Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 580164 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #675 Dátum: 2016. December 04. 19:37 »
Teljesen egyet értek Bükk írásával!
"Pld. a tisztítópörgetést az napon végezzük amikor akácról már 1-1,5kg-os hordás van,vagy üres mézkamrát teszünk.."
Ebben soha nem lesz különbség akármilyen csúcstechnológiák fognak felszínre törni.
Szerintem túlbonyolították néhányan ezt a témát, Bükk pontot tett rá.
Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #676 Dátum: 2016. December 04. 20:08 »
Üdv.Uraim!
Egyet értek!
Bükk valóban pontot tett az elméleti vitára,és nyilvánvaló az igazsága!
Viszont a "vita"szerintem egy félreértésből indult.
Geddekas repcepollenről beszél,az idézett fórumon éppen a pollenszegény akácról és a G F arányról esett szó,ami egészen más problémát vet föl.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #677 Dátum: 2016. December 04. 20:31 »
Tehát szerintetek válogatás nélkül minden méhész és minden méhcsaláddal szépen betartja az 1 kg akáchordásos szabályt a tisztító pergetésben? Azzal egyetértek, hogy ez a szabály jó és működik, de csak erős méhcsalád esetén tartják be a méhészek és csak erős méhcsalád esetén működik.

Most tegyük félre az én gondolatomat, hogy aki jól akar akácon pergetni, az ne menjen repcére. Viszont vegyük a valóságot, azt kőkemény valóságot, amit manapság a méhészek átélnek. Ne legyen igazam abban, hogy a folyamatos szántóföldi mérgezés okozza a tavaszi gyenge családok többségét. Vegyük azt viszont teljesen komolyan, hogy több ok miatt, de a magyar méhállomány egyharmada akácérett akácvirágzás kezdetére. Ne rangsoroljuk ennek az okát, de soroljuk fel az okokat:
1.
 szántóföldi mérgezés.
2.
Atka.
3.
Élelemhiányos teleltetés.
4.
Kis méhcsaládokkal való betelelés.
5.
Mérgek felhalmozódása a kaptárban.

Senki se mondhatja, hogy ezek az okok nincsenek jelen és azt se, hogy túloztam volna az akácérettséget illetően. Méhegészségügyi ellenőrként látom sok ember méhállományát és meg tudom ítélni, mi várható azoktól a méhcsaládoktól.

Na, már most. Ha pedig a magyar méhállomány kétharmada nem akácéretten megy akácvirágzásra, akkor gondolkodjatok el azon, hogy ki mit tesz, mit tehet, és mit nem tesz, és mit nem tehet. Rá fogtok jönni, hogy a gyenge akácméz minőség elsődleges oka NEM AZ, hogy van 300 000 ha repce az országban, hanem az, hogy a méhcsaládok (szerintem elsődlegesen mérgezettség miatt) nem akácérettek az akácvirágzásra és ezért az akácmézben nemcsak akácméz van. Beszélhetünk hetet-havat, a labort nem lehet becsapni.

Persze abban is van igazság, hogy ha az EU piaca nem döglődne a 100 000 tonna kínai méz miatt, akkor természetesen a mézminőséget se venné komolyan a kereskedő.

Egyébként meg mindenki azt csinál amit akar. A Te méheddel, Te döntesz. Én adtam néhány gondolatot és ötletet, hogyan lehet magasabb pollentartalmú és tisztább akácmézet pergetni. Ezeket a tanácsokat a saját tapasztalatomból adtam. De ne fogadjátok el, ha nem értetek egyet vele.

Izsó meg azzal a pár éves méhész tapasztalatával menjen a sóhivatalba vámtisztnek, úgyis megvan hozzá a diplomája. Ezt csak azért írtam ilyen hangnemben neki, mert elkezdett durván személyeskedni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #678 Dátum: 2016. December 04. 20:45 »
Üdv.Uraim!
Geddekas!
Majd a gőzölgőben!

*

linen

• 123
« Válasz #679 Dátum: 2016. December 05. 07:49 »
Pedig egyszerű a képlet.
A repcepollentől kevésbé dagad egyesek pénztárcája mint a rizssziruptól, a többi meg csak ködösítés.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #680 Dátum: 2016. December 05. 14:13 »
Persze, a rizsszirup olcsóbb, mint az igazi méz, de azt se állítsa senki, hogy a magyar méhészek mézei között nincs minőségi különbség. És azt se, hogy a magyar méz minősége nem romlott az elmúlt 20 évben.

Úgy látom, hogy minden méhésznek minden méhcsaládja mindig akácérett. Vagy mégse? Ki meritek mondani az igazságot?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #681 Dátum: 2016. December 10. 00:35 »
Két hete készülők megírni a következőket.
Az OMME X. kongresszusán hallottak ösztönöznek az
irányban ,hogy újra leírjam milyen nagy bajban vannak
méheink és ezáltal mi is méhészek.

Etienne Bruneau, elnök, Copa-Cogeca Mézmunkacsoport – Az Európai Unió méhészeti aktualitásairól
tartotta első előadását,melyben elmondta,hogy a növénytermesztés tönkre teszi a méheket.
Sajnos szó szerint nem tudom idézni,de a lényeg ez volt.
Az összes előadást felvették,így biztos meg lehet majd valahol nézni.
Számomra az volt a fontos,hogy ilyen magas beosztásban lévő ember
ezt kijelentette.

Etienne Bruneau: második előadásában az Európai Méhészeti Koordinációs Központ (BeeLife)
munkájáról adott tájékoztatást.
Ez a szervezet Európai szakembereket fog össze a méhészeti ágazatból.
A méhek védelmére alakult,fő tevékenysége a környezeti veszélyek, mint például a peszticidek és a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k)méhekre való hatásának vizsgálata.
A szervezet neve önmagában is árulkodó.
Kérte amennyiben a méheknél mérgezést tapasztalunk,jelezzük a BeeLife felé.
Minden adatra szükségük van,videó felvételekre, jegyzőkönyvekre.
Egyik legnagyobb céljuk,meggyőzzék a döntéshozókat,hogy a nővényvédő szerek
hatásainak vizsgálatait újra csináltassák meg,mert a gyártok az engedélyek kiadásakor
nem megfelelően végezték el azokat.
Az OMMÉ-t is várják soraikba.
Érdekes,hogy egyik fórumon se írt ezekről senki sem.

Az a helyzet, hogy Geddekasnak igaza van!
Izzani kellene ennek a(méhek vs. növényvédelem) témának,hiszen a magyar
méhészek döntő részének az akác a fő bevételi forrása.
Geddekas írásának azon részére,hogy"a folyamatos szántóföldi mérgezés
okozza a tavaszi gyenge családok többségét",nincs semmi reagálás.
Érdekes senki nem mondja ki,nem írja le a véleményét.
Évek óta mondom minden lehetséges helyen,fórumon,hogy baj van.
A méhek szenvednek,a jelenlegi növényvédelmi technológiák,növényvédő szerek
tönkre teszik a méheket.
A méhészek nagy része helyesel,elmondja azt,hogy Ő is azt tapasztalja,hogy
a repcén,illetve a napraforgó kukorica virágzásakor a méhek legyengülnek.

Egyik kedves méhésztárs kérdezte privátban a következőket:
" Mérgezett a repce, vagy nem? Előfordulhat olyan is, hogy tőlünk északabbra nem mérgezi a méheket, és nálunk mérgezi??? Napraforgón ugyanez hallom: van ahol mérgezést szenvednek a méhészek, van ahol jó termésről számolnak be...
Nem tudok eligazodni..., bár én nem vándorolok, de azért furcsa..."
Sajnos csak tippjeim vannak.
A méhek az egész országban szenvednek el károkat,sőt az egész úgy nevezett "fejlett" világban.
A BeeLife oldalán ez olvasható google-val lefordítva:
"A '90 -es évek jelent meg Európában a jelenség megszűnt a méhek és gyengülése a telepeket. Ez a jelenség hatással van az országokban, ahol a mezőgazdaság iparosodott: amellett, hogy Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, és még néhány afrikai országban."Azaz az egész "fejlett"világban,és a 90-es évekre teszi a méhek károsodásátnak
kezdetét.
A legvalószínűbb tippem nekem:talaj fajtájától függhet legnagyobb mértékben a mérgezés nagysága.
Több évi használat során egyes talajokban feldúsulhatnak a hosszú hatású rövarölők,pld.
neonikotinoidok ami erősítheti a károsító hatásukat.
Talán másik talajban lebomlik,kimosódik.
Ehhez az állandó jelenlét mellé jönnek az az évben kijuttatott peszticidek.
A méhészetben Békési László írt egy vizsgálatról,ahol kimutatták,hogy különböző
talajokban,pld.kötött talajokban a neoknak hosszú a lebomlási idejük.
Úgy vagyok a neokkal mint szegény Sumi a Hakkinennel,akkor is tőle tartott
ha gyengébb autója volt.
Én akkor is a neoktól tartok,ha két éve már nem is használhatják,
ugyanis hosszú a lebomlási idejük.
Tudjuk most már Tóth Péter is kimutatta kukorica pollenből is és valamilyen
nektárból is.A mai napig nem értem miért nem volt elég neki és Cserényinek
a nemzetközi kutatási eredmények.
A többi "gyengébb"tipp:nem előírásszerű szer használat,nem megfelelő kijuttatása a szernek,
nem engedélyezett szer használat,együttes kijuttatása különböző szereknek,
azaz szinergia hatás,sok eső kevés csapadék.
Nagyon bonyolult összetett probléma ez.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. December 10. 09:33 írta Csányi Antal »

*

Kitin

• 934
« Válasz #682 Dátum: 2016. December 10. 18:51 »
"Érdekes senki nem mondja ki,nem írja le a véleményét."

Én személy szerint már belefáradtam...

Látom, tudom mi folyik, rettentő rossz helyen vagyok folyamatosan de beláttam tenni sajnos nem tudok semmit,  beletörődtem, hogy többségében húst termelek és ha szerencsém van még egy kis méz is marad.
 Az aki csak az atkát okolja, neki is igaza van de szerintem még soha nem tapasztalta meg  vagy talán észre sem veszi, hogy milyen amikor hordásban egyik napról a másikra megszűnik a kijáró bogár egy hét szünet és oda a termés. Azzal nyugtatják magukat, hogy minden rendben csak messziről hordanak...
 Az atka mindössze olaj a tűzre.

*

Kitin

• 934
« Válasz #683 Dátum: 2016. December 10. 19:02 »
Nemrég bemásoltam ide egy peres ügyet, látható, hogy jogilag minden rendben van.
A növényvédelmet úgy kell elképzelni, mint a méhészeknél az atka elleni küzdelmet, mikor szidja az egyik méhész a másikat, hogy az nem védekezik atka ellen és mondjuk nem pumpálja tele a kaptárjait vegyszerekkel.
A növényvédőknél is ez a helyzet ha a szomszéd nem védekezik akkor aztán permetezhet az illető.

A másik  a rendkívül szeszélyes időjárás miatt csak ritkán ideális az időjárás védekezésre és mivel sokan csak másodállásban munka mellett tudnak földet művelni így nem igazán tudnak időt szakítani ideális időben így aztán akkor oldják meg amikor épp ráérnek és ez a baj!

Aztán meg valóban bevizsgálhatnák a vegyszereket rendesen.
Sokszor merül fel bennem a kérdés amikor egy szerről bebizonyítják, hogy káros a rovarvilágra és betiltják, hogy no és akkor az addig elszenvedett méhészeti rovartani károkkal mi van?

*

izso60

• 573
« Válasz #684 Dátum: 2016. December 10. 19:36 »
Üdv.Uraim!
Természetesen mindenkinek igaza lehet,(még talán nekem is),amikor a méheink biztonságát féltjük.
De mindenkinek tudnia kell,kellene hogy a legnagyobb kártevő az ember,az önző ember.
Ha föltételezzük ahogy a klubvezető írta hogy minden optimális a méhész,a mezőgazdász a maga posztján rendelkezik a tevékenysége folytatásához szükséges szakmai és jogszabályi ismeretekkel,(nem úgy mint az egyszeri Gödöllői egyesületi elnök,aki egy "Szarvapörköltöt"sem volt képes a szabályoknak megfelelően elkészíteni)akkor alig történik tragédia.
Ahhoz szükséges figyelmetlenség,hanyagság,szakmai alkalmatlanság.
Legalább egy fél részéről,de sajnos többször előfordulnak ezek mindkét fél részéről is.
Az hogy párbeszédet nem tudunk vagy nem akarunk folytatni az agrárium többi szereplőivel az is a Mi hibánk.
Erőből tárgyalni nem lehet,az csak ellenséget,ellentétet szül!
Ne gondoljátok hogy a Mi és a méheink szükségességével mindenkinek alapból tisztába kell leni
Egyébként írásaitokból az derül ki hogy fogalmatok sincs a mezőgazdaságból megélni szándékozók belső gondjaikkal.
Ti úgy gondoljátok hogy gondjaitok csak nektek lehetnek,ez egy privilégium.
Az emberek sokaságát jobban érdekli érthető módon a mindennapi kenyér,tej,hús és sorolhatnám.
A méz és azontúl a méztermelő gondja századrangú kérdés nekik.
Természetesen nekünk a méheink és a magunk biztonsága érdekében kell kiállni,harcolni ha úgy tetszik.
Viszont azt is szem előtt tartva hogy másoknak is joguk lehet élni ezen a bolygón.
És az sem utolsó szempont hogy akiket legszívesebben talán még az élettől is eltiltanánk,Ők lesznek a méz fogyasztók ugyebár,mert sem Ti sem Én nem vásárolunk egymástól egy grammocskát sem,ugyanis nekünk van.
De nem fejünk tehenet és nem aratunk búzát sem.
Kizárólag normális ésszerű párbeszéddel lehet elérni bármit.
Ez az arrogáns fellépés amit itt bemutattok sehova nem vezet.
Megjegyzem itt az én véleményem közelít a zéróhoz mert nem utálom eléggé azokat akiket itt kötelező utálni,legyen az méhész vagy mezőgazdász,esetleg erdész.

*

izso60

• 573
« Válasz #685 Dátum: 2016. December 10. 19:43 »
Üdv.Uraim!
Kitin!
A fölvetésed teljesen rendben van!
Viszont hamar abba hagytad,gondold tovább,nincs-e jelen ugyan ez a probléma az élelmiszerekkel,az állat és a humán egészségügyi készítményekkel,a teljesség igény nélkül.

*

Kitin

• 934
« Válasz #686 Dátum: 2016. December 10. 20:02 »
DE!
Velejéig romlott az egész világ.
Tegnap vittem vissza 5 rekesz ásványvizet, mert olyan fertőtlenítő íze volt, hogy fogyasztásra alkalmatlan.
Tudnám még folytatni hidd el de most csak a méhekről beszélünk.
  /tejet is termelek s búzát is vetettem(no nem ám csávázottat, igaz így kevesebb lesz a termésem)/
 Tisztában vagyok mindennel, elég szomorú a történet de sajnos nem sokat tehetünk még akkor sem ha tudjuk, hogy irtózatos pusztítás folyik.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #687 Dátum: 2016. December 10. 23:54 »
Izsókám!

Egy kis kanyarral ugyan, de "szarvaspörkölt" tökéletesen szabályosan elkészült "dr Sebők Péter" módra. A NÉBIH-nek is nagyon ízlett és tökéletesen szabályosnak találta, barátom. Sajnálhatjátok lúzerek, hogy gyűlölködő magatartásotok miatt nem kóstoltátok meg. Szerintem Sebők doktornak is ízlett volna, de Ő túl korán érkezett, még akkor javában rotyogott. De követtük az aggódó tanácsait. Biztos, hogy ezért sikerült olyan finomra.

*

izso60

• 573
« Válasz #688 Dátum: 2016. December 11. 18:46 »
Üdv.Uraim!
Látod ez is lehetséges,de ha megpróbálnátok "Önállóan"összeférhetők,jog és szabálykövetők lenni még lehetne finomabb,összetartóbb.
Nem csak máson,rajtatok is múlik!

« Válasz #689 Dátum: 2016. December 11. 19:08 »
"összeférhetők,jog és szabálykövetők "

Ezt a Te szádból hallani.................... ;D ;D ;D

Mintha csak az elvtársaidat látnám amint összeférve, alapszabályt követnek, folyton folyvást!  :D
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!