Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 797179 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #885 Dátum: 2017. November 28. 22:55 »
Ezeket a hozzászólást a face-ról vadásztam:
Idézet
János Bánhegyi: Én amikor megkaptam a neonikotionidos vetésterületek helyrajzi számát,azonnal átláttam mi vár ránk tavasszal a repcén. Megkerestem a polgármestert,a méheüst,felhívtam az OMME területi képviselőt,mind próbált meggyőzni hogy nem lesz baj ,meg nem tudnak károkról.Ha mégis lemérgezik a repcén a méheket akkor azért ki fog felelősséget vállalni kormányzati szinten????????? Röviden vázolnám a következő szezont:Gyümölcs még lesz,repce is lesz,aztán ha elpusztulnak a méhek,és egyéb beporzó szervezetek,akkor a zöldségek,és a nyári virágzású növények nem porzódnak, és nem nevelnek magot. A napraforgó sem. A gazdák akik örülnek annak hogy kevesebb permetezéssel megússzák a repce védelmét,nem fognak napraforgót aratni,csak léha szemeket.Annak a méhésznek lesz szerencséje,aki elviszi kora tavasszal a méheit az erdő mélyére.Kérdem én,minden méhész el tudja menekíteni a méheit? A menekülők költségeit a gazdák vagy valaki megtéríti?valakiknek ezen el kellett volna gondolkodni mielőtt az engedélyeket kiadták!!!Nem tettek semmit mert nem mertek,féltették a pozíciójukat mert a termő területek többsége olyan kézben van ,hogy könnyen a fejükre koppinthattak volna felülről!!! Én rágódtam a témán,de feladtam,be kell látnom ha tönkre akarnak tenni egy ágazatot,egy gazdaságot,egy országot akkor meg is teszik.Tisztelet a kivételnek,de néhány ember olyan,pénzért eladná még az anyját is,a többi emberrel miért is törődne.
Rendkívül tanulságos. Miféle szaktanácsadó az aki nyugtatgatja a méhészeket?
Ki adott erre utasítást az OMME vezetői közül a szaktanácsadóknak?

Idézet
Vajna József: Én a letöltött anyagon nehezen igazodtam el. Hogy lehet ezt térképen látni?

Mindenesetre megértem azt az érzést, ami bennetek van ezzel kapcsolatban. Undorító az, amit ma mezőgazdaságnak neveznek széles körben. Sajnos ennek a méhészetek is részei, ott sem a legszebben zajlik az egész. Ez a szétesettség és felelőtlenség, sajnos, de azt kell mondanom hogy az egyes gazdaságokat éppúgy átjárja, mint az egész ágazatot akár "nemzet" (ha ezt lehet még annak tekinteni) és egész világ szinten is. Ez sajnos ugyanolyan jellemző mindenkire, és a méhek ennek a legjobb tükre: a lények, legyen az repceföld, méhcsalád, vagy hazánk - rengeteg gyalázatos kihasználást megélő - anyaföldje, mind szerelem nélküli gazdasági prostitúció áldozata.
Nem gonosz ott a politikába se senki, csak rövidlátó, mint a többiek, többé - kevésbé mi is, mind akik ma élünk.

Idézet
János Bánhegyi: Kedves József! Hazánk vetésterületének felére engedélyt adtak a neonikotionidos csávázóval kezelt magok elvetésére.repce,kukorica,napraforgó jöhet számításba. Repcéről hordanak a méhek nektárt,és virágport.A méhecske ha beér vele a kaptárba az lessz az élelme és azzal neveli a fiasítását is. Ha nem ér vele haza akkor azt látjuk ,fogy a népessége. A poszméhek,még kisebb kolóniák,őket még érzékenyebben érinti a dolog.A gyümölcsök egyrészét,és egyéb növényeket a poszméhek porozzák,ő nélkülük is szegényebb lesz az élővilág. Kukoricáról is hordanak a méhek virágport ínységes időkben, ha rá vannak szorulva.Elkeserítő hogy a pénzhatalmak tönkreteszik a földet,és senkisem tesz ellene semmit. A mának lének nagyon sokkan,de nem gondolnak a holnapra.

Idézet
Vajna József: Én ezt átlátom, és minden területen igaznak vélem, de ne felejtsük el, hogy mi ezt a hatalmat tűrjük, és részeseként támogatjuk adónkkal, lojalitásunkkal és, hogy a méhészek felelőssége abban ami a méhpopuláció életképességével egyébként is megtörtént annak is részesei vagyunk, és továbbra is ugyanazon a lejtőn csúszik lefele a méhcsaládok szerves egysége, a varroa kérdésre való válaszképtelensége, a horizontális eltájolásból és a lépek családok közti cserélgetésével a családok teljes "személyiségvesztése", a vándorlással a kórokozók hurcolása, az alkalmatlan méhszükséglakásokkal az immunitást kevéssé, mint a betegségeket segítő kaptárklíma, stb..
Mindazonáltal, ha valaki, én teljes mértékben a vegyszermentes gazdálkodás híve és magam házatáján megvalósítója vagyok, és a fejlődés irányait rég nem a kémia, a labor és a gyakorlattól teljesen elvont számok nyűgözésében láttam soha, most sem.
Természetes, hogy meg lehet tanulni, tanítani és valósítani különb megoldásokat is, és hogy nagyszerű lenne, ha vezetésünkre megbízott hatalom cselekedne ebben és ezért és miértünk, magunkért, egymásért. Igen, biztosan van abban valami, hogy kéjelegnek a hatalmukban ehelyett azok, akik közel kerülve hozzá megrészegednek tőle, de kezdjük csak magunkon is: ugye mi mindig a legnagyobb alázattal szolgáljuk a méheinket, a természetet, és nem egzisztenciánk igásállataiként hajtjuk a szerelem kis bogárkáit?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

atya

• 1043
« Válasz #886 Dátum: 2017. December 03. 07:58 »
Gátlástalanul és folyamatosan adogatja ki az újabb és újabb szükséghelyzeti engedélyeket a NÉBIH.

Az OMME elnöke és elnöksége meg békésen alszik. Legalábbis a novemberi küldöttgyűlésig ez ügyben csak annyit tett, hogy b@szogatta Csujalacit, amiért Csuja a neonikotinoid ügyben szervezkedik és kiabál, hogy HÉ! ÉG A HÁZ! GYŰLJÜNK ÖSSZE TÜZET OLTANI. Lehet, hogy a b@szogatás egyeseknek semmivel nem helyettesíthető kellemes élmény, de se Csujának, se a méhészeknek nem az.

Ezen a linken lehet a szükséghelyzeti engedélyeket letölteni:
http://portal.nebih.gov.hu/-/szukseghelyzeti-engedelyek-2017-
Lehet hogy balgaság amit kérdezek,  MIT KÉPVISEL  EBBEN A TÉMÁBAN A PROFI MÉHÉSZEK EGYESÜLETE ? Nekik minden rendben van, és csak a "kis-méhészek" zúgolódnak? Ők vajon miért nem tesznek semmit? Mert a hangjukat nem lehet hallani.  Ki érti ezt?!?!
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #887 Dátum: 2017. December 03. 09:04 »
Szia Atya!

Na most aztán "betaláltál".
Egy kicsit megszólítva érzem magam!
Sajnos még nem ébredtek fel a "profik",bár már a hajnali nap
sugarai kezdenek látszani.

A kályhától kezdem,máshogy nem megy!
Koós Péternek volt egy álma.
Úgy gondolta kellene egy szervezett,egyesület ami segítené
Őt és a többi olyan méhészt aki a méhekből él meg.
Ezért aztán összehívott kb 15 "nagy,nagyobb" méhészt és elmondta
a vágyait.Közös anyag beszerzés,keretléc,hordó,stb,közös
termék értékesítés,fizetett alkalmazot,alkalmazottak akik az
az állandó vagy éppen aktuális feladatokat elvégzik.
A professzionális szót tartottuk a legjobb,leghatásosabb szónak így
lett Magyar Professzionális Méhészek Egyesület.
Elindultunk.
Folytatom
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 03. 10:56 írta Csányi Antal »

*

atya

• 1043
« Válasz #888 Dátum: 2017. December 03. 10:11 »
Szia Anti!

"Izgatottan" várom a folytatást. De meg kel jegyeznem az eddig leírtak "fényében", nem valami korán kelő "csapatról" lehet szó.
Idézet
Sajnos még nem ébredtek fel a "profik",bár már a hajnali nap
sugarai kezdenek látszani.

Mióta is zajlik ez az egész mizéria?  Ha a fejétől bűzlika hal, akkor lehet hogy "nevet" kéne változtatni?  :o ;)

« Válasz #889 Dátum: 2017. December 03. 20:37 »
A "profikról" folytatom.
A csatolmányokban lefotóztam azt az írást amit megakartunk
jelentetni a méhészetben.
Nem tudom megjelent-e,nem emlékszem rá.

Mi valósult meg a tervekből?
Jelenleg a profi egyesület rendez évente egyszer egy
jó konferenciát,Buchinger György mesterkurzusát lemásoltuk,
jó előadásokat lehet meghallgatni,az éppen aktuális szakmai
kérdésekről.Péntek déltől vasárnap délutánig jó kis szakmai
viták,beszélgetések alakulnak ki.
Van egy közös telefon flotta,ahol sok éven keresztül kedvezőbbek
voltak a díjak mint ha egyéni előfizetésünk lett volna.Ez a díj
különbözet egyre kisebb.
Nyár végén több napos szakmai kirándulást szervez a tagoknak.
Ez nem kevés,de ennyi.

Mi nem valósult meg?
Nincs semmilyen gazdasági tevékenysége az egyesületnek,
se közös beszerzés,se közös értékesítés.
Voltak próbálkozások,de mind kudarcba fulladtak.
Nincsenek alkalmazottak akik helyettünk tevékenykednének.
Nem igazán tudtuk megtölteni olyan tartalommal ami segíthetné
a napi munkáját a tagoknak.

Több éve már próbálom az egyesület kongresszusán feszegetni,
hogy én kevesellem,nem lekicsinyelve,a megvalósult eredményeket.
Sok ember egy helyen van,sok okos dolgot ki tud találni,hiszen
azonosak a gondjaink,megoldandó feladataink.

Az idei évben azt javasoltam,hogy minden évben a "profik" éves
konferenciáján szülessenek állásfoglalások,ajánlások,tiltakozások,
javaslatok az éppen aktuális témában.
Azzal próbáltam érvelni,hogy az életben csak a változás az állandó,
ezért biztos,hogy mindig lenne olyan szakmai,szakmapolitikai ügy
ami igényli az azonos érdekekek miatt a "profik",a méhekből élők
állásfoglalását.
Az első,pénteki napon mindenki
javaslatot,javaslatokat tehetne az általa fontosnak,megvitatandónak
tartott témára.
Szavazni lehetne minden felvetett ötletről.Egyszerű többség esetèn
a pénteki,szombati napon meg lehetne vitatni az adott témát,a vasárnapi
napon lehetne határozni,állásfoglalni.
Ezeket a döntéseket is megszavaztatnám.
Amennyiben jó az állásfoglalás,tiltakozás javaslat,stb akkor a
többség megszavazná.
Idén szerettem volna,ha a neonikotinoidok eseti engedélyei
ellen egy tiltakozást összehozni .
Sajnos egyik javaslatom sem jutott semmire.

CsÁ.

« Utoljára szerkesztve: 2017. December 03. 22:30 írta Csányi Antal »

*

atya

• 1043
« Válasz #890 Dátum: 2017. December 03. 21:33 »
Köszönöm az írásod Anti!

Nem is tudom, hogy hogy fogalmazzak az olvasása után.
Talán úgy, hogy ez az egyesület is csak elhitette magáról azt hogy profi.
De ha valami oknál fogva lenne még potenciál ebben a csapatban, akkor már tegnap el kellett volna kezdeni  megvalósítani azokat amiket leírtál.
Sajnálom, és egy picit fel vagyok háborodva, hogy még mi "kis méhészek" megpróbálunk sok mindent megtenni a neonikotinoidok hatásai miatt, addig egy másik csapat profik módjára hallgat.
Egyéb iránt bátran kijelenthetem, hogy a Szekszárdi klubnapokon is vannak legalább olyan jó szakmai előadások, igaz csak 17 órától, 19 óráig, és előfordul olyan is, mikor már a lámpa lekapcsolásával vagyunk fenyegetve ha nem fejezzük be a diskurzust.. Nálunk is van évente egyszer február első felében, egy kimagasló szakmai konferencia, nemzetközi előadókkal. .  ;)
De mindent félre téve, a neok miatt, és pl az atkák miatt is, de még sorolhatnám hogy miért
Idézet
Sok ember egy helyen van,sok okos dolgot ki tud találni,hiszen
azonosak a gondjaink,megoldandó feladataink.
  kellene gondolkodni az összefogáson, mert talán közösen egy picit könnyebb lenne. Szerintem közös érdekekről van szó. Nem gondolod?
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 03. 21:42 írta atya »

« Válasz #891 Dátum: 2017. December 03. 21:54 »
Még le kell írnom a történtekről egy-két tényt ,hogy valós
képet kapjon akit érdekel ez a téma.

Már útban Siófok felé-ott van már több éve kongresszus-
több méhész barátommal beszéltem és elmondtam nekik,hogy
az a tervem,hogy a profikból kihajtsak egy tiltakozást a neok
újbóli,eseti engedéllyel történő használata ellen.
Abban kértem a segítségüket,hogy hogyan tegyem.
Szóval,már útközben ezen járt az eszem.
Sajnos családi okok miatt csak szombat reggelre értem oda
és amire bennem is kikristályosodtak amit el szerettem volna
mondani,vasárnap délután lett.
Akkor is hozhattunk volna döntést,mert sokan ott voltunk.A vezetőség nem tette fel
szavazásra a neo ügyet,arra hivatkozva,hogy nem hívták össze
a közgyűlést arra a napra,így napoljuk el februári közgyűlésre a vitát és a döntést.
Na majd meglátjuk.
Addig összerakok én is egy anyagot,amit remélem megkap
minden tag.
Azt hiszem Atya kérdései jogosak.
"MIT KÉPVISEL  EBBEN A TÉMÁBAN A PROFI MÉHÉSZEK EGYESÜLETE ? Nekik minden rendben van, és csak a "kis-méhészek" zúgolódnak? Ők vajon miért nem tesznek semmit? Mert a hangjukat nem lehet hallani.  Ki érti ezt?!?!"
Azokat,akik a méhekből élnek nem zavarják,a neok
újbóli engedélye,akkor mit akarunk.

CsÁ.
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 03. 22:33 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #892 Dátum: 2017. December 04. 00:31 »
Valószínűleg többször olvastátok és többször olvashatjátok tőlem, hogy az egyesület nem gazdasági vállalkozás, mert erre alkalmatlan. Ezért nem sikerült megvalósítani a közös gazdasági vállalkozást. Erre a célra szövetkezetet kellett volna alakítanotok.

Az egyesületek elsődleges feladata a profit termelő gazdálkodási célokat közvetlenül nem érintő, de nélkülözhetetlen közfeladatok ellátása, az érdekképviselet (konfliktusok kezelése, megszüntetése vagy feloldása), ismeretterjesztés (ennek egyik változata a marketing, másik az oktatás), esetleg tudományos kutatás, műszaki fejlesztés.

Ezért írom, mondom, hogy az egyesületi feladatok ellátása, irányítása önálló feladat. Ehhez szükséges, de nem elégséges ismerni a társadalmi munkamegosztás adott területét, speciális képességekre és tapasztalatra van szükség. Ezért nem feltétlenül a tekintélyes jó méhészekből lesz jó egyesületi vezető. Ha a Profi Méhészek Egyesületének jó vezetése lenne, akkor nem neked kellene agyalnod azon, amin most agyalsz. A te feladatod egy sikeres vállalkozás működtetése. Az egyesületen belüli feladatod a problémák felvetése és a végrehajtás kontrollja. Ha nem mennek a dolgok akkor cserélni kell a vezetést addig, amíg olyan nem lesz, amelyik képes a feladatot ellátni.  100% eredményt senki nem garantálhat, de látnod kell a vezetésben az alkalmasságot és az őszinte feladatvállalást.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

neo

• 1008
« Válasz #893 Dátum: 2017. December 12. 09:15 »
A szaporítás, anyásítás topicban felvetett gondolatok folytatása: Nagyon fontosnak tartom,hogy sok tudományos cikk foglalkozik már a neokkal. Darvas prof. elismerően szólt arról a magyar szerzőről, aki a Naturben publikált egy olyan kutatást, ahol az áttelelő népesség mennyisége alapján von le következtetést arról, hogy vajon van-e a neoknak hatása? Szerintem ez egy rémesen rossz metodika. Teljesen figyelmen kívül hagyja az atka szerepét, ami lényegesen befolyásolni képes az eredményeket. Az USA- béli kutatás az atkát másodlagosnak tartja. Lehet, hogy ez így van, egészen addig, amíg kontrollálható az atka, ez pedig még mindenképpen igaz. Fontos adat, hogy az USA-beli élővizek neo koncentrációja sokkal magasabb, mint a miénk. Elképzelhetőnek tartom, hogy előbb-utóbb a miénk is eléri a mostani USA szintet. Amikor már náluk ennél is sokkal magasabb lesz a szint. Ha  még most élnek méhek, akkor egészen biztosan nincs arról szó, hogy a neok ne engednék a jelenlegi környezeti koncentráció szintjén a méhek létezését. Vegyünk egy másik környezeti monitoring paramétert, a méz neo szennyezettségét. Ha a neok akut toxicitással ölnék a méheket, akkor a mézek nem lehetnének szennyezettek, hiszen nem lenne méh, amelyik behozza az ilyen mézet. Akut toxicitást viszont a Tóth Péter is kimutatott acetamiprid és gombaölő kombináció esetén. Akkor én fájdalmasan felkiáltottam, hogy így most majd a tiaklopridot fogják használni a gazdák, amit veszélyesebbnek tartok. Az idei monitoring füzetben láss csodát, ugyancsak a Tóth Péter kimutatta, hogy a tiakloprid gombaölő kombináció lényegesen veszélyesebb az acetamiprid gombaölő kombinációnál. Tehát a Péter igenis teszi a dolgát, és olyan módon teszi, ahogyan a tudomány megkívánja.
Ennyit az akut toxicitásról. Ezek permetezőszerek, amelyek azért lehetnek azok, mert a neonikotinoidok közül a legkevésbé veszélyesek. A nagyágyúk a csávázószerek. Azok közül azonban szintén létezik permetezőszer, a tiametoxam. De most nem ez a lényeg. Hanem a krónikus toxicitás. Ha egy ilyen méreg a környezetben nem, vagy nagyon lassú ütemben bomlik, akkor környezeti akkumuláció lesz belőle. Ezt mutatja véleményem szerint az USA és magyar élővizek koncentráció különbözősége. Ugyanez az akkumuláció a méhekben is kialakul. A méz szermaradvány szintjének emelkedése is ezt mutatja, hiszen az MRL-t emelni szükséges, különben minden mézet el kellene kobozni. Geddekas pedig úgy közölt eredményeket, hogy nem tudta mi a megengedett szint, mégis ennél nagyobb értékeket írt le. Tehát számomra valóságos adatnak tűnik, hogy lett ilyen szállítmány visszafordítva, de a kereskedő máshová el tudta passzolni. Na most van nagyon nagy bajban az agrár kormányzat, miniszterelnökünkkel az élen. Egy jogvédő szervezetnek pusztán annyit kell tennie, hogy magyar mézeket  Nyugat Európa mézes polcairól begyűjt az elkövetkező években, és ha MRL feletti szintek lesznek, akkor életbe léptetni a gyorsriasztási rendszert stb. A fipronil botrány ehhez képest említésre sem méltó. Tehát, mint mondtam, azzal, ha a mézben emelkedik a neo koncentráció, akkor az azt jelenti, hogy azok a méhek nem pusztultak el, amelyek behozták. Ha már nem emelkedik a neo koncentráció, akkor az azt jelenti, hogy elértük azt a szintet, ahol már elpusztul az azt behozó méh. Hiszen benne is apránként gyülemlik fel, az az icipici mennyiség, amit egy-egy kirepülés során a saját szervezete felvesz. Azt el tudom képzelni, hogy az engedélyező hatóság majd éppen ezen a szinten fogja meghatározni a megengedett határt, ahol stabilizálódik a méz neo koncentrációja. Mi viszont tudjuk, hogy ez pontosan azt jelenti, hogy itt van az a határ, amelynél a gyűjtő méh nem jut vissza a kaptárba. Nem fogjuk megtalálni ezt a méhet a méhlegelőn sem, mert nincs akkora koncentráció a szervezetében, ami elpusztítaná, hanem eltéved.  Azért nem a méhlegelőn, vagy a méhes közelében fog elpusztulni, mert az eltévedése folytán, annyi mézet már nem lesz képes összegyűjteni, ami ahhoz kellene, hogy benne összegyűljön a halálos dózis. Az a szomorú, hogy ezt irtó könnyen lehetne vizsgálni, mégsem találok egy tudományos cikket sem erről. Mindenki csak szinteket mér, amit az akut toxicitáshoz viszonyít. Teljesen hibás a megközelítés módja. Arra buzdítok mindenkit, hogy tavasszal egy hőszigetelt kis kaptárocskába rázzatok le annyi fiatal méhet, amellyel meg lehet tölteni ezt a (pároztató) kaptárt. Rakjatok az aljára cukorlepényt, tegyetek be egy anyaferomon  kapszulát, mérjétek le a pontos súlyát méhekkel és anélkül , zárjátok le, és repce végén szintén pontos súlymérések következzenek. A lényeg a méhek tömegének pontos detektálása a kísérlet elején és végén. Az adatok összesítésével meg lehet mondani, hogy hol, milyen arányban tűntek el a méhek. Ezt össze lehet vetni a csávázott- nem csávázott területekkel.
« Utoljára szerkesztve: 2017. December 12. 09:20 írta neo »

*

Kitin

• 934
« Válasz #894 Dátum: 2017. December 12. 10:13 »
repce végére kipusztul az a pároztató szerintem  :'(

« Válasz #895 Dátum: 2017. December 12. 13:57 »
Idézet
   Az USA- béli kutatás az atkát másodlagosnak tartja. Lehet, hogy ez így van, egészen addig, amíg kontrollálható az atka,   
     like

Ha a hazai látható környezet, nem lenne ilyen változatos , plussz folyókban, illetve felszín alatti vizekben kevésbé lennénk gazdagok, hanem annyira egysíkú lenne mint az Usa ban, lehet már elértük volna a vizeinkben azt a szintet.

« Válasz #896 Dátum: 2017. December 12. 16:37 »
Kedves Neo,

Végre szakmaiságában, stílusában, érvelésében egy megfelelő írás.
Köszönjük.

SzJ.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #897 Dátum: 2017. December 12. 17:06 »
Tudtok-e valami adatot, hogy az ember szervezetében hogyan halmozódnak a neonikotinoidok? Állítólag az időskori elbutulásért is felelős. Ugyanis egy-egy kanál vagy harapás étellel bejut a szervezetünkbe valamennyi apró pici mennyiség, de ha nem bomlik le, akkor sajnos halmozódik. Szóbeli információ szerint az emberi szervezetben 75 év a lebomlási idő, de nem tudok szakirodalmi adatot. Ha viszont igaz a 75 év, akkor bizony az emberi egészségre is károsan hat és igaz lehet a butító hatás is.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #898 Dátum: 2017. December 12. 17:17 »
Neo!

Eddig még nem írtam le az alábbi tapasztalatomat.
Néhány évvel ezelőtt 40 AK-s talajú tiaklopridos csávázású kukorica és napraforgón voltak a méheim egy kísérlet keretében. Rajbölcsőző családokat vittem le. Azt hittem, hogy sokat kell majd kínlódnom a rajzással. Vittem le plusz gyűrűket is az ígéretes szaporulat reményében. Szépen megpakolták mézzel és virágporral a méhcsaládok a rakodókasokat, de a népesség megcsappant és a rajbölcsőket visszarágták, új családot egyet se kellett csinálnom. A tiakloprid megtakarította nekem a plusz munkát.

Ennyit a méhkímélő tiaklopridról. Szóval nem kell amellett még gombaölő se, hogy a méheket kellőképpen meggyötörje. Vajon mennyi tiakloprid lehetett az akkori mézemben?

Vajon én és más magyar ember mennyi neonikotinoidot eszik meg évente?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #899 Dátum: 2017. December 12. 17:29 »
Neo!

Minden méregre lehet végezni akut és krónikus toxicitási tesztet és meg lehet adni mind a kétféle értéket.

Én úgy látom, hogy a forgalmazási engedélyt kérő cégek rafinált és profitorientált kockázatelemzés alapján rendszeresen megspórolják a krónikus toxicitási vizsgálatokat. Ez utóbbiak nagyon költségesek és szerintem a ma használt mérgek többségét kisepernék a piacról.

Ha jól emlékszem, bár lehet, hogy tévedek, de még nem láttam a neonikotinoidra vonatkozó engedély dokumentációkban komoly krónikus toxicitási teszteket. A krónikus toxicitási tesztek fajonként változó időtartamot igényelnek, hiszen a méhecske egyedfejlődése 21-23 nap, az emberé 18-21 év.

Hogyan lehet modellezni egy kísérleti térben és időben gazdaságosan és meggyőzően, hogy pl a tiametoxam és bomlástermékei milyen krónikus toxicitási hatást fejtenek ki a méhre és az emberre, mint az agrárökológiai rendszer két kiemelten fontos élőlényére? Erre még nem olvastam példát! Pedig valójában addig nem szabadna egyetlen új méreg molekulát se forgalomba hozni, amíg a krónikus hatás veszélytelensége vagy inkább veszélyességének mértéke ki nincs mutatva.