Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579806 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #435 Dátum: 2016. Január 11. 22:15 »
Kedves Méhésztársak!

Ez nagyon nagyon jó hír.
Remélem a józan ész győz a fékevesztett,mindenáron
profitot hajszoló cégek ellenében.a

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 11. 23:07 írta Csányi Antal »

« Válasz #436 Dátum: 2016. Január 11. 22:30 »
Kedves Csorba Csaba !

Úgy gondolom itt lenne az ideje nyilatkoznia.
Az EPA már megtette.
Privátban írt levelére azért nem válaszoltam másodjára,mert Önnel
ellentétben,úgy gondolom a pozíciója -Bayer cég Magyarországi megbízót,
ha jól tudom-ezekben az ügyekben megköveteli a nyilvános megszólalást.
Úgy gondolom ideje lenne nyilatkoznia.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 11. 23:07 írta Csányi Antal »

*

Misi

• *
  • 35
« Válasz #437 Dátum: 2016. Január 11. 22:55 »
Eddig még senki nem bizonyította, hogy a méhcsalád-pusztulást a neonikotinoid okozza!

« Válasz #438 Dátum: 2016. Január 11. 23:05 »
Misi!
Milyen bizonyíték kell neked?
Mióta méhészkedsz?
Ezelőtt 20 éve nem olyanok voltak a méhek mint ma,
Maroknyi néppel lehetett szaporítani,erőtől duzzadó méhekkel lehetett dolgozni.
Ma ez nem így van.
Amint el kezd virágozni egy szántóföldi növény a méhek összeesnek többé kevésbé,
jobbik esetben csak kicsit gyengülnek le.
Te nem méhészkedsz?
Vagy el tudod kerülni a szántóföldi növényeket?
Még egyszer bemásolom.
Az utóbbi években tömegével pusztulnak el a méhek. A kormány beismerte: egy igen népszerű növényvédő szer állhat a dolog hátterében.
Több mint egy évtizede gyakorolnak nyomást a környezetvédők, illetve a méhészek a Environmental Protection Agency-re (Környezetvédelmi Ügynökségre), hogy végre felülvizsgálják a neonikotinoid-alapú növényvédő szerek hatását, hiszen több kutatás kimutatta, hogy iszonyatosan káros hatással bírnak a méhek, illetve más beporzó rovarok egészségére. Az EPA szerdai nyilatkozatában ismerte be, valójában ez a helyzet.

Beismerte.
Ismered ezt a szót? Melyik oldalon állsz?
Én a méhekén.

Csányi Antal

« Válasz #439 Dátum: 2016. Január 12. 00:32 »
Misi!

Nem tudok aludni mert nagyon örülök a jó hírnek.
Remélem a hatóságok kemények lesznek.
Azt nem értem mit kell neked bizonyítani.
Te is láthattad éveken keresztül nem "zümmögtek" a vegyszert szóró
repülők,heliröpcsik,traktorok,stb.
Nem  kell különösebben nagy képzelő erő miért volt ez így.
Mert a neok mindent vittek.
igen-ám,de a méheket is,ha nem is taglózva legtöbbször,
hanem csak szépen lassan,de biztosan.
Semmi más nem változott drasztikusan az utóbbi 10 évben,csak
áttértek a hosszú hatású szerekre a mezőgazdaságban.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 12. 21:12 írta Csányi Antal »

« Válasz #440 Dátum: 2016. Január 12. 08:11 »
Anti!
Most az egyszer nem értek veled egyet, de ne ijedj meg!
Ezt írja Misi, és igaza van:
"Eddig még senki nem bizonyította, hogy a méhcsalád-pusztulást a neonikotinoid okozza!"
Hát éppen ez a probléma, csak éppen Misi elfelejtette hozzátenni, hogy MAGYARORSZÁGON!
Európában mindenhol már régen bebizonyították, de ha írásaimból visszakeresitek, megtalálhatjátok, hogy az OMME elnöke éppen ezt nyilatkozta, hogy Magyarországon erre nem is végeztek vizsgálatot!
Akkor, hogy a frászba lehetett olyan nyilatkozatot kiadni, hogy nem okoz kárt?
Lassan vége ennek a szakmaiatlan ámokfutásnak!
Hála az égnek egyre több és több méhésznek, küldöttnek szakad fel a szeme, hogy milyen károkat tud okozni egy olyan vezetés, mely nem veszi figyelembe a fejlett országok kutatási eredményét.
Ezt megtapasztalhattuk a Francia Intézetben is.
Az OMME urai egyedül maradtak nézetükkel, közel voltak hozzá, hogy kifütyüljék őket.
A mintavétellel kapcsolatos dolgokról nem is beszélve.
Délelőtt 10 órakor mit nézeget ez e szerencsétlen monitoring brigád?
Aki egy parányit is konyít ehhez a témához, vagy veszi a fáradtságot és elolvassa, hogy máshol ezt miként csinálják, szét neveti magát rajtuk, pedig neves, szakemberek felajánlották a szakmai segítségüket.
Lehet pont az volt a cél, hogy soha ne derüljön ki?
Az OMME gőgös urai annyira képzettek, hogy nekik nincs szükségük egy egységes (akkreditált) mintavételi módszerre!!!!!!!!!!
A Greenpeace vegyi anyag szakértője, Simon Gergely és csapata sem győzte őket meg.
Pedig róla azt mondták, hogy nekünk magyaroknak az ilyen szakembert, tenyerünkön kéne hordoznunk.
Az OMME szakmai vezetésének véleményét Gergőről inkább nem írom le mert lesújtó.
Gergő gyakorlati, méhészeti tudásába kötöttek bele, nem az általa közölt, tudományos kísérletekkel alátámasztott tények érdekelték az OMME urait.
Ha mindent félreteszünk, (sumákolás, hazudozás, ajtó bezárás, titkolódzás) és azt mondjuk, felejtsük el.
Ezt a témát akkor sem fogjuk lenyelni!
Remélem már nem sokáig nézegetjük őket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #441 Dátum: 2016. Január 12. 08:36 »
Eddig még senki nem bizonyította, hogy a méhcsalád-pusztulást a neonikotinoid okozza!

https://www.youtube.com/watch?v=tK6qN7gM2eg

https://www.youtube.com/watch?v=GZoHB5Z4Wp4&feature=youtu.be

Közben az egyik videó eltűnt, nem érhető el, így a hozzá kapcsolódó levelezés érthetetlenné vált: https://www.youtube.com/watch?v=kO4JnkM4gVw

https://www.youtube.com/watch?v=kJHhh_ENblM

Nem sikerült, mert nem is akarták.

Aztán miért nem MISI? Nézd csak meg a videókat! A negyedikben Tömöri elmondja mi van a kezében. Hívd fel és kérj egy másolatot! Vagy Simon G.-t. 06 20 2529212
Mert senki sem akarta bizonyítani Magyarországon. Aki akarta azt kussoltatták. Megfenyegették. Te MISI semmit nem tudsz erről, és már számtalanszor felbosszantottál sok méhészt a hülyeségeiddel, éppen ezért nem is szólnak hozzád. Olyan homályos vagy Te a méhészet világában, hogy a negró világítana a szakértői fejedben. Gyere el, vagy hozzunk össze egy beszélgetést! Kiabálsz a nagyvilágba a neok védelmében, -mert ez a megnyilatkozásod is az,- azután meg majd védekezel azzal, hogy nem azt mondtam ám nem okozott, csak annyit: nem mutatták ki. Kimutatták.
Fogalmuk sincs a "kutatóknak"miként kellett volna. Nem is érdekelte őket. Nem is mertek a politikával szembe menni, mert féltették az állásukat. Semmi mást nem hozhatnak fel mentségükre azon kívül, hogy nagyon nehéz nemcsak kimutatni, még észre venni is. Ezen okból még nagyobb hátrányban vagy.
Elmondanám neked is nagyon szívesen, részletesen, mint pl Arisztaiosznak, (aminek még nincs vége) és bemutatnám a levelezést a NÉBIH-vel, aztán dobnál Te is egy hátast mint Bükk csodálkozva (akkortól vagyunk haverok) és a többiek... 
Ha nem tudnád MISI, egyszer már meguntam a mellémagyarázkodásodat, amikor a Capensis mint méh élősködő méh fajta jellegeit próbáltad belemagyarázni  az egyre gyakoribbá váló nyári anyaváltásokba. Tudod a LIBERÁLIS MÉH. Na akkor csináltam az "Anyaváltások" videót. Elsősorban neked.
Gyere fel Skypere, esténként eszmecsere zajlik. Te csak gyarapodhatsz ott ;D
Mutatok neked levelet amivel vádoltak. Mesélek méeüs továbbképzésen mellébeszélést állatorvostól, amikor "Amatőrök"és méhésztársaik néhány nappal későbbi mérgezésének fényképeit mutogatták a mi esetünket elmutyizva. Pechükre ott volt annak a területnek is a méheüse, aki élve az adott lehetőséggel rákérdezett a főállatorvosra, hogy mikor várható az eredmény a náluk vett mintákból. Képzeld csak! Nem voltak eredmények. Nem tudták miről van szó. Csodálkozva néztek egymásra az államiból fizettetek. Hét hónappal a mintavétel után. Kérdezd meg a méheüst!

Aztán meg ha már hülyeségeket beszélsz, szeretném tudni ki vagy. Ha nem, akkor még hiteltelenebb vagy.

« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 12. 09:58 írta kivancsi111 »

« Válasz #442 Dátum: 2016. Január 12. 09:13 »
Attila írta: A mintavétellel kapcsolatos dolgokról nem is beszélve.Délelőtt 10 órakor mit nézeget ez e szerencsétlen monitoring brigád?

Ha ennyire gyorsan kimutathatatlanná válik a szer, akkor miért lehetett a felszíni pocsolyából kimutatni?

« Válasz #443 Dátum: 2016. Január 12. 09:49 »
Lilahagyma!
Azt gondolom tudod, hogy a neonikotinoidok témába már jó régóta beleástam magam.
Nagyon figyeltem arra, hogy mindig a gyakorlati oldaláról közelítsem meg a neokat.
Az első ez irányú tevékenységem az volt, hogy Tengelicről elhoztam egy Gauchoval csávázott napraforgó vetőmagos zsákot, és kiszögeltem az OMME pincéjének falára.
Pirossal aláírtam, hogy ez lesz a magyar méhészek veszte!
Bross levetette, hogy ne csináljam a tüzet, akkor még ő sem értett velem egyet.
Teltek, múltak az idők, és volt aki felfigyelt egyéni akciómra, és teletömött külföldi szakirodalommal, vizsgálati anyagokkal, valamint Dr.Fendrik Pétertől is sokat tanulhattam.
Egyre jobban érdekelt a téma, majd előadónak is felkértek.
Szégyellem magam, hogy akkor még szaktanácsadóként nem fogalmaztam olyan kritikusan, mert "főnököm" volt mellettem a másik előadó.
Ma már simán, kendőzetlenül merek beszélni ezekről a dolgokról, különösen azóta, hogy nyolc ország szakembereit volt szerencsém ebben a témakörben meghallgatni.
Az egyik belga neves szakember, hajnalig tartó horrorfilmbe illő előadása után, (Bross fordított) végleg rádöbbentem, hogy az OMME kész átverést hajt végre!
Katasztrófa az egész monitoring.
Tudod mit mondott rájuk az egyik legnagyobb európai méhész?
"Kőbaltával járó szakbarbárok."
Ezt az egyik küldöttgyűlésen fel is olvastam, gondolhatod majdnem nekem ugrott Cserényi doki.
Akkor (még) szaktanácsadó voltam.
Lilahagyma!
Szívesen figyelmedbe ajánlom a guttációs cseppekben rejlő tudományos kutatási eredményeket.
Ha ilyeneket írogatsz nekem, hogy  felszíni pocsolyákból miért lehet még délelőtt 10 órakor is kimutatni, ehhez nincs mit hozzáfűznöm.
Vagyis annyit, hogy délelőtt 10 órakor már nincs guttációs csepp, tehát nincs mit vizsgálni!
Az OMME "szakmai" gárdájától kérdezd már meg, hogy vizsgáltak e guttációs cseppeket?
Először magyarázd el nekik, hogy azt a növény levelének fonákján keresgessék, mert a színén lévő harmatcseppek nem azok.
De itt befejeztem, mert nem kívánom felzaklatni, a sarlatánokon magam.
Téged meg nehogy ilyen felszíni pocsolyából nyert vízzel locsoljanak, mert akkor ki sem fogsz kelni. :P
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #444 Dátum: 2016. Január 12. 10:25 »
Nincs tudományos vita arról, hogy a neonokotinoidok mérgező hatásúak-e a méhekre. Méhekre nagyon mérgező, sőt kifejezetten halálos méregnek tekinti a szaktudomány a laboratóriumi mérések alapján. Tehát, ha a szaktudományra alapozták volna a döntést, akkor ezekből a molekulákból soha nem lett volna növényvédőszer.

Miért lett mégis?

Azért mert a Bayer cég akarta és mert az engedélyezési folyamatban igen apró manipulációval figyelmen kívül lehetett hagyni a leglényegesebb toxikológiai eredményeket. Például tudatosan, szándékosan az orális toxicitási (szájon át felszívva) értékeket figyelmen kívül hagyták.

A Bayer cég azt használta ki, hogy akkoriban (amikor ezek a forgalomba hozatali engedélyek születtek) az állami laboratóriumi műszerek akkreditált méréshatára nagyon magas volt, tehát a megtörtént mérgezések esetén sem mutatták ki a mérget. Továbbá azt is kihasználta a Bayer, hogy a méregmolekula különböző környezetben más-más módon viselkedik, de a legfontosabb és a cég számára jó tulajdonsága a neonikotinoid molekulának, hogy az állati szervezetbe jutva rendkívül gyorsan mérgez és rendkívül gyorsan le is bomlik, tehát rendkívül nehéz olyan méhmintát gyűjteni a terepi viszonyok közepette, amiben még nem bomlott le a méreg.

A neonikotnoidok lebomlásának gyorsasága a környezeti feltételektől függ.

A talajban a bomlási sebbesség az agyagtartalom növekedésével csökken, vagyis minél agyagosabb a talaj, annál lassubb a lebomlása. Akár három évig is mérgező mennyiség maradhat a talajban.

A növényekben a méregmolekula több mint 140 napig változatlanul megmarad.

Hogyan lehet a pocsolyavízben kimutatható mennyiség? Hát ez nagyon jó kérdés. Azért mert a talajban valószínűleg nagy mennyiség van és abból folymatosan oldódik ki.

Tulajdonképpen ott bukta el a Bayer a kibontakozó csatát, hogy a neonikotinoidok akkor is képesek megölni a méhcsaládot, ha az egyes méhecskék csak mérgeződnek, de nem halnak meg azonnal. Ugyanis az így mérgeződő méhecske elveszíti sok olyan tulajdonságát, ami kellene a méhcsalád életben maradásához. Romlik vagy elveszíti a tájékozódó képességét és a szociális képességei is erősen sérülnek. Ezeknek a tüneteknek az együttese a CCD.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #445 Dátum: 2016. Január 12. 17:14 »
Elég csak fellapozni a környezetterhelési monitoringvizsgálatot 2014-2015. Rögtön kiderül milyen tragikus a környezet a méheinkre.

*

barger

• 173
« Válasz #446 Dátum: 2016. Január 12. 18:26 »
Kitin!

20 éve vannak forgalomban ezek a szerek. Az európai parlament 2009-ben már elkezdte felülvizsgálni őket. A Bross sem mostanában volt elnök amikor az Attila kiakasztotta a zsákot az ajtóra. 2014-2015-ben rájöttek, hogy igaz volt amit már mindenki évek óta tud? Hát gratulálok!
Baranyi Gergely

« Válasz #447 Dátum: 2016. Január 12. 20:32 »
Barger!
Ha jól számolom már éppen 9 évvel ezelőtt volt a Gauchos zsák történetem.
Akkoriban nagy vihart kavartam vele, úgy is mondhatnám, hogy kinéztek a többiek.
A másik témám a szervezett méhes megporzás, és annak támogatása.
Ezt is kidolgoztam, na ki ugatott le folyamatosan?
Nem nehéz kitalálni.
Amikor Morvai Krisztina EP képviselő, (aki egyébként az EU Mezőgazdasági Bizottságában is bent csücsül) Szekszárdon a Tavaszváró Méhésznapon előadta, ezt "Közjónak" hívta.
Akkor minden voltam, csak szép meg jó nem.
Szinte meg akarták tiltani, hogy egy ilyen szélsőséges (és különböző hangzatos címkék sokasága) nőszemély, egy szakmai rendezvényen....
Az akác kampánykoalíció az cseppet sem politikai indíttatású!
Szerintem ha valaki segíteni akar azt el kell fogadnunk!
Most nem olyan csapat van aki mindenfélét elfogad!
Itt a vége, mert túl messzire megyünk.
Tehát a neok, nem új keletűek, ha az OMME jelenlegi urain múlna, még mindig használhatnák a gazdák.
Nagyernyei Attila

« Válasz #448 Dátum: 2016. Január 12. 20:49 »
Attila!

Használják ma is!
Egyenlőre csak felfüggesztették egyes "méhjárta" kultúrákban .
Kalászosokban,egyéb más növényeknél is engedélyezett .
Mivel egyes-főleg kötött-talajokban lassan bomlik,akár három év a
felezési ideje,óriási kárunk lehet,sajnos van is,az előző évek csávázásaiból is.
Én tudom,hogy Te ezt tudod,de valamiért ez sosincs kihangsúlyozva.
A gazdák nyugodt lehetsz kihasználják ezt.
Menni kellene balhékat csinálni ez ügyben és kínai szutyok miatt is.
Don Cserényi vezethetné a csapatot.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 12. 22:55 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #449 Dátum: 2016. Január 18. 01:26 »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.