Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 580054 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #870 Dátum: 2017. Június 02. 09:51 »
Előkerültél?
Este válaszolok.
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #871 Dátum: 2017. Június 02. 11:02 »
Főnix!

Én ezt a glifozát témát teljesen laikusként követem.
Két kisgyermekem van.
Ebből kifolyólag kérdezném tőled a következőt:
Te nyugodt lélekkel adnál a kisunokádnak (aki nagyon aranyos) olyan ételt vagy italt ami bizonyítottan tartalmazza ezeket az anyagokat?
Csak erre lennék kíváncsi....

Nb18

*

Kitin

• 934
« Válasz #872 Dátum: 2017. Június 02. 12:38 »
Az a baj, hogy manapság sajnos senkinek sem lehet már hinni!

A vizsgálatok során úgy szoktak eredményt közölni, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint nem mérgező stb.....  És akkor mi lesz a jövő héten?
   Ennek alapján pedig nem szívesen fogyaszt az ember semmilyen hatóanyaggal kezelt savanyúságot.

Miután a tudományt is a pénz vezérli és a kutatók pedig a modern vizsgálatoknak köszönhetően azt tudnak kimutatni amit csak szeretnének, így felőlem akármilyen nyelven van leírva az eredmény, mindenképpen elosztom kettővel és vagy elhiszem vagy nem.

Csak egy költői kérdés:
   Hány olyan vegyszert tiltottak már be illetve folyamatosan tiltogatnak be ami addig a jelenlegi tudás szerint nem volt mérgező aztán egyszer csak kiderült, hogy mégis?
    No és az addig sínylődő élővilággal foglakozott-e már valaki?

*

Kitin

• 934
« Válasz #873 Dátum: 2017. Június 02. 12:41 »
Én ezt ünnepélyesen kipróbálom, mert a tudomány jelenlegi állása szerint sokan próbálkoznak vele:

https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E

:o

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #874 Dátum: 2017. Június 02. 16:13 »
GLIFOZAT
Idézet
A génmódosított RR haszonnövények nagymértékben megnövelték a glifozát alkalmazását, különösen Észak- és Dél-Amerikában, ahol ezeket elsősorban termesztik. Ez komoly aggályokra ad okot a glifozát toxicitásáról feltárt új ismeretek fényében. A glifozátrezisztens gyomok elszaporodása összefügg a génmódosított RR növényekkel. Ezen gyomok elleni „fegyverkezési verseny” kiéleződése pedig újabb aggályokat ébreszt, miszerint a jövőben még több glifozátot fognak felhasználni a génmódosított RR növények termesztésekor, erősebb készítményekben és vélhetően más növényvédő szerekkel kiegészítve.Ennek elégséges indoknak kell lennie ahhoz, hogy betiltsák a génmódosított, növényvédő szereknek ellenálló haszonnövények termesztését. A génmódosított, növényvédőszer tűrő haszonnövények, ahogyan ezt a génmódosított RR haszonnövényekkel bemutattuk, nem részei a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatnak. Egy olyan iparszerű mezőgazdasági rendszerhez köthetőek, amely nagyméretű monokultúrákkal jár együtt, és olyan költséges és szennyező anyagok felhasználásán alapul, mint amilyenek például a növényvédő szerek. Nem kétséges, hogy sürgősen fenntartható mezőgazdasági megoldásokat kell találni. Ahogyan azt az ENSZ és a Világbank legutóbbi nemzetközi mezőgazdasági felmérése (IAASTD) nemrégiben leszögezte: „a szokásos üzletmenet”, azaz, hogy minden maradjon a régiben, már nem megoldás (IAASTD 2009b) többé. A fenntartható megoldásokat egészen biztosan nem a génmódosított, növényvédőszer tűrő haszonnövények fogják meghozni.

Az én veszélyérzetemet már az felébreszti, hogy a TERMÉKENYSÉGRE káros hatású a glifozat.
Mire figyelmeztet ez?
A fajfenntartásnak vannak olyan folyamatai amik szinte az egész többsejtű élővilágban azonos módon megy. Márpedig ha a földigiliszta és az ember szaporodási folyamatába egyaránt beavatkozik a glifozat, akkor a veszély olyan mértékű, amit Tomipapa figyelmen kívül hagyhat, de szerintem a társadalomért felelősséget vállaló Állam nem. Gondoljatok a "Contergan bébi" katasztrófára, a DDT történetre stb.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #875 Dátum: 2017. Június 02. 16:42 »
Tomipapa újra tapossa a vegyipari gázpedált. Arról beszél, hogy a kockázatelemzések nem adnak egyértelmű választ arra, hogy a neonikotinoidok károsak-e a megporzó rovarokra vagy sem?

A hazugságnak sokféle formája létezik. Ezt vagy nem ismeri fel Tomipapa vagy nem akarja felismerni. Ez tulajdonképpen tökmindegy, mert az eredmény az ő esetében ugyanaz, hiszen nem a méhészetből él, nem ebből tartja fenn a családját és tudtommal az életszínvonala se függ tőle.

Ha a kocázatelemzést olyan tényezőkre nem végzem el ami lényeges az élőlény élete és a faj fennmaradása szempontjából, akkor olyan csodálatos eredményt is képes vagyok produkálni papíron például, hogy az akasztás tulajdonképpen az emberi egészségre nem káros, hiszen csonttörést nem okoz, csak kis felületen okoz bőrelváltozásokat, azok is szinte csak felületi sérülések stb. Holott pontosan tudjuk, hogy az akasztás kis eséllyel lehet súlyos maradandó károsodás nélkül túlélni, az esetek döntő többségében fulladást, csigolya ízületek elszakadását, vérkeringés leállását, az agy és periféria idegeinek elszakadását okozza.

Szóval egy kockázatelemzést nagyon meg kell nézni, hogy miből indul ki, milyen kérdéseket tesz fel, milyen szempontokat vesz figyelembe. A kockázatelemzéssel lehet a legnagyobbakat hibázni vagy hazudni. A neonikotinoidok esetében én még azt is feltételezem, hogy tudatosan történtek hibás kockázateemzések. A tények nagyon errefelé mutatnak.

Az egyik hatósági kockázatelemzést szoktam példaként felhozni, ahol az orális toxicitást 100 %-ban figyelmen kívül hagyták, mondván úgy nem is találkozhat a méh a méreg molekulával. Ha az ember gondosan olvassa ugyanazt az anyagot, akkor feltűnik, hogy mérhető mennyiségben a guttációs cseppben, a nektárban és a virágporban is kimutatja az adott méreg jelenlétét. Aztán persze a kontakt toxicitást részletesen elemzi és ajánlja a kiporzás veszély csökkentő eljárásokat. Szóval így hazudik a kockázatelemző. Így hazudik az értelmiségi, ha kapzsi, pénzre és hatalomra éhes.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #876 Dátum: 2017. Június 02. 16:55 »
Idézet
The Commission suspended many uses of the three ais in 2013, due to concerns over bee health, and originally said that the measures would be reviewed within two years. In 2015, an EFSA study confirmed that foliar uses of neonicotinoid insecticides posed a risk to bees. Last November, the Authority identified “high risks” to bees from clothianidin and imidacloprid, based on an assessment of confirmatory data requested from the registrants.

Én ezt úgy értelmezem, hogy a méreggyártók nem tudták bizonyítani, hogy a mérgeik a méhekre nem jelentenek nagyon súlyos kockázatot.

Tomipapa szerint nem, de szerintem meg ezek az eredmények éppen elegek lennének az OMME számára (ha nem lógna az állam csecsén , hanem valódi érdekvédő lenne), hogy sarkára álljon és követeléseket támasszon a neonikotinoidok teljes körének betiltása érdekébe.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Június 02. 16:58 írta Geddekas »

*

főnix

• 104
« Válasz #877 Dátum: 2017. Június 02. 19:14 »
Kedves NB18, Kitin és Jó Jogerős Geddekas!

Szerintem is minden világok legjobbika a vegyszermentes világ, sajnos éppen még csak beszélgetni vagyunk képesek  róla, de még senki nem rukkolt elő a "fenntartható fejlődés" megváltó generál-modelljével. Szeretem a kisunokáimat (mind a hatot), s be kell valljam, én sem kifejezetten glifozáttal, neonikotinoidokkal és egyéb kegyszerekkel tömöm őket a kiszolgálásukra szolgáló "eperlandom" és konyhakertem termékein keresztül. Megengedhetem magamnak, hogy a tőlem kikerülő élelmiszereket részben bio-módon termeljem, nem ebből élek, nem vagyok kiszolgáltatva a megélhetési termelés kényszerének. Ennek ellenére használok ésszerű keretek között növényvédő szereket és műtrágyákat is. Szigorúan a "szükséghelyzetnek" megfelelő alkalommal és betartva a szabályokat, élelmezés-egészségügyi várakozási időket, mi több a méh- és egyéb megporzók kímélete is szerepel a szempontjaim között.

Ezért furcsállom, hogy ha idézek egy uniós történéssel kapcsolatos szituációt a mondanivalóm alátámasztására, miért azt szeretné mindenki kihallani belőle, hogy én a "vegyszerlobbit" támogatom? Netán ezt mondta a Jó Jogerős, a Klubvezető és tarajos fullajtárja?

Eszembe se jutott bármilyen növényvédő-szer, gyomirtó védelmében leütni egy karaktert sem. Ami ellen Bükk és jómagam is szót emeltem, az a Klub "Golyózzuk Már Ki Valahogyan T.P.-t az Egyesület Ügyvivői Testületéből" (GMKVTPTÜT) Monnyonle-Mantra-Kórusának megközelítési módja volt: azaz akár van rajta sapka, akár nem visel olyat, mindenképp Ő a bűnös.

Nem tisztem a vegyületek humán-egészségügyi kockázatának értékelése, mi több, nem érzem elhivatottnak magam a konzekvenciák levonására sem. Mindössze olvasok, s annak nyomán legfeljebb idézek. Nem a bulvár-mediától,  lehetőleg szakmailag kompetens forrásból.

Nos, a Jó Jogerős Geddekas megint megtalálta a sajtban a lyukat, s most ismét megpróbál úgy érvelni, hogy egy csúsztatással igyekszik álláspontját alátámasztani. Közismert a RR génmódosított gazdasági növényfajokkal kapcsolatos "zöld" vélekedés, hozzáférhetők voltak a Greenpeace és a Föld Barátai összefoglalói (melyek szerencsére magyar nyelven is olvashatók, így a Jó Jogerős Geddekasnak sem jelenthet gondot az elolvasásuk). Nos, ezek a hivatkozott kivonatok -csakúgy mint a 2009-es ENSZ-IAASTD jelentés- egy alapvető dologra fókuszálnak: a glifozát humán toxicitására. Az általam idézett ECHA-vizsgálat viszont kifejezetten azt mondja, hogy nem találtak ilyen toxicitást. Ha összevetjük az évszámokat, feltehetően nyilvánvalóvá lesz: 2009 és 2017 között egyrészt eltelt 8 esztendő, másrészt egy évvel korábban az EFSA ugyanerre a következtetésre jutott, harmadrészt valaki vagy téved, vagy szándékosan hazudik. Nem tisztem eldönteni, ki az. Az sem foglalkoztat, a Jó Jogerős Geddekas veszélyérzete milyen hatásra ébred fel.

Egy dolog viszont annál inkább. Ugyan mi köze T.P.-nek mindehhez? Mi a nyavalyás fityfenét tehet Ő a glifozát humán-egészségügyi kockázatértékelésében? Mi a fityfenét tehet Ő a neokotonoidok kockázatértékelésének, betiltásának vagy engedélyezésének ügyében. Ezek megítélésében a Magyar Állam is csak akkor döntéshozó, ha az Európai Bizottság tagállami hatáskörbe utalja a kérdést. A Magyar Állam a genetikailag módosított szervezetek beengedése vagy távol tartása kérdésében tagállami hatáskörben dönthetett. Megtette. Nálunk nem termelnek sem Roundup Ready kukoricát, sem gyapotot sem szóját. Ha a Jó Jogerős Geddekas ismerné a világ glifozát-felhasználásának adatait, akkor tudhatná, hogy Magyarországon használják fel a lehető legkevesebb glifozátot, talán éppen azért, mert nincs RR növénytermesztésünk. Hála Istennek, a repcében és napraforgóban gyomirtásra nem használható (ezért kellett "kitalálni" a Clearfield és Clearfield Plus technológiákat, ám azok nem GM-alapúak). Ezek szerint nálunk a repce és napraforgó mézbe glifozát akkor kerülhet, ha szándékosan beleöntik. Feltehetően nem teszik, és noha néha deszikkálnak vele, akkor viszont legfeljebb a termésbe kerülhetne. Ha igaz, hogy nem karcinogén, mutagén és reprodukcióra sincs káros hatása, akkor érthető, miért nem tiltakozik sem T.P., sem az Ő uszályába keveredett ügyvivői testület a használata ellen. Az ECHA és EFSA vizsgálatok szerint nem kockázatos a hatóanyag egyik szempontból sem. A szemet viszont csípi...

Következésképp megkérdezném, miért kellene lemondaniuk? Netán kellene valakinek, valakiknek a helyük? Vagy csupán csak azért, mert...?

No, egy kis olvasnivaló mindkét oldalról. Ki-ki döntse el maga, ki hazudik...:

http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/informes/up_files/1311779767.pdf
https://mtvsz.hu/dynamic/kinek_hoznak_hasznot_2009_rovid.pdf
https://echa.europa.eu/-/glyphosate-not-classified-as-a-carcinogen-by-echa
https://echa.europa.eu/harmonised-classification-and-labelling-previous-consultations/-/substance-rev/13838/term

« Válasz #878 Dátum: 2017. Június 02. 19:57 »
Ezt írja Főnix, Arisztaiosz, Tomipapa meg mit tudom én kicsoda:
"Ti pedig mindenféle szakmai megalapozottság nélkül az OMME-en igyekeztek számon kérni a "bölcsek kövét", csak azért, hogy áttételesen nemtelenül támadhassatok egy fóbiásan gyűlölt embert, aki -egyedüliként- kellően megalapozott szakmailag (növény- és méhvédelem) az Egyesület vezetésében."
Szeretném felhívni a figyelmedet Dr.Darvas Béla Professzor Úr tanulmányára.
Ő kicsit más megvilágításba helyezi az OMME "tudósát".
Úgy hallom professzor úr több előadást is tartott, és fog tartani a témában, érdemes meghallgatni mi az igazság.
Gyakorlatilag jelenleg sem történik az OMME-ban más mint 20-30 évvel ezelőtt, futunk az események után ha kár keletkezik.
Készülnek a kárfelmérő jegyzőkönyvek, ez ma Magyarországon a monitoring.....
Bükk méhésztárs pontosan fogalmazott:
"Mászkáló méhek..olyat próbálsz az OMME-n számon kérni amire totálisan alkalmatlan mindenféle feltétel hiányában."
Első az emberi tényező mint feltétel.
Ebben valóban egyet értünk, hogy totálisan alkalmatlan, mert feltételek 12-13 éve adottak!
Csak nem egy emberre kellett volna bízni, különösen nem olyanra aki a Növényvédelmi és Növényorvosi Kamara tagja!
Sajnálom, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy a méhészek érdekét védje növényvédősként.
Erre épületes bizonyíték, hogy a neok. kivonását siratta, sőt egyenesen elixírnek állította be.
Tomi papa próbálja védelmezni, de nagyon gyenge a próbálkozása.
Az meg egyenesen elképesztő amit a glifozátról ír.
Itt egy kis ellenpélda:
http://www.origo.hu/egeszseg/20130618-a-folyekony-kapa-mar-a-szervezetunkben-van-glifozat-hormonrendszer.html
Itt ez a fincsi vegyikoktél:
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1095:ujabb-leleplezes-a-monsanto-mindannyiunkat-mergez&catid=113:ervekabiomellett&Itemid=43
Amikor mi méhészek azon győzködjük egymást, hogy a vegyszerek, gyomirtók, rovarölők semmi bajt nem okoznak az élővilágnak akkor elborzadok.
A méhészek egyben környezet védők is!
Mindenféle természetromboló, rovar és élővilágpusztító vegyszer ellen fel kell emeljük a szavunkat.
Aki ezek mellett lobbizik, nincs helye közöttünk.
Nekem erről ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #879 Dátum: 2017. Június 03. 00:06 »
Tomipapa!

Idézet
Szerintem is minden világok legjobbika a vegyszermentes világ
Hajaj! A hülyeség egyik fokozatát elsütötted.

Idézet
még senki nem rukkolt elő a "fenntartható fejlődés" megváltó generál-modelljével.
Ez részedről a hülyeség második fokozata.
Szerintem nem állított senki olyat, hogy lesz ilyen, hogy lehet ilyen.

Idézet
"Golyózzuk Már Ki Valahogyan T.P.-t az Egyesület Ügyvivői Testületéből"
Nincs ezzel probléma. Megteszi ő saját magától.

Idézet
ENSZ-IAASTD jelentés- egy alapvető dologra fókuszálnak: a glifozát humán toxicitására. Az általam idézett ECHA-vizsgálat viszont kifejezetten azt mondja, hogy nem találtak ilyen toxicitást.
Nem írtam semmiféle toxicitásról. OLVASD EL!
Arról írtam, hogy számomra már az is elég nagy figyelmeztetés, hogy a glifozat az evolúciós lépcső több szintjén is  csökkenti a termékenységet. Érthető voltam? Vagy még tovább kavarod a szart? Attól nem lesz kevésbé büdös.

Idézet
Egy dolog viszont annál inkább. Ugyan mi köze T.P.-nek mindehhez? Mi a nyavalyás fityfenét tehet Ő a glifozát humán-egészségügyi kockázatértékelésében? Mi a fityfenét tehet Ő a neokotonoidok kockázatértékelésének, betiltásának vagy engedélyezésének ügyében.
Mindent vagy semmit. Ez az Ő döntése. Egy érdekvédő választott tisztségviselőnek ebben a kérdésben egyetlen alapaxiómája lehet. A méhek és a méhészek érdekét képviseli.

Idézet
Ezek megítélésében a Magyar Állam is csak akkor döntéshozó, ha az Európai Bizottság tagállami hatáskörbe utalja a kérdést.
Marhaság. Ebben a témakörben a Magyar Államnak most is van joga szigorúbb előírásokat alkalmazni, mint amit az EU előír.

Idézet
Következésképp megkérdezném, miért kellene lemondaniuk?
Pl. összeférhetetlenség miatt.

« Válasz #880 Dátum: 2017. Június 03. 00:10 »
Az a helyzet,hogy mi akik régóta méhészkedünk tudjuk,
hogy rettenetesen nagy a baj.
A méhek nem úgy "viselkednek" mint 15-20 éve.
Szenvednek,kínlódnak amint mezőgazdasági kultúráról
kezdenek gyűjteni.
Már többször leírtam mik változtak meg az"új típusú"
szerek hatására,ezt most nem taglalnám újra.
A lényeg:
A méheket tönkre teszi a mai mezőgazdasági növényvédelem.

Mondhatja bárki akár Tóth Péter és CSERÉNYI Péter is,
akár bértollnokuk Szenttamàsi Uram hogy ez nem így van,
ettől sajnos még rettenetesen nagy a baj.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2017. Június 03. 11:00 írta Csányi Antal »

« Válasz #881 Dátum: 2017. Június 13. 21:38 »
Ehhez nincs mit hozzátenni.
Majd Tomipapa megindokolja, hogy ez marhaság, csak rémhírkeltés az egész.
http://greenfo.hu/hirek/2017/06/09/totalis-gyomirto-szer-a-kismamakban
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #883 Dátum: 2017. Június 14. 22:24 »
Tomipapa nem tiltakozik? Hááát. Ezek szerint a kismama projekt neki nem jött be. :-[

*

főnix

• 104
« Válasz #884 Dátum: 2017. Június 14. 23:39 »
Kedves Jó Jogerőtlen Geddekas!

Attól, hogy nem tiltakozom valami miatt, az azt is jelentheti, hogy nem kívánok belemenni egy olyan provokált "vitába", melyben a folyamatosan áramoltatott inadekvát érveiket kellene tételesen cáfolnom.

Jelen esetben is csak arról van szó, hogy megint nem azt olvasta, amit írtam. Fusson neki még egyszer: az Unió immáron második Ügynöksége is azt állítja -a Greenpacemaker állításával szemben-, hogy a glifozát nem rákkeltő. A Greenpacemaker meg azt állítja, hogy az. Valaki nem mond igazat. Majd a nálam bölcsebbek eldöntik, ki hazudik.

Mindenesetre a konklúzió az, hogy annak, akinek a dolga a növényvédő szerek engedélyezése, annak van véleménye, a NÉBIH aránylag képben van e témában. Ha nem terhelem vele, küldenék egy rövid összefoglalót a kérdéshez, lássa, hol tartott a közelmúltban az ügy:   http://www.magyarnovenyvedelmitarsasag.hu/Novenyvedelmiklub/2016Glyphosate2.pdf

Megelőzően megküldtem az ECHA-jelentést is, azzal kiegészítve nagyjából még az elkötelezett méregzöldek is képesek lehetnének felmérni a jelen helyzetet. A polietoxilált faggyúamin adjuvánst pedig nem csak uniós szinten, hanem a hazai engedélyezési gyakorlat alapján is kivonták a forgalomból: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32016R1313

A provokációkkal pedig nem sokra mennek nálam, mostanában egészen jól képes vagyok a helyükön értékelni azokat.

A provokátorokat is...