Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1715015 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Gőzölgő
« Válasz #2805 Dátum: 2018. Február 06. 20:36 »
QUQURIQ !!!

Kérdem én?
...és mit tett az elnökség a cél érdekében?
...vagy minek van akkor elnökség?

kiskakas

*

atya

• 1043
« Válasz #2806 Dátum: 2018. Február 08. 07:29 »
A méhészeknek azt meg kellene érteni már végre, hogy hiába tolnak itt nagy vehemenciával bár mit is, ez tényleg olyan mint vihar a biliben.  ::)
Vegyünk egy pár példát.
- Kft. ügy
Amíg az elnökség nem tesz semmit a megszüntetésének ügyében, maradni fog.
Miért?: Mert az elnökség tagjai ismerik csak a valóságot a Kft. gazdasági helyzete körül, és irányítottan a hírek minimális kiszivárgásával tartják lázban, és így megosztva a tagságot.  ::)
EZ A HELYZET A MÉHÉSZEKNEK, A TAGSÁGNAK, JÓ??
- Neonoikotinoidos ügy
Szapulhatjuk a "végrehajtót" TP személyében, de azt is kellene tudunk, hogy ki volt akkor a "főnök" mikor "kiállt" a neok mellett. Miért nem volt olyan aki kontrollálja a megnyilvánulását akkor? Gondoljunk az OMME állásfoglalására, amivel az Unióban képviselteti  Magyarországot, a Magyar Méhészeket!!
A jelenlegi elnök azt mondta Szekszárdon, hogy TP nagyon jól végzi a munkáját, semmi gond nincs vele.!  ::)
- "paradigmaváltás"
Kérdezhetnénk azt is hogy mi valósult meg a választási ígéretekből?
Megvalósult valami, volt valami ígéret egyáltalán?
Egy dolog volt, és azt is a méhészek félre értették! Hogy mi? Hát paradigma váltás!
A méhészek azt hitték hogy ez rájuk, és az ágazatra vonatkozik. Most már láthatják, láthatjuk, hogy ez nem igazán így van.
Lehet nekünk méhészeknek kell levonni a megfelelő konzekvenciát erről az egészről, és nagyon át kellene gondolnunk, értékelnünk a jelen helyzetet.
Nem lehet tendencia az, hogy miniszteri fizetésért, amit nem az állam biztosít az elnöknek, hanem a tagság, díszletként álljon a mindenkori politika mellett.
A diplomatikusan képviselni valamit, az nem egyenlő a bólogatással, 13.000 méhésszel a háta mögött!!  ::)

A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Kitin

• 934
« Válasz #2807 Dátum: 2018. Február 08. 13:15 »
Szerintem nem jó!

Azt látom, hogy nem is akarnak haladni, még ahol lehetne is valamit lépni ott se. Vicc az egész.
Ebben a világban ahol már van telefon internet stb évekig rágódni kell döntéseken? Hónapokig várni a küldöttgyűlésekre, hogy na majd akkor, talán majd most.... -majd megegyezés születik.
Vicc!
Hónapok óta töprengek, hogy kell-e ez nekem? Vajon befizessem-e a tagdíjat?
Minek?
 Mondjon valaki legalább egy értelmes dolgot, hogy miért legyek OMME tag, ha támogatásra nincs szükségem.

Nemrég tettem föl egy régi újságból kimásolt cikket, talán a 80-as évekből való és nem sokkal előtte bemásoltam egy még régebbit.
Ugyan ez a rágódás megy évtizedek óta.

Értelmetlen!

Ahogy tegnap Jenő is írta az előadásokkal kapcsolatban, az is egy nagy vicc!

« Válasz #2808 Dátum: 2018. Február 08. 14:57 »
"Ugyan ez a rágódás megy évtizedek óta." Nemzeti sajátosság, nem lesz ez másképpen a jövőben sem.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2809 Dátum: 2018. Február 08. 21:22 »
QUQURIQ !!!

Az utóbbi napokban a rádióban mást sem hallani, hogy az agrárium milyen jól szerepelt az utóbbi években!
Megemelkedtek a terméshozamok, és a felvásárlási árak is jók voltak.
De milyen áron?
Egy másik mezőgazdasági (méhészet) ágazatot taszajtottak le Taügetosz hegyéről!...
Így könnyű eredményeket elérni!
Minimális ráfordítás, + támogatás, jó eladási ár!
A természet kíméletlen kiirtásával...

Kiskakas

*

atya

• 1043
« Válasz #2810 Dátum: 2018. Február 08. 21:36 »
Szerintem nem jó!

Azt látom, hogy nem is akarnak haladni, még ahol lehetne is valamit lépni ott se. Vicc az egész.
Ebben a világban ahol már van telefon internet stb évekig rágódni kell döntéseken? Hónapokig várni a küldöttgyűlésekre, hogy na majd akkor, talán majd most.... -majd megegyezés születik.
Vicc!
Hónapok óta töprengek, hogy kell-e ez nekem? Vajon befizessem-e a tagdíjat?
Minek?
 Mondjon valaki legalább egy értelmes dolgot, hogy miért legyek OMME tag, ha támogatásra nincs szükségem.

Nemrég tettem föl egy régi újságból kimásolt cikket, talán a 80-as évekből való és nem sokkal előtte bemásoltam egy még régebbit.
Ugyan ez a rágódás megy évtizedek óta.

Értelmetlen!

Ahogy tegnap Jenő is írta az előadásokkal kapcsolatban, az is egy nagy vicc!

Sajnálom, hogy ezen gondolkozol, és valahol meg is értelek. De mindig van egy DE!
De éppen ezért kellene azon dolgozni, hogy a lehető legjobb vezetőség kerüljön az OMME élére. Mindig van lehetőség javítani akkor is, ha egy döntésünk nem a legjobban sikerült!
A sikertelenség okát már kár feszegetni, inkább a hiba kijavítására kellene koncentrálni.
Ha nem sikerült elsőre, majd fog másodszorra.
Törekedni kellene arra, hogy az OMME egy nagy, erős, érdekvédelmi szervezetté váljon,  és ne csak a támogatást kifizető helyének nézzék a méhészek.
Én úgy látom hogy az lenne a sikerhez vezető út, ha a méhészek számíthatnának az OMME-ra, mint érdekvédelmi szervezet, mert akkor biztonságban éreznék a munkájukat, és a méheiket egyaránt.
Szerintem az életben is, akár az életben maradáshoz is, kell a változás, változtatás, a megújulás. Változtatni soha nem késő, legyen szó akár az OMME vezetéséről is, ha kell, hisz ezért vannak a küldöttek.
Ahogy a "nagyok" mondják: "az érdekvédelem a fogó"
Nyugodtan elhiheted, a támogatást nem a vezetőségben lévő személyek miatt kapják a méhészek. Viszont az érdekeik, érdekeink védelmét, megkaphatnánk azoktól a személyektől.
De erre mostanság nem látok reális esélyt.

« Utoljára szerkesztve: 2018. Február 08. 22:01 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2811 Dátum: 2018. Február 08. 22:27 »
QUQURIQ !!!

Kérdem én?
...és mit tett az elnökség a cél érdekében?
...vagy minek van akkor elnökség?

kiskakas

Ha. nagyon objektíven megvizsgáljuk a helyzetet, de úgy, hogy minden önzést félreteszünk.
 Talán jobb lenne, ha a méhészettől teljesen független elemző végezné, az omme egész korszakára vonatkozó vizsgálatokat.
 Mindenképpen volt az omme -nak egy felívelő része.
 Amikor a méhészek kizárólag csak az omme -ért voltak tagok.
 Ám ez elmúlt. ma csupán a vegetállás megy, bár a taglétszám mást mond. De a dolog torz, mivel, a taglétszám nem az omme munkáját minősíti, hanem csak az uniós támogatás szívó hatásának köszönhető.
Viszont ha  a végeredményt nézzük, vagy is a mai állapotot, megállapítható, hogy az uniós támogatás kivételével, a méhésztársadalom helyzete, egyáltalán nem jobb most, mint ha nem lett volna soha omme.
Az is kérdés, hogy milyen az uniós támogatások hatása.
megállapítható ugyan is , hogy amelett, hogy tőkét vonzott a méhészetbe, sok olyat is bevonzott akinek egyébként esze ágában sem lett volna méhészetbe kezdeni.
 Ezek viszont meghatározóak a mai mézárak tekintetében.
Tehát ha az uniós támogatások miatt méhészkedőket kivonjuk az egyenletből, jóval magasabb mézárakat érhettünk volna el, mivel minél több a méhész, annál kissebb a méz ára.
Ha az egész méhészeti ágazat mai állapotát nézzük, megállapíthatjuk, hogy az omme léte és nem léte szinte semmit, de egyáltalán nem pozitív, míg az uniós támogatások negatív hatással vannak.

« Válasz #2812 Dátum: 2018. Február 09. 14:52 »
Vivaldi: sokat gondolkoztam már én is azon, hogy vajon vannak-e olyanok, akik a támogatások miatt gondolták úgy, hogy nagy lehetőség a méhészkedés. Ha megnézzük a támogatandó eszközös listáját, akkor valóban ott van, hogy pl. pergetőre 50%, max X euró. De nem gondolnám, hogy ez annyira ösztönzőleg hatna. Hiszen a méheket meg kell venni, kaptárakat meg kell venni, tanulni kell stb. Meglévő méhészethez nagyon jól jön a támogatás, de azt nem gondolnám, hogy a támogatások vonzanák ide az embereket. Szerintem mélyebbre kell ásni, túl egyszerű és félrevezető lehet a támogatásoknak nagy befolyásoló erőt nyilvánítani.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2813 Dátum: 2018. Február 09. 19:38 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:01 írta oszkár »

*

Kitin

• 934
« Válasz #2814 Dátum: 2018. Február 09. 19:58 »
A rádióban-tv-ben, riportokban szinte minden évben hallani, hogy mégtöbb pénzt kapnak a méhészek.
Menet közben már több emberrel is összefutottam aki tervezte méhészet létrehozását és amikor kérdeztem, hogy miért akkor azt mondta, hogy hallotta mennyi támogatást kapnak a méhészek...

Lehet, hogy jól bevásárolnak és mire rájönnek, hogy mégsem csak úgy jön az a támogatás, akkor már annyi pénzt beleraktak, hogy bukás nélkül eladni nem tudják, gondolják fojtatják.

Olyan is volt aki azt mondta, hallott méhésztanfolyamokról, gondolta elvégzi és megpróbálja.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2815 Dátum: 2018. Február 09. 21:31 »
QUQURIQ !!!

Annak idején (csatlakozásunk előtt EU. ) még az Agro hotelben tartotta a VM. az EU. előkészítő konferenciáját.
Engem is meghívtak több közismert méhésztársammal. Ha jól emlékszem két napos volt. Felvázolták a lehetőségeinket, (ami nagyon szépnek mutatkozott)!!! Persze bennünket is alaposan meghallgattak, majd a végén összegeztük a lehetőségeket.
Hazaértem, és előadtam a családomnak az ott hallottakat.
Miről szólt a lehetőség? A gyors fejlődésről!
Egy pillanat alatt jól összevesztem a családommal! Gyermekeim (3) kiskoruk óta segítettek a méhészetben (fizetésért).
Akkoriban 150 családdal méhészkedtünk. Úr isten! Apu még fejleszteni akar? Egész nyáron vándoroltunk, pergettünk, méhészkedtünk. Akkoriban nem volt ritka a vaddohány 30 kg átlag sem. Repce, két akác, mustár, volt még levendula is, bükköny, vaddohány, pohánka, és a napraforgó, amit augusztus 20 körül fejeztünk be.
...és még apa fejleszteni akar!!!...
Feleségem! Édesem mikor nyaralunk?
Persze én hallottam a konferencián a lehetőségeket!
Beindult a kaptár, keret gyártás.
Ezzel egy időben a kora tavaszi szaporítás, amit kezdetben vásárolt bölcsővel készítettünk, (egy táblásan fedett Hunor keret fedett fiasítással, a rajta ülő méhekkel, és hozzá rázott fiatal méhekkel.
Ezek a törpe családok anyái repce vége felé már petéztek. Később kénytelenek voltunk az anya nevelést is megtanulni, mivel nem volt korai bölcső időre. Ezek a családok napraforgóra termelővé váltak.
Így gyorsan felszaporítottuk az állományt 260 családig.
Persze emellett egy nagyfokú eszköz fejlesztés is történt.
Volt méz, volt miből, volt értelme!
Abban az időben is művelték a gazdák a földeket, akik bejelentkeztek, nem volt mérgezésük.
Persze akkoriban is volt véletlenszerű virágzó gyom permetezés, amiből baj származott!
Van egy méhész barátom, aki mezőgazdász, az apja is méhészkedett, neki is volt állománya. Egyszer úgy gondolták, hogy meglovagolják az ifjú gaza pályázatot.
Azt mondta a futamidő végére, hogy élete legnagyobb baklövése volt.
Több rossz év is követte egymást, gyomorfekélyes lett az idegtől, majdnem válás lett a vége.
Az a baj, hogy csak a mézes madzagokat húzzák el a szerencsétlenek orra előtt, nem ismertetik a futamidő alatti buktákat!!!
Mi meg kapzsik vagyunk, gyorsan akarunk gazdagodni, vagy nincs más megélhetésünk...
...és inkább belevágunk.
Valamikor úgy indult a méhész szakma, hogy apáról fiúra szállt az ingyen munka meghozta a gyümölcsét pár év múlva, úgy, hogy az eszközpark megvolt.
Vagy valaki elment 2-3 évre a méhészhez ingyen segédkezni a tudásért, és csak ezután jött a méhész iskola!
Persze nem támogatásból, keményen fizetős volt!
...de felesleges ezekről beszélni, mert a pénz mindenek felett áll!
Ma, egyre többen hagyják abba, nem csak az ön hibájuk miatt, hanem ennyire megváltozott a méhlegelő, a csávázószerek, az időjárás, a közbiztonság, az útadók, a súlymérés, és a rakodók, és maszek szállító járművek hiánya! A méhlegelők túlterheltsége, az erdők kivágása, a legelők kaszálása, az árterek kivágása..............
A 260 családból jelenleg 150 körüli van, amit még lehet, hogy tovább csökkentek.
Miért?
Mert ez a szakma messze nem az, amiért éltem, haltam, a nap 24 órájában!
...de ez az én bajom, én így látom, és így éltem meg a múltat, de sajnos kételkedek a jövőben...

Kiskakas

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2816 Dátum: 2018. Február 09. 21:36 »
Aki figyeli a közélletet, és a világot, az nem tud úgy véleményt mondani az Omme -ról sem, hogy ne gondoljon közben hasonló jelenségre.
 Az omme valahol ott tart ahol a liberális demokráciák, amikről már tudni lehet, hogy bukni fognak, ám még nagyon is virulensnek tűnhetnek a felületes szemlélődő szemében.
Mert  még működnek. Már nincs bennük semmilyen hajtó erő, sőt igazából már erő sem, hacsak a nehézkedési erőt ami még valahogy tovább gördíti a dolgot nem tekintjük annak.
 De belső erejük már nincs. Csak elvannak valahogy. Mert úgy vannak mint a kiszáradt tökhéj, ami keménynek tűnik, de belül teljesen üres.
 És bár nagyon jól tudom, kapok a fejemre, de biza ide másfél év alatt jutottunk.
Tudom én, az omme nem Brüsszelben van, hanem itt Pesten. De a jelenség hasonló. Már az omme létezése, is csak  a támogatásnak köszönhető. Enélkül úgy törne össze mint az fentebb említett tök. Brüsszel és az omme nem csak hasonló, de valahogy a fene tudja miért tűnik úgy a létük össze is függ. Az egyik nem létezne a másik nélkül. Nyilván az omme Brüsszel nélkül. De, ugyan úgy mint Brüsszelben itt is vannak olyanok akik nagyon is jól járnak még az üres tök szerű létezéssel is. Mert a tökhéj egyszersmint burokként öleli körbe őket, és úgy csinálnak mintha lenne még ott valami.
De, nincs már ott semmi. és aki figyeli dolgokat az tudja, hogy egyszer, előbb vagy utóbb a tökhéj nem bírja már a nyomást, és akkor majd öszetörik. és akkor nagyon hideget éreznek azok, akiket most még megvéd.

« Válasz #2817 Dátum: 2018. Február 10. 15:02 »
Figyelem a közéletet. Na nem a propagandát az M1-en és testvéroldalain. Semmi probléma az nyugatabbra lévő demokráciával, és nem is lesz. Csak egyszerűbb beadni azt, hogy szemét liberális EU miatt itt nem igazán mennek a dolgok. Mert "mi a magunk magyar módján vagyunk sikeresek". Annyi pénzt nyomtak ebbe az országba, hogy elképzelni is nehéz. Az már nem az ő hibájuk, hogy ekkora korrupcióról ami ezen a környéken van, álmodni sem mertek, és azok a pénzek sajnos nem fejlesztésre, oktatásra, kutatásra, hanem a haverok zsebébe vándoroltak/vándorolnak így vagy úgy. Még arra is jut, hogy plakátokon folyamatos rettegésben tartsák az embereket, mindig gondoskodnak egy aktuális ellenségről, akit lehet köpködni, akitől meg kell védeni a keményen dolgozó kisembert. Addig sem azzal van elfoglalva a derék magyar, hogy nyakig ér a sz@ar, és már hullámzik. Ha tisztességesen bántak volna azzal a temérdek EU-s pénzzel, amit beleöntöttek ebbe az országba, akkor nem jelentene gondot az embereknek kicsengetni 2500 forintot egy kiló akácmézért. Nem Brüsszelt kell fikázni, hanem megnézni, hogy hová tűnt az a rengeteg pénz ami lehetőséget biztosított volna, hogy kikerüljünk ebből a mocsárból.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2818 Dátum: 2018. Február 10. 20:49 »
Ez nem politikai oldal, de nem értünk egyet.
 Először is. Sok mindenből következtetések vonhatók le. Világnézeti beállítottság kérdése például az, hogy kiknek is tetszik a W. Zoli által jegyzett baloldali liberális beírás. Fogadni mernék, hogy a mostani elnököt támogatja mind.
 Én azonban állítom.
 A liberális demokrácia kontra szelektált, korrupt, sötét gazemberek, zavarosban halászása.
 A politikusok intézményesített lopása. A legtöbbet egyébként Brüsszelben lopnak. No, persze megfelelő módszerekkel, és nem úgy közvetlenül zsebből.
 Ahhoz, hogy ezt lássuk, nem kell semmilyen párt vagy felekezet szimpatizánsának lenni, csak megfigyelni a dolgokat, és érteni egy kicsit a történelmet.
 Az egész nyugat európa csak addig létezik, míg terjeszkedni tud, és onnan az erő forrásokat, például a képzett munka erőt magába tudja szívni. Ezért vették fel Kelet európát, és ezért akarják még felvenni Ukrajnát Szerbiát stb.
A római birodalom ugyan ezen az elven alapult. Amikor megszűntek a hódítások, és nem volt több rabszolga, elkezdődött a Római Birodalom hanyatlása is.
Mivel ez az erő tartalék előre láthatóan kifogyóban van, az utolsó kétségbe esett megoldásként az arabokat engedik be, akiknek vallása nem ismeri a liberalizmust, és véget fog vetni nyugat fölényének, és nyugatnak is.
A liberalizmus öngyilkos vallás, mivel a liberalizmus keretei közé beférő eszközökkel a liberalizmus nem védhető meg.
Gyengébbek kedvéért egy aktuális példa.
 A liberalizmus ugyan is kendőzetlenül a korlátlan bevándorlás mellett van. Csak el kell képzelni azt a helyzetet, amikor több száz millió arabbal bővül európa, akik egyébként már 600 éve próbálják elfoglalni európát. Már most két három millió arab is óriási felfordulást és káoszt okoz, efelől csak néhány kamionsofőrt kell megkérdezni aki calaisnál megy át Angliába.
 Az arabok viszont nem ismerik a liberalizmust, ezért rövid úton fognak ennek véget vetni, amint egy kritikus tömeget elérnek. És ez nem is olyan túl sokára bekövetkezik.
 Tehát a liberalizmus kígyót melenget a saját keblén, ami a vesztét fogja okozni.

Ja és van még itt egy dolog ami a liberálisok általános szokása.
 Megcsinálják a bajt, és amikor az bekövetkezik, széttárják a kezüket, hogy sajnálom ilyen az élet, és ők elhúznak, a bajt meg ráhagyják másra.                                         
« Utoljára szerkesztve: 2018. Február 10. 21:33 írta Vivaldi »

*

neo

• 1000
« Válasz #2819 Dátum: 2018. Február 11. 07:11 »
Zoli (Simon)!
Az a baj, hogy ugyanabba a hibába esel, mint mindenki. A liberalizmust szidod olyan ismérvei mentén, mellyel minden és mindenki rendelkezik. Te azt gondolod, hogy létezik az hogy jó és rossz. Külön-külön. Soha nem létezett ebben a formájában, és soha nem is fog. A jó és a rossz mindig egyben van, nem külön. Sem az evolúció, sem a tudatos emberi cselekvés nem képes arra, hogy szétválassza a két dolgot. Az egész emberi élet erről szól, hogy szét akarjuk választani, de nem lehetséges. Amikor azt mondod, hogy a liberalizmus rossz, és felsorolsz dolgokat, akkor azok igazak. Egy dolgot felejtesz el, ezen rossz dolgok komplementereként (kiegészítőjeként) mely dolgok szerepelnek. Ha értéknek gondolod az életszínvonalat, mint mérőszámot, akkor nézd meg, hogy az illiberalizmus, legjelesebb képviselője a kommunizmus, és a nyugati demokrácia mit teremtett meg. Szemléletes példa Észak és Dél-Korea. Látni kell azt, hogy lehet egyenlősdi alapon is játszani, és azon az alapon is, hogy a társadalom tehetségesebb része kiemelkedik, mások "kizsákmányolásával" óriási előnyre tesz szert, aztán pedig magával húzza az alatta levőket is. Nézd meg, hogy ugyanazért a fizikai munkáért (pl. hentes) mennyit kap egy nyugati, mint egy keleti munkás. A nyugati azért kapja a többszörösét, mert ott a felső réteg húzza magával az alsót.   De az életszínvonalat sem kell feltétlenül értékként kikiáltani. Hiszen a komplementaritás alapján, ebben az esetben a vesztes fél nem egy másik társadalmi csoport, hanem a természeti erőforrások, ahogy nagyon helyesen rávilágítottál. Azonban a tudás halmozása érdekes módon abba az irányba halad, hogy egyre kevesebb környezetszennyezésre van szükség. Gondolj arra, hogy egységnyi termék előállításának energiaigényéből származó környezetszennyezés mekkora a széntüzelésű erőművekkel, és mekkora a megújuló energiaforrásokkal.
Szeretnék egy konkrét példát hozni Veled kapcsolatosan az igazságos és az igazságtalan megvilágítására. Szoktad mondani, hogy a több száz családos méhészetek léte igazságtalan, mert nincs szükségük az embereknek akkora jövedelemre, amit azzal lehet elérni, ezért maximum mondjuk 100 családja lehessen mindenkinek. Az a baj ezzel a megközelítéssel, hogy nem száz, hanem egy az egy db méhcsaládja lehet mindenkinek. Hiszen vagyunk tíz millióan, akkor az tíz millió méhcsalád. Szerinted ez így igazságos lenne? Nos a liberális gazdaságpolitika az, ami erre megoldást kínál. Azt mondja, hogy mindenki annyit tarthasson amennyit tud és akar, és a verseny döntse el, hogy ki tarthat méheket azok közül, akik akarnak méhet tartani. Az is liberális megközelítés, hogy aki méheket akar tartani, az megfizeti a saját kvótán felüli részt másoknak a méhtartásért cserében. Közvetlenül vagy közvetve. Közvetlen az, amikor bemész a kocsmába, és az egy méhcsaládon felüli részed értékét kifizeted az ottani törzsközönségnek, hogy ők lemondtak a méhtartás jogáról a javadra.
Közvetve pedig, hogy méhcsalád adót fizetsz. Becsengetsz az egy családon felül minden évben, mondjuk  családonként húszezer forintot, amiért mások neked ezt a jogot átengedték. Ez ugye egy félig liberális félig illiberális megoldás lenne. Melyik igazságosabb szerinted: a tisztán liberális, vagy a félig illiberális, netán a teljesen, azaz, amikor csak egy családod lehet? A tisztán liberális rossz oldalát is látni kell: aki a versenyben alulmarad az tönkremegy. Nincs tisztán jó és rossz. Azért engem érdekel a véleményed, hogy akkor ezek közül melyiket tartod igazságosnak. Persze létezik még nagyon sokféle kevert megoldás is. Azonban azoknak mindnek az a sajátsága, hogy  a társadalom másik fele jár rosszul, mert pl. túl kevés méhet tudnak a méhészek tartani a szükségletekhez képest.
A liberális gazdaságpolitika lényege az, hogy  szükségletek határozzák meg a méhcsaládszámot, amelyet a másik oldalról a természet szabályoz: a túl nagy méhsűrűségből eredő károkat. Aztán ez az optimális létszám fogja meghatározni a méhészeti termékek árát. Nem pedig fordítva: megállapítok egy igazságos árat, aztán vagy lesz belőle valami tényleges termék vagy sem, attól függően, hogy jól sikerült az ár megállapítása vagy sem.