A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383115 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #420 Dátum: 2017. Október 04. 23:08 »
olyan is volt amikor kicsit szórt volt a fias, a fedelek gyönyörű szépek piszkálgattam és az egyik sejtet felnyitva látszólag nem is volt benne semmi de jobban szemügyre véve ott volt benne a kávébarna elfolyt álca. csak nagyon pici szálat lehetett belőle húzni.  Piszkálgattam tovább és előkerült még több.   Tehát ha csak úgy előírás szerint mutatja a méhész akkor észre sem veszem, otthagytam volna a beteg családot.

voltam méheket tüzelni és amíg a méhész táplálta a tüzet én szorgalmasan bontogattam föl az összes fedett sejtet.
kíváncsi voltam milyen arányban vannak jelen a beteg sejtek.
3 családról volt szó, az elsőnél két keretben volt tenyérnyi fias, ott mindkét keretben volt néhány beteg sejt.
A második családnál 3 keret kiterjedt fias volt ott egy keretben teljesen egészségesek voltak és a másik kettőnél elszórva találtam 4-5-öt
 A harmadik családban két keretben volt fias, ott mindkét keretben találtam1-2 beteg sejtet.
Arra jutottam, hogy teljesen véletlenszerűen helyezkedtek el és ha nem bontom fel az összes sejtet nagyon nehezen találtam volna meg őket.

*

Nb18

• 797
« Válasz #421 Dátum: 2017. Október 04. 23:18 »
Kitin!

Így mindjárt más!
Ez a fényképes dolog nagyon jó!

Azt azért áruld már el kérlek, hogy mi a fenének töltögettél fel bringás képeket!

Nb18

*

Kitin

• 934
« Válasz #422 Dátum: 2017. Október 04. 23:27 »
Akkor mutatom a következőt!
Rengeteg méhészetben láttam már egy-egy sejtben ilyen összetöpörödött álcát. Volt akinek mutattam, volt akinek nem.
általában rávágják, hogy az kezdődő meszesedés. A kaptár fenekén nem voltak múmiák.
 Ha megpiszkálom akkor van amikor kissé vizenyősebb, máskor pedig kicsit mintha grízesebb lenne. Általában a sötétebb keretekben látom de egyszer találtam egy családot ahol rengeteg volt. itt egyébként a méhész elmondása szerint szép lassan gyengült le ez a család, amikor néztük már csak két kis tenyérnyi fiasa volt.
 Egy idő után az lett a gyanúm, hogy ez is a nyúlós kezdeti formája lehet.
Egy ilyen álcából is kimutatta a labor a nyúlóst.

Ugye milyen furcsa?  ez már egészen más, mint amit az előadásokon tanfolyamokon hallani. Ez a nyúlósnak egy olyan típusa ami a nyílt fiasban öl

itt van róla egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=lT4GaJ9Vl7s&pbjreload=10

/bringás képeket azért raktam föl, mert nagyon jók, korábban Attilát csalogattam bringázni, hogy beszélgessünk kicsit./
« Utoljára szerkesztve: 2017. Október 05. 00:01 írta Kitin »

*

Kitin

• 934
« Válasz #423 Dátum: 2017. Október 04. 23:31 »
Ezeken a képeken szépen látszik a folyamat ahogy a nyílt fiasításban először összetöpörödik az álca majd szépen elfolyósodik.
 FEHÉR

*

Kitin

• 934
« Válasz #424 Dátum: 2017. Október 04. 23:34 »
Itt látszanak a színek.

*

Kitin

• 934
« Válasz #425 Dátum: 2017. Október 04. 23:44 »
ez a lépminta kicsit viharvert mert 5 napig a hűtőben volt, azért látszik, hogy szépek a fedelek, van egy lyukas sejt, az éppen meszes volt.
Felnyitogatva látható hogy teljesen véletlenszerűen helyezkednek el a beteg sejtek, inkább a fiatalabb bábok környékén vannak. a lép másik oldalán már többségben kelőfélben lévő méhek voltak, ott 3 beteg sejtet találtam.

*

Kitin

• 934
« Válasz #426 Dátum: 2017. Október 04. 23:58 »
Engem az bánt igazán, hogy voltam egy csomó előadáson és mindig csak arról van szó, hogy rettentően büdös, horpadt lyukas fedelek, kávébarna színű és hosszú szálat lehet belőle húzni. elszórt fiasítás stb.
A képeimből kiderül, hogy nem igazán olyanok.

Arról miért nem hallunk, hogy ennek a betegségnek több genotípusa van és nem csak a fedett fias betegsége?
A tavalyi méhegészségügyi ismeretek könyv elején van egy nagyon jó írás ezekről, Talán érdemes lenne azt is bemásolni, hogy akinek nincs meg, az is elolvashassa.
Azért gondoltam, hogy tegyük ezeket a képeket valahogy jobban elérhető helyre, hogy aki nem tudja milyen a betegség az is könnyen elérhesse.
Tehát a probléma óriási, nézzük a kereteket és szerintem rengeteg beteg családot otthagyunk. Általában nem büdös.
A méhek nagyon gyorsan ki is takarítják, tehát ha épp nem csípjük el a pillanatot akkor nem is találjuk meg.
Vizsgálatok során figyelem, hogy hogyan járnak a méhek, amelyik furább azt a kaptárt megjelölöm. volt egy olyan eset amikor 10 beteg családot találtam és a 10ből csak kettőnél volt láthatóan eltérő a mozgás a többihez képest. Tehát 8 nál semmi különösebb jel nem volt.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Október 05. 00:41 írta Kitin »

*

Kitin

• 934
« Válasz #427 Dátum: 2017. Október 05. 00:35 »
 Az európai költésrothadás az milyen??

« Válasz #428 Dátum: 2017. Október 05. 06:10 »
Előremutatóak Kitin írásai, de az egyik felvetésére reagálnom kell.
Ezt írja Kitin:
"Akkor kezdeném! pont ez a bajom, hogy nem mindig ilyen! inkább egészen más! Ezért írtam korábban, hogy a reformot az oktatóknál, előadóknál kezdeném.
ott a videó alatt a hozzászólásokban írja valaki, hogy fehér is van. No akkor mégsem csak kávébarna?"
Ktin alábbi hozzászólását ki kell egészítenem, mivel PONT arról írtam gondolataimat, hogy ha már előrehaladott állapotban fedezzük fel a tüneteket akkor mit tapasztalunk.
Erre írtam ezt a választ!
"Nagyon érdekes megfigyelni, hogy általában kaptárbontás nélkül is kiszűrhető a beteg család, ha a bajság előrehaladott állapotban van."
Kitin tovább ment, de nem baj, sőt előremutatóak a képei, és egyáltalán nem sértődtem meg, csak eddig nem jutottunk el a téma tárgyalásában.
Most kezdhetném, hogy hány nyúlóst és milyen stádiumban fedeztem fel megyénkben és megyén kívül is a 16 év alatt, de nem megyek bele abba a játékba...hogy az én apukám erősebb.
Abban tökéletesen igaza van Kitinnek, hogy a betegség kialakuláskor az álcák még fehérek!
Ehhez viszont óriási rutin kell, és biztosra nem mehetünk.
Én már annak is örülnék, ha a klasszikus formáját felismerné a méhészek nagy része.
Jászalsószentgyörgyön vizsgáltam méheket, ezelőtt 6 éve.
Az ottani méhegészségügyi felelős azt állította, hogy nincs a kollégánál nyúlós.
A méhész nem nyugodott bele, és szólt, hogy ugorjak le, nézzem meg őket.
A vége az lett, hogy az egész állományát eltüzelték, mert a 3 konténerben 50%-nál nagyobb volt a beteg családok aránya, melynek egy része akkor még CSAK kezdeti stádiumban volt, fehér álcákkal.
A képek ragyogóak, oktatni kell velük!
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #429 Dátum: 2017. Október 05. 09:00 »
Attila!

Szerintem megint nem értettél meg!
Itt most nem arról van szó, hogy kinek erősebb az apukája vagy ki talált több nyúlóst vagy mióta csinálja.
Tudomásul kellene venni azt, hogy több típusa van a betegségnek, méhegészségügyi ismeretek 11 részét olvassátok el, gyönyörűen leírja a dolgokat.
 BEMÁSOLJAM?
Írja az írás, hogy a méhész sokáig nem is veszi észre a betegséget aztán egyszer csak tarol.
Biztonsággal csak mézvizsgálattal lehet megállapítani.
Látható az egyik képemen, hogy már előrehaladott a betegség, ott vannak a pörkök is és ott az összezsugorodott álca, mellette meg a fehér elfolyt sejt.Azon a kereten több ilyet is lehetett látni. Tehát nem a fedett fiasban behorpadással belyukadással keletkezett.

Jó lenne ha felnőnénk egy kicsit és most már nem lenne ez a nyúlós olyan tabu téma BÁRKIVEL ELŐFORDULHAT sőt szerintem elő is fog.
Más is vegye a bátorságot írjon róla, tegyen föl képeket, mert abból tanulunk.

*

Kitin

• 934
« Válasz #431 Dátum: 2017. Október 05. 09:18 »
"Zriedkavý jav: vpravo chorá kukla, vľavo, v tom istom veku, zdravá kukla."

Ezt sajnos nem tudtam lefordítani, hogy mi lehet a képen. Valaki segíthetne. Valószínű egy egészséges és egy beteg bogárka

*

Kitin

• 934
« Válasz #432 Dátum: 2017. Október 05. 09:23 »
Attila írta:
"Abban tökéletesen igaza van Kitinnek, hogy a betegség kialakuláskor az álcák még fehérek!
Ehhez viszont óriási rutin kell, és biztosra nem mehetünk."

Nyugodtan mehetünk biztosra, mert amit ezekből küldtem mintát az mind pozitív lett.
 A mintavételnek is van trükkje, ahogy meglátjuk, azonnal kérjük meg a méhészt, hogy rázza le a keretről a méheket és azonnal vágjuk ki a mintát.
Ha visszatesszük a méhek kipucolják és akkor már valószínű nem mutatható ki abból az üres sejtből a betegség.

*

Bicska

• 601
« Válasz #433 Dátum: 2017. Október 05. 10:08 »
Kitin! Szerintem egy malomban őrlünk.. Felesleges ez a "megmondós" hangnem. A képekért, videoért köszönet! Szerintem mindenkinek a hasznára válik, ha megosztod velünk a tapasztalataid.

Üdv: Bicska
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #434 Dátum: 2017. Október 05. 10:21 »
"Ha visszatesszük a méhek kipucolják és akkor már valószínű nem mutatható ki abból az üres sejtből a betegség."

No itt szerintem egy kis félreértés van. Ha a méhek ki tudják pucolni, akkor nem szabad elégetni őket, hiszen akkor meg is tudnak gyógyulni belőle. A nyúlós lényege pont az, hogy beavatkozás nélkül a méhek nem tudnak megszabadulni a fertőzéstől.
Az, hogy a labor kimutatja a nyúlós spórát , egyértelmű hiszen szinte minden családban jelen van.

Üdv. jani bátya