Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 580161 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #420 Dátum: 2015. Május 18. 09:47 »
Tegnap autóztam és viszonylag erős szélben rengeteg permetező traktort lehetett látni.
Még jobban kiborulok ha a motoros háti permetezőt hallom a faluban nappal szeles időben, pedig elég sűrűn előfordul.
Ezeket miért nem ellenőrzi senki?
Vajon mit fújnak és elmossák-e elötte-utána azt a tartályt rendesen??
A múlt héten láttam olyat is amikor méhes mellett 50 méterre délben kukoricát permetezett a traktor, a méhes körül meg földig értek az akácvirágok. ott sem szívesen lettem volna méhecske.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #421 Dátum: 2015. Május 19. 07:36 »
QUQURIQ !!!

...de abból az akácmézből sem etetném a baromfi udvaromat...

Az aggódó Kiskakaks!

« Válasz #422 Dátum: 2015. Július 13. 22:22 »
Sziasztok!
Jönnek a hírek a méhmérgezésekről.
A napraforgón ismét sokfelé komoly méhcsalád-népesség veszteséget jelentenek a méhészek.
Az ország minden tájáról beszámolnak arról, hogy eltűnnek a napraforgón a méhek.
Az eset pikantériája, hogy most azt csicsergik a verebek (kiskakasunk híján), hogy az OMME elnökének méhészetét is kár érte.(nem vagyok kárörvendő)
A szárnysegéd szaladt is ám sebtiben, de szakszerűen mintát még mindig nem tudnak venni!
Pedig képzeljétek, "csak" egy ártalmatlan gombaölővel permetezték a táblát ahova a prominens személyek lepakoltak.
Mennek majd a találgatások mi lehet a gond.
A megoldás ettől sokkal egyszerűbb, és találgatni sem kell.
Olvassátok el Dr.Békési Lázló cikkét a méhészetben,amiből kiderül, hogy mennyi idő kell a neonikotinoidok lebomlásához.
És ha ugyan ezt a táblát egy bejelentési kötelezettség alá nem tartozó gombaölővel kezelik, a két hatás (szinergens) összeadódik, és méhgyilkos szerré válik.
Tíz éve ezt pofázom, és mi erre a reakció?
Sok fantasztikus könyvet olvashattam gyerekkoromban.
Ha nem vennétek észre Magyarországon élünk.
Mindent tiltanak, és mégis mindent szert (technológiát) használnak!
Éppen az OMME honlapján hívják fel a veszélyre a figyelmet!
Csak emlékeztetőül az OMME honlap nyitó oldaláról:
"Értesítés neonikotioniddal csávázott napraforgó területekről"
Visszanyalt a fagyi?
Mégis csak veszélyesek a neok?
Én nem állítom 100% biztonsággal, hogy most is a neo. a ludas, de a tünetek nagyon arra utalnak.
Lehet, hogy testközelből megtapasztalhatták az OMME urai amiről már 10 éve tudunk?
A gond az, hogy a mai napon vett minták is katasztrofálisan szakmaiatlanok, az EU-ban elfogadott mintavételi technológiához semmi köze nincs.
Le kéne az OMME gőgös urainak ülni az előttük fényévnyire járó szakemberekkel, és kikérni a véleményüket, és a szabályos mintavételi technológiát, ami rém egyszerű, viszont rémisztő ez az arrogancia, az elutasító hozzáállásuk.
Hiába aki okos, és mindent tud annak nem kell tanulnia.
Én olyan emberekkel még soha nem találkoztam akik mindent tudnak, egyedül az OMME szakmai galerije.
Ők mindent tudók, de nem mindenhatók!
Addig vaktölténnyel lövöldöznek amíg nem tanulják meg a szabályos mintavételt, pedig a helyzet éles.
Ezzel a "mezei mintavétellel" csoda lenne ha kiderülne valami, de  mivel a "Főnök" méhei is kárt szenvedtek, így van rá remény.
Egy nagyon csalafinta összetett dologról van szó, amit a Greenpeace szakemberei, a francia-belga méhészek már rég megoldottak, az OMME-nak nem fog menni azt borítékolom.
Majd készül egy vizsgálati jegyzőkönyv, aminek a valósághoz nem sok köze lesz?
Jordán úrék még ügyeletet sem tartanak a NÉBIH-nél, mert az illetékes éppen nyaralni volt?
Örülök, hogy nem vagyok szaktanácsadó, mert a 8 és fél év küzdelem, az örökös KUSS a témában már uncsi volt.
A szemem előtt ürültek ki a méhészek kaptárai, de az OMME "szakemberei" azt nyilatkozták, hogy a méhmérgezések és a csávázó szerek használata között nem mutatható ki összefüggés.
Akkor most mit fognak keresni?
Ajánlanék egy jó labort, és egy olyan szakembert, aki végre szabályosan tud mintát venni,holnap reggelre minden kiderülne.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 13. 22:25 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #423 Dátum: 2015. Július 14. 16:57 »
Tegnap láttam egy mérgezéses esetet Tolna Somogy határán viszonylag jó talajon napraforgón. Hidastraktorral a bunkó állat permetezett a virágzás kezdetén. A kijáró méhek három nap alatt eltűntek a kaptárból és az elhullás több mint egy hete folyamatos. Tipikus idegméreg hatás nyomai láthatók a vergődő, tébláboló, gyalogló méheken, amik a kaptárak körül a földön láthatók. Gyanúm szerint neonikotinoid mérgezés lehet, ugyanis tudomásom szerint a többi szer nem tud ilyen hosszan mérgező hatású lenni.

A méhész sajnos nem akart botrányt csinálni, nem jelentette be a NÉBIH-nek, pedig megérdemelné a gazda. Ott volt körbe 6-800 ha napraforgó, de csak az a 70 hektár lett lepermetezve, amire a méhek intenzíven jártak. Kezdek gyanakodni, hogy igaza lehet azoknak a kutatóknak, akik azt mondják, hogy a neonikotinoidok íze csábítja a méheket. Ez a fajta csábítás természetesen halálos.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #424 Dátum: 2015. Július 15. 07:33 »
Kíváncsi leszek Petronius mikor támad.
Gyűjti az információkat, majd lecsap, megpróbál lejáratni.
Ez mit sem változtat a méhpusztulás tényén.
Ez a maszatolás megy évek óta, mert a rosszkor vett minták teljesen félreviszik a dolgot.
Egy új szakértő csapat kell az OMME-ban, és ezt néhányan nehezebben emésztik meg mint a méhpusztulások tényét.
Konok, csökönyös, régimódi szemléletet fel kell számolni, mert zsákutcában vagyunk.
Kicsit körül kell nézni a világban, és azon belül Európában, hogy mások hol járnak.
Romániában, Szlovákiában, hogy csak ezt a két szomszédot említsem, komoly kutatóintézetek működnek.
És nálunk?
Alkalmazott kutatásból terepjáró vásárlás?
Az 50.000 millió elpocsékolt pénzből sok értelmesebb dologra tellene ám.
Megkérdeztek valakit, hogy mi a javaslata?
Lehet, de akkor is az IB dönt, természetesen zárt ajtók mögött.
Végül is a terepjáró a legfontosabb.
Állítólag még földúton nem járt.
A kisfiamat kérdezték annak idején, hogy tud e úszni?
Igen, de még vízben nem próbáltam...volt a válasza.

Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #425 Dátum: 2015. Július 15. 16:41 »
És ez az egész semmit sem ér ha a paraszt lábaszárát senki nem veri furkós bottal bucira, mikor virágzáskor beül a hidas traktorába. Amióta el van a hidas terjedve olyanok mint a hülyegyerekek állandóan mennek ;D. Felénk is van tavaly lett hidastraktora azóta még a teliholdat is lepermetezi.
Üdv:robi

« Válasz #426 Dátum: 2015. Július 15. 17:39 »
A paksi méhmérgezés címszó alatt elhíresült káreseményen is hidas traktorral okozták a bajt.
Pedig volt olyan méhész aki még a repülőgép alján is látta a feliratot.
Ez jegyzőkönyvben is szerepelt.
A szemfüles növényvédős hívta fel a figyelmet arra, hogy legyünk körültekintőbbek.
Szőlőt permeteztek, Regent rovarölő szerrel.
3.000 méhcsalád pusztult el.
Abony környékén állítólag gombaölővel nyomták le a szotyit, és azt kellene mondanom (ha függenék az OMME uraitól), hogy minden flottul ment.
Mivel hála az égnek nincs szájzáram, a valóság az, hogy egy nappal később tudták csak összerántani a csapatot.
Nagyon figyelnem kell, hogy milyen híreket közlök, mert nem gondoltam, hogy ennyire figyelnek.
Van akiknek igen fáj, ha azt írom, még mindig nem tudnak szabályosan mintát venni.
Tíz éve mondom, még mindig nem értek el idáig sem.
Egyszer majdcsak túleszünk rajtuk.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #427 Dátum: 2015. Július 15. 19:29 »
Szerintem ahogy én látom a vegyszerezéssel aza baj hogy bedobták a gyeplőt a lovak közé!  Ezek nem szakemberek hanem maszekok . Csinálják mikor odaérnek meg amugy se ugasson bele senki :-X.      Idén első akácon erdő mellett 10ha kukorica a szél levitte a kalopom  nagyon fujt. Délbe jön a felkapaszkodott majom(apa 30 évig tanácselnök most a félhatár az övék) egy déri janival. Szolt hogy megjött gyomirtozni most ért ide. Mondom a jo anyádat az összes vegyszert az erdőbe viszi a szél meg a nem messze lévő házakra tényleg nagyon fujt. Feljelentelek hülyegyerek. Na telo apának annak több esze volt. A kölyköt lebaszta elnézést kért. Teljes szélcsendbe naplementkor 20 perc alatt megcsinálták nem is volt semmi baj. Na nem mindenki ilyen de mostanába egyre több ilyennel találkozok. Kurva szerencsém volt hogy aznap kintvoltam a méheknél.
Üdv:robi

« Válasz #428 Dátum: 2015. Július 26. 09:34 »
Tisztelt Méhészklub olvasók!
Jönnek a hírek, hogy országos méhmérgezés történt a napraforgón, és keresik az okát.
Amikor még közöttük kellett hallgatnom a félrebeszéléseket (mivel mindent a nagy büdös atkára fogtak),
akkor is nehezen bírtam ki szó nélkül, de folyton lehurrogtak azok, akik most betojtak a mérgezésektől.
Természetesen naponta szóba kerül a mostani méhpusztulások oka, pláne,hogy az OMME elnöke is élesben megtapasztalhatta azt amiről tíz éve pofázok.
Még mindig azon a tévúton kalandoznak a kuruzslókat megszégyenítő "szakemberek", hogy a csávázás ezt nem okozhatta, mivel ez a technológia már nem alkalmazható, meg egyébként is Magyarországon nem bizonyított, hogy a neonikotinoidok hatása és a méhpusztulások között összefüggés van!
Sajnálni tudom csak azokat, akik még hisznek az álmoknak, hogy ez a mérhetetlen vegyszerbomba amit a Földbe évekig belepumpáltak a gondos gazdák, hipp-hopp mától a Holdon károsít.
A frászt!
A Földet elszennyezték, és csak ismételni tudom Békési tanár Úr szakcikkét amit a méhészetbe írt, a neonikotinoidok felezési idejéről.
Tehát lehet, hogy valóban nem csávázták a napraforgó vetőmagot az idén, de a talajban az előző évek alatt felgyülemlett szutykot a növény felszívta, méhek meg ezt "szívják".
Olvassátok el a Greenpeace vizsgálatait, amelyben a szántóföldeken vettek mintát az esők utáni tócsákból.
Abban, hogy a Jó Istenben van neo szennyezés, ha már nem is használják ezeket a gyilkos szereket?
Ezen a vonalon kell tovább vizsgálódni, de üzenem az illetékeseknek, hogy nem délután ötkor kell a mintákat szedni!
Több méhész arról számol be, hogy gombaölővel szórták meg a szotyit, amit Abonyban elnökünk is megtapasztalt,
és mégis kiürültek a kaptárak.
Arról miért nem nyilatkoznak az OMME illetékesei, hogy az abonyi mérgezésnél odamentek egy napraforgó virághoz amin a méhek szorgoskodtak?
És mi történt?
A méhecskét egy újjal megpiszkálták, amely azonnal elesett a földre és elpusztult!
Ez mostantól már nem titok!
Abba kéne hagyni ezt az évek óta tartó színjátékot!
Engem nem tudnak átvágni, mert egy magasabb szintű szakmai gárdával(nem galerivel) tartom a kapcsolatot, és ők is állítják, hogy a méhveszteségek a szinergens hatásnak köszönhetőek.
A bizonyításra az OMME részéről semmi esély, mert a mintavétel továbbra is teljesen gáz.
Lehet ezt a hozzászólásomat a gőzölgőbe kellett volna írnom, mert kiakasztóan fájdalmas ez a szakmaiatlanság.
Úgy csinálnak mintha keresnének valamit, közbe a szemük be van kötve?
Kérdezzenek már meg egy szakembert, hogy kell szakszerűen kideríteni mitől van az országos méhveszteség.
Én szívesen segítek, de csak azoknak akik nem kussoltatnak le, és megfontolják intelmeimet.
Nagyernyei Attila

« Válasz #429 Dátum: 2015. Július 26. 11:08 »
Attila!

Egyetértek az előző írásodban leírtakkal.
Azt viszont nem  hangsúlyoztad eléggé milyen nagy probléma,veszély-
forrás, hogy a felfüggesztett három kőkemény neo-t kalászosokban és
ki tudja még milyen termesztett növényeknél használhatják legálisan a földművelők,
hiszen a jelenlegi szabályozók ezt megengedik.
Bruneau Etienne az Apimondia egyik szakembere itt járt pár éve,azt is elmondta
a napraforgó egy "tisztító" növény,felszívja a neokat is.
Figyelembe véve a talajba bejuttatott (pld. kalászosok) neok felezési idejét,máris
meg lehet a napraforgón tapasztalt méhelhullások oka.
Talán ezt is vizsgálni kellene.
Pénz is lenne rá az OMME-ban.Az a szomorú,akik döntenek ahelyett,hogy tűzzel vassal
harcolnának a neo-k  ellen,az OMME szócsőben (méhészújság) reklámozzák,dicsőítik ezen szereket.
Az OMME nagyhatalmú és nagyhangú a neok nagypártfogó "Úrának" vajon
megváltozott-e a véleménye?
Természetesen Cserényi Péterre gondoltam,ha esetleg bárkiben is kétely támadt volna.
Az Ő szava a döntő az OMME-ban ,annak kell lennie amit Ő akar.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 26. 22:40 írta Csányi Antal »

« Válasz #430 Dátum: 2015. Július 26. 19:59 »
Nekem is volt olyan kb. közepes mérgezésem napraforgón, de nálam egybe esett a kukorica vegyszerezésével. Nem láttam, hogy hány órakor permetezték, de nem este, mert akkor mindíg kint voltam. Másnap és harmadnap volt az elhullásom, de akkor este azonnal hazaköltöztem. Szerencsére csak 25 szaporított család volt ott, így este egy menetben hazaköltöztem. Azóta semmi pusztulásom nincs, úgy hogy én a kukorica bogár permetezésre gyanakszok. A mérgezett pollenre.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #431 Dátum: 2015. Július 27. 22:41 »
QUQURIQ !!!

Ki tudja, hogy miért tartjuk a szakmai elnököt?
Elsődlegesen Neki kellene  „irányítani, intézkedni, képviselni”  a magyar méhek érdekeit!
Méheinkből élünk!
Bármi féle vegyszer árt minden élőlénynek!
Csak súly részarányosan hat rájuk és az emberekre.
Miért?
Mert élőlények vagyunk!
Messze el kell határolódnunk a méregkeverőktől, mert nekik csak az extra profit az érdekük.
Minden évben rejteget a vegyszer ipar valami kuriózusos méhelhullást, ilyen vagy olyan formában!
Olyan, mit ha nem is volnának kísérletek, mert ha volnának, tapasztalhatnák a kíméletlen halált, amit okoznak.
…és nincsen senki az OMME vezetésében, aki felemelné a szavát, és tiltakozna a nyilvánosság előtt!
Nem szerveznek demonstrációt, csak hallgatnak, és loholnak az események után…
Ki védi meg a magyar méhészt, ha nem az érdekképviselet?
Vagy nem ismerik a szó jelentését???
A közelgő tisztújító tagság majd elmagyarázza nekik az érdekképviselet fogalmát a szavazataikkal!
Jelen vezetés felelős az évek óta tartó méhelhullások miatt, a semmittevésük és hozzá nem értésükkel.
Nem tesznek semmi rosszat, de semmit nem tesznek ezeknek a mérgezéseknek a megállítására. …..ha tesznek is, de éppen nem eleget!
…ha nem lenne érdekképviseletünk, ugyanitt járnánk a mérgezések megoldásával….
Kitől várjunk segítséget???

A méhekért aggódó Kiskakas!

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #433 Dátum: 2016. Január 11. 21:24 »
Isten malmai lassan őrölnek!
Talán ezek után az OMME reklámújságban sem fogják sztárolni.ű
http://tudnodkell.info/ajanlott/v/a-vilag-legnepszerubb-novenyvedo-szere-miatt-pusztulnak-el-a-mehek/
Görgessétek az aljára a cikket, mert ott olvashatjátok a tegnapi hírt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #434 Dátum: 2016. Január 11. 21:52 »
Kedves Don Cserényi!

Egy költői kérdés.
Mennyire amatőrök a francia méhészek,mennyire idióták?

Tudnia kell mindenkinek.
Amikor már rengeteg tudományos anyag állt a rendelkezésünkre,
amikor már láttuk mi,akik régóta méhészkedünk,mekkora kárt okoznak
a "neok",láttuk milyen nehéz méhészkedni,láttuk,hogy mekkora kárt
okoznak az "új típusú "rovarölő szerek,don Cserényi és fősegédje Tóth
Péter még mindig idiótázta a franciákat,belgákat védte,reklámozta a neokat.
Most oda állhatnának a méhészek elé és bocsánatot kérhetnének,beismerhetnék
mekkorát tévedtek.Legalább most,hogy az
EPA nyilatkozata szerint komoly lépéseket kíván tenni az ügyben.
LEGALÁBB MOST!!!!!!!!!!

Az utóbbi években tömegével pusztulnak el a méhek. A kormány beismerte: egy igen népszerű növényvédő szer állhat a dolog hátterében.
Több mint egy évtizede gyakorolnak nyomást a környezetvédők, illetve a méhészek a Environmental Protection Agency-re (Környezetvédelmi Ügynökségre), hogy végre felülvizsgálják a neonikotinoid-alapú növényvédő szerek hatását, hiszen több kutatás kimutatta, hogy iszonyatosan káros hatással bírnak a méhek, illetve más beporzó rovarok egészségére. Az EPA szerdai nyilatkozatában ismerte be, valójában ez a helyzet.

Szégyen,gyalázat,de a nyomásgyakorlásban az OMME(Magyarország egyetlen országos méhészegyesülete)
elsősorban ennek a két Úrnak köszönhetően nem vett részt.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 11. 22:10 írta Csányi Antal »