A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383185 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #135 Dátum: 2015. Január 14. 21:49 »
Vivaldi!
Tételesen minden sorodat tudnám cáfolni, de most neki sem kezdek.
Egy mondatod viszont találó, amit idézek:
"Ha érdekei durván sérülnek csak akkor lázad fel."
Január 20-án a Fővárosi Törvényszéken pont emiatt lesz tárgyalás.
A tagság érdekeinek durva megsértése miatt.
A "fejcsere" sok mindent megoldott már az életben, de ez önmagában kevés.
Az alapvető emberi jogaink, a szólásszabadság, és a szabad véleménynyilvánítás is csorbul.
Ezt rengetegszer megsértették, de a Gödöllői rendkívüli küldöttértekezleten aki ott volt élesben megtapasztalhatta. Na az volt az OMME igazi arca! A demokrácia lábbal tiprása!
Ami fájó, a küldöttek néma hozzáállása. Nem elég a választási győzelem.
Az egyesület irányítását nem lehet olyan emberekre bízni, akik az alapszabályban rögzített, általunk megszavazott szabályokat semmibe veszik!
Én ezért tiltakozom! Mondj egy példát a jelenlegi ciklust megelőzően, ahol küldött, OV tag, EB tag nem kapott szót, vagy kizavarták IB ülésről!
Egyet mondj Vivaldi, és soha többet nem támadom a jelenlegi vezérkart.
Az OMME-ban uralkodó szemlélet nem elnök függő.
Természetesen az elnök felelős minden alapszabályban rögzített működésért.
Ezzel az a gond, hogy pont Ő sérti meg a legsúlyosabban, (közhasznúság elvesztése), majd "győzelmi mámortól ittasan" sikerként állítja be amit ő maga cseszett el!
Azonnal távozni a kéne a méhészeti közéletből, mert anyagi kárt okozott!
"Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni."
A többi részére majd később reagálok, mert gyűjtök néhány konkrét adalékot.
Nem szeretnélek a hitedtől eltéríteni.
Óvatosságra intelek, mert ezek a fiúk sok mindent mondtak már amiből nem lett semmi.
Mondjuk abban nem is hibáztak.
Nagyernyei Attila
ui:
Az akác kiirtása egy politikai hecckampány része. Sok választót megvezettek ezzel a politika által generált húzásukkal.
Nem vesztitek észre mire használják azokat a méhészeket akik nem elég tájékozottak?
Az akác-kampány koalíció miért pont választások előtt volt sláger?
Kellett a szavazatotok!
Ezt a hozzászólást a szakmapolitikai rovatba kellett volna tennem, de Vivaldinak itt tudtam válaszolni.
Azért jól hangzott ez az össznépi hülyítés. Majd négy év múlva ismét támadja valamivel az UNIÓ az erdőinket.
Erre mondtam, hogy a német juhász kutya sem őshonos. A rendőrség az összeset pulira cseréli.

« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 14. 22:09 írta Nagyernyei Attila »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #136 Dátum: 2015. Január 14. 22:30 »
Hát, én nem vagyok a tagság csak egyik belőlük. Ez egy helyzetelemzés lenne nagyrészt..... két kivétellel, ahol leírtam az én véleményemet is, de ez a helyzetből ered. Mindazt amit leírsz arról a tagságot kell, kellene meggyőznöd , ha egyáltalán érdemesnek tartod. Nem engem, mert én nem osztok, és nem szorzok, csak egyedül vagyok.
Amivel viszont vitatkoznék az az akác ügy.
Én nagyon jól emlékszem amikor már nálunk, szó volt róla, gyűléseken, és klubfoglalkozásokon, még Gyepesi Béla bácsi idejében, és nem a Fidesz kormány alatt. és méhészek szólaltak fel. És még nem is tudtuk, hogy tulajdonképp miről van szó, nem tudtunk az özönfaj listáról sem, csak amit láttak erdőirtást, és az akác helyetti nyár stb telepítéseket. Lehet hozzátok nem lévén fő méhlegelő nem jutott el. Vagy pedig mert itt Nógrádban kezdték kiirtani. Ez azonban még most sem változott, hatalmas erdőket vágnak ki.
Hogy ez mennyire volt politika? Ha kampányfogás volt a Fidesznek, akkor ez jó kampányfogás volt.
Hogy az omme vezetőség vagy az elnök csak taktikázott akác ügyben? Az is mindegy, jól taktikázott.
És még az is lehet, hogy nem csak kampányfogás volt, és nem csak taktika.
Nekem /és nekünk magyar méhészeknek/ mindegy, csak védjék meg az akácot.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 14. 22:34 írta Vivaldi »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #137 Dátum: 2015. Január 14. 23:24 »
Ha az akácügyön akarsz lovagolni, akkor azt tedd egy másik topicban.
Ha a vezérkar leváltásáról akarsz rágódni, arra se ez a topic a megfelelő.
OK?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #138 Dátum: 2015. Január 15. 06:58 »
Vivaldi!
Válaszomat a szakmapolitikai rovatban folytatom.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 15. 07:05 írta Nagyernyei Attila »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #139 Dátum: 2015. Február 02. 21:14 »
QUQURIQ!!!

Méhegészségügyiek figyelem!
Most még van időtök kidolgozni egy nyomtatványt.
Legyen benne
1.   az önkormányzat bejelentkezésének helye, ideje, bélyegző helye.
Csak kizárólag méhegészségügyi igazolással lehetne vándorolni! Állítólag 300 000 Ft a büntetés!
2.   méhegészségügyis telefon száma,  aláírásának helye.
3.   erdészeti képviselő aláírása telefon száma erdészeti térkép szelvény száma a letelepedésnek.
4.   föld,vagy  tanya tulajdonos telefon száma, címe aláírása a letelepedéshez.
5.   egy rövid ismertető, törvény  a vándorlással kapcsolatban, kötelező itató felállítása.
6.   mindezek aljára, a méhész aláírása, hogy minden törvényt és méhész etikai szabályt betart!
Ezeket a lapokat vissza kell, hogy vigye az önkormányzat bejelentkezést elvégző irodájába!
Így sok illegális lepakolót felelőségre lehetne vonni, akik a nyúlós területekre is bepakol, illetve nyúlósból kivándorol.
Így vissza lehetne szorítani a nyúlós indokolatlan terjedését!

A Kiskakas!

« Válasz #140 Dátum: 2015. Február 02. 22:10 »
Kiskakas!

Az infód nem jó mivel én jelen voltam azon az előadáson ahol ez a büntetési tétel elhangzott.A bejelentkezés a méhész elérhetősége a két fő cél.A táblán elég feltüntetni a telefonszámot ill elérhetőséget.Ezt Dr Hegedüs Dénes mondta a Kiskunfélegyházi előadásán hogy kecskeméti járáson belül be lesz keményítve a be nem jelentkező bujkáló méhészek számára.Azt is mondta hogy a minimum bírság 300e. de ha akkora a létszám mint nálam akkor milliós is lehet.Első kezes az infó mivel mellette ültem.Az is mondta szorgalmazni fogja hogy ha lehet országosan is alkalmazzák ezen birságolásokat mivel sokan nem veszik komolyan a vándorlással járó bejelentési kötelezettségeket sem a telephelyen az elérhetőség kiírását.Azért mondta azt hogy elég egy telefonszám és nem ragazkodnak a címhez mivel vagyonvédelmi okokból sokan kifogásolják címük kiírását.

Üdv Karcsi

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #141 Dátum: 2015. Február 02. 22:19 »
QUQURIQ!!!

Karcsi!

Azért írtam, hogy állítólag, mert nem voltam benne biztos!
De!
Még nem hallottam sem 300 ezres sen milliós büntetést…,de egyetértek!
„mivel vagyonvédelmi okokból sokan kifogásolják címük kiírását. „
Ej ilyenkor de, önérzetesek vagyunk!
Igen is rendet kell csinálni!
Ha szép szóval nem megy, megy büntetéssel!
Remélem, hogy Dénesék elérik céljukat!

Kiskakas!

*

Nb18

• 797
« Válasz #142 Dátum: 2015. Február 02. 22:29 »
Sziasztok!

Hát igen, ez jellemző!
Sunyiban zárlatból kimenni, vagy bemenni ahhoz van pofája, de hogyha nekem idehozza a nyakamra a nyúlóst, attól már fosik, hogy elmegyek és a saját háza előtt taposom ki neki a ....
Ez aztán az önérzetesség!

Nb18

« Válasz #143 Dátum: 2015. Február 23. 22:27 »
Tsanyi írta a zöldön:
"Úgy tűnik valamit rosszul írtam nem volt érthető.
Kezdem újra tőmondatokban.
Tavasszal rendszeresen jelentkező probléma a méhek repcén történő gyaloglása, mászkálása.
Évente történik monitoring vizsgálat.
A vizsgálatról szóló beszámoló évről évre a következőket tartalmazza:
- A mászkáló állományok közt vannak nozéma fertőzöttek.
- Az amitrázos kezelés, főleg túladagolva, okozhat nozémát.
- A méhészek használják az amitrázt.

Ebből a körből nincs kilépés.
Nincs válasz a következőkre.
- Miért mászkálnak a nem nozémás állományok méhei?
- Miért ~6 hónappal a kezelések után indul a mászkálás?
- Az amitrázos kezelések óta kelt generációkban miért nincs mászkálás?
- Miért szinte egyszerre minden érintett méhészetben?
- Miért nem jelentkezik amitrázt sok kezelésben használhó méhészetekben?
- Miért a mászkálás megkezdése előtt vettek mintát? Honnét tudták, hogy ott lesz mászkálás?

A fenti kérdésekre nem tudom a választ, pedig szeretném tudni.
Más nem szeretné?
Nem kéne más irányba is vizsgálatokat végezni?
7 db minta országosan elégséges a kivizsgáláshoz?

És jövőre olvassuk újra ugyanazt?
Ez így rendben van?"
Nem tudom Tükör, hogy enged meg neki ilyen kérdést.
Etikai vizsgálat kéne Tsanyi ellen is mert kritizálja az OMME szakmai stábját?
Egyre jobban nyílik a méhészek szeme, hogy itt bizony valami bűzlik.
Nyúlós van az OMME Hivatalban?
Javasolnám Simon Gergő előadását megtekinteni, a válasz benne van.
De mit csinál az OMME?
Na ez itt a nagy kérdés uraim.
Az a bűn ha kimondják a méhészek az igazságot?
Fülön kell őket fogni aztán kifele! (megint kapok a fejemre)
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #144 Dátum: 2015. Február 23. 23:22 »
Egy újabb kérdéssel világítom meg a helyzetet, amit Tsanyi felvázol.

Vajon miért nem volt 2014-ben a méhészetemben  tavasszal semmilyen mászkáló tünet?
Vajon azért mert nem volt a környezetemben olyan növénykultúra, amit erőteljesen védenek a kártevőktől?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #145 Dátum: 2015. Február 24. 00:29 »
Egy újabb kérdéssel világítom meg a helyzetet, amit Tsanyi felvázol.

Vajon miért nem volt 2014-ben a méhészetemben  tavasszal semmilyen mászkáló tünet?
Vajon azért mert nem volt a környezetemben olyan növénykultúra, amit erőteljesen védenek a kártevőktől?

Vajon 2014 tavaszán volt méhészete repcevirágzáskor? Ha jól emlékszem, éppen méheket keresett, vásárolt azidőtájt...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #146 Dátum: 2015. Február 24. 22:56 »
Utoljára 2008-ban vettem méheket, azóta csak eladtam.

« Válasz #147 Dátum: 2015. Február 27. 09:13 »
Tisztelt Méhészek!
Itt válaszolok Varga Karcsi barátomnak a Kakaskukorékolás topikban tett hozzászólására.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szia Karcsi!

Valójában jól látod a dolgokat, én mégsem húznám ki az OMME felelősségét teljesen!
Te is mondod én is mondom, mindenki mondja, hogy Dr. Hegedűs Dénes végig az atkakártételről, és annak veszélyeiről beszél!
De Ő (sajnos) nem az OMME szakmai vezetője!!!!!!!!!!
Ez bizony az OMME sara is, hogy így állunk atka ügyben! Állandóan buzdítják a boldog boldogtalant, hogy kezdjen el méhészkedni, nyomják mindenhol, hogy gyere közénk kapsz 40.000 EURO-t, és sorolhatnám!
A hirtelen megnövekedett méhcsaládszámhoz és méhészek számához nem "illesztette" hozzá a szakmai irányításunk a méhegészségügyi hálózatot. Gyakorlatilag a hálózat egy statiszta szerepét tölti be, hogy a Nemzeti Programnak meg tudjunk felelni.
Igen is az OMME-nak napra késznek kell lennie, irányt kéne mutatnia!
Karcsi! Ott ültél Szekszárdon Bross és Simon Gergő előadása alatt az első sorban!
Végighallgattad mindkettőjüket, hogy mekkora gáz van a méhegészségügyben.
Akkor miért mondja az OMME szakmai stábja (Ferancia Intézet), Dr. Cserényi Péter, hogy
"Sokszor azt sem tudjuk mennyi a termelő méhcsalád Magyarországon."
Rögtön kiakadok! Akkor mi alapján számolnak, vagy saccolnak egy termésátlagot?
Szakmai vezetés ilyent nyilatkozzon?
Az, hogy egy "mezei méhész" ezt nem tudja, természetes. De az OMME vezetői ezt nem tudják több mint aggasztó.
Majd így folytatja:
"Néhány gyengülés van, de gyakorlatilag nincs probléma."
35 perc 28 másodperctől
http://www.youtube.com/watch?v=tPoopVKWkqc

Ide nem szeretnék semmi megjegyzést tenni.
És most is ezt mondják!
Akkor szerintetek nincs felelősségük?
Ekkora méhsűrűség mellett,ha folyamatosan nem tájékoztatják a méhésztársadalmat, mindenki bajba kerül még a legprecízebben védekezők is.
Hányszor írtuk, kértük őket, hogy hozzanak össze egy méhegészségügyi szakmai konferenciát!
A fülük botját sem mozdítják!
Karcsi!
Én egyet tudok neked és nektek mondani!
Így bármelyik profi méhész le tudná koordinálni az OMME szakmai munkáját!
Minek van a monitoringra költött milliók? Hol vannak a szaktanácsadók?
Minek az alkalmazott kutatásra elköltött 50 millió?
Csilli villi terepjáró! Ehhez van eszük.
Ne haragudj, csak egy részével értek egyet írásodnak!
Abban maximálisan igazad van, hogy  méhészek vastagon benne vannak saját állományuk méhegészségügyének ellenőrzésében, és legjobb tudásuk szerint kell eljárniuk.
De a méhészeket nem lehet mindenért felelőssé tenni.
Bizony azért van egy szakmai érdekképviseletünk (ami nem működik), hogy irányt mutasson, kezdőnek profinak egyaránt.
Én ezt hiányolom, és ebből nem is adok le!
Szerintem távozniuk kéne, ettől mindenki jobban csinálná, de ha a méhésztársadalomnak ők kellenek, akik a neokat is sztárolják, akkor legyen!
Nagyernyei Attila

« Válasz #148 Dátum: 2015. Február 28. 04:32 »
Szia Attila!

Nem tisztem védeni az OMME mundérját de jól látható az hogy amit te és Csuja Laci válaszoltok kidomborítja a felelősségüket.Van benne igaz nem is kevés de az hogy nem tesznek semmit úgy nem helytálló.Nem kevés teher nyomja a vállukat de én arra  akartam rávilágítani hiába a legjobb szándék akkor is az emberi tényező az ami a hiba % nagy többségét adja.Én se vagyok kivétel nem is ma kezdtem és jól tudjuk hogy aki nem futott még bele az atkába az majd belefog előbb vagy utóbb.Nagyon sok tényező az ami az eredményes védekezést meghatározza de az elsődleges a téli zárókezelés fontossága amit már Dr Vicze Ernő is kiemelt elég régen ahhoz hogy ne kellene tudni egy magára adó illetve tudását fejlesztő méhésznek hogy milyen elvek mentén védekezzen?Az hogy ami bizonyos hogy a méhsűrűség okán halmozódnak sokszor a kezelhetetlenség közeli állapotok alakulhatnak ki szerintem természetes hiszen nincs szabályzó a rendszerben.Az OMME mint egyesület nem zárhat ki senkit mivel nem hatóság.De mint a GMO (fridbee,stb.) val kapcsolatban amint tudomásukra jutott és a legrövidebb időn belül léptek hatósági vonalon.Na ha most hoznának egy olyan rendeletet ami az atka elleni védekezést felvenné az ellenőrzési tételek közé illetve a szakszerűtlen védekező kollegát nemhogy a támogatás megvonás hanem még +büntetéssel való fenyegetettség okán is cseszegetné lehet hogy hozna valami+ is ebbe a történetbe.De ha azt nézem hogy a saját állománya(vagyona) valakit annyira se érdekel hogy odafigyeléssel védekezzen az nem igazán fogja meghatni fent leírt gondolataim.Attila te mint Tolna megyei elnök  vagy én mint Észak Bács-Kiskun megyei milyen felelősséget kell vállalnunk és meddig a határig a területünkön belüli méhpusztulásokkal kapcsolatosan?!Azt hiszem a helyi alapszervezetek felelőssége nem elhanyagolható  mivel helyi szinten tudjuk tagságunk tájékoztatásáért legtöbbet tenni.Ehhez biztonságos anyagi hátteret biztosít az OMME a Nemzeti programon keresztül ezért nem egészen tiszta az ő hibáztatásuk mértéke.Arra hogy milyen előadó legyen a helyi közösség igényei alapján ott döntenek ahol kell tehát helyben.Szerintem ez elég mivel tudjuk hogy van az a réteg a mai méhésztársadalomba aki ha az asztal fölé is húzzuk a fejét úgyis bedugja alá így nem tudom hol a tuti megoldás de szerintem az nincs.Van az a vicc mikor meg kérdezik az öreg székelyt "Áron bácsi igaz az hogy maga mindenhez ért?" az öreg gondolkodik majd válaszol"Igen fiam mindenhez IS!!!"

Üdv Karcsi

« Válasz #149 Dátum: 2015. Február 28. 06:07 »
Szia Karcsi!
Ismét nagy részével egyet értek írásodnak, amivel meg nem azt nem erőltetem.
Viszont van egy mondatod amit szerintem nem tudsz, és ezért írtad ezt:
"De mint a GMO (fridbee,stb.) val kapcsolatban amint tudomásukra jutott és a legrövidebb időn belül léptek hatósági vonalon."
Na ezt cumizzátok be sokan! Ez az a politika, ami csak reklámozza az OMME "érdek védőit".
Gyakorlatilag ez a mondatod nem fedi a valóságot!
Természetesen meg is magyarázom, hogy miért, de egyszer már utaltam rá.
Dr. Fendrik Péter Szekszárdon, még 2010-ben azt mondta, hogy meg kéne nézni a méhtakarmányokat GMO-ra, különösen a FeedBeet, mert ESETLEG GMO szennyezett lehet! Ezt az összes méhegészségügyi felelős akkor hallotta.
Na már most mit tett az OMME? Lehet azt mondani, hogy erről nem is hallott.
Állítólag Dr. Fendrik ezért a kijelentéséért kapott is telefonokat, hogy a saját terméke miatt támadja a konkurenciát. Én szervezetem a tanfolyamot, én is hallottam ezt.
Természetesen én is hibáztam! Akkor még szaktanácsadóként kellett volna kezdeményeznem a vizsgálatot.
Egyet viszont szeretnék kérdezni. Évekig a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból hozzá lehetett jutni ezekhez a termékekhez (mert már több is van), miért nem a bevezetése előtt vizsgálgatnak "szakembereink".
Különben nehogy valaki azt gondolja, hogy az OMME gárdája (milyen finoman fogalmaztam) találta meg a GMO-t!
Ezek? Amikor a mai napig mintát sem tudnak venni!
Egy német méhész mézében találtak GMO-t, aki FeedBee-t etetett.
Innen ered a riadó. A dolognak még régen nincs vége, de egy jó OMME fényezésnek kiváló volt.
A végére hagytam, de ez lenne a minimum amit elvárnánk a szakmai irányítástól, ez a feladatuk, de ők ebből szájrúzst készítenek.
Szia Karcsi, Fehérváron találkozunk!
Üdv:Attila