A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383085 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #780 Dátum: 2022. December 22. 13:22 »
Mifelénk rendben van a méhegészségügy ,70 ezerért adok el én is vagy 100 at !

« Válasz #781 Dátum: 2022. December 24. 08:12 »
“Itt “mindenki “ szembe jön ?”
Vagy csak egy valaki megy szemben a többiek véleményével?
Lehet, hogy az én vagyok?

https://magyarmezogazdasag.hu/2022/12/13/az-azsiai-mehatka-elleni-kuzdelem-tudomany-meheszet-szolgalataban

Idézett a cikkből.
“A méhpopuláció világszerte jellemző, több mint egy évtizede tartó nagyfokú csökkenésével az egyik legfontosabb beporzónk egész állományai tűnnek el tarthatatlan ütemben.”

És nálunk talán még kisebb a baj mint az USA-ban.
Ott is tartanak még mindig méheket.
Itt is szaporodnak a méhek még így is, hogy a jövedelmezőség csökkent.A méhcsaládokat az utóbbi cirka 15 évben össze kell rakni a termeléshez, nem úgy mint előtte amikor rajzásgátlás miatt csapolni kellett.
Főként az előbbiek miatt nőtt a családszám Magyarországon.Ha valaki fent akarja tartani a jövedelem szintjét több méhét (ahogy Buchinger gyuribá mondta) kell tartania.

Mézengúz olvasd el a cikket!
Na vajon a glifozát tényleg árthat-e?
Nemcsak a méheinknek árt , hanem nekünk is.Csak nézzetek körül egy picit mennyi az IBS-sel  küzdő ember, mennyi bél problémákból adódó betegség van, allergia, étel intolerancia, laktóz, glutén, stb érzékenység.
A méheinknek is árt.
Ha lesz időm meg keresem az ezt bizonyító kutatásokat.

“Svjetlana Vojvodic úgy véli, hogy a megoldás egyik része váratlan helyen található: a mézelő méh bélrendszerében. A mézelő méhek gyomor-bélrendszerét baktériumokból és gombákból álló mikrobák milliárdjai lepik el. Minden állatnak – beleértve az embert is – önálló, jellegzetes bélmikrobioma van. Sok különböző baktériumfaj él a bélben, és az emésztéstől a testsúlyon át a viselkedési zavarokig mindent befolyásolhatnak. Ezeknek a fajoknak a többségét hasznos szimbiótáknak tekintik – más szóval „jó baktériumoknak”, amelyek segítenek, nem pedig ártanak a gazdának, amelyben élnek. Az emberben több száz – egyes vélemények szerint akár több ezer – különböző baktériumfaj alkotja a mikrobiomot. A méhekben a mikrobiom mindössze kilenc fő baktériumcsoportból áll. Mivel ismerjük ezeket, manipulálni lehet őket a laboratóriumban – a remények szerint gyógyírt találva a mézelő méhek gyakori gombás kórokozója ellen. Ez a projekt hozzájárulhat a világszintű méhpusztulás megoldásához, beleértve a modern idők legmegdöbbentőbb méhészeti titkát: a családösszeomlás/elnéptelenedés szindrómát (colony collapse disorder, CCD-t)is.”

Az élet csodás!
Az ember ebbe az összetett, csodás rendszerbe belerondít az egyre több, egyre rafináltabb, egyre hosszabb hatású felszívódó, lassan lebomló mérgeivel.A gyomírtótól, a gombaölőn át, a rovarírtókig.
Nekünk a “jóból”-eddig-ez jutott!
Szép új világ!

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2022. December 24. 08:50 írta Csányi Antal »

*

robi 75

• 1010
« Válasz #782 Dátum: 2023. Január 03. 21:15 »
Nálunk ez a baj is fokozott, hiszen itt van egy velejéig korrupt rendszer is, korrupt bitóra való politikusokkal.
Itt minden szart lehet szórni amit az eu már betiltott azt meg főleg hiszen szaré húgyér hozzájutunk és ez a lényeg.
Az emésztőrendszeri daganatok tarolnak, senkit nem érdekel, beteg leszel kösd fel magad nyugodtan.

Üdv:robi

*

neo

• 1000
« Válasz #783 Dátum: 2023. Január 04. 08:21 »

Na vajon a glifozát tényleg árthat-e?
Nemcsak a méheinknek árt , hanem nekünk is.Csak nézzetek körül egy picit mennyi az IBS-sel  küzdő ember, mennyi bél problémákból adódó betegség van, allergia, étel intolerancia, laktóz, glutén, stb érzékenység.
A méheinknek is árt.

Anti!
A helyzet az, hogy valóban sok bélbetegség oka a xenobiotikum, azaz testidegen anyag. Azonban ez nem a glifozát. Annak más a hatásmechanizmusa.  Az IBS esetében az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy mutáció van a szukráz izomaltáz enzimben, amiatt az nem tudja megfelelő ütemben lebontani az izomaltózt és a szacharózt. Ezért a mikrobiom úgy alakul át, hogy a káros mikróbák bontják le, mert így nem tud felszívódni. Pontosabban a károsodott enzimmel rendelkező emberi szervezet lassabban bontja e két cukrot, így jut belőle a mikrobiomnak is. Normál bélflóra esetén nincsenek tünetek, mert egy homofermentatív (csak tejsavat termelő) bomlás zajlik. Azonban a heterofermentatív bomlás során, már képződnek egyéb bomlástermékek, pl. széndioxid, ami a tüneteket okozza. Ez akkor fordul elő, ha nincs anyatejes táplálás kellően hosszú ideig (fél év), vagy szájon át adott antibiotikummal kiirtjuk a normál flórát. Ez utóbbi esetben csak úgy lehetne visszafordítani a dolgot, ha fél éven keresztül csak tejjel táplálkoznánk. Akinek normális a lebontó enzime, azoknál egy rövid ideig tartó antibiotikumos kezelés után helyre tud állni a normál bélflóra. A glutén érzékenységnél is hasonló a gond. Meggyőződésem, hogy a normál bélflórában lévő Lactobacillus casei lebontja a glutént, azért nincsenek tünetek. Ha antibiotikummal kiirtjuk a L. caseit, akkor  meghatározott HLA -val rendelkező emberek immunrendszere támadni kezdeni a gluténnal együtt a saját bélbolyhait is.

Idézet
Az élet csodás!
Az ember ebbe az összetett, csodás rendszerbe belerondít az egyre több, egyre rafináltabb, egyre hosszabb hatású felszívódó, lassan lebomló mérgeivel.

Teljesen igazad van ebben. Én azonban árnyalnám a képet. Az antibiotikumok hihetetlen sok dolgot megoldanak. Ahogyan az atkaölők is. Meg az általad hivatkozott mérgek is. A probléma az, hogy nincs olyan, hogy ha belenyúlunk egy rendszerbe, akkor ott ne lenne olyan dolog, ami sérül. De hát azért nyúlunk bele, mert már eleve sérült a rendszer. Lásd Varroa atka az Apis melliferán. A szántóföldi növénytermesztés is egy sérült rendszer. A többlettermelés érdekében létrehozott fajták sérülékenyebbek a mindenütt jelenlévő károkozókkal szemben. A károkozók felszaporodtak. Én nem gondolom azt, hogy ősi fajták visszaállítása megoldaná a problémát. A már megnövekedett károkozó környezet nem ugyanaz, amiben az ősi fajták kialakultak. Ha izolálni tudnánk a rendszereket, tehát a károkozói  környezetből kivonnánk, akkor az lenne a megoldás. De akkor minek a rossz termésátlagú ősi fajta? A nagy termésátlagú fajták károkozó nélkül gazdaságosabbak lennének. Ezért én azt gondolom, hogy csakis előrefelé mehet az út, nem hátra. Ez pedig az izoláció. Az izoláció lehet fizikai, amikor szűrt levegős növényházban termesztünk, vagy állattartás esetén kórokozó mentesítést végzünk, és olyan környezetben tartjuk, ahol nincs visszafertőződés. Ez is sokszor épületeket jelent, de az állattartásban nagyon kevés kórokozó terjed a levegőben.
Ha most megnézzük az európai és amerikai modelleket, akkor a szembetűnő különbség az, hogy Európában azt favorizálják, hogy multikultúrás környezet vegyen körbe minket, azaz sokféle faj együttélése egy adott területen, míg Amerikában a monokultúra uralkodik. Termesztési övezetek vannak. Kukorica, gyümölcskultúra stb. Én azt gondolom, hogy az amerikai modell a fenntartható. Ugyanis a károkozóktól való védelem a multikultúrában hatványozott mértékben csökkenti a védekezési lehetőségeket. Tehát egy faj adott kórokozója ellen jó mondjuk tízféle szer, a másik kórokozója ellen is jó tízféle, de könnyen lehet, hogy közös szer csak egy van, mert a többi a másik élőlényt pusztítja (gondolok a a növénytermesztésben használt rovarölőkre). A multikultúrában csak egyet lehet használni, a monóban tízet. Melyik marad életben?
Persze, ha a fizikai izoláció megvalósul (búzát termeszteni növényházakban), akkor ennek nincs jelentősége. Ott is viszont a bőtermő a gazdaságosabb, de elég abszurd a kép.
Szumma szummárum: kétségtelen tény, ha az emberiség 100 probléma közül megold ötöt, akkor keletkezik másik négy probléma. Legalábbis én ezt így látom. Nem  ugyanannyi keletkezik, hanem kevesebb. Ha ugyanannyi keletkezne, akkor nem lenne fejlődés. Azt pedig szerintem nem lehet tagadni, hogy van. Szerintem ezt a fejlődés felé tartó utat jelölte ki számunkra a nagy matematikus (inkább úgy fogalmaznék, hogy programozó matematikus). A hátramenet visszafejlődés, ami a halálhoz vezet. Az élet előrefelé van.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #785 Dátum: 2023. November 03. 19:23 »

*

Apis

• 192
« Válasz #786 Dátum: 2023. November 03. 21:08 »
Olvasgatom, az atka elleni védekezési alternatívákat. Most is leírom amit gondolok róla: Az őszi, téli atkavédekezés oltárán sokan feláldozzák a telelő méhcsaládokat, vagy jelentősen legyengítik őket. Szerintem az atkával együtt tudni kell élni, a nullázása vágyálom. Sajnos ennek a táptalaja a sok profi előadó akik adott esetben 10-15 éve méhészkednek és egyszerűen nem látják be, vagy nem ismerik fel, h. a módszerüknek, mi a későbbi következménye. Én azt vallom, hogy az atka elleni védekezést október végéig be kell fejezni, minden beavatkozás amit ez után végzünk megzavarja a méhcsalád téli telelését. Sokan nem veszik észre, h. a téli beavatkozások után nem áll vissza a téli tömött telelő fürt, csak egy laza fürt, ami jóval nagyobb probléma ( fogyasztás emelkedés, fias beindulása, tavaszi nozéma) mint hogy leszedjünk még 5-10 atkát. Mert ennyiről beszélünk amennyiben korábban jól végeztük a dolgunkat az év folyamán.

« Válasz #787 Dátum: 2023. November 04. 10:40 »
Szublimálás után visszaáll a téli fürt. Novemberi Apibioxál csurgatás után viszont 6 hétig mászkáltak a kaptárban. Tele lett az alj nozémás hullákkal. A házi oxálsavas csurgatás is viszi a méheket. Én már csak szublimálok.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #788 Dátum: 2023. November 04. 12:26 »
A téli tömött fürthöz tél is kellene az meg nincs, párhetet leszámítva amikor reggelente fagyogat kicsit, langyosba "telelnek" a méhek.
Lassan odaérünk mint Dick Ruby, majd lessz egy kis hordás folyamatosan és anyákat nevelünk meg szaporítunk télen.
És ehez még el se kell menni délre mert itt van helyben😂😂.

« Válasz #789 Dátum: 2023. November 04. 13:10 »
Azért  +5 fokon összehúzódnak. Azok a jók, amelyek ilyen télen is nyugton maradnak.

« Válasz #790 Dátum: 2023. November 07. 06:44 »
Mikor csináljuk a "záró kezelést" atka ellen, teszik fel sokan a kérdést.
A válasz nem is olyan egyszerű mint gondolnánk.
A méhészet helye, az időjárási viszonyok, a mikroklíma, a fenológia és sorolhatnám mi dönti el az utolsó kezelés időpontját.
Kicsiny országunkban óriási eltérések vannak a méhcsaládok állapotában.
Borsodban, Nógrádban és általában az északi megyéinkben már nincs fiasítás a családoknál.
Baranya déli részein, a Dráva ártereiben viszont még mindig van fedett fias.
És ez dönti el az utolsó kezelés időpontját, vagy nem marad más hátra, mint a maradék fias kivillázása.
Ugyanis az atkák nagy része ezekbe a fiasokba koncentrálódik, így a korai kezeléssel csak magunkat nyugtatjuk, de az atkák egy részét nem juttatjuk a túlvilágra.
Emiatt is érdemes megnézni a méhcsaládokat, amihez még kaptárt sem kell bontanunk!
Egyszerűen, óvatosan rátesszük a tenyerünket a méhcsaládot takaró fóliára, és ha hideg, itt az idő.
Azt is megtehetjük, hogy felhúzzuk a takarójukat, és ha elöl vannak, (láthatóak hátul a mézkoszorúk), és nincsenek a keretek tetején, akkor is kezelhetünk, nincs fias.
Ha "ki vannak nyújtózkodva", a keretek tetején sok a méh, és végig érik a léputcákat, akkor még várni kell.
Amennyiben a kép vegyes, és mindkét fenti állapot előfordul, akkor is érdemes várni.
Minden alkalommal javasoltam, hogy a kezeléseket 10 fok fölött végezzük, de erre sokan rácáfolna a szublimáláskor, hogy ettől jóval hidegebben is lehet.
Véleményem szerint ha fürtben van a méhcsalád, akkor csak a héj külsejét éri minden szer, emiatt nem annyira hatékony, de ez is vita kérdése.
Akkor mi a jó?
A laza fürt, ekkor gyorsan dolgozzunk, nem szúrnak, nem kell füst, és ha pár óra elteltével még repülni is tudnak, akkor szerintem nyugodtak lehetünk.
Az atka meg aggódhat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #791 Dátum: 2023. November 11. 17:36 »
A MÉHÉSZET szaklapban olvashatjátok, hogy az egyik méhésztárs arról számol be, hogy október elején-közepén már nem volt fiasítás a családoknál.
Baranyában, és a DNY-i megyékben még mindig van fias.
Emiatt nem lehet egy kaptafára venni a magyarországi méhészeteket, hogy mikor lehet az utolsó kezelést elvégezni.
Arról is olvashattok, hogy a szublimálás, vagy a csorgatás hatékonyabb oxálsavval.
Ezért kár vitatkozni akár egy kezelési technológián, mivel óriásiak az eltérések a méhcsaládok fejlettségében is.
Annak azért őszintén örvendek, hogy megszűntek a cikizések, mószerolások.
Hogy ez nem tett jót a méhészklubnak?
Majd az idő eldönti.
Addig működik ez a szakmai oldal míg üzemeltetitek.
Ha tetszik marad, ha nem azt úgyis észreveszitek.
Üdv:Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #792 Dátum: 2023. November 13. 10:25 »
Most akkor az a jó ha írunk, vagy az ha nem? Eddig előbbi volt a baj most meg az utóbbi. Tudom, az lenne a jó, ha azt írnánk és úgy ami és ahogy neked tetszik. Csak hát kérem az nem demokrácia. Bár ahogy látom, a demokrácia egyre inkább az lesz, amit valaki(k) önkényesen annak hív(nak).
Én úgy döntöttem, mivel minden kaptáram tele van, és szeretnék tavasszal belőle eladni (mert ha nem adok el nem tudom hova tenni a szaporulatot), ezért inkább nem írok semmit, pláne nem atka és atkairtás kérdésben. Inkább meghagyom a téveszméket úgy ahogy vannak, mert jó az nekem. Mint a szublimálás. Ződön határozottan leírják hogy hogyan kell, na pont úgy nem... Meg a herba strip, hogy az milyen jó. Ja. Arra biztos jó, hogy 3-4 léputcás családokat csináljon a jókból is, mert hogy a következő szezonban semmivel sem lesz kevesebb az atkaszám mintha más szerrel védekezett volna, ez meg ugye tény. Meg ezek a százalékban kifejezett hatásfokok. A fiasból egyik szer sem fogja kiszedni az összes atkát, tehát fiasításos időben atkát nullázni csak kénlappal lehet, mással nem nagyon. Azon kívül meg szinte bármelyik szer pont ugyanolyan hatásos, már ha tudja valaki hogyan kell használni. Főleg úgy, hogy a méheknek se ártson vele.

« Válasz #793 Dátum: 2023. November 13. 10:57 »
Nem az a gond amit írtok!
Akkor mi?
Ahogy írtok, amilyen vegzáló stílusban.
A szakmai részével nincs kifogásom, még akkor sem ha másként látjuk a dolgokat.
Azt írod, hogy tavasszal méheket szeretnél eladni.
Nem kívánlak elkeseríteni, de egy jó hónappal ezelőtt, komoly méhcsaládokat, idei anyával, betelelve 15.000 Ft-ért vett egy kolléga!!!!!!!!!!
Ha, mondjuk 5.000 Ft egy méhanya, és van náluk 15 Kg "méz", akkor ha azt most kipergeti, mennyibe is kerültek?
Ez ugyan az a kategória mint az alacsony mézár.
Saját szakmánkat, minden szinten leértékeljük!
Sok szerencsét kívánok!
Üdv: Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #794 Dátum: 2023. November 13. 12:30 »
ezért inkább nem írok semmit, pláne nem atka és atkairtás kérdésben.
De azért alább csak arról írsz.
Meg a herba strip, hogy az milyen jó. Ja. Arra biztos jó, hogy 3-4 léputcás családokat csináljon a jókból is, mert hogy a következő szezonban semmivel sem lesz kevesebb az atkaszám mintha más szerrel védekezett volna, ez meg ugye tény.
Azzal még egyet is értek, hogy bizony komoly veszélye van annak, hogy 3-4 léputcás családokat csináljon. Erről tavaly én többször is írtam. Azonban azt is írtam, hogy frenetikus atkairtó képességekkel rendelkezik. Éppen ezért nem tudom elhinni, hogy nincs benne más hatóanyag. Mégpedig olyan, ami kiváló az atkára, de a "méhekre" is (avermectin csoport). A toxicitást azonban a bevitt mennyiség és a méhegyedek száma határozza meg. Minél többet viszünk be minél kevesebb méhnek annál jobban pusztulnak tőle a méhek. De az atka is. Következésképpen, ha az adagot csökkentjük (1 lap/család), akkor  az atka elleni hatás is csökken. Hát én azt mértem, mondom mértem, nem hasamra csaptam, hogy 24 nap alatt októberben, tehát megszűnő fias mellett 99 százalék a hatékonysága. Ahol a népesség az átlagnál kisebb volt, ott gyalulta a méheket, egyébként nem vettem észre népesség csökkenést. De egyébként van ahol nyári, kétszeri kezelésnél őszre atkás lett az állomány. Hát  a veszélyes szer nagyon kicsi adagjának a problémája pont így zajlana le. Ott az atka hamar túllépi a kicsi mennyiséget. Országos összeomlás pontosan ebből lehet. Túl sokan használják, mire észreveszik a hatástalanságot, akkor már nem tud védekezni. Megy az atka mindenfelé. más szerrel fias időben csak hosszú időn át tud érdemi eredményhez jutni. Azt gondolja a szerrel van a gond, ezért vált egy rosszabbra. Ebből lesz a lavina.
A fiasból egyik szer sem fogja kiszedni az összes atkát, tehát fiasításos időben atkát nullázni csak kénlappal lehet, mással nem nagyon.
A fiasból egyik sem szedi ki, ez tényleg így van. A kérdés az, hogy melyik az a hatékony szer, amelyik előbb megöli az atkát, mielőtt bemegy a fiasba? ilyen van elég sok. A kérdés az, hogy lesz-e olyan atka, amelyik viszont a kezelés ellenére bemegy? Igen. Szinte bármelyik szer esetén így van. Egyet kivéve. A stripeket. Amikor még működnek. Pontosabban nekem csak a Herbáról vannak méréseim. De a stripeknél nem az a felelős hatásért , ami rá van írva. Aztán lehet, hogy  a másik kettő: a Super és Life (kumafosz, amitráz elvileg) abból a titkos csoportból mást tartalmaz, és annak nincs ilyen hatása. Csak hát az a baj, hogy a 12 napos 99 százalékos hatáshoz már a fél méhcsaládot is fel kell áldozni. De ezek a számok általam is csak becsültek. Tavaly nem mértem, csak utólag véltem azt, hogy a teljes adag októberben 12 nap alatt vitte le az atkát 99,5 százalékban. A 99,5-öt azt mértem. A csomagolásán 99,84 van. De nem írja, hogy mennyi idő alatt. Én nem akartam elhinni, az összetétele alapján. Ezek után az összetételét nem hiszem el.