Tisztelt Méhésztársak!
Szeretném kötelező olvasmányként a figyelmetekbe ajánlani Bíró Sándor, Svédországban méhészkedő honfitársunk szakcikkét, melyet a MÉHÉSZET szaklap 36-37. oldalán olvashattok.
Sanyiról röviden annyit, hogy tavaly a Tavaszváró Méhésznap egyik előadója is volt, valamint a cikk végén említett Dr. Kerstin Ebbersten is!
Előadásukat megtaláljátok itt a Méhészklubon.
Akinek még a szíves figyelmébe ajánlom a tényfeltáró, felkavaró cikket, az Tóth Péter elnökségi-tag-szaktanácsadó- a Növényvédelmi és Növényorvosi Kamara tagja. (Bár ezt a titulusát kiegészítette, ha nem pontosan idéztem, bocsánat.)
A cikk annyira érdekes, hogy nehéz belőle kiemelni olyan gondolatokat amire érdemes ráfókuszálnotok.
Az általam legérdekesebbnek tartott a következő.
A növényekbe a csávázó szer hatóanyagának csupán 5%-a jut, mégis ilyen borzasztó pusztítást okoz.
A 94%-a jut a talajba, melyben a hatóanyag-tartalom felezési ideje 18 év!
Tehát ha a megelőző években csávázott területre repcét, napraforgót, kukoricát vetnek, még évtizedekig komoly kárunk lehet!
Az ország minden szegletéből jönnek a hírek, hogy nagy gond van repcén, mászkálnak a méhek!
Európa legnagyobb méhészetében "csak" 3 telephelyen sétálnak a méhek.
Ez akár egy kísérletnek, és bizonyítéknak is felérne.
Szedres határában szombat este, már sötétedéskor traktorral permetezték a repcét!
Minden növényvédelmi előírásnak megfelelt a technológia, akkor mi a gond?
Amit most leírok ne vegyétek kész pénznek, de nekem ebben a pillanatban az a határozott véleményem, hogy a jelenlegi méhpusztulásokat (mászkálásokat) a neonikotinoidok okozzák!
Etienne Bruneau belga méhész, aki az EU-ban a legnagyobb "guru" még 2013-ban hajnali két órakor bemutatott kisfilmjén erről beszélt!
Utána, másnap volt a csávázószer konferencia.
Azóta szent meggyőződésem, hogy a szinergens hatás áldozatai vagyunk!!!!!!!!!!!!!
Annyi felmentése van az OMME leváltott szakmai gárdájának, hogy ezt rettenetesen nehéz bizonyítani, főként akkor, ha még a mintavételi technológiájuk is katasztrofális.
Tóth Péter maradt, de.......
Kezdeményeznünk kell az új vezetésnél, a küldöttgyűlésen, hogy ne egyedül próbálkozzon ezen probléma megoldásával, főként akkor ha nem is hisz ebben, és még mindig ökörségnek tartja a csávázó szerk káros hatását!
Erre kéne a kutatásra elkülönített milliókat költenünk, hogy a fejlettebb országok nyomdokain haladva bizonyítékot találjuk.
Félreértés ne essék!
Tóth Péter a hagyományos, permetezéskor elszenvedett méhmérgezések felderítésében kiváló szakember, én sem tudok jobbat!
Amit a neonikotinoidokról nyilatkozik, és ahogy a mintákat veszi, az pedig katasztrofális.
Ezért kell olyan embereket mellé állítani aki legalább végrehajtja rajta is a paradigmaváltást!
Ha ragaszkodunk a régimódi szemlélethez, akkor ne csodálkozzatok ha sétálnak a méhek.
A vegyszerek kölcsönhatására kell a vizsgálatokat koncentrálni, én most így látom.
A kutatást ebben az irányba kell folytatni.
Olvassátok el Bíró Sándor cikkét!
Nagyernyei Attila