Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579777 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #390 Dátum: 2015. Április 28. 05:51 »
Ez durva.... :'(

« Válasz #391 Dátum: 2015. Április 28. 07:15 »
Néztem a videódat Axoa, a látvány elszomorító.
Néhány napja én is figyelem van-e gyalogosom, szerencsére csak néhány egyelőre-remélem így marad.

« Válasz #392 Dátum: 2015. Április 28. 09:49 »
Ez hány fokban volt?

*

irido

• 488
« Válasz #393 Dátum: 2015. Április 28. 13:56 »
És nem a kijáró méhek, hanem a fiatal első kiröpülésen lévők, akkor jönnek rá hogy nem is tudnak repülni....

Éppen ezért kellene heveny méhbénulás vírus vizsgálatát kérni a mászkálókból Ruzsvai dr.-tól, a méhészeti monitoring keretében. Kontrollként a repülni képes egyedekből is mintát küldeni.

« Válasz #394 Dátum: 2015. Április 28. 14:37 »
NEM VÍRUS,VÍRUS,VÍRUS,VÍRUS !!!!!!!!!!!!!!

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #395 Dátum: 2015. Április 28. 15:29 »
20-25 fok volt...de felesleges ilyenen gondolkodni, nem egy felhő vagy hirtelen lehűlés miatt estek le. Egy részük elfáradt a sok szárnycsapkodásban, azért csak vannak egyhelyben. De van másik videó, ahol a többség még mászkál, feltöltöm azt is.

*

Kitin

• 934
« Válasz #396 Dátum: 2015. Április 28. 16:38 »
Nem csak kint mászkálnak hanem kaptáron belül is!  Próbáljatok egy olyan tesztet csinálni, hogy kirázzátok a méheket a kaptár elé /akár egy hullámpapírra, hogy később vissza lehessen őket tenni/ és vajon hány százaléka marad a földön illetve repül föl. TRAGÉDIA
A mintaküldésből már megjöttem, maradok tehát ha úgy tetszik "gyáva" de nem hülye.
Azért lenne jó beszélni róla és nem pedig hallgatni, mert így legalább megláthatnánk, hogy sok méhésznél  van

« Válasz #397 Dátum: 2015. Április 28. 17:31 »
Szerintem ezzel kéne az OMME szakmai galerijének foglalkozni.
Terepjáró már van, akár mehetnek vele színházba is.
Az előadás címe.
Tragédia a méhészetekben.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #398 Dátum: 2015. Április 28. 19:19 »
Mézengúz!

Az igazság nem szégyen. Írd le!

Sajnos csak a kora reggel szedett és a méhlegelőről éppen visszatérő méhekből lehet kimutatni a neonikotinoidokat. Még abból is csak nehezen, mivel a méhecskében gyorsan bomlik a méreg és rendkívül ki mennyiségben is nagyon hatékony.

Axoa!

A videófelvételed tipikus méhmérgezési tünetet mutat. A méhbénulás vírus nem ilyen tünetekkel jelentkezik. Abban az esetben nem gyülnek csomóra. De ha lenne is benne méhbénulás vírus akkor is feltehető a kérdés, hogy miért tudott felszaporodni? Csak nem azért mert tartós kis dózisú mérgezés áldozata a méhállomány?

Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #399 Dátum: 2015. Április 28. 19:40 »
Majd most azt fogják állítani, hogy már a neokat betiltották.
Azt sem hitte el senki, hogy "betonkeverőben" egy kicsit ráerősítenek a gazdák, hogy a szer olyan legyen mint a piros ÁSZ!
Mindent visz.
A fipronil hatóanyagú szer a Regent 6 éve tiltott volt, mikor a paksi méhmérgezést okozták vele!!!!!!!!!!
3.000 méhcsalád pusztult el!
Magyarországon őskáosz uralkodik.
Korrupt politikusok, erkölcs nem létezik, nincs büntetés.
Mit akarunk mi méhészek ilyen érdekvédelemnek csúfolt OMME-tól akik sztárolták a vegyszereket?
Majd az új vezetés, érzékenyebb lesz a méhészek problémájára.
Sokan be sem jelentik, mert azt mondják úgysem lesz belőle semmi.
A paksi eset 2006-ban volt, jövőre 10 éve!
Még mindig tart!
Itt ez a drága szer, még mindig engedélyezik krumplira, akkor csodálkoztok?
De hát akkor mit is eszünk?
"Regent 80 WG

Hatóanyag:

fipronil (800 g/kg)

Gyártó: BASF

Kontakt és mélyhatású. A rágó kártevők ellen hatékony.

Kontakt és gyomorméregként az idegi ingerület átvitelét akadályozza meg. Gombaölő, rovarölő és gyomirtó szerekkel kombinálható. A permetezést a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni,és reggel 6-ig lehet folytatni.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 3 nap.
    Élelmezési várakozási idő: 30 nap.
    Emberre: méreg
    Méhekre: kifejezetten veszélyes"
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #400 Dátum: 2015. Április 28. 21:42 »
QUQURIQ !!!

Az onkollógiákat meg egyiket építik a másik után…
Nem lényeg az emberi élet, a profit a lényeg!!!

A Kiskakas!

*

irido

• 488
« Válasz #401 Dátum: 2015. Április 29. 08:14 »
NEM VÍRUS,VÍRUS,VÍRUS,VÍRUS !!!!!!!!!!!!!!

Azt az egy titkot árulja el nekem valaki, ha olyan méh mászkál, amelyik képtelen arra, hogy kirepüljön, akkor az miképpen szenvedhetett mérgezést odakünn. Ha idebenn szerezte a mérgezést, akkor hogyan került a kaptárba, ha a méreg röpképtelenséget idéz elő, tehát ugye másik méh sem hozhatta be !

A Csaba György legkevesebb egy évtizeddel a neok létezése előtt leírta ezeket a tüneteket a Nosema címszó alatt. Azzal viszont nem magyarázható a röpképtelenség. De egy olyan vírus esetén, ami a Nozéma által keltett lyukakon jut be a méh szervezetébe, azzal már igen. Éppen ezért Nozéma vagy atka nélkül ez a vírus nem tud tüneteket előidézni, csak a bélrendszer valamilyen sejtjében szaporodni. Tünet ott lesz, ahol a vírus és a Nozéma együtt van jelen. Elméletileg !!!
Mézengúz!
Ha jól értem te rendelkezel PCR technológiával készült víruskimutatási eredménnyel. Tedd ide fel légy szíves !

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #402 Dátum: 2015. Április 29. 10:55 »
Teljesen jogosak a kételyeid Iridó. A szociális gyomor müködésének ismerete magyarázza, hogyan mérgeződhet a nem kijáró méh, a dajka, a lárva. Remélem abban egyetértünk, hogy ami méreg erdők mezőn van, az mind megjelenik valamilyen mennyiségben a méhkenyérben, a mézben, méhpempőben, viaszban stb?.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

• 488
« Válasz #403 Dátum: 2015. Április 29. 12:40 »
Ebben természetesen egyet lehet érteni. De én úgy szoktam fogalmazni, hogy amelyik modell már matematikailag sem állja meg a helyét, az a modell valószínűleg rossz. Tehát, ha a tényezők összeadása nem a tapasztalt értékeket eredményezi, akkor ott valami nem stimmel. A matematika helyett mondjuk most a logikát. Természetesen én is végiggondoltam olyan variációt is, ami pl. a klotianidinnél van. Ez tiametoxamra bomlik le, tehát  a méreg felvételét követően lesz mérgezés. Nem a klotianidin a mérgező, hanem a tiametoxam. Azonban a tiaklopridnál és az acetamipridnél ilyennel nem lehet számolni. Azonban nem is arról beszélek, hogy ezektől ne tudna kialakulni mérgezés. Azon nem kell csodálkozni, ha egy rovarölő irtja a rovarokat. A kérdés azon van, hogy elegendő méreg jutott-e a méh szervezetébe? Szerintem arról van szó, hogy sokféle tünetegyüttes létezik, más és más ok miatt. Akkor, amikor még nem gyűjtő méh mászkál (most csak erről beszélek) elméletileg felvetődhet az is, hogy csak a virágporban van tünetek kiváltására alkalmas mennyiségű méreg, ezért fogják a tüneteket csak a nem gyűjtő méhek mutatni. Hiszen a gyűjtő méh nem megeszi a virágport, hanem csak hazahozza. De ebben az esetben viszont a fiasítás gondozásának kimaradását is érzékelnünk kellene. Még inkább kiterjedt fiasítás pusztulást. Azért mert nem kapnak enni, vagy ha kapnak, akkor mérgezett táplálékot. Ilyen beszámoló nincs. Pontosabban Kitin leírása magyarázat lehet: a belső mászkálók a gondozási feladatokat el tudják látni, mert csak a repülőizmaik károsodtak. Itt nekem az a problémám, hogy a légzőizmok miért nem károsodtak? Tehát a szociális gyomor nem magyarázza azt, hogy csak a nem gyűjtő méhek mászkálnak (nagyon sok ilyen beszámoló olvasható). Ebben az esetben a gyűjtő méhnek is kellene mászkálnia (csillagos fejű méhek repce esetén) ha a nektárban van elegendő méreg. Virágporos variáció esetén egy szuperszelektív mérgezés tud csak megfelelni a logikai feltételnek. Ez a szuperszelektív mechanizmus milliószor nagyobb eséllyel lehet vírus , mint méreg esetén. Nyilván csak vizsgálattal lehet ezt igazolni, vagy kizárni.
Misi szerint az eltűnés (ahol megfigyelése szerint nincs mászkálás) egy genetikai hiba eredménye, ami valójában tájékozódási zavar (rövidlátás). Egyszer a méhészetemben én meg tudtam ilyen tájékozódási zavart figyelni repcén. A méhek a környező bokrokra szálltak le, zavarodottan viselkedtek. De nem volt eltűnés !!! Tipikusan tiaklopridos mérgezési tünet volt, amit leírtak azok a kutatók, akik mikroantennákkal vizsgálták a méheket. Mászkálás sem volt. A méhek nálam valószínűleg nem a saját kaptárukba tértek vissza, mert a vektor irányú memória működött. Amelyik be sem tud tájolni, az miért megy el ? Tehát eltűnésnek ebben  az esetben nem lenne szabad lennie, maximum a környező bokrokon , fűben olyan méheknek, amelyikek nem tudják, hogy hová is menjenek be. De ezek tudnak repülni, vagyis nem mászkálnak. Ha nem mennek el, nem is mászkálnak és a bokrokon sincsenek, akkor nem is tűnnek el, hanem valahová bemennek.
Elméleti magyarázat számomra a fiatal méhek mászkálása esetén a heveny méhbénulás vírusa lehet azoknál a méheknél, amelyek nozémásak. Ehhez elméleti feltétel az, hogy a heveny méhbénulás vírusa csak a korai életkorban (ahogy a nyúlós is működik) tud szaporodni az álcában. Ha idősebb korban kialakul nála a Nozéma, akkor el tud jutni a repülőizmokhoz, ahol szaporodásával megbénítja azokat. Az idős méhek mindig Nozémásak (ceranaval). Erre rengeteg adat van úgy amerikai, mint spanyol vizsgálatok szerint) Ezért ha mindegyik belében lenne vírus, akkor mindegyiknek kellene életük utolsó szakaszában mászkálnia. Ilyen megfigyelés nincs. Szükség lenne a vírusvizsgálatokra, legalább azért, hogy ha az elmélet nem igaz, akkor más irányba lehessen elindulni. Egyetlen feltétel van csak, hogy logikailag stimmeljen a hipotézis.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #404 Dátum: 2015. Április 29. 13:08 »
Az analitikus gondolkodás értékes a tudományos kutatásban, de a gyakorlati életben gyakrabban Jelentkeznek összetetten a káros hatások, ezért célszerű a kezelési javaslatot megalapozó blink diagnózis felállításánál erre gondolni. Ma kizárni a kémiai, virológiai, mikológiai, parazitológiai káros hatások együttes fennállását botorság lenne. A kérdés csupán az arányok tekintetében lehet.