Méh/megporzóbarát növényvédelmi technológiák azonosítására (a jelenleg használatos technológiák közül)
Anti!
Mindenképpen szükség van erre a MENTA programra. A legkisebb reménnyel kecsegtető lehetőségeket is kutatni és alkalmazni kell. Azonban nagyon szkeptikus vagyok a hosszú távú fenntarthatósággal kapcsolatban. Egyszerűen azért, mert mindazok a vegyszerek, amelyek a növényvédelem és a beporzók közös metszetei voltak (tehát a növényeket is meg lehetett védeni és a méhek is életben maradtak), már a kezdetek óta használatban vannak, ezért ezek lassan, de biztosan kikopnak. A közös metszetű kémiai védelem lehetőségei ezzel együtt leáldozóban vannak. Lenne egy potenciális új lehetőség, a biológiai. Ezt úgy hívják, hogy GMO. Ahogy Bicska linkjét olvasom, ez éppen a szemünk láttára omlik össze. Nem véletlen, hogy a Bayer felelős döntéshozói a kémiai konszernjük jövőjét is a biológiai irányba történő váltásban látták. Itt nagyon sok milliárd euróról döntöttek mindezeket alátámasztóan, nem csak egy szösszenet szól az FF-en arról, hogy a kémiai út a végét járja. A pórnép semmit nem tud a GMO-ról, aki esetleg olvasott utána, annak maximum a Pusztai-féle nyilatkozat vésődött az agyába. Ő burgonyába vitt be GNA géneket (
Galanthus
nivalis
agglutinin géneket) Vagyis egy nagyon erős mérget. Ez természetesen az ilyen burgonyát fogyasztó állatokban mérgezési tüneteket váltott ki. Amikor megkérdezték tőle, hogy ő enne-e ilyent, akkor azt válaszolta, hogy nem. Persze, ki az a hülye, aki nyilvánvaló mérgeket enne? Csakhogy a pórnép ezt úgy értelmezte, hogy a GMO technológia a mérgező, nem a beépített hóvirág agglutinin. Specifikusan repcefénybogár ellen ható géneket kellene beültetni a repcébe, ami a méhekre nem hat. De hát éppen most végzik ki azokat, akik ezt szerették volna. Még az Alkotmányunk is rendelkezik róla. Azt nem értem, hogy a csirke leukosis vírusokról miért nem rendelkezik? Hiszen az tényleg megcsinálja azt, amit a GMO-ról csak feltételeznek. Történetesen, hogy beépül az azt fogyasztó szervezetébe és daganatot idéz elő. A Rous szarkóma vírusa nemcsak csirke sejtekbe tud beépülni, hanem az emlőssejtekbe is. Ha beépül, akkor ott bizony daganat lesz. Ugyan Rous szakróma vírus nincs a csirkehúsokban, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy egész Európában olyan csirkét eszünk, amiben a csirke leukosis virus benne van. A Rous szarkóma vírus pedig minden valószínűség szerint ebből alakult ki. Ez viszont a kutyát nem érdekli. Még egyetlen olyan közleményt sem sikerült találnom, ahol az emberi daganatokban ezeket a vírusokat célzottan keresték volna. De azért a GMO benne az Alkotmányban is. Komolytalan az egész.
Tudod Anti, én is gondolkodtam azon már sokat, hogy mi a jövő. Arra jutottam, hogy a BEE-O-SPHERA program lenne az. Elszigetelt helyen végezni a méhek tenyésztését, a mezőgazdaság beporzó igényét pedig ezek szaporulataiból biztosítani. Tehát a beporzásra anyaferomonos műrajokat használni. Ezeket eladni azoknak, akiknek beporzásra és rovarvédelemre is szükségük van. Egy fél NB fias fiókot anyferomonnal megvesz, és dolgoztatja, amíg van benne élő méh. Ha kiirtja a rovarölővel a méheket, akkor a magáét irtja ki, nem a méhészét. Amíg a méhészét irtja, addig neki nem lesz érdeke, hogy betartsa az előírásokat. Kérdés persze, hogy hol lennének az elszigetelt helyek, meg egyáltalán mit nem lenne szabad ott tenni. Hát rovarirtót nem lenne szabd használni. Tehát csak olyan kultúrát termeszteni, amelyik nem igényel rovarölőszert. Ezek ugye a legelők. Könnyen belátható, hogy nincs olyan hely Magyarországon, ahol ez megvalósul. Támogatáspolitikával lehetne kialakítani. Addig is, ilyen helyek csak a nagy hegységekben vannak, mint pl. a Kárpátok. De mennyi azoknak a legelőknek a méheltartó képessége? Szinte nulla ahhoz képest, amennyi szaporulatot elő kellene állítani. Tehát ezt csak intenzív méhlegelő telepítési programmal lehetne megvalósítani. Kíváncsi vagyok a menekülésetek eredményére, de én azt hiszem, hogy ez egy illúzió. Magyarországon nincs olyan hely, ahová el lehetne menekülni a mezőgazdasági művelés elől, és a méhek is tudnak nektárt gyűjteni gazdaságos mértékben. Tudom, mert én ezt a lépést 25 évvel ezelőtt próbáltam megtenni, de a repce utolért.