Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579058 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1395 Dátum: 2023. Július 16. 17:51 »
Személy szerint egy örvendetes hírem van az idei napraforgó virágzásról.
Láss csodát, a kaptáraim előtt (egyelőre) nincs méhhulla!
És mégis lesz aratás, jó termés?
Évtizedekig küzdöttünk, a méregkeverőkkel, hogy tiltsák be a neokat, mert számtalan kutatás bizonyítja a rovarokra, és a környezetre a káros hatását.
Végre nem használják a gazdák.
Nem ide tartozik, de most egy általános édesítőszerrel játsszák el ugyanezt, az aszpartámmal.
Gondolom hallottátok a hírekben, hogy ....állítólag rákkeltő.
Akkor miért nem tiltották be azonnal?
Szerintem mindenki tudja mindkét kérdésre a választ, csak az ABBA együttes slágerét kell elővenni.
A mézhamisítást dettó ugyan ez mozgatja.
https://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0
Nagyernyei Attila

« Válasz #1396 Dátum: 2023. Július 17. 11:29 »
Anti.
A gyomírtók esetleges kivonásával még az is a gond, hogy egyes minimum művelésű technológiák (no-till, min-till) igénylik a használatukat. Ezek a földművelési irányzatok a környezetvédelem szempontjából jók, nyílván a gyomírtók elhagyása felé kellene fejleszteni a technológiákat.

« Válasz #1397 Dátum: 2023. Július 18. 10:35 »
AZ ACETAMIPRID IS NEONIKOTINOID ÉS MINDENHOL EZT HASZNÁLJÁK !!!!!!!!!

« Válasz #1398 Dátum: 2023. Július 19. 00:15 »
Erről írtam glifozát ügyben!
És!
Ez az egyszerűbb gép!

https://busabt.hu/projects/sorkozkultivatorok-alapgepek/?gclid=EAIaIQobChMI2PP1taGZgAMVHwL5AB3tnw2vEAEYASAAEgKZHPD_BwE

Nem nem!
Csak a glifozát !
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 19. 00:43 írta Csányi Antal »

« Válasz #1399 Dátum: 2023. Július 19. 00:21 »
Itt a következő!
Ez sem bonyolult.

https://youtu.be/9WXMyoesWjo

Nem nem!
Csak a glifozát!
« Utoljára szerkesztve: 2023. Július 19. 00:44 írta Csányi Antal »

« Válasz #1400 Dátum: 2023. Július 21. 12:49 »
Itt mondja is a gazda, hogy a no-till gazdálkodásnál még itt van nekik a glifozát. Mellette az egyéb kártevők is elszaporodnak a talajforgatás hiányában.
https://youtu.be/0KbvuMKlENk

*

vezer

• *
  • 42
« Válasz #1401 Dátum: 2023. Július 24. 13:46 »

« Válasz #1402 Dátum: 2025. Június 21. 07:36 »
https://www.youtube.com/watch?si=zd_jyXkjz6lnJE6U&fbclid=IwY2xjawLDIs5leHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBrOW1NYUduMGVTaDNRUzdrAR76Pr8ivHFrv1K7N832eLo299wgmZ6aCzhDSuID3iuAerbD9QV7agl3oap2uQ_aem_mQhNJ1FVRRxhJtlxuKU61A&v=N9229Z4uiNI&feature=youtu.be
Sokan csak legyintenek, hogy ez a vegyi bomba semmi bajt nem okoz.
Nekik is ajánlom  a figyelmükbe.
Csányi Anti évek óta erről beszél, és amint egy másik rovatban írtam, Mester Károly is a fő felelősnek tartja a glifozát mértéktelen használatát az emberek egészségében.
És mi van az állatokkal?
Jobb ha nem is tudjuk.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #1403 Dátum: 2025. Június 23. 12:08 »
Hát lehet a glifozátot szidni, én sem állítom, hogy vitamin. A gondot abban látom, hogy az ezerszer veszélyesebb dolgok ezzel szemben elkerülik az emberek figyelmét. Itt látható egy interjú Petőházi Tamással a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökével.
https://www.youtube.com/watch?v=AJF75n4CXqE
Elég hosszú, ezért csak kiemelek belőle két dolgot. Ami a glifozát párhuzamot érinti. Azt mondja, hogy kukorica esetében mindenki félt a toxinos kukoricától, de nem lett semmi baj belőle, mert azt is el lehetett adni. Ez a toxin az aflatoxin, melyről köztudott, hogy kiemelt módon rákkeltő. Meleg nyarakon termelődik a kukoricán. Pontosabban az Aspergillus flavus gombafaj termeli. Az a probléma vele, hogy a takarmányból felszívódik, és például a tejben változatlan módon megjelenik. Ezért évekkel  ezelőtt rengeteg tejet kellett megsemmisíteni. A gazdák azóta figyelnek rá, és szarvasmarhának nem is adnak toxinos kukoricát takarmányként. Akkor mi lett a toxinos kukoricával? Ne adj isten megetették a csirkékkel? Mondván, hogy ott nincs vele gond? Csakhogy a húsba is átmegy, abban is benne lehet. Vizsgálni pedig nem vizsgálnak rá. Igen nagy mennyiségben veszek csirkékből mindenféle paraméterre előírt hatósági mintákat, de a vizsgálati irány még véletlenül sincs aflatoxinra.
A másik dolog, ami ebben az interjúban szerepel a végén, alig hallhatóan: meg kell fontolni a neonikotinoidok ismételt engedélyezését. Ugye ez megint csak szükséghelyzeti engedély lehet, hiszen be van tiltva. No de egy olyan szükséghelyzeti engedélyezés, mint a 2017-2018-as, amikor orrba szájba lehetett adni, megint csak nem zárható ki. Eltelt pár év azóta, hogy tilos a használatuk. A csávázószereké és a permetezőszerek közül is az imidaklopridé. Amíg a használat idején nekem gyakorlatilag egy-két évente eltűntek a méheim napraforgó kezdetén, azóta ilyen jelenséget nem tapasztalok. Pontosabban egyszer volt hárs alatt, akkor sokan jelezték is ezt máshol is. Azonban szerintem nálam az Nosema volt. Ugyanis az erdő zúgott a méhektől. Csak az enyémek vesztek el a környéken. Tehát nem minden eltűnés neonikotinoid eredetű. Tudom, vannak, akik a szintén neonikotinoid acetamipridnek tulajdonítják pl. a mászkálást. Akkor azonban kérdezném, hogy miképpen lehetett két évvel ezelőtt annyi repceméz acetamiprides? Azt mi vitte be a kaptárba, ha a méhek repülés helyett mászkáltak tőle? Én egyet tudok mondani: ha nincs Nosema a méhészetemben, akkor mászkáló méhet még kínomban sem tudok találni. De persze brutális mászkálások idején is tud nagyon jó méztermés lenni. Ezért a mászkálás és az eltűnés között én a Nosemát látom a kapocsnak. Mászkáláskor BQCV-t olt be a méhekbe, eltűnéskor pedig vagy valamelyik másik vírust, vagy önmagában is elég (na most látom Jenő fejét pirosodni). Még azt sem vitatom, hogy a neonikotinoidok  kártételéhez kell a Nosema is. A baj azzal van, hogy az ellene ható szert nekünk megtiltották, a neokat is megtiltották ugyan a növénytermesztőknek, de lehet, hogy nekik erősebb lesz a lobbierejük. Csak mi maradunk hoppon. Az egyetlen neonikotinoid, amivel kapcsolatban én a magam méhészetében nem találkoztam kártétellel, az az acetamiprid. De ezt most is szabad adni. Nem ezt akarják megint engedélyeztetni.

« Válasz #1404 Dátum: 2025. Június 24. 15:10 »
Mai állapot nulla mászkálás , magas nosema spóraszám , látványos elnéptelenedés !!!!!  A családoknál több keret gesztenye virágpor és valamennyi friss méz és vastag fedett mézkoszorúk !

« Válasz #1405 Dátum: 2025. Június 24. 15:16 »
Először bevitték az acetamipridet a kaptárba a virágporral és a nektárral azt megették és megetették az álcákkal és utánna lett belőle mászkálás/szubletális mérgezés / !

« Válasz #1406 Dátum: 2025. Június 24. 15:22 »
Jelenleg az acetamiprid 25% emelt hatóanyagtartalommal , boszkalid-pirakloszrtobin keverék okoz szubletális mérgezést !!!!  Most már nem csak a nosema hanem az EFB is globális mértékü pusztítást végez !!!!  Több kutatás a boszkalid nevű gombaölőszert nevezi meg az EFB elterjedéséért és a téli méhpusztulások okaként !

*

neo

• 1000
« Válasz #1407 Dátum: 2025. Június 25. 07:21 »
Mai állapot nulla mászkálás , magas nosema spóraszám , látványos elnéptelenedés !!!!!  A családoknál több keret gesztenye virágpor és valamennyi friss méz és vastag fedett mézkoszorúk !
Ezzel ugye alátámasztani akartad azt, amit leírtam? Nosema jelenlétében tapasztalható elnéptelenedés, ami rovarirtók jelenléte esetén a többszörösére emelkedik. A nulla mászkálás pedig azért van a magas Nosema spóraszám ellenére, mert a BQCV valószínűleg a poszméhektől került át a mézelő méhbe, hiszen ott is kimutatták. Mely azért lényeges, mert ott az alacsonyabb hőmérsékleten történő szaporodáshoz szokott, tehát a méhek esetében is csak a kora tavaszi időszakban tud szaporodni, ilyenkor nem (persze az időjárástól függ, hogy mennyire hidegek pl. az éjszakák.) A Nosema ezernyi injekciós tűként szerepel, amellyel beviszi a vérkeringésbe a bélben lévő vírusokat.

Idézet
Először bevitték az acetamipridet a kaptárba a virágporral és a nektárral azt megették és megetették az álcákkal és utána lett belőle mászkálás/szubletális mérgezés / !
Ugye itt logikai probléma van. Miként tudta úgy bevinni, hogy közben saját magának nem lett baja? Én azt állítom, hogy annyira gyenge méreg, hogy sokszor kell kimenni érte, hogy eltűnjön a kaptárból. Ugyanis a kísérletek, és a saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy a neok a tájékozódást zavarják meg. Az én esetemben is, és a kísérletben is, a mérgezett méhek a kaptáraktól 100-200 méterre oldalt gyülekeztek a bokrokon. Nálam kukorica vetés porfelhőjébe szálltak a méhek. De hallottam ilyen porfelhőben közvetlenül, azonnal elpusztult méheket: az elpusztult  méhek egy sávban a méhes előtt kirajzolták azt a légifolyosót, ahol a vetésen túlra szolidágóra jártak (repce vetése idején). Ezek sokat kaptak a keményebb (csávázószeres) neokból. Persze az nem zárható ki, hogy többszöri kimenetel utáni eltévedés van, eközben az álca fogyaszt a neos virágporból, mézből, és kialakul nála szubletális mérgezés. Azonban ebben az esetben minden frissen kikelt méhnek így kellene viselkednie, tehát nem lehetne egészséges méh, hanem csak mászkáló. Amennyiben a méhészet méhei ugyanazt a táblát látogatják. Márpedig nálam nemigen van választási lehetőségük.
Idézet
Most már nem csak a nosema hanem az EFB is globális mértékü pusztítást végez !!!!  Több kutatás a boszkalid nevű gombaölőszert nevezi meg az EFB elterjedéséért és a téli méhpusztulások okaként !
Az EFB alatt az európai költésrothadásra utalsz ugye? Nos azt a Melisococcus pluton nevű baktérium okozza. Egy növényvédőszer miképpen tudja a téli méhpusztulást előidézni? Ugye ez a betegség abban különbözik a nyúlóstól, hogy itt 100 százalékban a nyitott fias betegségéről beszélünk. Nyúlósnál hozzávetőlegesen a fele a nyitott fias, a fele a zárt fias. A nyitott fias megbetegedése nem okoz gondot, mert a méhek egyben ki tudják venni a sejtből és eltávolítják, nem marad utána spóra. Ahogyan a nyúlós esetén is így van a nyitott megbetegedése esetén. A nyúlós azért tud fennmaradni, mert a zárt fias elhalását későn észlelik, kibontják, el is távolítják, de ahogyan levegő éri, elkezd spórásodni. Itt a sejt alján marad spóra, mert nem tudják egyből kiszívni a szétesett álcát. Ezt a kórlefolyást bizonyítja az, hogy azok a nyúlós törzsek, amelyek esetében 1-2 százalék a fedett fiasban elpusztuló álcák aránya, a többi (98-99%) már a nyitott fiast állapotban pusztul el,  már csak laboratóriumban találhatók meg. Ugyanis annyira gyorsan szaporodnak más törzsekhez képest, hogy korábban elpusztítják az álcát. Ezzel azonban maguk alatt vágják a fát, mert a nyitottat a méhek spóra visszahagyása nélkül el tudják távolítani. Ez ugyebár a helyzet az európainál is. Az azért tud fennmaradni (hiszen a méhek öngyógyítással meg tudják szüntetni a betegséget), mert a kaptáron kívül is életben tud maradni valahol. Ez lehet éppen a virágzó növény is. Amit gombaölővel permetezve akár baktérium szaporodás irányába tolja el a rendszert. Tehát ezt a lehetőséget  nem zárnám ki. Vagyis tavasszal, nyáron, ősszel el is tudom képzelni, hogy ez igaz.  Csak a téli méhpusztulás nem fér bele nekem a képbe.  Az persze elképzelhető, hogy a masszív külső utánpótlás miatt oly mértékben legyengül a család a sok elpusztult fiasítás miatt, hogy a takarító tevékenységet már nem tudják elvégezni. Azonban ekkor ez nem a téli méhpusztulás oka, hanem sokkal korábbi történet. Azok a családok már ősszel is nagyon betegek voltak, tehát akkor lehetett volna mondjuk antibiotikus kezelést adni (és a következő évben nem termelni mézet). De ez messzire vezetne.