A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383059 megtekintés
*

irido

• 488
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #90 Dátum: 2014. Szeptember 23. 17:58 »
Attila!
Óva intelek ettől a módszertől. Én éveken keresztül csináltam, igaz nem ezért, hanem , hogy ne legyen rajzás. Új petéző anyát adtam be, és azt tapasztaltam, hogy ezt az anyát csak a fiatal kelő méhek fogadták el anyjuknak, az öregek nem. Egyszerűen nem engedték petézni. Csináltam úgy is, ahogy leírtad, akkor pedig a párzással voltak óriási gondok. A nagy méhforgatagban eltévedtek az anyák. Kevesebb családnál talán nincs ilyen gond. Termelés szempontjából a fordítottját kell csinálni. A nyitott fias fiókot elvinni anya nélkül (a rajzani készülő családoknál), az esetleges bölcsőt leszedni, azt odaadni a nyitott fias fióknak.  A törzscsalád hordani fog, mint az állat, a nyári méhlegelőre is népes család lesz, és lesz egy szaporulatod is. Oxálsavas szublimálást elvileg így is tudsz mindkét egységnél csinálni, igaz az öreganyásnál a 8. napon legkésőbb.  Utána már lesz olyan fias, ahová a kelő sejtekből be tud bújni az atka.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #91 Dátum: 2014. Szeptember 23. 18:42 »
A közhiedelem szerint az atka képes elpusztítani a méhcsaládot. Ez téveszme.
A valóság tehát ez:
A legtöbb esetben nem az atka, hanem az atka által terjesztett fertőzések (vírusok, gombák) és az atka elleni helytelen védekezési stratégiák, továbbá egyéb károsító hatások (közöttük elsődlegesen a növényvédőszeres mérgezések) együttesen okozzák a méhcsaládok végzetes legyengülését, akár pusztulását.
Tudományos vizsgálati adatok vannak rá, hogy a méhcsaládban levő vírusmennyiség arányos az atkafertőzöttséggel vagyis nagyobb atkaszám esetén több vírus van a méhcsaládban.
Vigyázat! Az atkairtó szerek mellékhatása, hogy a kifejlett méheket és a fiasítást is pusztítják.Ezért a túladagolás éppen olyan káros, mint a hiányos kezelés

KÖVETKEZTETÉS:
Ha termelő méhcsaládot akarsz, akkor az atkát irtani kell, de mértékkel!
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #92 Dátum: 2014. Szeptember 23. 18:47 »
Az APIOX recept szerinti csurgatásos atkairtásra van hazai tapasztalat. Ez olcsó, hatékony módszer. Nem kell hozzá 120 000 Ft-os készülék. Ennél a munkaigény is kicsi, hiszen nem kell sorozatkezelés sem. Az meg teljesen hazugság, hogy az oxálsav öli az anyákat. Augusztus 21-én csurgattam oxálsavval és nincs egyetlen anyátlan családom sem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

• 488
« Válasz #93 Dátum: 2014. Szeptember 23. 19:27 »
Teljesen mindegy, hogy az atka, vagy a vírus végez a családdal, az eredmény ugyanaz lesz, főként akkor ha a vírusmennyiség pozitívan korrelál az atkaszámmal. Csak az atkát vagyunk képesek irtani, a vírust nem.
Szerinted egy Apioxos kezelés elég az atkaszint megfelelő szinten tartásához ? A BVHC is az. Én is kb. akkor kezeltem vele, amikor Te. Ne tudd meg mennyi atka potyog most a ködölésre ezektől. A kívánatos atkaszinthez tartozó (oxálsavas) kezelések száma és az ezzel együtt járó járulékos negatív hatások mérlege nem ismert számomra. Nem azt állítom, hogy pusztítja az anyát, de az anya az, amelyik a családban a legtöbb atkairtóval találkozik. A dolgozók lecserélődnek, és viszonylag atkamentes környezetben élhetnek az újabb generációk, tehát nem minden nemzedék találkozik ugyanakkora szerdózissal, illetve atkaszinttel. Ne téveszd össze az atkapotyogás hosszának idejét fiasmentes  és fiasításos időben végzett kezelések esetén. Ilyenkor nem számolhatsz 20 nap alatt 100 százalékos hatással, ahogy az előadásod anyagában látszik.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #94 Dátum: 2014. Szeptember 23. 20:09 »
Egész évben figyeltem az atka és vírus fertőzést. Mászkáló méheim nem voltak, tehát a vírusfertőzöttség valószínűleg kicsi. Az atka népesség augusztus végére szaporodott fel érzékelhető szintre. Ezért is csináltam augusztusi kezelést.

Természetesen a mostani lehűléseket kihasználom atkairtásra. A fiasításban most lesz egy szünet, sőt a téli fészek is körvonalazódik, tehát tömörebb lesz a család mostmár. Ezért sokkal hatékonyabb lesz az oxálsavas csurgatás, mint az augusztusi volt. Az a sejtésem, hogy nem is lesz szükségem ez évben már több kezelésre.

« Válasz #95 Dátum: 2014. Október 07. 12:56 »
" http://www.gazdazona.hu/2014/08/19/poke ... agyujtese/

A szerben előforduló nem engedélyezett hatóanyag a mézelő méhek és egyéb hasznos beporzó rovarok pusztulását okozhatja. - olvashatjuk a fenti írásban.

Okozta is, tavasszal Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében, több ezer méhcsalád részleges, esetenként teljes pusztulását. A gombaölőszer mellett méhekre veszélyes rovarölő hatóanyagot – fipronilt - tartalmazott, nagy meglepetést okozva ezzel a felhasználóknak és különösen nagy kárt okozva a méhészeknek.

A méhészek, ahogy tudták elkezdték a kárügyintézést, levélben fordultak dr. Mészáros László OMME elnökhöz is, akitől a következő válaszlevelet kapták.

Tisztelt………

Elektronikus levelére és az augusztus 21-én történt telefonhívására hivatkozva, kérdéseire a jelenleg birtokunkban lévő információk alapján válaszolom.

- Az OMME minden méhmérgezéssel érdemben foglalkozik, amennyiben a mérgezésről tudomást szerez. Így történt ez az Ön által jelzett megyék területén bekövetkezett sajnálatos eseményekkel kapcsolatban is. Mindkét megyében a megyei szaktanácsadók érdemi munkát végeztek.

- Hajdú-Bihar megye vonatkozásában személyesen is intézkedtem a hatóság országos szintjével felvett kapcsolat alapján, majd ezt követően azonnal megkezdődtek a kárfelmérések.

- Tóth Péter IB tag, a monitoring vizsgálatok vezetője és Horváth Gábor vezető szaktanácsadó személyesen vett részt azon a tárgyaláson, ahol a vizsgálatok lezárását követő kártérítéssel kapcsolatos előzetes egyeztetések megtörténtek. Tóth Péter kiemelten javasolta, hogy az első kárfelmérést követően történjen egy ismételt állományfelmérés, hogy megállapítható legyen az eltelt időszakban bekövetkezett méhállomány veszteség és a kiesett haszon. Kiemeltük, hogy a károsultaknak célszerű egyénileg megállapítaniuk az őket ért veszteségeket, mivel az OMME esetleges közreműködésével kiadott kárfelmérést úgy a hatósági, mind a bírósági eljárás során az esetleges elfogultságra hivatkozva megvédeni nem lehet. Jelenleg az az információ van a birtokunkban, hogy a méhészek és a kárért felelős között az önkéntes kártérítésnek feltehetően nincs akadálya. Ez a károkozó és a mindenkori károsult közötti jogi aktus, melyhez az OMME részben adhat segítséget, a konszenzuson alapuló kárrendezés viszont a két fél belső ügye.

- Reméljük, hogy a károkozó és a károsultak között a mindkét fél számára megnyugtató megállapodás létrejön, s így szakértő bevonására nem lesz szükség.

Őszinte tisztelettel: Mészáros László

Tisztelt Méhésztársak!

Engedjétek meg, hogy ehhez a bejegyzéshez fűzzek néhány gondolatot.
Nem csupán azért mert az én ötletem volt valódi segítséget kérni "érdekképviseletünktől" elkeseredett helyzetünkben, hanem az idézett tartalom tökéletesen kifejezi a méhészeti szakma nem létező érdekképviseletünk jelenlegi vezetőjének (nem tudom másképp mondani) tájékozatlanságát.
Akkor a tényekről, 2014 július 14.-én sikerült postára adnom azt a levelet amiben kértük a károsult méhésztársakkal közösen a segítséget nem azért mert nem tudnánk magunktól intézni az ügyeket, hanem azért mert hosszú távra előre megelőzési szándékkal tárgyalásokat szeretnénk kezdeményezni a növénytermesztők érdekképviseleteivel és azt nem meglepő módon OMME hatáskörnek tekintve.
Az elmúlt lassan 3 hónapban, a kialakult helyzet és a segítségkérő levél ellenére még csak megkérdezve sem lettünk.
Semmiféle választ nem kaptunk.

Nem terveztünk panasszal élni emiatt, tekintettel arra az elkövetkezendő hónapokban még be lehet pótolni mindezeket a kéréseket.
Azt viszont nem tűrjük, hogy valótlanságok közlésével mármint hogy választ kaptunk volna bármire is, félre tájékoztassák a fórumolvasókat a meheszklubon és a méhészforumon egyaránt.
Nagyok a bajok a környéken és nem csak ezen a téren, de erről is tájékoztatást kaptak már vezetőink még áprilisban.
Mit gondoltok változott azóta bármit is a helyzet?

De ez tényleg csak egy gondolat...
« Utoljára szerkesztve: 2014. Október 07. 13:27 írta Tóth Zoltán »

« Válasz #96 Dátum: 2014. Október 07. 14:48 »
Szia Zoli!
Te is abba a hibába estél, hogy hiszékeny vagy.
Ha nem intézitek magatok a dolgaitokat semmit nem fogtok elérni, az OMME-ra meg ne számítsatok.
Az iroda jobban hasonlít egy kozmetikára, ahol a kollagén, a rúzs, a púder és szájfény a menő.
Érdekvédelmet ne keresd egy magánvállalkozásban!
Ezt írod:
Azt viszont nem tűrjük, hogy valótlanságok közlésével mármint hogy választ kaptunk volna bármire is,............
Ez most az OMME igazi arca!
Min csodálkozol?
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Október 07. 14:51 írta Nagyernyei Attila »

*

nata

• 176
« Válasz #97 Dátum: 2014. Október 07. 15:57 »
törölve

« Válasz #98 Dátum: 2014. Október 07. 16:18 »
Szia Attila!

Erre kívántam rávilágítani éppen, még akkor sem tudják mit kellene csinálni ha mankót kapnak hozzá.
Maguktól képtelenek, segíteni nem lehet nekik sem alázattal, sem fölénnyel.
Intézkedjenek, vagy ne rontsák a levegőt tovább!

Így is már ott tartunk, hogy könnyen felejtőssé válik a bűn legyen az méhlopás, méhmérgezés stb.

Főleg ha bennfentesről van szó..

Hiszitek vagy nem eszitek vagy isszátok , de ez így van!

Ne mondjátok, hogy ti nem találkoztatok hasonló esetekkel...

"Szerva itt, csere ott..."
« Utoljára szerkesztve: 2014. Október 07. 16:23 írta Tóth Zoltán »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #99 Dátum: 2014. Október 07. 20:09 »
Idézet
Csere ott

Hogy csere legyen az OMME vezetésében az rajtatok múlik. Ez lehetne megvilágosodási alapokon, ahogy a vámszedő Paulusból a Damaszkuszi úton Pál Apostol lett, de sokkal valószínűbb, személycsere alapján. A személycseréhez közös tagsági fellépés kell. Amíg az OMME tagsága  nem ismeri fel, hogy az OMME-t most hitvány Pauluszok, vámszedők vezetik, addig ne reménykedjen senki a változásban.

« Válasz #100 Dátum: 2014. Október 15. 07:18 »
Tisztelt Méhészek!
A Bonyhádi Méhészklubon végre méhészkedtünk is, nem úgy mint az OV-n.
Az atkakérdést boncolgattuk, és kiderült a hozzászólásokból, hogy vannak olyan oxálsav alapú sztárolt készítmények, amelyek háromszori csorgatásra néhány atkát küldtek csak a túlvilágra. A készítmény nevét nem közölhetem mert "Vitálba" nem szívesen keverednék "Bi" a forgalmazóval.
A kolléga nem volt megelégedve, így füstölt egyet. Ezernél s több atka hullott. Van egy ismer készítmény, amit megint sokan használnak, ezzel a gyártó foci csapatát is szponzorálják.
Mi a frásznak kell ilyen kacatokat venni? Addig lesznek ezek a pancsolmányok forgalomban amíg vásároljátok őket.
Az egyik hozzászóló kifejtette, hogy ő nem használja ki a NP-ot, mert nincs olyan gyógyszer amit jónak tart, és drágák. Inkább maga készíti. Hiányolta az OMME szakmai iránymutatását, amit természetesen helyeseltem.
Nem elég arra felhívni a méhészek figyelmét, hogy vigyázzatok sok az atka!
Precíz, mindenki számára érthető, hatékony módszert kell előterjeszteni, mert 2014-ben valami megváltozott.
Az évekig működő dolgok az idén befuccsoltak. Ennyi béna méhész nincs!
Az új OMME vezetés első feladatának kell lennie a méhegészségügyet rendbe tenni.
Ja, hogy egy kicsit már előre szaladtam?
Csak figyelem az eseményeket, és ezt a következtetést vontam el.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #101 Dátum: 2014. Október 15. 19:50 »
"Nem szívesen keverednék "Vitálba"
Attila, ez jó poén volt! :)

« Válasz #102 Dátum: 2014. Október 16. 17:25 »
Ha már a kaptárbogaras topicban szóba került a nyúlós,halkan megjegyezném,hogy nem ártana,ha a hatósági állatorvos azért időben ki tudna érni...Jó tudom,hogy sok a dolguk meg ilyenek,de amikor másfél hetet kell várni az égetésre,ráadásul a labor se mindig tökéletes...No,de biztos így kell ennek lennie.Csak kicsit idegesít,hogy ez a huzavona a szomszédban játszódik már lassan 1 hónapja.Jelen esetben azt hiszem,hogy csak a szerencsében bízhatunk...Ha máshol is ilyen vontatottan megy a dolog,akkor nem csodálkozom,hogy ennyi eset van.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #103 Dátum: 2014. Október 16. 17:31 »
Ilyen hanyagságot valóban nem lehet majd megengedni, mert egy hónapos elhanyagolás esetén óriási lárvatömeget lehet produkálni.

Ha megjelenik a kiskaptárbogár Magyarországon, akkor tetszik vagy nem tetszik, három hetente át kell nézni a méhállományt, sőt a tartalék lépkészletet is.

« Válasz #104 Dátum: 2014. Október 16. 17:40 »
Volt már 2 égetés,de a második körben is csak azok voltak,amiket már elsőre is úgy küldtek be,hogy tuti beteg.A labor szerint elsőre nem volt az...másodikra már annyira le voltak robbanva,hogy az erősen szűkített kijárót sem tudták védeni.Remélem a "mieink" nem látogatták meg őket.Szerintem már most is át kell nézni min. 3 hetente.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”