Kedves Jam!
Végzetesen félreértettem, de mentségemre szóljon: Ön ezidáig elfelejtette pontosítani, kitől vár kérdésére válaszokat, s kitől nem.
Szerencsére minden diszlexiám ellenére értem szavát, ezért eme utolsó üzenettel ezennel be is fejezném az Önnek írt válaszadást. Most is csak azért írok, nehogy az az érzés szilárduljon meg Önben, hogy semmibe veszem, s még válaszra sem méltatom.
Ha sikerült volna erőt vennie az írásaim láttán feltoluló antipátiás érzésein, s mégis átfutotta volna a kérdéséhez nem teljesen pontosan igazodónak vélt válaszaimat, akkor felismerhette volna, hogy az Önnek címzettben olyan videókat és keresési lehetőségeket ajánlottam Önnek, melyek elég sok fehér foltot negligálhattak volna a biodinamikus méhészkedés terén az Ön ismeretanyagában. Ha pedig a Geddekasnak írt választ is sikerült elolvasnia (feltételezem, hiszen minősítette), azt is tudhatná, hogy jómagam is ismerkedem még e területtel, de én vettem a fáradtságot, s már bizonyos mélységig abszolváltam a témában elérhető irodalom, s gyakorlati ismeretek egy-egy kicsiny szeletét. Nos, végtelenül empatikus és filantróp alkatomnál fogva e tudásanyagot igyekeztem megosztani Önnel, s azt sem rejtettem véka alá, hogy jómagam is csak tanulom még e tudományt.
E megfontolásokból olvasgattam utána itt-ott a témának, s ha figyelte, sem nem minősítettem le, sem nem emeltem egekbe e méhészkedési formát. Ha figyelte, szabatosan, a forrásokat idézve, javarészt saját kommentárok nélkül adtam meg az ismeretekről, véleményekről folyó internetes beszélgetéseket, keresési találatokat. Nem vetheti a szememre, hogy csak egyoldalú véleményeket idéztem volna.
Ami pedig Geddekasnak írt válaszomat illeti: vele elsősorban nem a technológiáról szerettem volna csevegni, hiszen az a videókon és keresési találatokon keresztül elérhető. Neki szerettem volna megmutatni, milyen igyekvő vagyok az ismeretszerzés terén, remélve, hogy egyszer az ő szemében is talán méhésszé válhatok. Ezen igyekezetet szerettem volna illusztrálni azzal is, hogy idéztem néhány beszélgetést, melyeket én már szorgalmasan elolvastam, s melyek a geddekas történetét segíthetnek felidézni. Azt nem állíthatja, hogy teljesen haszontalanok lettek volna eme idézetek, hiszen mindenki számára segíthetnek elkerülni a kezdeti lépések buktatóit, impulzusokat adhatnak a technológia használhatóságának körülményeihez, s az alkotó negatív tapasztalatain keresztül rávilágíthatnak a méhész-társadalom geddekassal és annak bevezetésével kapcsolatos emócióira is. Arról már nem is beszélve, hogy az egyik-másik idézet kifejezetten azt célozta, hogy milyen környezeti feltételek megléte esetén javasolják a hozzászólások szerzői a geddekassal való örömteli foglalatosságot.
Rendkívül sajnálom, hogy mindez nem így ment át Önnek, s reménykedem, hogy ezek után a közreműködésem nélkül is megtalálja azon válaszokat, melyekre kíváncsi. Kívánom, hogy lelje sok örömét a biodinamikus méhészkedésben, kívánok hozzá a kitartáson kívül jó egészséget is.
Üdv: Tamás
Ps: Látom, írás közben Jenő is fűzött néhány gondolatot a hozzászólásához. Bölcs ember, sikerült nagyon tömören rávilágítania, hogy milyen elérési utat javasol, ha Ön már végérvényesen elhatározta a vertical top bar hive módszerrel történő méhészkedést. Én sem tudok jobbat: vegye fel a kapcsolatot Geddekassal, ő bizton rendkívül segítőkész lesz. Ha rám hallgat, rajta kívül megkérdez még néhány öreg motorost is. Legvégül esetleg keresse meg Kertai Gábort is...Ha nem hallgat rám, akkor sem omlok a kardomba... Majd számoljon be néha, hol tart, s mik a tapasztalatai!