Tisztelt Méhészklub olvasók!
A mai napon a következő levelet adtam postára.
Ez pontosan beleillik abba a témakörbe amelyet sokan körbejárnak, legutóbb Huber méhésztárs, amikor ezt írta:
"Ideje lenne, hogy az ülések ne a trollok magamutogatásának helyszíne legyen!"
Az egész igyekezetemnek akkor lesz értelme, ha a méhésztársadalom megérett az igazi változásra, és a küldöttek is akarják a nyíltságot.
Ha a többség úgy dönt, hogy NEM, akkor kár görcsölnöm, de ezután soha ne panaszkodjatok, ha valami olyan történik, amiről nem árt ha tudunk.
Most is van ilyen, de azt majd az EB közli, ha úgy dönt.
A javaslatom teljes terjedelmében a mellékletben is olvasható, ahogy az elnökség tagjai tudomására fog jutni.
Íme a levél, aminek az alapja az OV-n volt:
"Tárgy: Napirendi pont javaslat
Címzett: Országos Magyar Méhészeti Egyesület Elnöksége
Feladó: Nagyernyei Attila
Tolna Megyei Méhész Egyesület
Elnök
Szekszárd
Tisztelt OMME Elnökség!
2016. október 16-án az OV-n két kérdést tettem fel Önöknek, amire választ a mai napig nem kaptam.
Az OV-n a hozzászólásomat ezzel fejeztem be:
„ Javaslom, hogy a soron következő OMME Küldöttgyűlési meghívóban a téma legyen önálló napirendi pont!”
Tisztelt OMME Elnökség!
Az általam javasolt napirendi pont a következő:
„ Az OMME átláthatóságának biztosítása minden tag számára!”
Az OMME jelenleg nem közhasznú, okát ismerjük, ezt nem kívánom firtatni.
A most megfogalmazott kérésemet, napirendi pont javaslatomat,
2014. november 30-án Gödöllőn, az OMME Rendkívüli Küldöttértekezletén már beterjesztettem.
Ha az OMME vissza kívánja szerezni a közhasznú civil szervezet státuszt, akkor biztosítani kell a tagok részére a teljes nyilvánosságot, átláthatóságot.
Ezt az OV-n is elmondtam, hogy a civil törvény írja elő közhasznú civil szervezetek teljes nyitottságát, valamint a küldöttek már döntöttek a közhasznú státuszunk visszaállításáról.
Javaslatom a következő.
Tegyük az OMME-t egy „Interaktív közhasznú civil szervezetté!”
Jelenleg a tagság úgy érzi, fejük fölött zajlanak az események, semmi értelme a szakmai munkába, méhészeti közéletbe belekotyogni, senki nem törődik velük.
Emiatt javaslom, hogy az elnökségi üléseket WEB kamera segítségével, az interneten keresztül lehessen kísérni, így a méhésztársadalom aktív részese lehet az ott zajló eseményeknek.
Ezzel azt is elérjük, hogy nem lesz helyszíni rendbontás, nem zavarják Önöket a külsős érdeklődők, hiszen ők is otthon, a számítógép előtt ülve figyelhetnek.
Néhány javaslat, hogy mire is gondolok:
Az interaktív elnökségi ülés abban nyilvánul meg, hogy élőben figyelhetjük az Önök munkáját, valamint az ülés ideje alatt megfogalmazódott kérdéseket, javaslatokat e-mailben lehet feltenni.
Az elnökségi ülés végén a legérdekesebb, ágazatot érintő kérdésekre röviden válaszolnának, ha pedig annyi kérdés halmozódna fel, hogy ez lehetetlen, akkor azokat csokorba gyűjtve elküldené az-az elnökségi tag, akihez a kérdéssel fordultak az ülést figyelő méhészek.
A 13.000 fős tagságban biztosan vannak olyanok, akik ötleteikkel, javaslataikkal szívesen segítenék az Elnökség munkáját.
Meggyőződésem, hogy ez egy teljesen új, a mai kornak megfelelő szemléletet takar, és az ésszerűség határait betartva kivitelezhető.
A technikai részletek kidolgozása, a megvalósítás minimális összegbe kerül, sok probléma méregfogát kihúznánk, és a méhészek hálásak lennének Önöknek.
Megjegyezni kívánom, hogy biztosan adódnak olyan helyzetek, amit nem szerencsés „az utcára kivinni”, ekkor tegyenek be egy szakmai kisfilmet, reklámot.
Kérésem változatlan, amit az OV-n is megfogalmaztam.
A 2016. november 13-i OMME Küldöttgyűlésen legyen önálló napirendi pont az OMME átláthatósága, és erről dönthessenek a küldöttek.
A fent kifejtett napirendi pont javaslatomról szeretném, ha az Elnökség tagjai név szerint szavaznának!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Elnök
Tolna Megyei Méhész Egyesület Szekszárd, 2016. október 24.