a molekulák szintjén sokan nem tudunk belefolyni a társalgásba, sem a probléma megoldásba. Ez a kutatók feladata.
A neonikotinoid betiltásának ügye NEM szaktudományos kérdés. A szaktudomány már réges-régen kimondta, hogy a neonikotinoidok ökológiai károkozása nagyságrendekkel nagyobb, mint a gazdasági haszna. A méhekre való veszélyessége is és az okozott kár is nagyobb, mint a repce, napraforgó, kukorica más módon való növényvédelme.
A neonikotinoidok betiltása érdekképviseleti probléma, ami Magyarországon csak nyomokban fedezhető fel, gyakorlatilag ma és ebben a kérdésben nincs.
különböző kötöttségű- vízháztartású talajokban más a neos maradványok értéke, esetleges mérgező hatása. Az ebből a szempontból kritikus vízháztartású talajtípusoknál nem javallott a neok alkalmazása. Én legalábbis ezt szűrtem le magamnak. Csányi Anti írásaiban is olvastam ilyet régebben, ami az ő személyes megfigyelése, feltételezése volt.
Így van. Agyagtartalom, oxigénháztartás és pH függvénye is a lebomlás sebessége. Ennek ellenére a használati utasítás nem javasol ebben a tekintetben semmit. Nincs tilalom a belvizes talajokon való használatra. Nincs tilalom az agyag és vályogtalajokra se. Például a somogytúri nagy mérgezésnél nem belvizes talaj volt, de magas agyagtartalom viszont volt.