Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1740975 megtekintés

*

kiskakas

• 3249
Re:Gőzölgő
« Válasz #451 Dátum: 2014. Május 31. 23:10 »
QUQURIQ!

Hát igen!

Túl népesedtünk a bolygónkon!
Enni meg mindenki eszik, így sterilizálnak bennünket.
A gyógyszer is vegyszer!!!

Kiskakas!

*

kas62

• 146
« Válasz #452 Dátum: 2014. Június 01. 09:26 »
http://tv2.hu/musoraink/mokka/151241_egyre_durvabb_hazankban_a_mehrajzas.html                                                                                 
( 6:50 )
A méhek eszközök. Gratula!!!
Méhészként, én meg állatnak érzem magam! :)
Nincs itt probléma?!

« Válasz #453 Dátum: 2014. Június 01. 15:06 »
Királynő a kasban,mi?Ez nagyon tetszett!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #454 Dátum: 2014. Június 01. 16:07 »
Megint esik és hideg van.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #455 Dátum: 2014. Június 01. 17:23 »
Nálam mindig kiveri a biztosítékot a bulvársajtó szenzációhajhászása. Akkor amikor egy riporton belül olyan ellentétes dolgokat tudnak mondani, a felvezető műsorban, amit Dr. Mészáros László néhány perc múlva megcáfol, akkor mi a fenének ez a hatáskeltés. Akkor nem vezetem fel a műsort baromságokkal, mint például a három óra alatt eltávolított méhraj a sövényen. Három óra alatt az egész sövénysort kivágom. Majd egy perc múlva: "hívjunk szakembert, aki néhány perc alatt eltávolítja a méheket".(no comment) Ha nincs katasztrófa már nem is hír a hír, vagy mi? És nem csoda, hogy az emberek hisztériázva hívnak föl telefonon, hogy azonnal irtsam ki a méheket, mert megtámadták a vadméhek és a gyilkos méhek. Méhtámadás, meg rejtélyes viselkedés.....MICSODA?????? A rajzás? Persze, hogy a nénike nem meri kinyitni az ablakot a darazsak miatt. Na itt a másik probléma. Az emberek 90%-a nem járt általános iskola első osztályba, ahol a darázs és a méh közti különbséget tanították. 
 >:(

« Válasz #456 Dátum: 2014. Június 02. 16:16 »
Lehet, hogy kicsit hosszú lesz és néhány embernek nem fog tetszeni, de pár gondolatot megosztanék.
Szerintem nálunk, méhészeknél is először fejben kellene rendet tenni, utána elkezdhetünk azzal is foglalkozni, hogy a többi szereplő hozzáállását, viselkedését csiszolgatjuk.
Állítom, hogy több kárt okozunk egymásnak és magunknak, mint a vegyszerhasználó gazdák. (Nem kívánom elbagatellizálni a helytelen növényvédelmi gyakorlat által okozott károkat,ha egy ilyen beüt,akkor az bizony nagyon tud fájni,de azért valljuk be,hogy  ez nem mindennapos  és az ország nem minden területén jelenlévő probléma.)
A többi probléma nem annyira látványos, nem lesz vezető hír belőle a médiában, de azért ezek a „kis apróságok” is tudnak fájni.
 Pl. ha a szomszédos méhész, Pecás Pista atkairtás helyett inkább a tóparton tölti a nyárutót, akkor te hiába végzel alapos munkát, mégis érhetnek kínos meglepetések.(Ideális esetben még időben észreveszed és „megúszod” annyival, hogy kezdheted elölről a kezelést és kicsit visszaesik az állományod. Aki nem nagyon nézi az atkalehullást és nem kontrollálja a kezelés hatékonyságát, annak javasolnám, hogy sürgősen szokjon rá.)
A másik kínos szitu a nyúlós. Ha jól emlékszem nem esőfelhők útján terjed, hanem többek között zárlatból kislisszanó vagy az elől szélsebesen menekülő „szerencsejátékosok” közreműködésével. Azért mindent nem lehet a vadon élő méhcsaládokra, vagy a fertőzött talajra fogni…
Beszélhetnénk még arról is, hogy a népszerűbb vándorhelyeken milyen állapotok uralkodnak. Gyakorlatilag magunkat és egymást is szívatjuk. A nagy többség szerintem tisztában van azzal, hogy az adott növénykultúra hány családot képes megfelelően ellátni mégis odavándorol, holott előre látható, hogy a várható családszám az adott területen jelentősen meg fogja haladni az optimális szintet. Sajnos minden legelőt túl lehet terhelni, még az akácot is.
Szerintem egyelőre ennyi elég is lesz. Alkalomadtán majd folytatom a "galádságok" sorát.
Természetesen: A fent leírt néhány történet csak a képzelet szüleménye, bármilyen hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve.  ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #457 Dátum: 2014. Június 02. 22:01 »
Bár igazad lenne Lindzzy!

A valóság az, hogy a lehető legszabályosabban elvégzett növényvédelem és a lehető legszabályosabb méhész együttélése is a méhállomány folyamatos mérgeződésével jár.
A mérgek forgalomba hozatala előtt hatósági engedélyezési eljárás zajlik, ahova a fogalmazó cég maga nyújtja be saját költségén a bizonyítékait, hogy a mérgei mennyire és hogyan mérgeznek, ill. nem mérgeznek. Jól ismerem az eljárást és olvastam már néhány ilyen dokumentumot. Több száz oldalas iratkötegek ezek. Első ránézésre úgy tűnik, hogy minden rendben is van.

A valóság bizony egész más képet mutat. A mérgek azok mérgek, tehát mérgeznek. Szépíthetjük erről, szépíthetjük arról, de csak a korrupció és a hatalmi vakság teszi lehetővé, hogy a többsége forgalomban maradjon.
Óriási hazugság, hogy ezek nélkül a mérgek nélkül visszazuhannánk az éhezésbe és a legsötétebb középkorba. Az igazság a fejlődésben van. Új gazdálkodási módszerek, új növényfajták jelennek meg. Elterjed majd a köztes vetemények alkalmazása a nagy mezőgazdasági táblákon is. Sövényekkel fasorokkal fogják a mezőgazdasági táblákat feldarabolni. Kötelező lesz a vetésforgó, a méhlegelő magkeveréke alkalmazása. És sorolhatnék sok-sok fejlesztési lehetőséget, ami mind mind csökkenti a kártevők számát és a vegyszeres növényvédelem költségét minimalizálják.

Nem gyomirtóra rezisztens GMO fajtákat állítanak majd elő, hanem gomba, baktérium és vírusfertőzésre rezisztenseket. Nem méregtermelő géneket ültetnek be GMO-val a növényekbe, hanem terméshozam fokozásra törekszenek. De ezek a kutatások még egyelőre a tudományos kutatók laboratóriumaiban léteznek csak. Sajnos piacra azért nem kerülnek, mert a profitra éhes nagytőkének nem érdeke a GMO jótékony irányú hasznosítása.

Ezek a ma elterjedten használt mérgek (piretroidok, karbamátok, foszforsavészterek, neonikotinoidok stb) már réges-régen elavultak. Néhány évtized múlva úgy fogunk ezekről is beszélni, mint a DDT-ről. Azt fogjuk mondani, hogy "Istennek hála, megszabadultunk tőlük". És csodálkozni fogunk azokon az embereken, akik még éljenzik.
Tehát Arisztaiosz egy múzeumi példány, csak még nem tud róla.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #458 Dátum: 2014. Június 03. 10:14 »
Én igazán azt szeretném,ha nem lenne igazam.Mindannyiunk érdekében.Konkrétan nem cáfoltad meg,hogy történnek ilyen események.Számokon vitatkozunk,felelősöket keresünk és olyan dolgokért marjuk egymást,amik nem csak rajtunk múlnak,sőt főként nem rajtunk.Ezeken a problémákon viszont csak mi tudnánk változtatni,bár ez nem olyan izgalmas,nem jár érte Nobel-díj, sőt még szalagcím sem lesz belőle.
Bár én csak "középiskolás fokon" tanultam a biológiát, dereng valami arról,hogy mi történik olyankor,ha egy faj túlszaporodik a rendelkezésére álló élettérben,küzdünk ez ellen foggal-körömmel,de a természet azért teszi a dolgát...Két út van:vagy marad minden így,ahogy most van,vagy elkezdünk kicsit másként hozzáállni a dolgokhoz. Szerintem évek óta látjuk,hogy gondok vannak.Te más okokat emelsz ki,én megpróbálom komplex rendszerként kezelni a problémát.Tavaly még úgy gondoltam van jó pár évünk a letisztulásig,de sajnos idén még inkább gyorsulnak az események.
Na mindegy,mindenki kövesse csak azt az utat,amit magának szánt.Én részemről elhatároztam,hogy ezt is túlélem,persze méhcsaládostól. ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #459 Dátum: 2014. Június 03. 20:41 »
Nem tudom mi történt veled. Mi ez a 180 fokos fordulat nálad?

Ha a magyar méhész annyira nem tartaná be a szabályokat, ahogy te most itt hírtelen felvázoltad, akkor nem nőne a méhállomány hanem csökkennie kellene a jelenlegi növényvédőszeres gyakorlat mellett.

« Válasz #460 Dátum: 2014. Június 04. 07:33 »
180 fokos fordulat?Honnan fordultam,hova?Kérnék egy kis segítséget,hogy én is beláthassam! :-[
Lehet én vagyok amnéziás,de emlékeim szerint párszor már célozgattam arra,hogy bizony a méhésztársadalomban is vannak gondok bőven.Igaz,hogy a nyúlósról eddig nem írtam,mivel nálunk az nem "divat",de az idei évben,hallottam pletyka szinten ezt-azt és hát tőlünk is sokan mennek sokfelé és hát sajnos benne van a pakliban,hogy valaki tudta,akarata ellenére "hazahoz valamit".Kis naivan azt gondoltam,hogy legalább a zárlatot komolyan veszik,de hát a pénz az nagy úr...
A statisztikákba inkább nem mennék bele,minden feltevés megtámogatható számadatokkal,vagy éppen az adott feltevés ellenkezője is,attól függ,hogy mi a cél.Erre is láttunk már példát dögivel.A növekedés is szubjektív megítélés kérdése,mihez képest és minek a hatására növekedik a vizsgált dolog?Elég,ha megnézed a híreket...na,de hagyjuk a politikát,árt a szépségnek. :)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #461 Dátum: 2014. Június 04. 09:06 »
A méhmérgezések nem kisebbítik a nyúlós okozta problémákat, de a két probléma nagyságrendje között akkora a különbség, mint a Föld és Hold között.

A méhegészségügyi és a méhmérgezési problémákat nem érdemes, sőt nem is szabad egymással szembe állítani.

Az is egy helytelen beállítás, hogy a méhbetegségek csak és kizárólag a méhész hanyagsága miatt léteznek.

Az is helytelen beállítás, hogy a méhmérgezés esetén azonnal a méhész felelősségét keresik, sőt az még csúnyább, de nagyon gyakori, hogy a méhmérgezések esetében a méhbetegségeket teszik a család legyengülése, elpusztulása esetén felelőssé.

Szóval a méhbetegségeknek és méhmérgezéseknek a felelősségi körében szerintem a szakmai közvélemény helytelen és önmaga érdekével is nagyon sokszor szembekerül. És én emögött sajnos a tudatlanságot, meghunnyászkodást, vegyszeres lobbi nyomulását, sőt korrupciót is feltételezek.

« Válasz #462 Dátum: 2014. Június 04. 12:11 »
Nem állt szándékomban szembeállítani  a két problémát (max. egymás mellé),csak nagyon egysíkú mostanában az eszmecsere.Állandóan csak a mérgezésekről folyik a társalgás,pedig azért a betegségek is tudnak komoly károkat okozni.Szakmai fórumon vagyunk.Nem árt azért több szempontot is megvizsgálni.
Állítottam én azt,hogy "csak és kizárólag a méhész hanyagsága miatt" vannak méhbetegségek?Van aki hanyag,van aki tudatlan,van aki sóher,van aki az előbb felsoroltaktól "szerzi be" a betegséget,van akit ténylegesen vadon élő méhcsaládokkal hoz össze a sors.(Itt megjegyezném,hogy egyeseknek esetleg komolyabban kellene foglalkozni a rajzásgátlás problematikájával.)Viszont,ha a hanyag gondosabb lenne, a tudatlan kiokosítaná magát,a sóher pedig megadná a méheinek,azt ami jár,akkor mindjárt kevesebb lenne a probléma.Vagy?
Meglehet,tudatlan vagyok és nem jól képzelem el a dolgokat,de van egy olyan halvány sejtésem,hogy minél egyoldalúbban táplálkozik egy egyed,annál inkább legyengül az immunrendszere.A gyenge immunrendszer hatására olyan vírusos megbetegedések is kijönnek rajta,amik ha megfelelően táplálkozott volna,akkor nem okoznának zavart nála.Ehhez hozzávesszük még a stresszfaktort,ez lehet több minden (atka,vegyszer,atkairtás,vándorlás,darazsak,madarak,egerek,az a nagyokos aki állandóan nyitogatja a kaptárakat :) ...) és már kész is a baj.Persze itt vegyszer alatt nem a letális dózisú rovarirtót értem,az már nem stresszfaktor...Nos akkor mivel is táplálkozik a méhecske,már ha hozzájut?Itt becsusszant a képbe a méhlegelő.
Remélem így már kicsit érthetőbb az álláspontom,még ha egyesek számára nem is elfogadható.
Viszont nem látom a 180 fokos fordulatomat.

*

Kitin

• 934
« Válasz #463 Dátum: 2014. Június 04. 15:02 »
A méhészkedésnek az utóbbi években időjárás nem kedvez
Az egyre nagyobb méhsűrűség sem kedvez /  ::) ha nincs méz akkor szaporítunk azt talán el lehet adni  ::) /
A növényvédelem sem kedvez

És ha sürgősen nem történik változás akkor már a méhek sem fognak kedvezni nekünk.

A méhészeknek így kellene összedolgozni, mint a következő videón jól megfigyelhető  különös tekintettel1:50-nél
https://www.youtube.com/watch?v=mqFbFo4-jXk

Nem kellene olyan kijelentéseket tenni ami miatt több munkahely teremtődik a méhészetből, mert az nem munkahelyteremtés hanem egy órási becsapás  méhészképzésekkel.
Olyan megoldás kellene ami a méhészeknek is és a növénytermesztőknek is kedvező és akkor már csak a kedvező időjárásra kellene várni mindenkinek

Lehet számolni, hogy egyre több méhcsalád van Magyarországon ezért nincs méhpusztulás hiszen szaporodnak DE milyen méhcsaládok azok ?
Sok méhésznél a 18-as kaptárban egész évben 2 család lakik!..

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #464 Dátum: 2014. Június 04. 21:53 »
Linndzy !

Azt írtad, hogy mi méhészek több bajt okozunk magunknak, mint a vegyszerrel a gazdák nekünk.
Szerintem ezt a két problémakört szembeállítani, ez 180 fokos fordulat. Ezzel a gazdáknak adtál igazat.