Arisztaiosz hülyének nézi az embereket. Az ő problémája. Miért gondolja, hogy egy kutatás tervezés nélkül történik. Lehet, hogy ő azért foglalkozik a saját kertészete helyett velünk, mert képtelen a saját kertészetének munkáit megtervezni és üresek a fóliasátrai.
Ez egy családra vetítve mindössze 0,06 hektárt jelent, azaz kb. 2700 napraforgó-tövet... Ezt látogatta, gyűjtötte 10 000 gyűjtő méh? Az ön állításával szemben a napraforgó-terület "optimális" terhelhetősége Benedekék szerint két méhcsalád hektáronként... E "kísérletben" 0,06 hektárra, azaz 600 négyzetméterre jutott egy család! Ez több, mint tízszeres leterhelést jelent az "optimálishoz" képest...! Még az sem lehetetlen, hogy a méhek nem a szermaradványtól pusztultak el, hanem éhen haltak...
A megporzásos növények nemesítéséhez az izolátor sátrakat "ezer éve" alkalmazzák és ezer éve alkalmazzák a méheket is ezekben a sátrakban. A méhcsaládok mézes és fias lépekkel feltöltötten érkeznek és két hétig maradnak. Pontosan lehet tudni mennyit fogyasztanak. Még a távozáskor is terjedelmes fedett fias és sok méz van náluk, hogy az utolsó virágok megporzása is sikeres legyen. A tudatos túltervezés kötelező.
A 80-as években én is szállítottam méheket izolátor sátrakhoz a Zöldségkutató Intézet Fácánkerti Telepére, ezért ismerem a követelményeket.
Zajácz Edit a saját kutatásai alapján is megmondhatta volna, hogy egy napraforgó virágzat milyen nektárprodukcióra képes... Olvasson utána, s nem tudom, mennyi köze van a "kísérlethez", de alkalmasint nem ártana elszégyenkezniük, hogy a sovány kutatási forintokat ilyen "kísérletekre" pazarolták el.
Zajácz Editék ebben a kísérletben is részt vettek, de nem a nektárprodukciót vizsgálták, hanem az elhullott méhek méhegészségügyi vizsgálatát végezték. Miért ezt? Nem tudom.
Nem ártana ismerni a kontroll-családok halálozási adatait, mert csak annak függvényében lehetne kijelenteni, hogy a begyűjtött nektár szermaradványa okozhatta a méhek pusztulását.Azt is árulja el kérem, hogyan küszöbölte ki a "kísérlet" a gyűjtő méhek természetes pusztulását, mivel a közölt pusztulási számadat a természetes pusztulás várható számadataitól nem tér el nagyságrenddel. Azt sem értem, hogyan lehet egy feltételezett szermaradványnak tulajdonítani a pusztulást, ha sem a nektárban, sem az elpusztult méh-hullákban nem keresték a szermaradványt.
A természetes elhullást a petézés intenzitásából ki lehet számolni, mert okkal feltételezhetjük, hogy az elhullás kicsit rosszabb, mint a születések száma. Itt az eltérés az általában ismert mértéktől erősen eltér, több mint százszoros.
A klasszikus értelembe vett kezeletlen kontroll itt nem lehet, mert az Iregszemcsei Telepnek a feladata nemesítés és vetőmag előállítás, nem pedig ökotoxikológiai kutatás. Ezért mondom, hogy a Syngenta féle 2 millió dolláros háttér ebbe a kutatásba nincs és nem is lehet jelen.
A Magyar Kormány dönthetett volna úgy, hogy ad pénzt méhmérgezések kutatására, de nem ad, sőt ennél rosszabb, valójában direkt és indirekt módon tiltjaEttől függetlenül a magyar kutatók csendes ellenállása működik és az Arisztaioszhoz hasonló
"gyarmati kiszolgáló, talpnyaló közfelfogás ellenére" kitermel eredményeket ezen a szakterületen is.
A levont "konzekvenciája" pedig rendkívüli "egyszerűséget" tükröz: azt állítja, hogy a méhek kizárólag a szermaradvány következtében pusztultak el, illetve lettek nozémásak. Milyen alapon állítja, hogy ez így történhetett, ha sem a nektárban és a méh-hullákban a feltételezett(!) szermaradvány valós jelenlétét és koncentrációját nem detektálták, sem a "kísérlet" kezdetén nem vizsgálták a méhcsaládok egészségi állapotát. Ismételten kérném, ha már ennyire ismeri a "kísérletet", közölje velünk a kontroll méhcsaládok pusztulási adatait, illetve az egészségi állapotukat (Nozemára nézve) a "kísérlet" befejeztének idején.
Mivel itt régóta megy napraforgó nemesítés és a növényvédelem elemi gazdasági érdek, ezért gyakorlati tapasztalat van arra, hogy mi történik a méhekkel a megporzás során. A neonikotinoidok használata során született meglepő tapasztalat alapján javasolták a doktori iskolás fiatalembernek, hogy válassza ezt a témát. Hogy miért nem volt pénz kémiai analízisre? Nem tudom. Az összefüggés így is nyilvánvaló.
Érdemes a témán tovább is dolgozni, de ehhez a Magyar Kormánynak is meg kellene változtatni a témához való hozzáállását. Le kellene vennie a tiltó listáról a neonikotinoidokkal kapcsolatos kutatásokat. Vagy esetleg ne állítson butaságokat...
Rosszindulatú Arisztaiosz aztán rendszeresen állít butaságokat, sőt ...