Sziasztok!
Néhány évig én is voltam méheü.-i felelős.
Voltak bizony olyan idős méhészek 10-15 családdal, akik méhész ismerősük bátorítására kezdték el, tőlük kaptak méhcsaládokat, nem volt méhész végzettségük sem, és bejelentkezés is semmi.
Aztán ahogy telik az idő, nem tudják időben lejjebb adni a munkáikat. Ekkor lecsökken az állomány, az ember egészsége is gyengül.
Természetesen nem tudják a családokat sem úgy gondozni, ahogy kell (etetés, serkentés).
Nekem meg is jegyezte az egyik, hogy: "már csak nyűgnek vannak". Aztán a természet megoldotta.
Volt egy másik, amelyiknek 100-as állományát az atka majdnem gallyra vágta. Aztán évekig ott voltak szétdobálva az üres kaptárai a kerítésnélküli portáján halomban, mindenféle ósdi régi típus, korhadtak is sok helyen. Amúgy a maradék családok rendben voltak, de azért egy kis kényeztetés elkélt volna nekik. Ősszel készítettem fotókat, az állatorvosnak. Figyelmeztették utána, hogy tegyen rendet. Később nekem reklamált emiatt.
Tavasszal figyelmeztettem, hogy tegyen rendet, mert már sokkal szigorúbban veszik az ilyet a hatóságok. Tudomásul vette, ígéretet tett, kétszer is. Semmi nem történt.
Idősek nagy munkába már nem vágnak.
Ha valaki felgyújtotta volna neki, lehet, hogy nem is bánta volna meg, hiszen gyermekei nem foglalkoznak az ő méhészetével.
Aztán a harmadiknak az egészsége egyik évről másikra leromlott, 70 éves elmúlt, mindig jókedélyű, 160 családdal, NBfekvő. Hamar összement az állománya utána. Nyúlós is volt nála, ellenőrzéskor már a felesége nyitogatta a kaptárakat helyette.
Kevés az emberek pénze, de csak szem előtt kellene egészségüket tartani és inkább kevesebbet betervezni, vállalni.
Az ilyen gócos méhészeteket a felelősnek kéne nyilvántartani és indokolt esetben beszüntetni a hatósággal. Hiszen a vak is látja, hogy nincs rend nála.
Nem beszélve, hogy sok ilyen méhészetben borzasztó sok fekete fészeklép van. Koromfekete.
És az ilyen méhészetek családjai ugyanúgy igénylik az egyre kevesebb virágport, nektárt és propoliszt a "közösből".
A gócos helyeken elvileg idős fákban is lehetnek méhcsaládok/roncsok.
Volt olyan, akihez délután mentem 4-kor, és akkor etetett, persze nem légfékessel, hanem tálcással... Mondtam neki, hogy ez így nem mehet. Szívesen vette a tanácsot. Tehát pozitív hozzáállások, persze kérdés, hogy mit tartott be ebből később.
Főállású munkahely mellett voltam felelős. Bizony tavasszal vagy nyár végén jó lett volna néhány nap hivatalos szabadság (közfeladat ellátásában részvétel). A tavasz a grízesebb, amikor mindenki egyszerre akar repcére menni, és mondjuk 10 napból hét esős.
Tehát kellene egy kis reform a méhegészségügyi felelősök munkafeltételeiket illetően. Többek között. Mert olyan, mint valami mostohagyerek.
Üdv.: Attila