Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579679 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1080 Dátum: 2019. Április 27. 08:53 »

Méh/megporzóbarát növényvédelmi technológiák azonosítására (a jelenleg használatos technológiák közül)

Anti!
Mindenképpen szükség van erre a MENTA programra. A legkisebb reménnyel kecsegtető lehetőségeket is kutatni és alkalmazni kell. Azonban nagyon szkeptikus vagyok a hosszú távú fenntarthatósággal kapcsolatban. Egyszerűen azért, mert mindazok a vegyszerek, amelyek a növényvédelem és a beporzók közös metszetei voltak (tehát a növényeket is meg lehetett védeni és a méhek is életben maradtak),  már a kezdetek óta használatban vannak, ezért ezek lassan, de biztosan kikopnak. A közös metszetű kémiai védelem lehetőségei ezzel együtt leáldozóban vannak. Lenne egy potenciális új lehetőség, a biológiai. Ezt úgy hívják, hogy GMO. Ahogy Bicska linkjét olvasom, ez éppen a szemünk láttára omlik össze. Nem véletlen, hogy a Bayer felelős döntéshozói a kémiai konszernjük jövőjét is a biológiai irányba történő váltásban látták. Itt nagyon sok milliárd euróról döntöttek mindezeket alátámasztóan, nem csak egy szösszenet szól az FF-en arról, hogy a kémiai út a végét járja. A pórnép semmit nem tud a GMO-ról, aki esetleg olvasott utána, annak maximum a Pusztai-féle nyilatkozat vésődött az agyába. Ő burgonyába vitt be GNA géneket (Galanthus nivalis agglutinin géneket) Vagyis egy nagyon erős mérget. Ez természetesen az ilyen burgonyát fogyasztó állatokban mérgezési tüneteket váltott ki. Amikor megkérdezték tőle, hogy ő enne-e ilyent, akkor azt válaszolta, hogy nem. Persze, ki az a hülye, aki nyilvánvaló mérgeket enne? Csakhogy a pórnép ezt úgy értelmezte, hogy a GMO technológia a mérgező, nem a beépített hóvirág agglutinin. Specifikusan repcefénybogár ellen ható géneket kellene beültetni a repcébe, ami a méhekre nem hat. De hát éppen most végzik ki azokat, akik ezt szerették volna. Még az Alkotmányunk is rendelkezik róla. Azt nem értem, hogy a csirke leukosis vírusokról miért nem rendelkezik? Hiszen az tényleg megcsinálja azt, amit a GMO-ról csak feltételeznek. Történetesen, hogy beépül az azt fogyasztó szervezetébe és daganatot idéz elő. A Rous szarkóma vírusa nemcsak csirke sejtekbe tud beépülni, hanem az emlőssejtekbe is. Ha beépül, akkor ott bizony daganat lesz. Ugyan Rous szakróma vírus nincs a csirkehúsokban, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy egész Európában olyan csirkét eszünk, amiben a csirke leukosis virus benne van. A Rous szarkóma vírus pedig minden valószínűség szerint ebből alakult ki. Ez viszont a kutyát nem érdekli. Még egyetlen olyan közleményt sem sikerült találnom, ahol az emberi daganatokban  ezeket a vírusokat célzottan keresték volna. De azért a GMO benne az Alkotmányban is. Komolytalan az egész.
Tudod Anti, én is gondolkodtam azon már sokat, hogy mi a jövő. Arra jutottam, hogy a BEE-O-SPHERA program lenne az. Elszigetelt helyen végezni a méhek tenyésztését, a mezőgazdaság beporzó igényét pedig ezek szaporulataiból biztosítani. Tehát a beporzásra  anyaferomonos műrajokat használni. Ezeket eladni azoknak, akiknek beporzásra és rovarvédelemre is szükségük van. Egy fél NB fias fiókot anyferomonnal megvesz, és dolgoztatja, amíg van benne élő méh. Ha kiirtja a rovarölővel a méheket, akkor a magáét irtja ki, nem a méhészét. Amíg a méhészét irtja, addig neki nem lesz érdeke, hogy betartsa az előírásokat. Kérdés persze, hogy hol lennének az elszigetelt helyek, meg egyáltalán mit nem lenne szabad ott tenni. Hát rovarirtót nem lenne szabd használni. Tehát csak olyan kultúrát termeszteni, amelyik nem igényel rovarölőszert. Ezek ugye a legelők. Könnyen belátható, hogy nincs olyan hely Magyarországon, ahol ez megvalósul. Támogatáspolitikával lehetne kialakítani. Addig is, ilyen helyek csak a nagy hegységekben vannak, mint pl. a Kárpátok. De mennyi azoknak a legelőknek a méheltartó képessége? Szinte nulla ahhoz képest, amennyi szaporulatot elő kellene állítani. Tehát ezt csak intenzív méhlegelő telepítési programmal lehetne megvalósítani. Kíváncsi vagyok a menekülésetek eredményére, de én azt hiszem, hogy ez egy illúzió. Magyarországon nincs olyan hely, ahová el lehetne menekülni a mezőgazdasági művelés elől, és a méhek is tudnak nektárt gyűjteni gazdaságos mértékben. Tudom, mert én ezt a lépést 25 évvel ezelőtt próbáltam megtenni, de a repce utolért.

« Válasz #1081 Dátum: 2019. Április 28. 08:17 »

NA VAJON MIÉRT PONT A NAPRAFORGÓ-KUKORICA VIRÁGZÁS ALATT ?
MIÉRT NEM ELŐTTE,VAGY UTÁNA ?

A múltkor beszélgettünk egy agronómus kollégával erről.
Határozottan állította, hogy a kukorica vetőmagot nem csávázzák neo-val.
A kukoricabogár ellen vagy vetésváltással, vagy talajfertőtlenítéssel lehet védekezni, előbbi a hatékonyabb, ezért jellemzően ezt alkalmazzák.

Nem igazán van az agronómus kolléga a megfelelő információk birtokában,vagy megvezett Téged.
Tavaly szükséghelyzeti engedélyt adtak ki TÖBB SZÁZEZER ha kukoricára is a több százezer repce és napraforgó mellé.A pontos számoknak nincs kedvem utána nézni,de kb. 300-400 ezer ha repce,talán úgy 500-600 ezer ha napraforgó és kb ugyanennyi kukorica.
Érted szükséghelyzet !A felfüggesztett engédélyű,ma már betiltott szerekre.Téged nem értesítettek ki,hogy itassuk a méheket,mert újra neos csávázású szinte minden?
Kedves Lajos!
Remélem nem bántodsz meg,jók az írásaid,nekem tetszenek.
De tényleg,merre jártatok eddig az agronómus kollégával?
Néz utána a neok-nak.Nagyon kemények!Itt nálunk-ezen a fórumon is-
rengeteg írás van,külön neos topic,a Greenpeace rengeteg anyagot adott ki.
Kérlek,tényleg ne bántódj meg!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 28. 11:50 írta Csányi Antal »

« Válasz #1082 Dátum: 2019. Április 28. 08:52 »
CIANTRANILIPROL , SZULFOXAFLOR , FLUPIDARIFURON ,ACETAMIPRID , TIAKLOPRID : EZT HOZTA 2019  "MEGÚJULÓ " NÖVÉNYVÉDELME MAGYARORSZÁGON  !!!!!!! EZ MÁR NEM SZÜKSÉGHELYZET , HANEM VÉSZHELYZET , A MÉHEK MEG CSAK PUSZTULNAK TOVÁBB ÉS MEGY A VAKARÓZÁS , HOGY MITŐL !!!!!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 28. 09:23 írta mézengúz »

« Válasz #1083 Dátum: 2019. Április 28. 09:33 »
CIANTRANILIPROL , SZULFOXAFLOR , FLUPIDARIFURON : EZT HOZTA 2019  "MEGÚJULÓ " NÖVÉNYVÉDELME MAGYARORSZÁGON  !!!!!!! EZ MÁR NEM SZÜKSÉGHELYZET , HANEM VÉSZHELYZET , A MÉHEK MEG CSAK PUSZTULNAK TOVÁBB ÉS MEGY A VAKARÓZÁS , HOGY MITŐL !!!!!!!!!
Kedves Mézengúz!
A MENTA program erre lenne jó.
Mindig vizsgálni lehetne az új szereket.
Mindig minden változik,ez az egy állandó az életben.
Biztos lehetsz abban,hogy újabbnál-újabb szerek jönnek,vagy jön a GMO,vagy valami még újabb.
A méh/megporzóbarát növényvédelmi technológiák azonosítására röviden MENTA kutatási program arra lenne jó,hogy mindenkor kiszűrje
a használatos,engedélyezett technológiák közül azokat amelyeket tolerálnak,azaz elviselnek a méhek.
Az én elképzelésem az irányított szapadföldi kísérletek sorozata ahol a háziméhünk önmaga mutatná meg (szaporodását a fejlődését figyelemmel kísérni mesterséges rajoknak) mennyire káros egy-egy technológia.
Én csak levizsgált teljes technológia sort engedélyeznék használni a gazdálkodóknak.Minden évben ezen szerereket gyártók,forgalmazók beadhatnák teljes technológia sorukat,amelyet irányítottan a MENTA kutatás vizsgálna,és következő évben a nem károsakat lehetne használni.
Megfordítani az engedélyezést!
Csak amitt bírnak a méhcsaládok-esetleg poszméheket is bevonni-,poszméhcsaládok,csak azt engedélyezni.Szinergens hatások is rögtön kijönnének.
Meggyőződésem,hogy írányitva a méheket az adott kultúrára-természeti akadályok,hegyek,Balaton,erre a célra kijelölt területek- teljesen korrekt eredményt tudnánk elérni.
A MÉHEK MEGMUTATNÁK !
Ezt a kutatást folyamatossá kellene tenni.

Én inkább ezen dolgozom és a gliceroxos készítményt propagálom-naponta több hívást kapok ez ügyben- mint a Jenő féle utat járok gyalázkodásával foglalkozzam.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 28. 11:15 írta Csányi Antal »

« Válasz #1084 Dátum: 2019. Április 28. 10:32 »
SZERINTEM MEG A FOLYAMAT VISSZAFORDÍTHATATLAN ,ELKÉSETT MINDENKI , A LAVINA ELINDULT LEHETETLEN MEGÁLLÍTANI , ELMÚLT 15 ÉV , PLUSZ 2019-IS A MÉHEK VESZTÉT IDÉZI ELŐ !!!!!!!

« Válasz #1085 Dátum: 2019. Április 28. 10:59 »
Ne hagyd magad,próbálj meg Te is tenni valamit!

« Válasz #1086 Dátum: 2019. Április 28. 13:37 »
15 ÉVIG " HISZTÉRIÁZTAM " , MINTÁT ADTAM , KONGATTAM A VÉSZHARANGOT , SZARTAK RÁ !!!! MONDTÁK MINDIG : NA MI VAN SZABÓ , " NINCS CSÁVÁZÓSZER -NOSEMA PROBLÉMA MAGYARORSZÁGON , SZÉLMALOMHARCOT FOLYTATOK , FEJJEL MEGYEK A FALNAK , ORSZÁGOSAN SZAR A HELYZET NINCS MIT TENNI !!!!!!!!

« Válasz #1087 Dátum: 2019. Április 28. 21:29 »

Kérlek,tényleg ne bántódj meg!

Csányi Antal

A hisztispicsa korszakon már túl vagyok.  ;D

Két okból nem hiszem,hogy megvezetett volna az illető. Egyrészt a köztünk lévő nexus zárja ki ezt, másrészt pedig a gazdaságossági tényező.
A repcének van egy makacs kártevője, ez a repcebolha. Tartamhatású szer képes csak kordában tartani, taglózó szerekkel szinte háromnaponta kellene fröcskölni keléstől aratásig. Erre kiválóan alkalmasak voltak a neo hatóanyagú rovarölő szerek - az egy másik kérdés, hogy milyen károkat okoztak az egyéb rovar és madárvilágban. Valószínűleg kellő körültekintés nélkül vezették be és alkalmazták sok éven át, amíg fény derült a kockázatokra és mellékhatásokra.
Nem az első, és szinte biztosan nem is az utolsó vegyi zsákutca az emberiség történelmében.
A kukoricának nincs ilyen férge, ami van, az vetésváltással kezelhető.
Ha meg valaki monokultúrát akar kukoricából, az talajfertőtlenítést végez, amivel a kukoricabogarat tökéletesen el lehet pusztítani.
Semmi nem indokolja tehát, hogy egy drága csávázószert rákenjünk a vetőmagra, csak mert nem tilos.

« Válasz #1088 Dátum: 2019. Április 28. 21:53 »
Jordán László nyilatkozatának egy részlete mely szükséghelyzeti engedélyekről szól.
Talán Neki hiszel.
“2016-ban először csak napraforgó és kukorica vetőmagtermesztésben, majd intenzív repcében, összesen 30.000 ha területen került sor e csávázott kultúrák vetésére. 2017-ben a minisztérium úgy döntött, hogy nagyobb területen is hozzájárul a szükséghelyzeti engedélyek kiadásához. Emiatt a 2017-ben vetett repce, illetve a 2018-ban vetésre kerülő napraforgó és kukorica  már jelentős részben az említett hatóanyagokkal lett csávázva.”
Jelentős részben.
Igényelsz más bizonyítékot?

Csányi Antal

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1089 Dátum: 2019. Április 28. 22:00 »
Ez a repcebolha új? Ha volt is mondjuk még tavalyelőtt, akkor mivel védekeztek ellene? Mert tavaly tavaszig errefelé semmi gond nem volt a méhekkel, repcét meg már elég régóta nagyterületen vetik. Felénk kiváló fekete földek vannak. Szóval nem tudom valójában mi volt a földekben, de a körzetben ahol voltam taglózta a méheket a repce is, a napraforgó mégjobban.
Üdv:robi

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1090 Dátum: 2019. Április 29. 04:22 »
Nem új Régi :repce bolha ,repce ormányos,stb még van neki egy jó pár kártevő , Repcében van  a legtöbb kártevő .

« Válasz #1091 Dátum: 2019. Április 29. 09:43 »
Jordán László nyilatkozatának egy részlete mely szükséghelyzeti engedélyekről szól.
Talán Neki hiszel.
Csányi Antal

Hiszek én mindenkinek, amíg először át nem ver.
Miután ez megtörténik, onnantól azt sem hiszem el neki, amit kérdez.

Jut eszembe egy rendőrségi jegyzőkönyv részlet.

"A gyanúsított az utcán - feltehetőleg ittasan - randalírozott. Kukákat döntött fel, virágokat taposott ki. Felszólítottam a cselekmény abbahagyására. Erre azt mondta, kapjam be a faszát.
Miután ez megtörtént, bekísértem a rendőrőrsre."

« Válasz #1092 Dátum: 2019. Április 29. 12:44 »

« Válasz #1093 Dátum: 2019. Április 29. 23:59 »
Vasárnap jelentős mennyiségű csapadék hullott méhesemtől kb. 1 km-re lévő repcetáblára is.
A mai napon alkonyattájban tudtam a méhesbe kilátogatni.
Szinte mindegyik kaptár előtt találtam méhhullákat és a fűszálakba csomókban kapaszkodó, remegő, agonizáló  méheket.
üdv.: lali

« Válasz #1094 Dátum: 2019. Május 08. 20:22 »
https://www.agroinform.hu/kornyezetvedelem/a-neonikotinoidok-akadalyozzak-a-meheket-a-varroa-atka-elleni-vedekezesben-40004-001?utm_source=hirstart&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=40004&fbclid=IwAR3C-0qr5PtezOdoXsRC3aorT2Amz61KEwEIwZNS_8wZCoCu9sqgsxfuZXM
Na tessék!
Hasonló dolog miatt emelt kifogást az OMME Küldöttgyűlésén Dr.Körmendy-Rácz János, hogy az OMME monitoring vezetője miért nem fogadja el a nemzetközi kutatási eredményeket.
Eleve ez nem is monitoring, hanem egy mezei kárfelmérés, a kutatáshoz meg semmi köze.
Pedig ezekre a kutatási eredményekre rettenetesen oda kéne figyelni.
De lehet mi magyarok már a kutatók előtt járunk....
Nagyernyei Attila