Méhek vs. növényvédelem

• 1420 válasz
  • 628515 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1395 Dátum: 2023. Július 16. 17:51 »
Személy szerint egy örvendetes hírem van az idei napraforgó virágzásról.
Láss csodát, a kaptáraim előtt (egyelőre) nincs méhhulla!
És mégis lesz aratás, jó termés?
Évtizedekig küzdöttünk, a méregkeverőkkel, hogy tiltsák be a neokat, mert számtalan kutatás bizonyítja a rovarokra, és a környezetre a káros hatását.
Végre nem használják a gazdák.
Nem ide tartozik, de most egy általános édesítőszerrel játsszák el ugyanezt, az aszpartámmal.
Gondolom hallottátok a hírekben, hogy ....állítólag rákkeltő.
Akkor miért nem tiltották be azonnal?
Szerintem mindenki tudja mindkét kérdésre a választ, csak az ABBA együttes slágerét kell elővenni.
A mézhamisítást dettó ugyan ez mozgatja.
https://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0
Nagyernyei Attila

« Válasz #1396 Dátum: 2023. Július 17. 11:29 »
Anti.
A gyomírtók esetleges kivonásával még az is a gond, hogy egyes minimum művelésű technológiák (no-till, min-till) igénylik a használatukat. Ezek a földművelési irányzatok a környezetvédelem szempontjából jók, nyílván a gyomírtók elhagyása felé kellene fejleszteni a technológiákat.

« Válasz #1397 Dátum: 2023. Július 18. 10:35 »
AZ ACETAMIPRID IS NEONIKOTINOID ÉS MINDENHOL EZT HASZNÁLJÁK !!!!!!!!!

« Válasz #1398 Dátum: 2023. Július 19. 00:15 »
Erről írtam glifozát ügyben!
És!
Ez az egyszerűbb gép!

https://busabt.hu/projects/sorkozkultivatorok-alapgepek/?gclid=EAIaIQobChMI2PP1taGZgAMVHwL5AB3tnw2vEAEYASAAEgKZHPD_BwE

Nem nem!
Csak a glifozát !
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 19. 00:43 írta Csányi Antal »

« Válasz #1399 Dátum: 2023. Július 19. 00:21 »
Itt a következő!
Ez sem bonyolult.

https://youtu.be/9WXMyoesWjo

Nem nem!
Csak a glifozát!
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 19. 00:44 írta Csányi Antal »

« Válasz #1400 Dátum: 2023. Július 21. 12:49 »
Itt mondja is a gazda, hogy a no-till gazdálkodásnál még itt van nekik a glifozát. Mellette az egyéb kártevők is elszaporodnak a talajforgatás hiányában.
https://youtu.be/0KbvuMKlENk

*

vezer

• *
  • 42
« Válasz #1401 Dátum: 2023. Július 24. 13:46 »

« Válasz #1402 Dátum: 2025. Június 21. 07:36 »
https://www.youtube.com/watch?si=zd_jyXkjz6lnJE6U&fbclid=IwY2xjawLDIs5leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBrOW1NYUduMGVTaDNRUzdrAR76Pr8ivHFrv1K7N832eLo299wgmZ6aCzhDSuID3iuAerbD9QV7agl3oap2uQ_aem_mQhNJ1FVRRxhJtlxuKU61A&v=N9229Z4uiNI&feature=youtu.be
Sokan csak legyintenek, hogy ez a vegyi bomba semmi bajt nem okoz.
Nekik is ajánlom  a figyelmükbe.
Csányi Anti évek óta erről beszél, és amint egy másik rovatban írtam, Mester Károly is a fő felelősnek tartja a glifozát mértéktelen használatát az emberek egészségében.
És mi van az állatokkal?
Jobb ha nem is tudjuk.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1024
« Válasz #1403 Dátum: 2025. Június 23. 12:08 »
Hát lehet a glifozátot szidni, én sem állítom, hogy vitamin. A gondot abban látom, hogy az ezerszer veszélyesebb dolgok ezzel szemben elkerülik az emberek figyelmét. Itt látható egy interjú Petőházi Tamással a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökével.
https://www.youtube.com/watch?v=AJF75n4CXqE
Elég hosszú, ezért csak kiemelek belőle két dolgot. Ami a glifozát párhuzamot érinti. Azt mondja, hogy kukorica esetében mindenki félt a toxinos kukoricától, de nem lett semmi baj belőle, mert azt is el lehetett adni. Ez a toxin az aflatoxin, melyről köztudott, hogy kiemelt módon rákkeltő. Meleg nyarakon termelődik a kukoricán. Pontosabban az Aspergillus flavus gombafaj termeli. Az a probléma vele, hogy a takarmányból felszívódik, és például a tejben változatlan módon megjelenik. Ezért évekkel  ezelőtt rengeteg tejet kellett megsemmisíteni. A gazdák azóta figyelnek rá, és szarvasmarhának nem is adnak toxinos kukoricát takarmányként. Akkor mi lett a toxinos kukoricával? Ne adj isten megetették a csirkékkel? Mondván, hogy ott nincs vele gond? Csakhogy a húsba is átmegy, abban is benne lehet. Vizsgálni pedig nem vizsgálnak rá. Igen nagy mennyiségben veszek csirkékből mindenféle paraméterre előírt hatósági mintákat, de a vizsgálati irány még véletlenül sincs aflatoxinra.
A másik dolog, ami ebben az interjúban szerepel a végén, alig hallhatóan: meg kell fontolni a neonikotinoidok ismételt engedélyezését. Ugye ez megint csak szükséghelyzeti engedély lehet, hiszen be van tiltva. No de egy olyan szükséghelyzeti engedélyezés, mint a 2017-2018-as, amikor orrba szájba lehetett adni, megint csak nem zárható ki. Eltelt pár év azóta, hogy tilos a használatuk. A csávázószereké és a permetezőszerek közül is az imidaklopridé. Amíg a használat idején nekem gyakorlatilag egy-két évente eltűntek a méheim napraforgó kezdetén, azóta ilyen jelenséget nem tapasztalok. Pontosabban egyszer volt hárs alatt, akkor sokan jelezték is ezt máshol is. Azonban szerintem nálam az Nosema volt. Ugyanis az erdő zúgott a méhektől. Csak az enyémek vesztek el a környéken. Tehát nem minden eltűnés neonikotinoid eredetű. Tudom, vannak, akik a szintén neonikotinoid acetamipridnek tulajdonítják pl. a mászkálást. Akkor azonban kérdezném, hogy miképpen lehetett két évvel ezelőtt annyi repceméz acetamiprides? Azt mi vitte be a kaptárba, ha a méhek repülés helyett mászkáltak tőle? Én egyet tudok mondani: ha nincs Nosema a méhészetemben, akkor mászkáló méhet még kínomban sem tudok találni. De persze brutális mászkálások idején is tud nagyon jó méztermés lenni. Ezért a mászkálás és az eltűnés között én a Nosemát látom a kapocsnak. Mászkáláskor BQCV-t olt be a méhekbe, eltűnéskor pedig vagy valamelyik másik vírust, vagy önmagában is elég (na most látom Jenő fejét pirosodni). Még azt sem vitatom, hogy a neonikotinoidok  kártételéhez kell a Nosema is. A baj azzal van, hogy az ellene ható szert nekünk megtiltották, a neokat is megtiltották ugyan a növénytermesztőknek, de lehet, hogy nekik erősebb lesz a lobbierejük. Csak mi maradunk hoppon. Az egyetlen neonikotinoid, amivel kapcsolatban én a magam méhészetében nem találkoztam kártétellel, az az acetamiprid. De ezt most is szabad adni. Nem ezt akarják megint engedélyeztetni.

« Válasz #1404 Dátum: 2025. Június 24. 15:10 »
Mai állapot nulla mászkálás , magas nosema spóraszám , látványos elnéptelenedés !!!!!  A családoknál több keret gesztenye virágpor és valamennyi friss méz és vastag fedett mézkoszorúk !

« Válasz #1405 Dátum: 2025. Június 24. 15:16 »
Először bevitték az acetamipridet a kaptárba a virágporral és a nektárral azt megették és megetették az álcákkal és utánna lett belőle mászkálás/szubletális mérgezés / !

« Válasz #1406 Dátum: 2025. Június 24. 15:22 »
Jelenleg az acetamiprid 25% emelt hatóanyagtartalommal , boszkalid-pirakloszrtobin keverék okoz szubletális mérgezést !!!!  Most már nem csak a nosema hanem az EFB is globális mértékü pusztítást végez !!!!  Több kutatás a boszkalid nevű gombaölőszert nevezi meg az EFB elterjedéséért és a téli méhpusztulások okaként !

*

neo

• 1024
« Válasz #1407 Dátum: 2025. Június 25. 07:21 »
Mai állapot nulla mászkálás , magas nosema spóraszám , látványos elnéptelenedés !!!!!  A családoknál több keret gesztenye virágpor és valamennyi friss méz és vastag fedett mézkoszorúk !
Ezzel ugye alátámasztani akartad azt, amit leírtam? Nosema jelenlétében tapasztalható elnéptelenedés, ami rovarirtók jelenléte esetén a többszörösére emelkedik. A nulla mászkálás pedig azért van a magas Nosema spóraszám ellenére, mert a BQCV valószínűleg a poszméhektől került át a mézelő méhbe, hiszen ott is kimutatták. Mely azért lényeges, mert ott az alacsonyabb hőmérsékleten történő szaporodáshoz szokott, tehát a méhek esetében is csak a kora tavaszi időszakban tud szaporodni, ilyenkor nem (persze az időjárástól függ, hogy mennyire hidegek pl. az éjszakák.) A Nosema ezernyi injekciós tűként szerepel, amellyel beviszi a vérkeringésbe a bélben lévő vírusokat.

Idézet
Először bevitték az acetamipridet a kaptárba a virágporral és a nektárral azt megették és megetették az álcákkal és utána lett belőle mászkálás/szubletális mérgezés / !
Ugye itt logikai probléma van. Miként tudta úgy bevinni, hogy közben saját magának nem lett baja? Én azt állítom, hogy annyira gyenge méreg, hogy sokszor kell kimenni érte, hogy eltűnjön a kaptárból. Ugyanis a kísérletek, és a saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy a neok a tájékozódást zavarják meg. Az én esetemben is, és a kísérletben is, a mérgezett méhek a kaptáraktól 100-200 méterre oldalt gyülekeztek a bokrokon. Nálam kukorica vetés porfelhőjébe szálltak a méhek. De hallottam ilyen porfelhőben közvetlenül, azonnal elpusztult méheket: az elpusztult  méhek egy sávban a méhes előtt kirajzolták azt a légifolyosót, ahol a vetésen túlra szolidágóra jártak (repce vetése idején). Ezek sokat kaptak a keményebb (csávázószeres) neokból. Persze az nem zárható ki, hogy többszöri kimenetel utáni eltévedés van, eközben az álca fogyaszt a neos virágporból, mézből, és kialakul nála szubletális mérgezés. Azonban ebben az esetben minden frissen kikelt méhnek így kellene viselkednie, tehát nem lehetne egészséges méh, hanem csak mászkáló. Amennyiben a méhészet méhei ugyanazt a táblát látogatják. Márpedig nálam nemigen van választási lehetőségük.
Idézet
Most már nem csak a nosema hanem az EFB is globális mértékü pusztítást végez !!!!  Több kutatás a boszkalid nevű gombaölőszert nevezi meg az EFB elterjedéséért és a téli méhpusztulások okaként !
Az EFB alatt az európai költésrothadásra utalsz ugye? Nos azt a Melisococcus pluton nevű baktérium okozza. Egy növényvédőszer miképpen tudja a téli méhpusztulást előidézni? Ugye ez a betegség abban különbözik a nyúlóstól, hogy itt 100 százalékban a nyitott fias betegségéről beszélünk. Nyúlósnál hozzávetőlegesen a fele a nyitott fias, a fele a zárt fias. A nyitott fias megbetegedése nem okoz gondot, mert a méhek egyben ki tudják venni a sejtből és eltávolítják, nem marad utána spóra. Ahogyan a nyúlós esetén is így van a nyitott megbetegedése esetén. A nyúlós azért tud fennmaradni, mert a zárt fias elhalását későn észlelik, kibontják, el is távolítják, de ahogyan levegő éri, elkezd spórásodni. Itt a sejt alján marad spóra, mert nem tudják egyből kiszívni a szétesett álcát. Ezt a kórlefolyást bizonyítja az, hogy azok a nyúlós törzsek, amelyek esetében 1-2 százalék a fedett fiasban elpusztuló álcák aránya, a többi (98-99%) már a nyitott fiast állapotban pusztul el,  már csak laboratóriumban találhatók meg. Ugyanis annyira gyorsan szaporodnak más törzsekhez képest, hogy korábban elpusztítják az álcát. Ezzel azonban maguk alatt vágják a fát, mert a nyitottat a méhek spóra visszahagyása nélkül el tudják távolítani. Ez ugyebár a helyzet az európainál is. Az azért tud fennmaradni (hiszen a méhek öngyógyítással meg tudják szüntetni a betegséget), mert a kaptáron kívül is életben tud maradni valahol. Ez lehet éppen a virágzó növény is. Amit gombaölővel permetezve akár baktérium szaporodás irányába tolja el a rendszert. Tehát ezt a lehetőséget  nem zárnám ki. Vagyis tavasszal, nyáron, ősszel el is tudom képzelni, hogy ez igaz.  Csak a téli méhpusztulás nem fér bele nekem a képbe.  Az persze elképzelhető, hogy a masszív külső utánpótlás miatt oly mértékben legyengül a család a sok elpusztult fiasítás miatt, hogy a takarító tevékenységet már nem tudják elvégezni. Azonban ekkor ez nem a téli méhpusztulás oka, hanem sokkal korábbi történet. Azok a családok már ősszel is nagyon betegek voltak, tehát akkor lehetett volna mondjuk antibiotikus kezelést adni (és a következő évben nem termelni mézet). De ez messzire vezetne.

« Válasz #1408 Dátum: 2026. Január 28. 21:02 »
Na akkor!
Áthozom az előzményeket.Ezt írtam az időjárás rovatban:
“ Forgathatod Te is más is az Örösit!
Nem ez a döntő tényező.
Ma a méhészkedéshez szerencse kell.
Szerencse ahhoz hogy a környező mg.földeket ki műveli, mivel, mikor, hogyan mérgez, mit adnak a kezébe, mit vesz a kezébe.
Igen (egyesek) vannak még olyanok is akik ezt a természet és az emberiség elleni elkövetett bűnöket növényvédelemnek hívják.
Amikor kezdő voltam és ugattam a méhészetet könnyű volt méhészkedni, szaporítani, betelelni, stb.Mert más mérgek voltak.A maiak alattomos, sunyi ganyék.Hosszúhatású, lassan lebomló, tapadásfokozókkal és PAFS vegyületekkel (örök vegyi anyagokkal) teli szere.Ráadásul legtöbb esetben tankkeverékeket nyomnak ki, magyarul össze-vissza keverhetik egy-két kivétellel a mérgeket, amiről ugye senki nem tudja milyen hatása lesz.
Nyilván mindezek miatt kell ma “toppon” lenni.
Nagyobb tudás kell, mint 30-40 éve.
ÉS EZ SE ELÉG!!!
Most már kevesebb atkát viselnek el a családok, mert a mérgektől betegek, gyengék az egyedek.
Mint az embernél is, legyengült egyedet elviszi a vírus, Nosema és kitudja milyen nyavalya.
Tavaly csinálhattam volna bármit!
Akkor sem volt atkánk ősszel
Azért pusztultak 24-25 telén, lettek gyengék a családok, már ősszel is, mert nyomták ki a szajrét a kukoricára, napraforgóra.Ki tudja mit-mit nem!Mivel közel 30 helyen tartjuk a méheket, látom, hogy csak ez számít.Egy ugyanazon röpkörzetben lévő telephelyeknél az egyik jó telelt, a másik telepen alig élte túl.Ugyan úgy kezelve mindenféle tekintetben.
Most szuperül telelt be a telephelyek nagy része, és kis része gyengén.Na vajon miért van gyenge banda is.Jönnek a magyarázatok, mert ott kevesebb volt a virágpor, stb.
A frászt!
Ott sem volt atka november elején, ott is megkaptak tőlünk mindent.Csak sajnos azoka a mérgeket vagy keverékeket is a parasztoktól, amik jobban károsítanak.
Szóval nem Tőlünk függ a méhek erőssége a legtöbb esetben.

Ha valakinek még mindig, még ma is kétségei vannak a növényvédőszernek nevezett mérgek károsságáról, iszonyatáról akkor figyeljen.A napokban teszek fel egy két cikket.

Az időjárással kapcsolatban egyetértek Veletek.Nagyon jó lenne ha maradna még jó darabig a hideg.De nem fog.A klímaváltozás is betesz az ágazatunknak.

Csányi Anti”

Neo kérdése:
“ Ott sem volt atka november elején, ott is megkaptak tőlünk mindent.Csak sajnos azoka a mérgeket vagy keverékeket is a parasztoktól, amik jobban károsítanak.
Anti!
Isten bizony nem értelek. Mit kaptak azok a méhek a gazdáktól novemberben? Miről gyűjtöttek? Volt zöldítés? Szabad a zöldítést vegyszerezni?”

A válasz!
Remélem nem bántódsz meg.
Nem szeretném, tisztellek a neten korrekten, mások tiszteletben tartásával írsz.
“Isten bizony” nem értem miért nem látod, hogy miért szerencse kérdése ma a méhészkedés, miért nem értesz.
Az persze egyértelmű, hogy nem írok eléggé érthetően.

Azok a családok amik télen gyengék, ahol tavaszra eltűnik a népesség jó része ,azok a családok már ősszel sincsenek rendben.
Nem NOVEMBERI a probléma!!!
Csökkent népesség, kisebb méhek jellemzik az ilyen családokat, akár az adott egész telephelyet.Beteg egyedek —> beteg családok.
A probléma gyökere a napraforgón és lehet, hogy még nagyobb részben a kukoricán használt vegyszerek.A méhek a száraz nyarainkon, az említett növényeken kívül nem igazán tudnak más virágporhoz jutni, ebből van bőség.
Sokszor, egyre többször zsong a kukorica.

Most jönnek a könyvek és a tudás.

A napraforgó-kukorica virágzásakor fölnevelt méhek lesznek a téli méhek dajkái.Minden könyv, atka elleni stratégia arról szól, hogy ezen méhek egészsége ELENGEDHETETLEN FELTÉTELE a hosszú életű téli egyedeknek.
De hogyan lenne jó, egészséges dajka ez a méh, amikor  a szántóföldeken agyon mérgezik a napraforgót és a kukoricát, aminek egyenes következménye, hogy virágporukon felnevelt méhek, beteg, dajkálni korlátozottan képes, sokszor kicsi, roncs egyedek lesznek.
A kaptárakat megtömik vegyszeres virágporral.Ráadásul július végén, augusztus elején, jórészt ezzel eteti a sérült, nem teljes értékű dajka a téli méhet.
Úgy jó 25 éve a vegyszerek mások lettek
Ezt írtam fentebb:
“30-40 éve más mérgek voltak.A maiak alattomos, sunyi ganyék.Hosszúhatású, lassan lebomló, tapadásfokozókkal és PAFS vegyületekkel (örök vegyi anyagokkal) teli szerek.Ráadásul legtöbb esetben tankkeverékeket nyomnak ki”, aminek a hatását senki nem tudja.
Megváltoztak a felhasznált mérgek.
Meggyőződésem, hogy a régi, taglózó szerek is jobbak voltak, levitte a méhet, de nem került be a kaptárba.A családok a következő generációkkal regenerálódtak.Úgy 25 éve megváltozott minden.Azóta lettek általánosan használtak a mai gombaölő szerek, lehet Ők a hunyók!Vagy az is lehet, hogy a mérgek összetett hatása.Szubletális dózis öli meg az egyedet.Lassan, módszeresen!”Egyszer-csak”
De(!), csak a méreg a döntő, ahogy fentebb leírtam.

“Isten bizony” mit nem lehet érteni ezen, miért kell ebbe belekötni:
“ Egy ugyanazon röpkörzetben lévő telephelyeknél az egyik jó telelt, a másik telep családjai alig élték túl a telet.Ugyan úgy kezelve mindenféle tekintetben.”

Sokszor egy telephelyen belül is különböznek a családok, hát még a kettő akár közeli telep esetén.Egyik részük egyik táblára jár másik részük másik táblára.Sokszor attól függ, hogy melyik nyiladékon repülnek, egyszerűen más táblára “tájolnak”.Egyiken ilyen, másikon olyan a méreg.Annak is látnia kellene ezt a problémát aki egy helyen tartja a méheit!

Nem sok kedven van körmölni ellenszélben.
Úgyhogy egy időre megint zárul “Miki mókatára!”
Az ígért cikkek sem kerülnek fel!
Aki még ma sem látja, hogy a legnagyobb ágazati probléma a fékevesztett vegyszerezés, az csak néz!!!Elég bizonyíték az a rengeteg ganyé, amit egykoron szuper biztonságosnak neveztek ki, ma meg be vannak tiltva, mert közben bebizonyították rettenetes károsságukat.
A méheink és a természet tökéletes, az ember tesz mindent tönkre.

Csányi Anti

« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 28. 23:57 írta Csányi Antal »

*

Koki

• 365
« Válasz #1409 Dátum: 2026. Január 28. 22:32 »

Ma a méhészkedéshez szerencse kell.

Vélemény a képben: