Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715259 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #4005 Dátum: 2019. December 01. 23:07 »
Igen , látjátok, ha ég a ház ti is másképpen gondolkoztok. Ha, máshol ég akkor persze had égjen.
Az persze hidegen hagyott mindenkit, hogy például egy esetben amikor behozták a nyúlóst, és véletlenül pont három méhészetben ütötte fel a fejét aki nem is vándorolt. Még a nevüket is ide írom, ha valaki nem hiszi.
Tehát a történet a következő. Jön a vándorméhész akácra hozza a nyúlóst. /Mert aki nem hülye az nem hiszi el, hogy 200-300 vagy 800 családot otthon hagynak azért mert van benne két nyúlós. De ez külön téma./ A nyúlós el van a kaptárban míg a vándorok szépen eltűnnek. Aztán kitör. Jelzik. Megy a méh eüs és mindenhol átnézi. Volt hogy háromszor kellett mire feloldották a zárlatot a következő tavaszon.
Persze mindez az egy évi vizsgálati díj fejében. Senki nem téríti sem a benzint sem az időt. Ez velem ötször fordult elő.
A vándorméhész meg jön a következő évben is, mintha mi sem történt volna.
Neki csak a haszon számít.
Nos, most itt mindenkinek elmondom, a következő ilyen esetnél, én azonnal lemondok a méh eüs megbízatásomról.
Nekem ehhez már sem kedvem, sem időm, sem pénzem nincs.
És mivel másnak sem, majd jön az állatorvos és intézi ahogy akarja.

« Válasz #4006 Dátum: 2019. December 02. 08:39 »
Vivaldi!Nem gondolkodunk másképp,csak most volt elég.Te tudod a legjobban méheüsként ,hogy egyre több a trehány,elhanyagolt méhészet(maradvány).Lépnünk kell,de gyorsan,ez mind időzített bomba!Nem csak ez a baj!Van itt olyan nagyméhész,aki ki-be vándorol,bejeleztkezést,mint olyant nem ismer.Tavaly hatalmas pusztulása volt atka miatt.És mindez az anyanevelőteleptől 1 km-en belül.Az új (188/2019.78p.)rendelet pontosan fogalmaz."A méhanyanevelő telep 5km sugarú körzetében vándorméhészetet letelepíteni és 3 km sugarú körzetén belül új méhészetet vagy új méhészeti telephelyet létrehozni a méhanyanevelő telep üzemeltetőjének hozzájárulásával lehetséges."Mi a helyiméhészekkel,eü.felelőssel együtt csak be fogjuk tartatni a szabályt.Az egészségügyi kockázatot jelentő méhészeteket bejelentjük és sorsukat a hatóságra bízzuk.Ti is ki tudtok takarítani méhesetek környékén,csak elszántság kérdése.Nyilván a vándorméhész kérdés az ott nehéz,de én azt gondolom,az általad leírt esetben is következetesen meg kellett volna keresni az adott méhész lakóhelye szerinti állateü hatóságot és az esetet nem hagyni ennyiben.Ne félj köv. évben ez a méhész már nagy ívben elkerült volna Titeket vagy másokat is.Az eü.felelős díjazása meg a másik!Ezért küzdünk hónapok óta,de a Nagyságos Urak,az OMME mindenhatói hatalomvágyból vagy csak egyszerű irigységből nem is tesznek említést rólatok.Tisztséget-tisztségre halmoznak,sírnak az "egzisztenciájuk"-ért.A Ti egzisztenciátokért ki harcol?Harcoljatok Ti összefogva.Egyszerre kellene felállnotok,akkor talán lenne valami hatása.Kap itt mindenki pénzt,béremelést,mindent csak Ti nem,bár tudod szerintük Ti nem vagytok OMME alkalmazottak.Mi ezért csináljuk itt helyben OMME bevonás nélkül a dolgainkat.Ahogy írtuk a mezőgazdasági suliban elkezdett programsorozatunkhoz is várunk mindenkit,aki ellenszolgáltatás nélkül jön előadást tartani.Itt nem lesz tőkebevonás,nem megélhetési előadókat keresünk.Ennek csak a méhek védelme lehet a célja.Itt nem a "hovatartozás"számít,csak a méhek!Várjuk azokat a méhésztársakat,méhegészségügyi felelősöket,növényvédelmi szakembereket,aki érez magában indíttatást,hogy a leendő gazdáknak,esetleg méhészeknek is beszéljen az általa elgondolt lehetőségekről a kialakult helyzet megoldására.

Illés Sándor

*

wr

• 1013
« Válasz #4007 Dátum: 2019. December 02. 09:09 »
Idézet
Van itt olyan nagyméhész,aki ki-be vándorol,bejeleztkezést,mint olyant nem ismer.Tavaly hatalmas pusztulása volt atka miatt.És mindez az anyanevelőteleptől 1 km-en belül.Az új (188/2019.78p.)rendelet pontosan fogalmaz."A méhanyanevelő telep 5km sugarú körzetében vándorméhészetet letelepíteni és 3 km sugarú körzetén belül új méhészetet vagy új méhészeti telephelyet létrehozni a méhanyanevelő telep üzemeltetőjének hozzájárulásával lehetséges."
Az ilyenek ellen egyedül a helyi méhészek tudnak hatékonyan fellépni. Nálunk egyszer történt ilyen, hogy az amúgy is túlterhelt legelőnkre idehúzott valaki 2db konténert. Na mi tettünk róla hogy többé ez eszébe se jusson. Nem fogok ötleteket adni, de azóta a színét se láttuk itt vándorméhésznek, hanyatt homlok menekült a konténereivel együtt.  ;D

« Válasz #4008 Dátum: 2019. December 02. 09:50 »
wr!Mi is a helyi méhészekkel,a méheü.felelőssel és a Megyei Főállatorvossal együtt tartatjuk be az állattartási szabályokat.Az önbíráskodás nem megoldás!Senki nem önbíráskodhat vagy vehet rá másokat erre!Megvan a rendelet,megvan a hatósági támogatás.A Főállatorvos teljes mértékben kiáll a méhészek mellett.Ezután már nem válogathat senki,hogy ki vizsgálja a méheit Szekszárdon.A Főállatorvos biztosított erről minket.Szekszárd város és közigazgatási területének méhegészségügyi felelőse:Csere Tibor János!Minden méhészet ellen hatósági eljárást fognak kezdeményezni,ahol jogszabályba ütközik a tevékenység vagy egészségügyi kockázatot jelent.

Illés Sándor

*

wr

• 1013
« Válasz #4009 Dátum: 2019. December 02. 10:41 »
Valamit nagyon félreértettél, de ez nem meglepő, hozzászoktam már ezen a fórumon. Sehol nem írtam egyetlen szóval sem, hogy önbíráskodtunk volna! Azt írtam, tettünk róla hogy az illető villámgyorsan elpakoljon onnét. És mivel sejthette hogy az elpakolást előidéző okhoz valaki vagy valakik hozzájárulhattak, ezért esze ágában sem volt többé a környékre sem jönni.
Amikor a "méhész" nem ért a szóból, vagy magasról tesz arra a sehol ki nem mondott és sehol le nem írt méhész etikára, akkor a másik méhésznél senki nem tudja jobban, hogy hogy lehet az ilyen ellen hatékonyan fellépni.
A legjobb hasonlat a szomszédok esete amiből szintén sok van országszerte. A "méhész" hol máshol tartaná a méheit mint a telkén, kicsit sem érdekli hogy a szomszédja emiatt nem tud kimenni a kertjébe kapálni, ültetni, vagy leszedni a termést. Hiába a feljelentés, nem kényszeríti senki a delikvenst hogy a méhesét elpakolja. Na ilyenkor jön a leleményes szomszéd, aki megoldja a kérdést, mármint azt, hogy az illetőnek ne legyen egyszerű a szomszédban nem termelni, de még méheket tartani se.  :D

« Válasz #4010 Dátum: 2019. December 02. 11:26 »
wr!A"Na mi tettünk róla,hogy többé ez eszébe se jusson.Nem fogok ötleteket adni"félreérthető volt,azt gondolhatta az ember,hogy találtatok kreatívabb megoldást a helyzet rendezésére,ha csak félreértettem ne haragudj.Tehát úgy látom az önbíráskodás kérdésében egyetértünk.

Illés Sándor

« Válasz #4011 Dátum: 2019. December 02. 21:25 »
Wr tele vagy jóindulattal .

« Válasz #4012 Dátum: 2019. December 06. 10:10 »
Ezt a méhegészségügyi rendszert nem a több száz családos méhészetekre szabták.
Gyakorlatilag most már a méhészek belátására van bízva, hogy mit tesznek vándorolnak e vagy sem, fertőzött családokkal.
Azzal ugyan is , hogy létre jöttek több százas, vagy ezres állományok, lehetetlenné tették azok átvizsgálását, hiszen egy körzet méh egészségügyi felelőse semmi mást nem csinálhatna mint méheket vizsgálhatna egész évben, ha alaposan el akarná végezni feladatát.
Tehát most az van, hogy az illető méhész aki felfedezi a nyúlóst az állományában eldöntheti, bejelenti e, és akkor kap ugyan valami igen szűken mért támogatást, de megkockáztatja a zárlatot, vagy nem jelenti be , ha nem suttyomba elégeti és ezzel meg azt kockáztatja, hogy marad az állományában fertőzött család. Ezt aztán teríti szét az országban ahová vándorol.
Mert ugye egy több százas állomány jövedelem kiesését, nem kockáztatja senki  még húsz, vagy negyven fertőzött családért sem. Az a helyzet, hogy a méh egészségügy mint olyan már pár évvel ezelőtt, amikor kialakultak a nagy családszámú méhészetek , el kezdett a káosz irányába elindulni.
Igazából ha őszinték akarunk lenni, mostanra csak annyi értelme van, hogy a nagy méhészeteket védjék a kis és kevés családdal rendelkező, esetleg képzetlenebb méhtartóknál előfordult fertőzésektől, mivel a nagy családszámú méhészeteknél már semmi jelentősége sincs a méh egészségügyi ellenőrzéseknek.
Tehát megint vissza jutottunk oda, hogy bizonyos pénzek csak azért vannak, hogy azokat védjék akik maguk is az okozói az egésznek.
De, hát ez az ellentmondás a mostani világunkban mindenhol előfordul, de legalább is mindennapos, ezért már el sem csodálkozunk rajta még akkor sem, ha hirtelen rádöbbenünk.
Most az a kérdés, hogy azért, hogy a nagy méhészeteket megvédjék érdemes e megtartani ezt a méh egészségügyi rendszert, vagy dobjuk a lovak közé a gyeplőt, mint teszik ezt például a vándorlásokkal. A méhészeti ágazat ugyan is a világon egyedül álló, ilyen neoliberális szabályok sehol nincsenek már, még a húsz évvel ezelőtt méhészetileg még jóval elmaradottabb szomszédos országokban sem. Nálunk gyakorlatilag mindenki azt csinál már amit akar. A Nagyoknál legalább is ez egész biztosan így van.
No, most kedves Urak és Elvtársak én itt elmondom, ha tetszik ha nem, emberi tapasztalat és számítás szerint ebből semmi más nem jöhet ki, csak káosz és teljes össze omlás, és nem kell neki még 10 év sem.
Majd meglátja, akit még érdekel.
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 06. 10:14 írta Sagittarius A »

« Válasz #4013 Dátum: 2019. December 06. 11:11 »
Kedves Sagittarius!

Már most is közel müködésképtelen az eü rendszer. Szerintem maximum 3 év és teljes lesz az összeomlás. Addig működik valamilyen szinten, amíg páran hajlandóak a "fizetésük" 3-4szeresét beleölni ebbe a "mókába".

Üdvözletem!
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 06. 11:15 írta nomader »

*

wr

• 1013
« Válasz #4014 Dátum: 2019. December 06. 13:32 »
Idézet
ebből semmi más nem jöhet ki, csak káosz és teljes össze omlás, és nem kell neki még 10 év sem
Te Vivaldi!
Most megint nem leszek népszerű az írásommal, de én már alig várom.  :) Én csak azért imádkozok, hogy legyen még legalább 2-3 normális szezonom, aztán hogy utána mi lesz, engem már kicsit sem érdekel.
És, sajnos ennek kell eljönni ahhoz, hogy néhány "méhész" ember fejében rend legyen, enélkül nem lesz. Talán akkor se, de enélkül biztos hogy nem.
Mert az anyagi haszon az jelenleg mindennél előbbre való, nem néznek se Istent se embert, átgázolnak mindenen. Szóval jó lesz ez így én azt mondom.  :D

*

ata67

• 525
« Válasz #4015 Dátum: 2019. December 06. 21:21 »
Írásod második részével egyetértek WR. Az összeomlás majd visszametszi a vadhajtásokat. Anélkül nem lesz rend.

*

buksi

• 466
« Válasz #4016 Dátum: 2019. December 06. 22:16 »
Majd jön Tóth P. és csapata, aztán rendet tesz! :o

« Válasz #4017 Dátum: 2019. December 11. 22:21 »
Itt nem szeretek politizálni, de azt tudni kell, egy hanyatlást nagyon nehéz megállítani ha beindul. És nagyon költséges, sok áldozattal jár. És ez még csak a megállítás, a fejlődés megint más tészta.

Ha nem szeretnéd, ne tedd..
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 11. 22:33 írta Bicska »

*

Berci

• 317
« Válasz #4018 Dátum: 2019. December 17. 07:40 »
No...letelt a szilencium.
Kedves Cs(B)icska!

Egy idézettel és egy fényképpel szeretnék elköszönni a FF-től.

"Az ostobasággal nem vesszük fel a küzdelmet, mert legyőzhetetlen. Olvastunk csodatevőkről, Jézus Krisztus bénákat, vakokat gyógyított meg. Holtakat támasztott fel, de egyetlen ostobát sem váltott meg bajától. Viszont bizonyos, hogy nem mentek hozzá, sem máshoz gyógykezelésért, mert okosabbnak tartották magukat náluk." Várkonyi Nándor

...és hogy stílszerű legyek a Fekete Fehér fórum elnevezéséhez és ha már "királycsinálásra" jött létre eredetileg...Jusson eszetekbe ez a kép. (eredetileg azt terveztem, hogy kitörlöm az összes hsz-omat. Aztán beleuntam, mert lusta vagyok még erre is.)

« Utoljára szerkesztve: 2019. December 17. 07:49 írta Berci »

« Válasz #4019 Dátum: 2019. December 17. 07:59 »
Sajnálom Berci, hogy így döntöttél!
Senki nem kényszerített, hogy légy közöttünk, az is a te döntésed volt.
Annyit szeretnék közölni veled, hogy jelenleg 1361 tagunk van, és ez a szám folyamatosan változik, általában nő.
Köszönjük a hozzászólásaidat!
Boldog Karácsonyt!
Nagyernyei Attila
Klubvezető