Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743481 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3630 Dátum: 2019. Július 30. 08:49 »
Attila Te egyre mélyebbre mászol. Miért nem gondolod át amiket írsz? Sajnos néha beveszik a süketeléseidet, de legyen ez az ő bajuk.
Tudod itt felénk azért a legkisebb méhészek is értékesítenek annyit, mint ami neked terem. Nézd csak a (közvetlen) szomszédom egyik hirdetését! Vegyes csak 1200.

https://www.facebook.com/HermanMeheszet/
Másod állásban mostanra nagyobb állománya van, mint neked. Tőlem vásárolt méheket valamikor (130 cs), kérd el a számlát róla! Rendőrnyomozó Fonyódon, biztosan nem dobta el.
Szerinted a fiatal gazdák, akik a legnagyobb vásárlók, számla nélkül elvisznek valahonnét akár egy családot is? Szerinted valaki megkockáztatná, hogy a vásárolt családokat nem jelenti be, amikor azokkal hazaérkezik? Te milyen világban élsz?
Ha gondolod átküldöm az összes vevőmét.

Mi ugyanannyiért adjuk a mézet, mint a többiek. Biztosan mifelénk gyengébb a vásárlóerő. ;D Igaz Karádon az egyesület elnökénél még 1 800, és a környező falvakban is. Hülyítsd csak itt a népet, aztán majd évekbe telik nekik, amíg vissza "édesgetik" a vevőiket.
A Te költségeid ezek szerint meredeken emelkednek. Na amit te dolgozol velük, az még 4000/kg árat is kóstálna. Miért nem keresel valami szakmát magadnak, amiből rendesen megélnél, és talán azt meg is tudnád tanulni ennyi kudarc után.
Tudod azt szokták mondani kétfajta méhész van. Az egyik veszi a méheket, a másik eladja. :o  :-X
Azt is szokták mondani, hogy jelent ám az valami kényszert pszichológiailag, amikor valaki nekem címezi az írását, de az olvasókat szólítja meg, miközben a címzettről állít olyanokat, amiket feltételez. Lassan szétszórtabb vagy, mint az afgán gyerek, aki a repeszgránátot tesztelte. :o :'(
Csak hajrá! Jól szórakozunk. :-*
« Utoljára szerkesztve: 2019. Július 30. 09:28 írta kivancsi111 »

« Válasz #3631 Dátum: 2019. Július 30. 20:06 »
Mondom én, hogy figyelsz engem, egyébként ezt honnan tudnád?
"Tudod itt felénk azért a legkisebb méhészek is értékesítenek annyit, mint ami neked terem."
Soha nem nyomtam a létszámot, hogy legyen 500 vagy 1.000 családom!
Neked valami fóbiád, vagy versenyzési lázad lehet.
Vagy azért tartasz ennyi méhcsaládot mert 200-ból nem tudsz megélni.
Majd ezt írod nekem:
"A Te költségeid ezek szerint meredeken emelkednek."
Lehet Balatonlellén minden ár változatlan, az üzemanyag, a hús, a műszaki vizsga, a közjegyzői díjak.
Jó hely lehet.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3632 Dátum: 2019. Július 31. 08:22 »
Minden évben szeptember 20 körül lemegyünk Balatonfüredre.Sajnos nem üdülni.Tavaly egy méhész hölgytől kérdeztem,hogy mennyiért adja az akácmézet.Azt mondta 2000Ft.Nem akartam elhinni,mert én azt hittem,hogy inkább közelít a 3000Ft-hoz az ár.Ott ahol annyi turista és üdülő vendég van ennyiért adni az akácot szerintem bűn és a munkánk semmibe nézése.A német jót röhög a markába,hogy ennyiért adják a Hungarikum mézünket.Én itt Szabolcsban 2100Ft-ért adom az akácot és 1700Ft-ért a vegyes mézet de már gondolkodtunk az emelésen.Ha valaki a pálinkára és a cigire nem sajnálja a pénzt az ne sajnálja a mézre sem.Persze itt is van aki 1700-1800FT-ért adja az akácméznek nevezett löttyöt.Tavaly többek között a füzéri várnál is árult egy méhész "akácmézet" 1800Ft-ért.Én vegyesnek sem adtam volna.Így megérthető az alacsony ár.Viszont a kiváló minőségű akácméznél nem tudom megérteni ezt az árat.Voltunk két éve méhészkiránduláson Zalaegerszeg környékén.Az egyik idős méhész 1500 családdal méhészkedik (családi vállalkozás)elmondta,hogy tőle elviszik az akácot egyben,viszont mindig egy bizonyos összegért és rögtön pergetés után.Azt is hozzátette,hogy nekik nincs idejük tisztító pergetésre és ezért ennyi az ár.Így már érthető.Ez nem minősítés,mert biztos van nagy családszámmal rendelkező méhészet ahol nem így csinálják.Én 2100Ft-on alul nem adok el egy kiló akácmézet sem.Most biztosan sokan felhördülnek,de amelyik családban ahogy írtam a cigire (a legolcsóbb 800-900FT)és a piára van pénz akkor legyen mézre is.Az is igaz,hogy az ilyen család nem nagyon vesz mézet.

« Válasz #3633 Dátum: 2019. Július 31. 08:54 »
.Voltunk két éve méhészkiránduláson Zalaegerszeg környékén.Az egyik idős méhész 1500 családdal méhészkedik (családi vállalkozás)elmondta,hogy tőle elviszik az akácot egyben,viszont mindig egy bizonyos összegért és rögtön pergetés után.Azt is hozzátette,hogy nekik nincs idejük tisztító pergetésre és ezért ennyi az ár..

1.Ezért most a fülednél fogva kivezet innét a Klubvezető. ;D (Mert ugye az egyik példája, mellyel hülyíteni szokta a fórumozókat.)
2. Elkezdi ismét a magyarázkodást. Arra már az okosabbja legyint, a többi tátika nem érti -mivaaaan?
3. Elnézést kér. Ez amire legkevésbé számíthatunk :'(
4. Nekem romlott meg a memóriám.
5.Valaki nem mondott ismét igazat. (Te, vagy a Klubvezető.??? Én a Klubvezetőről gondolni sem merek ilyesmit, mert ezt még soha nem tapasztaltam, mint amiként a bájgúnár támogatóitól sem. ;D ;D ;D ??? Vagy mégis.)
6. Köszi Bagira, hogy segítettél fényt vinni kis szösszeneteddel az olvasók fejébe!
7. Aztán az is lehet, hogy majd azt fogja mondani a Klubvezető, hogy Te is valakinek az embere vagy, mint a "Gyurika."

Tehát Jenőnek itt válaszolnék!
Ebből látszik, hogy soha nem hallottad az előadásomat.
A Hunort és a rakodó kaptáras méhészeket soha nem szapultam, előadásom címe a
"Kaptártípusok összehasonlítása az akácméztermelés tükrében."
Az NB fészek 1/2NB méztért használóktól előadásom elején elnézést szoktam kérni, mert azt viszont katasztrófának tartom.
Most ezt nem fejtem ki.
Hálát adok az égnek, hogy szaktanácsadó lehettem 8 és fél évig, mert nagyon sok méhészetben járhattam, és rengeteg technológiát, trükköt láthattam.
Talán soha nem váltottam volna, ha nem vagyok szaktanácsadó.
2016-ban fekvőkaptáras előadás?
És az Illés féle NB 18-as meleg építményű konténeresek?
Neked az csak álom Jenő!
Kili konténerit soha ne nézd meg, mert depresszióba esel, ahogy ismerlek.
Soha nem lesznek olyan méhcsaládjaid, nekem elhiheted,mert rengeteg méhészetben jártam.
A fekvő kaptáras méhészeket folyton fikázod, de akkor se keseregj, ha néhány év múlva négykézláb mész.
Én egy örömméhésznek tartom magam, akinek már nem fontos, hogy egy délelőtt kipergessen.
Azt csinálom, és úgy ahogy szeretem, ahogy jól esik.
10-15 éve én is 320 családdal nyomtam, hajtottam, nem kíméltem magam.
Most 100-al kevesebbel, jelentősen nőtt az eredményem.
Te pedig űzöd hajtod magad, kérkedsz a teljesítményeddel.
Soha sehol nem mondom, és nem írok az eredményeimről, tudom hol a helyem, de ezzel nem akarlak elkeseríteni, de picit vissza az agarakkal, mert nagyon karcsú voltál tavaly, csak te nem tudod.
Ne engem kérdezz, adok néhány telefont és érdeklődj repcéről akácról, de tartsd erősen a telot, mert szükséged lesz rá.
Aki a mások teljesítményét lefikázza, és csak a sajátját tartja követendőnek, őket csaj sajnálni tudom.
Az oviból már kinőttem, ide nem szeretnék lesüllyedni, hogy "az én apukám erősebb", amikor ezt írod:
"Fél nap alatt többet pergettem tavaly mint Te egész évben..."
Te még mindig itt tartasz?
Rájöttem arra, hogy az cseppet sem növeli valakinek az "imázsát" ha dobálódzik a számokkal.
Én ebből már kinőttem, ezt is megtanultam szaktanácsadóként.
Nem túl messze tőlem van két, nagynak számító méhész.(Mindkettőt ismered, haverjaid, együtt voltatok Kijevben.)
Az egyik megmondja a frankót, a másik megkérdezi én mit mértem, aztán mond egy nagyobbat.
Szekszárdon is van egy nagyot mondó.
A saját fia állította le, hogy apúúúúúúúú, apúúúúúú kicsit kevesebbet mondjál.
Szerintem sok fekvőkaptáras méhészt megsértettél, Zalában Kiss Laci bácsit is, mert ott is van 1500-1600 NB!
Tudtad ezt?
Ha szép méhészetet, komoly nagyüzemi technológiát akarsz látni, kérj időpontot.

A 72 családos konténeresek, a lendületükkel, és teljesítményükkel roncsra vernek mindenkit.
Ezt teljes felelősséggel kijelenthetem, mert van összehasonlítási alapom.
Nagyon megkérlek ne sértődj meg, ha hozzájuk képest "csak" az indultak még kategóriájába tartozol.
Bámulatos méhcsaládok, nuku rajok, repce, akácok tutik.
Én vettem a fáradtságot és elmentem sokszor közéjük.
Konténerem csak azért nincs, mert jobban szeretek a szabad levegőn, a madárcsicsergések közepette gyönyörködni a természetben.
Végezetül szerinted kezd szertefoszlani a változás?
Baromira be lehetnek szarva az érintettek.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3634 Dátum: 2019. Július 31. 12:08 »
1500 család?! :o  Ott is szűkítenek tavasszal?  Ennyi mézet hogyan vesznek át? Késleltetett fizetéssel vagy páncélautó viszi a kp-t?

Más: napok óta nem hagy nyugodni a gondolat. A matematika egy elég komoly tudomány. Magyarországon a KSH az egyetlen olyan hivatalos szerv akinek az adatait hitelesek.
Az utolsó méhcsaládszám adat 2017-es. 844.000 család.
Ezzel szemben az OMME azonos időszakra 1.224.257 családot számol össze a méhegészségügyisek jelentései alapján. ( forrás: http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2017/12/Monitoring-2017.pdf )  Megjegyzem a KSH tőlük is nyeri az adatait.
844.000 vs. 1.224.257....hát az testvérek között is több, mint 40%-os eltérés...valaki nem mond igazat?

Más: Évek óta, a hazai szaksajtóban olvasható, a telenkénti 30%-os családvesztés és az is, hogy Magyarországon leterheltek a méhlegelők.( 13 család/km2) A matematika alapján. KSH szerint:  844.000-30%/92.000= 6.4 család/km2. (legalábbis repcén és akácon).  OMME szerint 1.200.000-30%/92.000= 9.1 család/km2 Nem sántít itt valami? Mire megy ki itt a játék?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3635 Dátum: 2019. Július 31. 13:11 »
G
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:51 írta oszkár »

*

Berci

• 317
« Válasz #3636 Dátum: 2019. Július 31. 14:24 »
Najó... akkor viszont megint nem értem az 500ft/család beporzási támogatást?! Erre kapott az ágazat 600.000.000 ft-ot. ( Vélhetőleg azért, mert a matematikájuk azt mondta, hogy 1.200.000x500=600.000.000. ) ...és ha nem tudják kiosztani, merthogy nincs annyi család, akkor majd jön,a választások előtti,"méhész Erzsébet utalvány"? Hirtelen "hozzádobnak" még 200ft-ot?
Megjegyzem, hogy évenkénti kb. 15kg cukor ára (kb.3000ft) teljesen megfelelő beporzási támogatás lenne a számomra.( egye fene! Számolhatnák OMME-s cukor áron is.) A betelelésemet fedezné. Nagyjából az egész ágazatnak ekkora (2.5-3 milliárd ft/év)  összeg elégnek kellene lennie.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3637 Dátum: 2019. Július 31. 14:39 »
V
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:50 írta oszkár »

« Válasz #3638 Dátum: 2019. Július 31. 19:43 »
A rosszindulat olykor zavarja a gondolatokat.
Amikor ezt írjátok:
"844.000 vs. 1.224.257....hát az testvérek között is több, mint 40%-os eltérés...valaki nem mond igazat?"
Egyet eltévesztettetek.
Mindkét adat jóóóóóóóóóóó!
Az egyik az OMME tagok méhcsaládjainak száma, a nagyobb szám meg a "rapsicokkal" együtt értendő.
Mivel nem mindenki OMME tag.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3639 Dátum: 2019. Július 31. 20:08 »
Najó... akkor viszont megint nem értem az 500ft/család beporzási támogatást?! Erre kapott az ágazat 600.000.000 ft-ot. ( Vélhetőleg azért, mert a matematikájuk azt mondta, hogy 1.200.000x500=600.000.000. ) ...és ha nem tudják kiosztani, merthogy nincs annyi család, akkor majd jön,a választások előtti,"méhész Erzsébet utalvány"? Hirtelen "hozzádobnak" még 200ft-ot?
Megjegyzem, hogy évenkénti kb. 15kg cukor ára (kb.3000ft) teljesen megfelelő beporzási támogatás lenne a számomra.( egye fene! Számolhatnák OMME-s cukor áron is.) A betelelésemet fedezné. Nagyjából az egész ágazatnak ekkora (2.5-3 milliárd ft/év)  összeg elégnek kellene lennie.
Az elgondolás frankó, jövőre meg azt reklamálnád meg , hogy a közmunkábol nem csoportosítottak hozzád termelő erőket, meghogy kihasadt a selyempárna a feneked alatt amiről a munkásokat irányítás közben figyelted. Valamikor az öregek azt mondták erre, "toronyóra láncostul nem kellene"?

« Válasz #3640 Dátum: 2019. Július 31. 20:53 »
A rosszindulat olykor zavarja a gondolatokat.
Amikor ezt írjátok:
"844.000 vs. 1.224.257....hát az testvérek között is több, mint 40%-os eltérés...valaki nem mond igazat?"
Egyet eltévesztettetek.
Mindkét adat jóóóóóóóóóóó!
Az egyik az OMME tagok méhcsaládjainak száma, a nagyobb szám meg a "rapsicokkal" együtt értendő.
Mivel nem mindenki OMME tag.
Nagyernyei Attila

Attila!

Eddig sem a matek tehetségedre néztünk fel, s a logikád és érveléstechnikád sem számított etalonnak.

Most ezzel azt szeretnéd mondani, hogy az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Garancia Alap és a hazai központi költségvetés  társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének szabályairól szóló MMNP a rapsicok méhállományával nem számolt?

Kizárólag "árja" OMME tagok méhcsaládjai után igényelték az uniós támogatást?

A legutolsó ciklus rendelete (4/2017. (I. 23.) FM rendelet) nem, de az azt megelőző 2013-2016-os ciklust "levezénylő" NP-rendelet (118/2013. (XII. 16.) VM) tartalmazza a hazai méhcsalád-számokat:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1700004.fm

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/documents/20182/4528521/Magyar+M%C3%A9h%C3%A9szeti+Nemzeti+Program+2016-2019.pdf/a879e41d-9165-45f5-9d6d-92b37060ec43?version=1.0

Azok alapján a rapsicok méhcsaládjai is magyarok, nem csak az "árjáké".

Jani bátya hozzászólása pedig nem ér meg még egy gerlefignyi reagálást sem... Rettentő "gáz" szegényke...

*

Berci

• 317
« Válasz #3641 Dátum: 2019. Július 31. 21:00 »
Jani bátya!

Több szódával idd a fröccsöt, mert ebben a melegben megártott!
Tudtad, hogy már a Torgyán ideje ( 1998-2001) alatt 1500ft volt a normatív méhcsalád támogatás...?
Matekozd hozzá az inflációt...és mellé tanulj meg tisztességesen kommunikálni, mert nem adtam okot erre a hangnemre!

Attila!

Szerintem gondold újra...nem vagyok OMME tag azaz rapsic vagyok.( hozzáteszem kib.szottul irritál ez a megnevezés. Elnézve az itt folytatott vitákat...lehet,hogy az OMME vezetői többet loptak, mint én a rapsic?)  A méheü-s minden évben megvizsgál és lejelent a szakhatóságnak, aki tovább jelent a KSH-nak. Minden évben leadom a ENAR-ba a családszám változás bejelentőt, akik tovább jelentenek a KSH-nak. Minden évben érvényesíttetem az őstermelőimet és a falugazdászok is jelentenek a KSH-nak. Minden évben bejelentkezem az önkormányzatnál, akik statisztikát küldenek a KSH-nak...szóval logikai alapon, a KSH adatai sokkal nagyobb merítésből vannak, mint az OMME-é... a kérdésem továbbra is fennáll? Honnan van a 40% különbség?
( azt meg,hogy rosszindulatú lennék visszautasítom. Egy másik helyen kellettek a számok és "nem értek össze" a különböző források-KSH,OMME- adatai.)

Bocs Tomipapa! Közben írtál...azért én reagáltam Jani bátyára. Ez volt az udvarias formám... ;)

« Utoljára szerkesztve: 2019. Július 31. 21:07 írta Berci »

« Válasz #3642 Dátum: 2019. Július 31. 22:02 »
Jóbarát! elnézést kell kérnem ha úgy éled meg a hozzászólást hogy belegázoltam a lelkivilágodba, nem szándékosan tettem.Szerintem meg sem közelítettem Tomi papa iróniáit vagy szarkazmusát. Itt pótolom az előbbi hozzászólás végéről lemaradt ;) ;D. Igen tudom, hogy Torgyán idejében, igen helyesen 1000 ft-ról indult a normatív támogatás. Anno csodálkoztam is rajta, hogy hirtelen milyen sok méhész lett az egyesületi gyűléseken. A szó szoros értelmében nem lehetett beférni az előadóba. Szintúgy érzékelem mostanában azt a jelenséget is, hogy a"támogatás" szóra mint a hiénák csapnak le néha az emberek. Szinte naponta kapom a képembe, hogy egy szót se szóljak hiszen mindenhonnan az folyik -az ajándékpénz-. Azt is érzékelem a saját bőrömön is, hogy egyre keményebb, koromnál és egészségi állapotomnál fogva egyre nehezebben tudom produkálni azokat a bevételeket a méhészetből amiket hosszú évek alatt megszoktam, és azzal is tisztában vagyok, hogy a támogatásként említett összegnek nagyobb az eszmei mint a vásárló értéke. De szerintem, egy lényeges, kézzelfogható normatív jellegű  támogatásnak lehet károsabb hatása lenne az ágazatra mint amennyi haszna. Ez tapasztalható lett akárcsak NP esetén, lásd a fiatal gazda, egy olyan jellegű támogatás esetén amely valódi feltételeket nem támaszt a felvételhez bizony ezek hátrányok halmozottan jelentkeznének. Lehet ezért megköveznek, de ezt figyeltem meg az eddigi 29 év méhészeti pályafutásom alatt. Mindezek mellet természetesen én is igénybe veszem a lehetőségem és igényem szerinti támogatást, hiszen azért mert kihasználja valaki a lehetőségeket nem  lehet, nem szabad pellengérre állítani. PL. anno támogatásra vettem a pörgetőt, vagy gyógyszer cukor támogatás vagy a teherautóra a de minimist. Mondjuk támogatás hiánya miatt sem halasztanám éhen a méheket.

Üdv. jani bátya

*

Berci

• 317
« Válasz #3643 Dátum: 2019. Július 31. 22:16 »
Egy normatív támogatáshoz, mint pl. 500ft-os "beporzási" támogatás, nem kell OMME tagnak lenni...innen könnyen folytatható tovább a gondolatmenet.
Megjegyzem, hogy az összes többi állattenyésztési ágazat normatív jellegű támogatást(is) kap. (Eddig csak az idei normatív támogatást vettem fel. A támogatások miatt nem fogok az OMME-ba belépni. Szerencsémre... ;) )

Jól látod! Nem közelítetted meg Tomipapát. Lekezelő voltál egy számodra ismeretlennel. Bocsánatkérésed elfogadva!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3644 Dátum: 2019. Július 31. 23:11 »
A
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:49 írta oszkár »