Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1741171 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #3900 Dátum: 2019. November 14. 23:35 »
A méhtartást mindenképp szabályozni kellene. Itt most nem a 200 ezer forintos tanfolyamokról beszélek, illetve azok elvégzéséről, mint kritérium. Minden megye képes lenne egy bizottság felállítására, ami felmérné az aspiráns hozzáállását, tudását ezen területen belül. Pozitív "elbírálás" esetén a rendszeres ellenőrzést pedig az EÜ-s is elláthatná.
Én csak úgy adnék ki új tenyészkódot,ha az illetönek van mentora /kezese/ aki kitölt egy nyilatkozatot, hogy x évig kezességet vállal a méhekért. A mentor minimum 10 éve, minimum 50 családdal méhészkedő lehetne. Ez a rendszer szimbiózisra kényszerítené mestert és tanítványát /ahogy ez régen természetszerűleg működött/ valamint erősítené a felelösségvállalást.

De most szerintem nem az új belépők a legfőbb probléma, hanem hogy akik ki akarnak szállni, hogyan szabaduljanak meg a méheiktől.

« Válasz #3901 Dátum: 2019. November 15. 07:02 »
Annak idején, 1983 én is jártam szakmunkás tanfolyamra.
Bentlakásos volt, aki tudja, hogy milyen színvonalon folyt az oktatás Zalaapátiban a Hungaronektár Méhész Iskolájában, annak nem kell magyaráznom.
Jelenleg az egész (tisztelet a kivételnek) a pénzkimerésről szól.
Minden hozzászóló a végzett méhészek oktatását kifogásolja!
És a kedves tanárbácsik felkészültségét ki ellenőrzi?
Egyáltalán aki megbízza járt a méhészetükben?
A szekszárdi "oktaó bázist" én nyitottam meg.
Nekem az a véleményem aki a leendő méhészeket "oktatja" nagyon szigorú vizsgának vetném őket alá.
Akár erkölcsből, retorikából, asszertivitástanból (viselkedés tan) és csak ezután jönne a szakmaiság.
Még azt is megnézném, hogy a drága oktató a vágyait fogalmazza meg (amikor egy pergetési átlagával ejti bámulatba a tanulókat) vagy valóban ekkora ász.
Hallottunk olyant is, hogy az egyik oktató azzal poénkodott .....fel kell jelenteni a szomszéd méhészeket, ebből is meg lehet élni.
Sok méhésszel tartom a kapcsolatot, rengeteg információ jut el hozzám.
Nagyon igazatok van, hogy komoly változásokért kiáltotok!
Az oktatás területe sem maradhat ki.
A színvonal, kollégák a színvonal......
Na ez mostanság nincs.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2019. November 15. 07:22 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #3902 Dátum: 2019. November 15. 08:07 »
Az elmúlt három évben, a méhész szakképesítő vizsgákon vizsgáztatásra jogosultak száma (vizsgaelnök, bizottsági tag) megduplázódott.
Erre varjatok gombot!

« Válasz #3903 Dátum: 2019. November 15. 09:09 »
Péter!Én már nem csodálkozom semmin.Ezt nem tudtam,de ahogy most olvastam egy kérdés jutott azonnal eszembe:Minek?Ez a hajó már elment,az OMME meg senki még a szakoktatók képesítését sem vizsgálta soha.Szerintem min.egy mestervizsga kellett volna nekik.Egyébként máshogy nem is taníthatna.Attila!Az oktatás jövőjével kapcsolatban senki nem kiált segítségért ennek a mostani helyzetben csak múltja van,jövője nincs.Az OMME-nak jelenleg már fel kellett volna állítani egy válságstábot a kialakult helyzet kezelésére.Én biztos vagyok benne,hogy nem volt még téma elnökségi gyűlésen az elhagyott méhészetekkel kapcsolatos probléma,pedig a károk mielőbbi minimalizálása aktuális,nem az oktatás.Attila!Ezért kiáltunk segítségért!A képzetlen,kezdő méhészek csak az egyik hullám volt szépen évek alatt,ahogy az oktatók tömték belőlük a zsebüket és osztották nekik a jól megérdemelt "bizonyítványt",de most jön az összeomló méhészetek problémája a második hullám,ez ehhez képest cunami lesz!És az OMME mit tesz ellene?Most kell a segítség Tisztelt Elnökségi Tagok,Tisztelt Szaktanácsadók!Az egymással való civakodás,hatalomvadászat helyett.Pár év és nem lesz kinek "szaktanácsot"osztogatni.Semmi baj Urak!Még tart a Nemzeti program!Fel a fejjel!Az oktatásból a Nagy Öregek már kiléptek,erővel szerencsére még bírták volna,csak éppen ehhez a pénzhajhászáshoz nem adták a nevüket.Péter!Csak egy példa:Te biztos ismered Cs Nagy Andrást,számtalan ma is köztiszteletben álló méhészt kinevelt és amikor eljött az "új hullám"kiszállt.Miért is?Ő mondta nemrég,hogy "egy dolgot felejt el mindenki a méhészet mindig is kézműves szakma volt".És milyen igaza van!Aki a méhet valamennyire szereti nem csinál olyant,mint az ominózus  szekszárdi esetben a "szakmunkás".Kit kellene bevonni a kárenyhítésbe?Nem tudom.A méheüsök saját pénzen robotolnak,miközben az OMME alkalmazottak a Kft-vel a tagdíj mellett a Nemzeti Programot is felélik.Mindenesetre,egy kérésem lenne a holnapi KGY felé.Hagyjuk meg mindenkinek a feladatát,de a béreket fordítsuk meg 1 hónapra.Nem tudom,hogy éreznék magukat sokan?Egy biztos!2 hét múlva lenne változás,kiegyenlítődnének a bérek.

Illés Sándor

« Válasz #3904 Dátum: 2019. November 15. 10:24 »
Örülök, hogy végre szóba került az egészségügy, és sokan gondolkoznak a problémán. Remélem, hogy rendeződni fog a helyzet.  8) Azt azonban senki ne felejtse el, hogy az OMME-nek SEMMI KÖZE AZ EGÉSZSÉGÜGYI HÁLÓZATHOZ !  :o  Ezenkívül botorság is lenne bármilyen döntést, határozatot stb.... hozni az OMME-en kívüli méhészek nélkül... ! Ott van pl.a Kamara...

És ha már ennyire belemerültünk a problémamegoldásba, és végre mindenki konstruktívan gondolkozik, akkor ne felejtkezzünk el a BELFÖLDI MÉZHAMISÍTÁSRÓL, különösen arról a részéről, amit a "CUKRÁSZMESTEREK" követnek el. Véleményem szerint az még nagyobb károkat okoz az ágazatnak.

Milyen javaslataitok, ötleteitek lennének,hogy ezeket a "kollégákat" is ki tudjuk szűrni?

« Válasz #3905 Dátum: 2019. November 15. 11:17 »
Beeznisz!Mindenki azon van,hogy ez mielőbb megoldódjon.Ez a legnagyobb gond,hogy semmi köze az OMME-nak az eü-höz vagy semmi kapcsolat nincs a hatósággal.Ez kizárólag szabályozás kérdése.Döntéseket kizárólag a szakmai szervezet együttműködésével vagy iránymutatásával lehet hozni,de Te ezt nagyon jól tudod.Az OMME egyedül a szakmai szervezet semmi más!A kamara nem az.A másik ügyet pedig a piac határozza meg,ez egészen addig megy,amíg van még valaki,aki megveszi.Én azt gondolom jó a felvetés,tedd meg javaslataidat,holnap KGY.Ekkora látogatottság mellett sok küldött is olvassa a fórumot nyilván megmozgatja Őket.Esetleg,ha Te is küldött vagy(neved alapján nem derül ki) személyesen is megteheted,lehetőséged lesz rá!

Illés Sándor

« Válasz #3906 Dátum: 2019. November 15. 11:30 »
A méhészképzés tekintetében azt gondolom, hogy szakmai elméletet csak az taníthasson aki rendelkezik tanári diplomával és saját méhészettel, szakmai gyakorlatot azt taníthasson aki rendelkezik, méhész mestervizsgával, vagy tanári diplomával és saját méhészettel.
Az elhagyott méhészetek tekintetében kifejezetten optimista vagyok, és azért mert az állategészségügyet irányító miniszter méhész.Minden jogosítványa megvan ahhoz, hogy az alárendeltjeit, az állategészségügy dolgozóit, utasítás vagy miniszteri rendelet szintjén irányítsa, utasítsa. Ezért biztos vagyok benne, hogy ez a dolog meg fog oldódni és a helyére fog kerülni. A feltárás és a hatóság akár maga a miniszter tudomására hozása tekintetében, hasznos lenne valamit tenni segíteni a rendszert.Most a nyilvánosság ereje segítette a végrehajtást, de később is segítené.Létre lehetne hozni egy weboldalt amelyre fel lehetne tölteni az elhagyott méhészetek adatait, amelyből a hatóság hivatalból is intézkedni kényszerülne. elhagyottmeheszetek.hu

*

Bicska

• 601
« Válasz #3907 Dátum: 2019. November 15. 14:05 »
Beeznisz! Szerintem az OMME elsődleges feladata a méhészek érdek-képviselete. Az, hogy a méhegészségügy helyzete javuljon, az méhész közérdek. Mindegy, hogy valaki OMME tag, vagy sem. A nyúlós is potenciális veszély, de a napi gyakorlatban az atka fertőzés jellemzőbb. Erről sok méhész sokat tudna mesélni. Nem hinném hogy a ha Sümeg környéki méhészeket megkérdezed, ezzel nem értenek egyet.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #3908 Dátum: 2019. November 15. 15:21 »
Kedves Beeznisz!

Azzal, hogy a mézhamisítás nagyobb károkat okoz az ágazatnak, mint a romokban heverő egészségügy, azért vitába szálnék. Egyértelmű, hogy hatalmas a presztízs vesztés a kutyulmányok miatt.
Viszont, ha a jelenleginél is katasztrófálisabb állapotok közé süllyed az egészségügy (ide tartunk), akkor eljön az az idő, amikor majd eltűnnek a méhek, tönkremennek a méhészek. Jobb esetben csak zárlat lesz zárlat hátán és mindenki hozzászokik az álló méhészkedéshez, illetve a rendszeres szallonasütéshez és kumbaya énekléshez a kaptárakból rakott tüzek mellett.

« Válasz #3909 Dátum: 2019. November 15. 18:03 »
Már délelőtt olvastam Beeznisz hozzászólását, és alig vártam, hogy válaszolhassak neki erre a mondatára:
"Azt azonban senki ne felejtse el, hogy az OMME-nek SEMMI KÖZE AZ EGÉSZSÉGÜGYI HÁLÓZATHOZ !"
Na nézzük mekkorát téved Beeznisz méhésztárs.
Először is, hogy fogalmaz a rendelet?(Most nem nézek utána, de lehet szó szerint tudom.)
A méhegészségügyi felelőst a szakmai szervezet ajánlása lapján a hatósági állatorvos bízza meg a feladattal.
Igen, nem a körzet legerősebb embere a méhegészségügyi felelős (bár sokszor jó lenne) hanem az arra legalkalmasabb.
Na nézzük tovább mennyire nincs semmi köze a hálózathoz az OMME-nak.
Nem kívánom magamat fényezni de nagyon örvendek, hogy Maya Péter is hozzászólt a témához, mert ő tud engem igazolni.
Anno, a Magyar Méhészeti Nemzeti Program(NP) indulásakor a Károlyi Gimnáziumban az akkori OV-n Maya Péternek és Dr.Cserényi Péternek letettem (akkor még IB volt) az asztalra a javaslatomat, és fel is olvastam. (A jegyzőkönyv ellenőrizhető.)
A javaslatom az volt, hogy NP-ba tegyük bele a "Méhészek elméleti oktatása" címszó alatt a méhegészségügyi felelősök képzését.
És zöld lett a lámpa!
Mi Tolna Megyében elsőként megcsináltuk, ez lett a minta.
Azóta is így folyik a méhegészségügyi felelősök képzése, és én erre sokkal büszkébb vagyok mint az OMME-s üvegre amelyen keresztül lehúzzák a tagságot. ....de ez más tészta.
Tehát igen is a szakmai szervezetnek az OMME-nak elsődleges szerepe van a hálózat oktatásában, és reményem szerint hamarosan az irányításában is.
Hát ki a jó Isten irányítsa saját sorsunkat ha nem mi méhészek?
Nagyernyei Attila

« Válasz #3910 Dátum: 2019. November 15. 18:45 »
A filmgyártásról mondta egy rendezö : ,, aki tudja az csinálja, aki meg nem, az tanítja"  és ez elmondható a méhészetröl is  :'(

*

Bicska

• 601
« Válasz #3911 Dátum: 2019. November 15. 20:16 »
Megvan az első eredmény! A palánki horror telephely ma kitakarításra került. Nem állunk meg... Köszönet Csere Tibi EÜ-s kollégának, és a tiszti főállatorvosnak.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #3912 Dátum: 2019. November 15. 20:21 »
A többi slendrián is jobb lesz, ha sürgösen pakolni kezd! Jövük, és szépen felszámoltatjuk őket. Velünk van a hatóság, és a méhészek! Csak egy jó tanács nekik: Kaptárt lezárni, kijárót elzárni. A gazban lévő, elhanyagolt, szinte megközelíthetetlen méhesek is hamarosan hasonló sorsra jutnak. Ahogy Bicska mondta: Nem állunk meg!

« Válasz #3913 Dátum: 2019. November 15. 21:20 »
Valóban valami elkezdődött!Azt nem értem,hogy lehet az,hogy  ezt a méhészetmaradványt eddig senki nem vette észre,köztük én sem,pedig 2 nagyon forgalmas út kereszteződésénél,körforgalma mellett volt.De,hol van az az eü.felelős,aki ezt a méhészetet nézte évekig?A szekszárdi eü-s biztos nem,ő nem tudott róla.Aki nézte,miért nem jelentette a hatóságnak a bajt?El kell különíteni a települések határait,nem állapot,hogy megyén belül ott vizsgál az eü-s ahol akar,a méhész pedig válogathat ki vizsgálja a méheit.Ez nem így működik!Engem megállít a rendőr nem mondhatom neki,hogy maga nem szimpatikus nem adok papírokat és inkább a kollégát választom!Változtatni kell!!!Más!Tavaly nagyon érzékenyen érintette a méhészeket,amikor a  helyi eü.felelős Szabó Laci bejelentette lemondását családi okok miatt.Laci több,mint 20 évig látta el a feladatot.Élen járt a betegségek felderítésében,mindig segítőkészen állt és áll is ki a méhészek mellett,aki megérdemelte,megérdemli.Bármikor felhívhatja a méhész.Segít,hasznos tanácsokkal,információkkal látja el.Ő a nagybetűs MÉHÉSZ.Az utódja Csere Tibi egy sikeres, jó méhész,fiatal,ambiciózus.Minden lehetősége megvan a méltó folytatásra.Laci ott áll mögötte,és a méhészektől is minden támogatást meg kell,hogy kapjon.Lacinak köszönjük az eddigi munkát ésszámítunk a további segítségére!További erőt,egészséget,sok sikeres évet kívánok Neki!

Illés Sándor

*

Berci

• 325
« Válasz #3914 Dátum: 2019. November 16. 01:05 »
Minden más állat tartása szigorú szabályokhoz van kötve.

Konkrét jogszabályi hivatkozást belinkelnél? Köszönöm.

Bicska! A horgásznak azért kell vizsgát tennie,hogy felismerje a védett halakat és azok kifogásával ne okozzon környezet károsítást. Tudnál védett méhfajtát felsorolni amiről nekem mezei méhtartónak tudnom kellene? Köszönöm.