Ma volt újra Elnökségi ülés. Előre bocsátom, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb hangulat volt, mint az előzőn. Az előző olyan volt, mint amikor a haramiák rávetik magukat a kiszemelt áldozatokra. Ahogy utóbb megtudtam, pontos forgatókönyvvel készült rá Mészáros Cserényi féle csapat. Teljes egyetértésben törekedtek arra, hogy Bross Pétert kikészítsék. Majdnem sikerült. Cserényi ma igyekezett visszafogni magát, de az előző ülésen képtelen volt viselkedni. Önmagából kifordulva pocskondiázott embereket. Meglepődtem a mai szereplésén. Persze néhány témánál leállíthatatlan volt, pl. gyógyszer-cukor, neonikotinoidok, méhlegelő szabályozás. Ma már rögeszmének tekinthető érveit hangoztatta.
Megtörtént a Tukacs Zsófia utódlása ügyében hat jelölt meghallgatása. Döntés is született. Ezt Bross Péter fogja nyilvánosságra hozni. Hat jó képességű jelölt volt. A jelöltekről nyugodt légkörben döntöttek.
Ebéd után kényes téma következett. Legyen-e kamerás felvétel az elnökségi ülésekről? A Mészi féle csapat egyértelműen elutasította. Mivel ők vannak többségben a felvetés elbukott.
A Nemzeti Program módosításairól hosszan ment a vita. Először a korlátozásokra tettek javaslatot. Javasolják, hogy legalább három év gyakorlatot mutassanak fel bizonyos támogatások igénybevételéhez a pályázók. De növelik a méhcsaládszámot is, amivel bizonyos támogatások igényelhetők lesznek.
Hosszan ment a vita arról, hogy milyen mértékben vehet részt az OMME a tudományos kutatások irányításában és arról, hogy legyen-e kutatási koordinátor. Erről a döntést elnapolták. Sajnálom. Szerintem értelmetlenül elfolyik a kutatási pénz, ha nincs korrekt mederben tartva.
Hosszan ment a vita arról, hogy a nagy rendezvények száma nő és a költségvetési kereteket szétfeszíti, ezért határt kell szabni a támogatásoknak.
Nem tudom leírjam-e, hogy az OMME honlap működőképességét senki se dicsérte. Szerintem a rendszergizda nincs a helyzet magaslatán a havi 245 000 Ft-ért.
Kiderült, hogy a mézbor készíthető, de nem forgalmazható, mert nem szerepel az élelmiszerkönyvben.
A mézes reggelire készülni kéne, de a döntés el lett napolva. Jó hír, hogy a miniszter a mézes reggelin részt akar venni sajtó jelentlétében.
Meglepő, hogy a munkacsoportok elindítását nem támadta senki, csupán nem bíznak a működésükben. A következő havi Méhészújságban meg fog jelenni a felhívás és aug 31-ig lehet jelentkezni.
A hatóság szeretne a fajtamézekre - elsősorban az akácra - objektív mérhető paramétereket kapni. Erről nagy vita alakult ki. Az akácméz pollenösszetétele nagyot változott az elmúlt 30 évben. Kiderült, hogy ebben a tekintetben az organoleptikus értékelés és a labormérések nem egyeznek. Egyértelmű, hogy tudományos kutatás kellene ennek tisztázására. Addig marad a mai helyzet és a NÉBIH bírságol és a kiszerelő pedig sikerrel pereli vissza a büntetést?
Most két ordibáló témáról írok: lépesméz és neonikotinoidok. Cserényi nem állta meg, hogy ne ordítsa szét a lépesmézes vitát. Mi a lépesméz és mi az elfogadható technológia a lépesméz termelésére? Fikázás, személyeskedés volt a minimum, de ment tovább is. Egészen addig ment a vita, hogy lehet-e lépesmézet termelni Magyarországon? Szégyen, ha ebben nem lehet kialakítani egy józan és a méhészek számára is előnyös álláspontot. Most nem sikerült.
Neonikotinoid ügy vitája némileg mérsékeltebb hangnemben zajlott. Az OMME egy figyelmeztető levelet fog írni a minisztériumnak, hogy az EU korlátozás figyelembevétele a méhészek számára fontos. Semmi esetre sem öröm, hogy ha részletes információt nem fogunk kapni. Általános vita is volt a neonikotinoidokról az érvek ismétlésével, de érdemi álláspontváltás nélkül.
Az elnökség tagjai hallanak arról, hogy a napraforgó kevés helyen mézel jól és a méhbetegségek (virusok, nosema) is megjelentek, de erről részletesebb elemzés nem volt.