A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383077 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #390 Dátum: 2017. Szeptember 26. 19:11 »
Minap beszélgettem az egyik helyi "méhésszel " 100+ családdal, és rákérdeztem hogy hogyan áll az állománya. Válasz: augusztusban nézte a méh eüs és minden rendben volt, minek nézegesse legközelebb tavasszal fogja átnézni. Kérdeztem hogy élelemmel hogyan álnak vagy szűkíteni fog -e. Válasz nem kell egyikkel sem foglalkozni mert napraforgón rendezte a fészket.
Ludányinál tanult a srác és nem is nyugdíjas.
Szóval b@szhatjuk ha ezek a szakemberek lesznek még eüsök is.

*

Bicska

• 601
« Válasz #391 Dátum: 2017. Szeptember 27. 01:42 »
Jó lenne, ha befejezné a nyúlósgazda jómadár! Ha a tiszti állatorvos nem marasztalja el a SOROZATOS nyúlós miatt, akkor minden lehetséges fórumon tiltakoznunk kell. Úgy tudom, volt már olyan település, ahonnan "elzavarták".
« Utoljára szerkesztve: 2017. Szeptember 27. 06:38 írta Bicska »
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #392 Dátum: 2017. Szeptember 27. 07:19 »
Tegnap meglátogattam az egyikőjüket.
Elmondtam neki, hogy óriási a gáz mivel nincs regisztrálva a méhészet.
A TIR-ENAR rendszerről semmit nem tudott!
Kaptárjelölés, besütés?
Felejtős.
Mondtam neki, hogy most úgy tetszett viselkedni mint egy orvhorgász.
Engedély nélkül tevékenykedik a tisztességes, méhészetből élők táborában.
Röstellte magát, és megígérte, hogy mindent megtesz a béke érdekében.
Kértem, ha végeznek a tüzeléssel hívjon fel, körül szeretnék nézni.
Ennyiben maradtunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #393 Dátum: 2017. Szeptember 27. 08:06 »
"Engedély nélkül tevékenykedik a tisztességes, méhészetből élők táborában"

Akkor ezek szerint az állami kártalanításra sem igazán tarthatna igényt!

Üdv. jani bátya

« Válasz #394 Dátum: 2017. Szeptember 27. 08:37 »
Jani bátya!
Az a Napnál is világosabb, be sem adja a kártérítési igényt!
Annyi haszna van abból, hogy beszéltem vele, így nem kap csekket.
A hatósági állatorvosunk nagyon megértő, hiszen csak egy idős emberről van szó.
A cél nem a büntetés, hanem a jogszerű, szabályos működésre való ösztönzés.
Nagyernyei Attila

« Válasz #395 Dátum: 2017. Szeptember 28. 06:42 »
Sajnos az ominózus méhegészségügyi probléma egy újabb csavart vett!
Az idős méhész közvetlen közelébe nyár óta egy új "szomszéd" is van.
Akkor, amikor odatelepült, a méheit tételesen átvizsgálta a méhegészségügyi felelősünk, és mindet rendben talált.
Új kaptárak, szép világos lépek, erős méhcsaládok.
Ez mára a múlté.
Sajnos ő is "bekapta" az átkozott kórt.
Eddig 4 méhcsalád laboreredménye pozitív.
Köszönet a méhegészségügyi felelősnek, aki ilyen gondosan "körbeszaglássza" a méhészeteket.
Talán egyszer, ha a méhésztársadalom is hajlandóságot mutat rá, kutyával fognak jönni a felelősök.
Addig pedig viseljük el, hogy kutya helyzet van egészségügyi fronton.
Más megyékben sem jobb a helyzet!
Talán ennyi nyúlós még soha nem volt.
Itt az idő a reformra, és ebbe véleményem szerint a "kutyadoki" projekt vastagon beleférne.
Az elmúlt vezetés szakmai alelnöke teljesen kiölte belőlem ezt az ambíciómat, amikor marhaságnak nevezte az ötletet.
Mint tudjátok azóta Ausztráliában nagy hatékonysággal használják a betegség felderítésében a kutyákat.
Nálunk egyelőre ott tartunk amikor a témát feszegetem, hogy....ne ugassak.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #396 Dátum: 2017. Szeptember 28. 20:59 »
Az elmúlt vezetés szakmai alelnöke teljesen kiölte belőlem ezt az ambíciómat, amikor marhaságnak nevezte az ötletet.
Nagyernyei Attila

Talán lehet, hogy tud valamit az illető amit egyenlőre még nem sokan....
   / Attila részemről áll még az országúti biciklizésre való meghívás /

*

oszkár

• 1226
« Válasz #397 Dátum: 2017. Szeptember 28. 21:03 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:42 írta oszkár »

« Válasz #398 Dátum: 2017. Szeptember 28. 21:22 »
Kb 20 éve ugatom minden rendezvényen,hogy a méhészkedést egy
komoly egészségügyi minimum vizsgához kell kötni.
Olyan rendszert kell felállítani,amit nem lehet kijátszani.
A méhek nem elszeparáltan,olakban vannak elhelyezve mint a disznók,
és még a sertésnél is vannak járvànyok.
A méhek"szabadlábon",szabadszárnyon 5-6-7 km-re is elrepülnek,
a herék még messzebbre,a rajok sok-sok km-re is eljutnak.
A méhek világa kőkemény.
A gyenge,beteg családokat megeszik tízóraira az erősek.
Viszik haza az atkát a nyúlóst és a többi betegséget.
A darazsak is nagyon veszélyesek lehetnek,azok is hozhatják
a nyavajákat.
Létre kell hozni a minimum méhegészségügyi vizsga rendszerét!!!!
MMV!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2017. Szeptember 28. 21:30 írta Csányi Antal »

*

Attila

• 285
« Válasz #399 Dátum: 2017. Szeptember 28. 21:39 »
Sziasztok!

Néhány évig én is voltam méheü.-i felelős.
Voltak bizony olyan idős méhészek 10-15 családdal, akik méhész ismerősük bátorítására kezdték el, tőlük kaptak méhcsaládokat, nem volt méhész végzettségük sem, és bejelentkezés is semmi.
Aztán ahogy telik az idő, nem tudják időben lejjebb adni a munkáikat. Ekkor lecsökken az állomány, az ember egészsége is gyengül.
Természetesen nem tudják a családokat sem úgy gondozni, ahogy kell (etetés, serkentés).
Nekem meg is jegyezte az egyik, hogy: "már csak nyűgnek vannak". Aztán a természet megoldotta.

Volt egy másik, amelyiknek 100-as állományát az atka majdnem gallyra vágta. Aztán évekig ott voltak szétdobálva az üres kaptárai a kerítésnélküli portáján halomban, mindenféle ósdi régi típus, korhadtak is sok helyen. Amúgy a maradék családok rendben voltak, de azért egy kis kényeztetés elkélt volna nekik. Ősszel készítettem fotókat, az állatorvosnak. Figyelmeztették utána, hogy tegyen rendet. Később nekem reklamált emiatt.
Tavasszal figyelmeztettem, hogy tegyen rendet, mert már sokkal szigorúbban veszik az ilyet a hatóságok. Tudomásul vette, ígéretet tett, kétszer is. Semmi nem történt.
Idősek nagy munkába már nem vágnak.
Ha valaki felgyújtotta volna neki, lehet, hogy nem is bánta volna meg, hiszen gyermekei nem foglalkoznak az ő méhészetével.

Aztán a harmadiknak az egészsége egyik évről másikra leromlott, 70 éves elmúlt, mindig jókedélyű, 160 családdal, NBfekvő. Hamar összement az állománya utána. Nyúlós is volt nála, ellenőrzéskor már a felesége nyitogatta a kaptárakat helyette.

Kevés az emberek pénze, de csak szem előtt kellene egészségüket tartani és inkább kevesebbet betervezni, vállalni.

Az ilyen gócos méhészeteket a felelősnek kéne nyilvántartani és indokolt esetben beszüntetni a hatósággal. Hiszen a vak is látja, hogy nincs rend nála.

Nem beszélve, hogy sok ilyen méhészetben borzasztó sok fekete fészeklép van. Koromfekete.
És az ilyen méhészetek családjai ugyanúgy igénylik az egyre kevesebb virágport, nektárt és propoliszt a "közösből".

A gócos helyeken elvileg idős fákban is lehetnek méhcsaládok/roncsok.

Volt olyan, akihez délután mentem 4-kor, és akkor etetett, persze nem légfékessel, hanem tálcással... Mondtam neki, hogy ez így nem mehet. Szívesen vette a tanácsot. Tehát pozitív hozzáállások, persze kérdés, hogy mit tartott be ebből később.

Főállású munkahely mellett voltam felelős. Bizony tavasszal vagy nyár végén jó lett volna néhány nap hivatalos szabadság (közfeladat ellátásában részvétel). A tavasz a grízesebb, amikor mindenki egyszerre akar repcére menni, és mondjuk 10 napból hét esős.

Tehát kellene egy kis reform a méhegészségügyi felelősök munkafeltételeiket illetően. Többek között. Mert olyan, mint valami mostohagyerek.

Üdv.: Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #400 Dátum: 2017. Szeptember 28. 21:55 »
Sziasztok!

Nekem is az a véleményem, hogy méhészeti alapvizsga kelljen, mindenképpen! Már 10 évvel ezelőtt is kellett volna!

Hiszen, aki ért hozzá, annak nem gond, aki pedig nem, az vagy megtanulja, vagy bele sem kezdhet, vagy tiltsák el tőle! Nem játékról van szó, meg nem sajnálni kell, hogy "neki csak ez az öröme", ilyen ne legyen.

A méhészetek bejelentését pedig garantáltatni kellene.

Hiszen vannak olyan méhészetek, amelyek nincsenek bejelentve az önkormányzatnál, a helyi méhészek se tudnak róla, esetleg a szomszédok sem, mert esetleg nincs is szomszéd. Az ilyet hogy találják meg? Pár családos méhészetek ezek. A felelős csak nézi, csak nézi a sok családot, ez meg ott lapul észrevétlenül...

Üdv.: Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #401 Dátum: 2017. Szeptember 28. 21:56 »
No meg amikor 2-3 hét folyamatos egyeztetés után is csak nagy nehezen lehet megnézni az illető méheit.
Azt is be kéne vezetni, hogy egy hét után már mehessen egy kis bünti csekk biztatásképpen. Mindjárt komolyabban vennék a vizsgálatot.

« Válasz #402 Dátum: 2017. Szeptember 29. 06:19 »
Nagyon tetszenek a hozzászólások!
2 hét múlva OMME OV!
Sajnos az elmúlt vezetés korszakalkotó tette miatt érdemi munkára nem számíthatunk.
A körlevélben is ez áll:
"Mivel az OV tájékoztató jellegű fórum, határozatot nem hoz,...."
Erre írtam egy éve akkor ez olyan mint a TV-ben a "Ridikül" műsora.
Amolyan kibeszélő.
A méhegészségüggyel kapcsolatban szeretnélek benneteket tájékoztatni, hogy még a Spanyol Gimnázium ebédlőjében javasoltam, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból, az elméleti oktatás kontójára lehessen az egészségügyi felelősök képzését finanszírozni.
Az OMME-ban végrehajtott legnagyobb  tettemnek tudom be, mivel ott döntés született erről, és azóta is így megy.
Tolna megyében elsőként csináltuk meg a képzést, ez volt a minta.
Miért írom ezt le?
Mert anno olyan egészségügyi felelősök is szerveztem az oktatásra, akik  azóta is aktívak és volt már nyúlósuk.
Elmondhatom, hogy a legjobbak, leghatékonyabbak a felderítésben.
Pedig egyikőjük annyira a szívére vette, amikor hívott, hogy..... baj van nálam Attila, egészsége is megingott.
Amikor megnyugodott a méhész família, megkerestem őket, hogy legyenek méhegészségügyi felelősök, semmi mást nem kell csinálniuk, csak másnál ugyan ezt!
Nagyon büszke vagyok rájuk!
Az a körzet megyénkben mindig egy gócpont volt, mára az egészség szigete.
Többen is vannak, ez csak egy példa volt.
A szekszárdi méhegészségügyi felelősünket külön kiemelném.
Óriási a körzete, de szépen rendezi a csapatot.
Ő vezeti a toplistát nyúlós felderítésben.
16 évig voltam méhegészségügyi felelős.
Hálátlan munka, különösen a konok méhészekkel nehéz bánni.
Minden olvasómtól azt kérem, így virtuálisan veregessük meg a méhegészségügyi felelősök vállát, és köszönjük meg az értünk tett munkájukat.
A reform elkerülhetetlen, az időpontja viszont bizonytalan.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #403 Dátum: 2017. Szeptember 29. 11:30 »
"A reform elkerülhetetlen, az időpontja viszont bizonytalan."

Minél hamarabb kellene!!
Én a képzések oktatóinál kezdeném...

*

Kitin

• 934