A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383045 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #645 Dátum: 2018. Június 30. 13:24 »
a hosszúhatású szerek felhígultak a sok csapadéktól.

Vagy lehet, hogy a napraforgó pont a csapadékkal kapja fel a mérget.
Nálam megismétlődött a tavalyi dolog, száraz tavasz után eső, napraforgó virágzás, intenzív de bolyongó repkedés, mászkálás a kaptárak elején, és másfél fiók méhveszteség.

« Válasz #646 Dátum: 2018. Július 01. 21:34 »
http://www.omme.hu/?p=10962
Na most mi van azokkal a méhésztársakkal akik folyamatosan azt hangoztatták, hogy....nem csinál semmit az OMME?
...

15 éve pusztít a gyilkos kór , és most kezdenek vizsgálódni  !!!!!! Azért ez egy kicsit túl lassúnak tűnik , elszomorító / dühítő / , mennyi méhecskének kell még elpusztulnia !!!!!!!!!

Én csak az utóbbi egy évben követem valamelyest a méhészettel kapcsolatos híreket, de gondolom, hogy ha a korábbi években is volt az ideihez hasonló méhveszteség, akkor azokban az években is közzétett az OMME hasonló felhívást, ugye?  ::)

*

wr

• 1013
« Válasz #647 Dátum: 2018. Július 02. 06:48 »
Természetesen.  :D A fő probléma még mindig az, hogy a méhészek többsége egyszerűen beletörődik inkább a helyzetébe, mert az sokkal kényelmesebb mint tenni bármit. Elég megnézni hogy hány bejelentett eset van évente a valós veszteségekhez képest. Kb. az 5%-át sem éri el. Minek kell történni még ahhoz, hogy az ember felvegye a telefont és kihívja az illetékeseket?

A másik probléma, hogy sem a méhészek, sem a gazdák nincsenek kellően tájékoztatva. Rovarölő szer esetén hiába vesznek mintát napok múlva, nem fogja tudni kimutatni a labor csak már a bomlásterméket vagy azt sem, ha még esett is közben. Azonnali (órákon belül) mintavétel kell, úgy a hullákból mint a növényből, és ahogy Geddekas is írta szárazjégbe, és már menni is kell vele vizsgáltatni, nem otthagyni a méheüsnél mert akkor csak napok múlva fog a laborba kerülni.

Akik vitatkoztak velem nemrég azok sétáljanak be néhány napraforgó táblát (bár így eső után már késő), én itt megtettem az egyik kollégával akinek szintén komoly vesztesége van, eltűnt úgy a kijáró méheinek az 50-60%-a. A napraforgóban nem találtunk hullákat, viszont van a közelében 10 ha csemege kukorica, na abban találtunk nem is keveset még eső után is. Ez szépen egybe is vág azzal amit írtam, hogy a vesztesége még a napraforgó virágzása előtt következett be. Beszéltem 2 éve egy gazdával aki főként csemege kukoricával foglalkozik, nekem azt mondta, hogy méhekre kifejezetten veszélyes jelölésű szert használ.

« Válasz #648 Dátum: 2018. Július 05. 00:18 »
Magyarul szar a helyzet !!!!! Családok legyengülve , nosema fertőzés magas : 120-140 SPÓRA LÁTÓMEZŐNKÉNT !!!!!!!!!

*

wr

• 1013
« Válasz #649 Dátum: 2018. Július 05. 07:04 »
Az, és tenni továbbra sem tesz ellene senki semmit, sőt, de ezt kifejtettem már a méhlegelős topikban az imént. A nozéma pedig az akut mérgezés következménye, és ha elér egy szintet akkor a betelelésed is kétségessé válik. Tudom, nincs engedélyezve, de ha nagyon nagy a baj, csak a fumidillel tudod kikezelni őket, mással próbálkozni sem érdemes. Az ilyen legyengült családoknak ilyenkor már csak egy apró rúgás kell (az lesz az atka által terjesztett vírus), és már be sem kell telelni. Az atka is most éri majd el a létszámának a csúcsát, lévén hogy a napraforgóhordás vége előtt nem mindenki védekezik.
Cukorszirup bőséges vitamin és ásványi anyag tartalommal, egy fokhagymás csurgatás a vírusok ellen, és a probiotikum (apilac) is talán segíthet.

« Válasz #651 Dátum: 2018. Július 06. 00:56 »
AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN MIÉRT NEM FOGADTÁK AZ ÉSZREVÉTELEINKET MIÉRT CSAK MOST " BUZDÍTJÁK " A MÉHÉSZEKET A KÁROK JELENTÉSÉRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

« Válasz #652 Dátum: 2018. Július 06. 04:46 »
AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN MIÉRT NEM FOGADTÁK AZ ÉSZREVÉTELEINKET MIÉRT CSAK MOST " BUZDÍTJÁK " A MÉHÉSZEKET A KÁROK JELENTÉSÉRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teljesen igazad van.
Én összevesztem két “jóbaráttal” elsősorban amiatt -ahogy Te írod-
mert nem fogadták az észrevételeimet,észrevételeinket méhmérgezési ügyekben.
Sosem felejtem a profik összejövetelén Cserényi és a többiek akik vakon hittek hadvezérüknek,hogyan hülyézte,hülyézték Szabó Lacit amikor “nyári” nosemáról először beszélt.Minő dicső tett az OMME akkori szakmai vezetőjétől,szakmai alelnökétől.
Azóta már tudjuk van nyári nosema,a nosema ceranae.
Még mindig nem fogadja el a szakma egy része “kísérő” betegségnek,vagyis egy olyan betegségnek,amikor a méhcsalád legyengül-általában ma már főként a mezőgazdasági vegyszerektől-utána nosema ceranae is fellép,felléphet egy csomó méhbetegséggel együtt,főképp a vírusokkal.
Még mindig nem látja be,nem érti Cserényi és Tóth Péter,hogy mi az oka és mi az okozata a mégegészsgügyi bajok,problémák negyrészének.
Az Ő véleményük szerint szinte mindig a méhész a hülye,a hibás,mert rosszul védekezett az atka ellen,mert technológiai hibát követett el,stb,stb.
Pedig legtöbbször az ok a mai “korszerű” hosszúhatású szerek,ezek tankkeverékekben való
kijuttatása,rovarölő,gombaölő,fejtrágya összekeverve,egyszerre való kijuttatása és ezek együttes-szinergens-hatása .

Nagyon nagy hibája,neok ügyében pedig bűne a két emlegetett OMME
szakmai vezetőnek,hogy sosem fogadták el a nemzetközi vizsgálatok eredményeit.Ők mindig mindent jobban tudtak és tudnak.
Cserényi,hogy mondta a franciák amatőrök,dilettánsok,mit tudnak azok
ba.d meg.
Most a fejtrágyákat vizsgáló tanulmányokról jönnek nyugatról a hírek.
Tudomásom szerint általánosan most kezdték pár éve Magyarországon is a napraforgóban használni.
Eddigi vizsgálati eredmények számunkra nem sok jót mutatnak.
Úgy tűnik rovarölő hatása is van.
Majd most ezeket a vizsgálatokat sem hiszik,fogadják el?
Majd akkor lesz igaz,ha Ők kimutatják?
A OMME mai elnökségében Cserényi kipontozódása után újra termelődött az ilyen hasonlóan “hitetlenek” tábora,akik nem fogadják el nemzetközi vizsgálatok eredményeit,akik mindenhez jobban értenek,akiknek a méhegészségügyi tudásuk megkérdőjelezhetetlen.

Amikor még fluvalinatot használt szinte mindenki az átkos atka ellen,
akkor a meszesedés,gomba volt a kísérő-jobb lenne másként nevezni pld -következmény betegség.
A nosema és a vírusok is  következmény,okozati betegségek.
FŐKÉNT A MA HASZNÁLATOS NÖVÉNYVÉDŐSZEREK,TECHNOLÓGIA
kÖVETKEZMÉNY BETEGSÉGE A NOSEMA ÉS A VÍRUSOK!!!
Évek óta szajkózom ezt.
A “hitetetlenek” szerint hülyeség.

Hihetetlen bosszantó,hogy évek óta én vagyok a hülye,meg a szar méhész.Most idén is azt mondták azért
másztak,pusztultak a méheink repcén mert etettem Őket.
A valóság pedig az,hogy egy csepp etetésre sem volt szükség,hiszen egész tavasszal jó hordás volt,szűkített fészekben,hogy lehetne már etetni folyamatos hordás mellett,leszorulna a fiasítás.
Hihetetlen bosszantó az évek óta tartó rossz indulat ezen “prominens”
személyek részéről,a gáncsoskodás,a-nevezzük-rossz hírnév keltés,csak azért mert merek Ő kegyességük “hős tetteikről” megemlékezni,mert nem fogadom el álláspontjuk,hogy mindig a méhész a ludas,mindig a méhész a hülye,aki nem ért a méhekhez,aki nem tud az atka ellen védekezni.

Hihetetlen bosszantó,hogy általában 30 vagy még több helyen tartjuk
a méheink és én minden nap a méheknél vagyok,állandóan túrom a családjaink és mégsem merek egyértelmű következtetéseket levonni a legtöbb esetben.Ezen prominensek a “pár “ családjuk tapasztalataiból messzemenő következtetéseket vonnak le.

Hihetetlen bosszantó sokadszor azt hallani,hogy Te mindig a vegyszerekre fogsz minden méhegészségügyi problémát,miközben tízenéve az határozza meg a magyar méhészek,méhészetek sikerességét is,hogy éppen milyen technológiát alkalmaz a földjén a gazda, miközben fogalmunk sincs róla milyen növényvédelmi technológia az amely tönkre teszi méheinket és melyik nem.

Hihetetlen bosszantó,de évek óta mondom én is és Koós Péter barátom is,hogy minden energiánkat,felhajható pénzünket az áldatlan méhegészségügyi problémáinkat vizsgáló kutatásokra kellene fordítani.
Most már az egész országból jönnek a hírek pusztulásokról.
Nyírségi barátaim nem értették milyen bajaink,gondjaink vannak.
Jelentem,sajnos most már Ők is tudják,saját bőrükön tapasztalják otthon a repcén-már ott is van repce- és a hajdúsági napraforgón is.

Hihetetlen bosszantó azt hallani Cserényitől a profik gyűlésén,hogy én a profikat is össze akarom ugrasztani,ugyan azt a veszekedést akarom
mint az OMME-ban van,miközben azon igyekszem meggyőzni az ott lévőket,hogy méhegészséügyi napot tartsunk minden évben és adjanak a profi tagok,egyesület állásfoglalást,olyasfajta irány mutatást a tagok által legfontosabb tartott ügyekben és ez jelentesse meg minden szakmai újságban és fórumon
Eközben mi történik az OMME-ban monitoring vizsgálat címszó alatt,Tóth Péter tejhatalma mellett?
Egy kártelmérés!
Ahelyett,hogy ez a pénzt is problémák egzakt vizsgálatàra költenénk.

Nagyon bosszantó ez az egész!!!!!

Csányi Antal

Ui:Ez van ha éjjel a fotöjben ébredek és méhegészségügyi hozzászólásban jót olvasok.

« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 06. 05:24 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #653 Dátum: 2018. Július 06. 05:54 »
Anti!

Igen, amit felsoroltál, mind a méhmérgezés járulékos következménye. Az OMME jelenlegi vezetése, úgy kompletten, elnököstül a mi gyávaságunk, hiszékenységünk, naiv jószándékunk következménye.

Tavaly, amikor tüntetni kellett volna, te és csapatod se jött el, mert a lojalitásod nem engedte. Megérte ez a lojalitás. Hány forintot szedett ki a zsebedből ez a lojalitás csak ebben az évben? És mennyit szedett és szedni fog évente. Akkor még az ez évi napraforgót meg lehetett volna menteni a neonikotinoidos csávázástól
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #654 Dátum: 2018. Július 06. 06:40 »
Igen. Tudomásul kell venni, hogy a kukorica méhlegelő növény. Sajnos a gazdák ezt nem tudják vagy nem is akarják tudni, ahogy azt se, hogy a vegyi koktélok vagyis tank keverékek a méhekre veszélyesek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

wr

• 1013
« Válasz #655 Dátum: 2018. Július 06. 07:00 »
Nem is igazán méhlegelő, de mivel a virágzásakor nem nagyon van éppen más, ezért rengeteg virágport hordanak róla. De ez a kisebb probléma. A nagyobbik az az, hogy a reggeli harmatot a kukorica leveleiről szívogatják, ezt sok esetben láttam. A csemege kukoricát pedig folyamatosan öntözik, és rendszeresen permetezik. Tehát annak a levelein, meg alatta-körülötte a kis tócsákban a legnagyobb szárazságban is lesz víz, meg lesz rovarölő is, amitől aztán hullanak mint a legyek.

« Válasz #656 Dátum: 2018. Július 06. 09:58 »
VÁGÓHÍDRA KÜLDTÉK A MÉHEKET , EZ AZ IGAZSÁG , MÉGIS ÚGY FEST/NEKIK ÁLL FELJEBB /  A DÖNTÉSHOZÓKNAK EZ JOBBAN FÁJ MINT A MÉHÉSZEKNEK / NAGYOT HIBÁZTAK / , ERRE NINCS BOCSÁNAT !!!!!!!!!!!!!!!!!

« Válasz #657 Dátum: 2018. Július 06. 15:43 »
Nem is igazán méhlegelő, de mivel a virágzásakor nem nagyon van éppen más, ezért rengeteg virágport hordanak róla. De ez a kisebb probléma. A nagyobbik az az, hogy a reggeli harmatot a kukorica leveleiről szívogatják, ezt sok esetben láttam. A csemege kukoricát pedig folyamatosan öntözik, és rendszeresen permetezik. Tehát annak a levelein, meg alatta-körülötte a kis tócsákban a legnagyobb szárazságban is lesz víz, meg lesz rovarölő is, amitől aztán hullanak mint a legyek.

Ebben az esetben a kukoricára miért nem vonatkozik a 43/2010-es FVM rendelet?
Idézet
15. § (1) Gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban (virágzásban) méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják.

« Válasz #658 Dátum: 2018. Július 06. 17:29 »
Átruccantam a "Zöldre", de kár volt.
Arisztaiosz osztja az észt odaát, szerintem rajtam kívül nem sokan olvassák már a "rőt szakállú" önimádó elmélkedéseit.
Nézzünk egy marhaságot a sorból:
"Most próbálják őt elzárni a vizsgálatoktól, mivel a méhészek eddig éppen a mérgezések kapcsán nyújtott segítség miatt kedvelték Tóth Pétert, aki körül a sunyi elnök most igyekszik a levegőt "ritkítani". A birka méhészek meg asszisztálnak. A szegény Csányi Anti is megverte a tamtam-dobokat, amikor a méheik fetrengtek és eltűntek repcén, hangoztatva a neonikotinoidok hatását. Aztán kiderült, hogy egyetlen neonikotinoid hatóanyagot sem találtak a kultúrákban (és a méhekben), a pusztulást-mászkálást piretroid és klórpirifosz hatóanyagok okozták. Azóta hallgat a lelkem, bár ideje lenne már a hangulatkeltő nyilatkozatait helyreigazítania."
Ez az a tipikus benyögés, amiből egy sor sem igaz!
Ma beszéltem Antival, még nem is kapott vizsgálati jegyzőkönyvet!
Nagyon vigyázzatok mert Arisztaiosz(Tomipapa) egy látnok!
Aztán ott folytatja hazugságait ahol az imént abbahagyta:
"Érdekes, de a "Setét/Világos oldalon" a jó szervilis Csányi Antal, s a fóbiás Nagyernyei (Bross magyar és méhész-szakma-politikai hangja) igyekszik titkolni a repce-vizsgálatok eredményét, valószínűleg az nem illeszkedik a koncepcióba."
Ez az igazi hangulatkeltés.
Annak örülök, hogy ettől az elvtől, és ettől az embertől mi erkölcsileg sokkal különbek vagyunk Anti!
Mindig a valóságról írunk, de tudom, hogy van amikor ez fájdalmat okoz.
Engem nevezhet fóbiásnak, lepereg rólam!
Arra viszont nagyon szépen megkérem írásom olvasóit, hogy ettől a hazug, elvetemült rosszindulatú embertől határolódjanak el, mert egyetlen célja van, a bukott rezsim támogatása.
Még egyszer leírom, semmilyen vizsgálati eredményeket még nem kapott Csányi Anti, de ez a földi boszorkány már tudja, hogy..." a pusztulást-mászkálást piretroid és klórpirifosz hatóanyagok okozták.".
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 06. 17:32 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #659 Dátum: 2018. Július 06. 18:43 »
Kedves Attila!

Nem lenne jobb Tomipapát "visszaengedni" ide, ha már úgyis idézgetsz tőle?

Üdv!
V.B.