Kedves Laci!
Az az igazság, hogy egy pillanatra úgy tűnt, lebuktam. Ez az éles szemű Balogh Laci most kibeszélte, hogy én nem kedvelem Brosst. Pedig Fehérváron azt hittem, nyugodtan moroghatok a kampányhazugságok hallatán, Balogh Laci nem látja, hiszen úgy tesz, mintha szundikálna... Közben meg a szeme sarkából stírölt a huncut...Oszt' ráadásként idáig várt azzal, hogy lebuktasson. Ez ám a békességszerzéshez vezető tükörsima út...
Megtisztelsz Lacikám, hogy figyelmedre méltatsz! Jóindulatod most is elvitathatatlan, ám békére hívó szózatod sajnos nem érintett meg. Elkésett és a címzettek se jók. Brossnak és Nagyernyeinek kellett vón' elébb üzenned, , nem nekem, nem nekünk. Nagyernyei Attila addig feszegette a láda tetejét, hogy az ki talált nyílni, s mint tudjuk, Pandora szelencéjét is elég volt egyszer kinyitni. Ennek a pofonosládának a tetejét is kár volt piszkálniuk, a tartalmát viszont sajnos visszagyömöszölni már nem lehet. Pedig én szóltam előre. Iöbbször is . Brossnak is.
Fogalmad sincs a valós helyzetről, s úgy hirdeted itt az igét, mint aki tisztában van azzal, mit hirdet.
Tévedsz Lacikám, nem vérrel töltött a tollam, s nem is mindent felperzselő tűzmadárként szárnyalok az OMME egén. Nem szeretem Brosst, de hol van előírva, hogy kötelező szeretnem? Ő sem szeret engem, ám én ettől még tudom élvezni az életet, s nem hánykolódok álmatlanul a szörnyű teher alatt: Bross rühell engem. Nem szeretem, ám korrekten elfogadtam, mikor minimális többséggel, de rá voksolt a küldöttgyűlés. Semmi dolgom Brossal, ha tisztességgel teszi a dolgát, a következő választáskor rá voksoltam volna. Tudom értékelni a teljesítményt, s tudok változtatni a megítélésen is, ha az indokolt. Nincs bennem pozíció utáni sóvárgás, nem kívánom jelöltetni magam semmilyen posztra, nem vagyok megélhetési érdekképviselő, mint oly sokan itt, nem vagyok büntetett előéletű (egyelőre), ám véleményem és böcsületem van. Némi presztízsem is talán. Én vagyok az OMME Mikulása, vedd hát észre, hogy a gonosz, vérszomjas, perzselő tekintetű álorca mögött ott rejtőzködik nagytitokban a jóságos, empatikus Mikulás. Jóságosan, empatikusan szoktam gondolni mindazokra, akik szelídek, békességgel teltek, őszinték és becsületesek. Csak akkor lövell szikrákat a szemem, csak akkor fújom a hétsinges lángot az összes őszes fejemből, s csak akkor kapom elő a puttonyból a virgácsot (és ha kell, a dokumentumokat), ha permanens mocskolódással, személyiségrombolással, hazugsággal, békétlenség szításával, árulással, becstelenséggel szembesülök. Mint most is.
Egészen addig az OMME közelébe sem mentem, míg Bross a többség megszerzésének érdekében el nem kezdte a kicsinálósdit, megosztósdit. Aztán mikor már teljesen eldurvult a helyzet, s ezen a Klubon üzengetett és próbálta keverni a kártyákat, akkor fölballagtam magos Buda várába, a kies Viola utcába, kiszagolni, mitől bűzlik a környék és az OMME. Nem lopakodó üzemmódban léptem, egy röpke hozzászólás erejéig szót kértem az ülés végén. Fájlaltam a békétlenséget és belháborút, klikkesedést. Békét és elfogadást ajánlottam, cserébe azt kértem, ha mondanivalója van az elnöknek, ne a FF klubon üzengessen, ne Nagyernyein keresztül próbálja manipulálni a közvéleményt, ne igyekezzen éket verni a méhészek közé, hanem álljon ki, vállalja a véleményét, s játssza le saját maga a játszmáit, ne a háttérből kavarjon. Egyúttal állítsa le Nagyernyeit és a Klubját a hiteltelenítésről. Ha ez a kérés teljesíthetetlen, s nem lesz béke, nem állítja le Nagyernyeiéket, akkor mindenféle harag, mindenféle gyűlölet nélkül kezdeményezem a választás újragondolását. Bross akkor felhívta Nagyernyei Attilát és egy rövid időre szünetelt az irányított mocskolódás.
Nem a vérgőzös indulat, nem a gyűlölet vezet tehát, hanem azt szeretném elérni, hogy az elnök és a választott tisztségviselők a civil érdekképviseleti szervezetünk, a tagság érdekeit képviseljék, védjék. Ítéld meg magad, ezen esetben ez megvalósult-e?
Hidd el Lacikám, nem mozdultam volna most sem egy lépést se, ha nem szembesülök azzal, hogy az elnök nem elég, hogy szándékkal elszabotálja a neonikotinoid csávázószerekre kiadott szükséghelyzeti engedélyek elleni fellépést, de egyenesen arra akarja a felelősséget hárítani, aki elsőként, becsülettel és a szolgálati út betartásával tájékoztatta őt a kormányzati és hatósági szándékról, s javasolta a határozott fellépést e szándék ellen. Nem, Bross nem a tiltakozást, azaz a méhészek képviseletét választotta, hanem annak ellene szegült és ezt a szervilis Nagyernyeit aktiválva előre támadott, mikor kilátásba helyeztem, hogy rámozdulok a témára, ha nem állítja le a "kórust". Volt egy miniszterelnökünk, aki a hasonló szituációra azt találta mondani -s most idézem őt- : "Elkúrtuk..." Az a miniszterelnök belebukott ebbe, pedig "csak hazudott az összes lehetséges napszakban".
Hát az az érzésem, Bross is alaposan elcseszte most. Viszont ő nem hazudott. Nyíltan. Ő legelébb elárulta az általa képviselt tagságot, s csak kiegészítésképpen hazudott. Óriási kérdőjel, hogy egyáltalán képviselte-e valaha a tagságot. Nem ítélkezem, nem kívánok tovább lépni az ügyben, mindez nem az én feladatom és kompetenciám, ámde az ismétlődés és a további mocsokszórás megelőzése érdekében felszólítom a tagságot, nyilatkozzon, hitelesnek tartja-e ezek után az elnököt. Ha nem, vonja meg tőle a bizalmat a tagság. Az Elnökségtől függetlenül (annak a felelősségét majd név szerint megvizsgálhatjuk később is), vagy az Elnökség megítélésével összekapcsoltan feltehetően egy rendkívüli küldöttgyűlésnek kell döntenie, miként lépjen a tagság -küldöttein keresztül- a hitelét vesztett elnök , elnökség ügyében. Én a teljes bizalommegvonást és az új választást tartom járható és demokratikus útnak. Nem látok lehetőséget arra, hogy Brossal és az Elnökség leamortizálódott tagjaival tiszta lapot lehet nyitni. Azt írtad: " kérlek benneteket, ne egymást hergeljétek, a gyűlöletet szítsátok, hanem keressétek, keressük közösen a még fellelhető megoldást. Természetesen az OMME vezetésével együtt."
Nos, kertelés nélkül kimondom, ez úgy marhaság, ahogy le van írva. Már előttem is levezették, hogy a gyűlölet egy társas kapcsolatrendszerben, még inkább a társadalmi kapcsolatrendszerekben gazdaságtalan dolog, s ha valóban értelmes embereknek tartasz bennünket, hármónkat, ne aposztrofálj bennünket "gyűlöletet szítókként", mert ellentmondasz önmagadnak. Aki gyűlöletet szít, az kiszolgáltatottá válik a gyűlölet által és révén. Aki higgadtan, józanul és "célra tartva" cselekszik az nem engedheti meg magának, hogy gyűlöljön. Álszent szeretethimnuszokat sem szükséges zengedezni. Nem jó, nem értelmes és nem utolsó sorban nem gazdaságos, ha az ember csak végletekben képes gondolkodni. Az a Sithek tulajdonsága Obi-Wan Kenobi szerint, bár valójában inkább azt mondta, hogy "You have fallen victim to the black-and-white thinking that is so typical of Sith mentality." Hát itt nem teljesen ismeretlen ez a gondolkodásmód, ám én nem szeretnék a "black-and-white" gondolkodásmód áldozata lenni, eképpen a szerint gondolkodni sem.
Sajnos nem látok lehetőséget párbeszédre sem, hiszen nem az elnök és néhány személy közötti konfliktusról van szó, hanem egy olyan bizalmi válságról, mely személyek közötti párbeszéddel, tárgyalással nem oldható fel. Az egész éjjeliedény borogatás ugyan Tóth Péter nemtelen megtámadása miatt következett be, ám most már a dolog túlnőtt Tóth Péteren, az ő megítélésén és valójában az egzisztenciájának elvesztésén vagy megtartásán is. Az őt ért sérelem egy egyszerű becsületsértési, jó hírnévhez való jog-sértési polgári peres eljárásban helyreállítható lenne. Ám sajnálatos (Bross számára bizonyára az), hogy miközben őt igyekeztek ellehetetleníteni, letagadhatatlan és visszaszívhatatlan módon kiderült, hogy Bross Péter érdekképviseleti elnökként, egyesületi vezetőként, s magánemberként is hitelét veszítette, s egy Tóth Péterrel szembeni bocsánatkérés már a szellemet a palackba vissza nem dugja, most már a méhésztársadalommal kell elszámolnia. Régen a kaszinóban azt mondták erre: "kigolyózta magát" az illető.
Kedves Laci!
Ne haragudj, kérlek, hogy a békekötésre irányuló felhívó szózatod "elment mellettem". Nem háborút folytatok, s háború nélkül nincs relevanciája a békekötésnek sem. Nem gyűlölök, nem hazudok, állításom minden betűjéért vállalom a felelősséget. Nem látok lehetőséget Bross Péterrel mint elnökkel együttműködni, nem látok lehetőséget felmenteni őt az "árulás", a hitelvesztés alól. Mindemellett nem én vagyok a vádló és nem én vagyok a bíró sem. Bross Péter magatartását a tagságnak kell megítélnie. Nekem nem kompetenciám a vád, nem kompetenciám az elítélés vagy a felmentés sem.
Hiszek a demokráciában, hallottam már a "népfelségről" és "népszuverenitásról" is. A mi egyesületünkben a "hatalmat" a tagság -választott képviselőin keresztül- gyakorolja. Javaslom Laci, hogy a felhívásoddal fordulj a küldöttgyűléshez. Én ott leszek az egy szavazatommal. Győzz meg ott, mindannyiunkat, kérlek!
Ja, majd elfeledtem boldog Újesztendőt köszönteni. A leginkább autentikus újévi köszöntő most nem Arany Alkalmi verse, most a helyzethez legillőbb talán ez a székely köszöntő, különösen az első strófa . Ezzel kívánok hát mindenkinek Boldog Újesztendőt:
https://www.youtube.com/watch?v=Sn4o1QX8JNcSzékely Újévi köszöntő!
Adjon Isten minden szépet,
Irigyeknek békességet,
Adjon Isten minden jót,
Hazug szájba igaz szót.
Hontalannak menedéket,
Éhezőknek eleséget,
Tollat író kezébe,
Pulyát asszony ölébe.
Legényeknek feleséget,
Szegényeknek nyereséget,
Áfonyát a havasra,
Pisztrángot a patakba.