Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 579971 megtekintés
*

ata67

• 525
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #285 Dátum: 2014. Augusztus 21. 16:00 »
Szervusz Attila!
Nehéz lenne nem észrevennem, hiszen minden nap örömmel olvasom a fórumot (mindkettőt). Köszönöm a választ ezen a helyen.
Logikus, amit írsz, a délnyugati tájolású kijárót még be is tudom állítani télire.
Nekem a kijárók alul vannak, ami a takarításban segítség a méheknek. Nem láttam még hátrányát ennek (vagy nem tudok róla). Telelés idején a pára eltávozását úgy is meg lehet oldani, hogy fölül a takaráson egy két centis rést papírral takarunk. Ehhez nem szükséges a fölső kijáró.

Gondolkodtam azon is, hogy rakodókaptárban nem lenne-e értelme a kétanyás modellnek (hasonlóan az NB 24-eshez). 3 fiókon telelni, felül a gyengébb család egy fiókon, az alsó kettőn egy erős család, köztük fólia. Tavasszal nem kéne bűvészkedni, hogy teli legyen a kaptár, csak el kéne venni a gyengébb, vagy öregebb anyát a fölös fiasítással, és lenne elég bogár.
Persze lehet, hogy rakodóban ez fölösleges, mert a 13-14 fél NB keret fiasítást így is könnyen produkálják a méhek. Bár ahhoz olyan tavasz is kell. Én lehet, hogy azért egy-két családdal megpróbálom.
Nekem az idén lettek csak először igazi termelő családjaim (a 3. évet kezdtem a méhészkedésben), még nem igazán érzem a családok erőssége közti arányokat, illetve nincs elég összehasonlítási alapom. Na de majd jövőre!
Üdv:Ata

« Válasz #286 Dátum: 2014. Augusztus 22. 18:18 »
Hát nem tudom,hogy a többiek hogy vannak vele,de én nagyon nem javaslom ezt a verziót.Elég sok nyűgöd lehet belőle.Inkább most egyesítsd a gyengéket,vagy tavasszal összerágatod őket és mindjárt van néped.
Év közben rövid ideig muszájból  kétszer is volt fóliával elválasztott "családocskánk".Elsőre bejött a dolog,a másik páros viszont egyesítette magát...
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #287 Dátum: 2014. Augusztus 22. 19:16 »
Ata 67!
Valamikor 25 évvel ez előtt vásároltam méheket Baranya megyében.
Nem nehéz kitalálni ki lehetett, mert akkoriban 1.200 méhcsaládja nem sok méhésznek volt.
Ő a kölyökcsaládjait így teleltette, hogy alul az erős, felül a kölyök, de nem fóliával, hanem egy farost lemezzel választotta el a két családot.
Az alsókat "látni sem akartam", mert a felül telelők is bombák voltak.
Én is számtalanszor alkalmaztam a Hunoros időmben, amikor még kaptárszűkében voltam.
A felső kis családok rendre lekerülték az alsó szomszédjukat.
Ezt természetesnek is vehetjük, mert alulról fűtötték őket.
Bátran csináld meg, de a termelést erre ne alapozd, a gyengébbek simán kitelelnek.
Azt gondolom említenem sem kell, hogy néhány hétre a felülre szánt méheket más telephelyre kell vinned, mert hazamennek.
Tavaly augusztus közepén vittem másik telephelyre a kölyökcsaládokat, hogy a 18-as NB-be, kettőt tudjak tenni,
tartaléknak. Október elején vittem vissza őket, és még mindig néhány a régi helyét kereste.
Persze, mert azok már áttelelő méhek voltak.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #288 Dátum: 2014. Augusztus 22. 21:31 »
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat.
Nem fogom erre alapozni a termelést, inkább amolyan anyatartaléknak tekintem ezt a két-három családocskát.
Amikor már bejön a hideg idő, akkor fogom rátenni az egy fiókos anyatartalékokat a telelő családokra.
Tavasszal most sem sajnáltam a gyengébb családok fiasításából felerősíteni a termelőket, szép eredmény lett belőle hárson úgy, hogy szaporítottam is.
Üdv: Ata

*

barger

• 173
« Válasz #289 Dátum: 2014. November 01. 18:17 »
Kedves Méhészek!

Baranyi Gergely vagyok, közepesen ifjú(31) titán. Jövőre szeretnék elkezdeni méhészkedni. A családomban voltak/vannak méhészek de én egyrészt önfejű vagyok, másrészt mint ahogy a munkámban is szeretem mérlegelni az előnyöket, hátrányokat, hatékonyságot és nem fogadom el autómatikusan hogy: "azért mert azt szoktuk". Éppen ezért nem akartam rögtön Hunorban méhészkedni mert nagybátyám olyan rendszert használ, vagy fekvőkaptárban mert a papám azt használt.
Nagyernyei Attila nagyon kedves volt és már ellátott tanácsokkal. Végülis a fekvő kaptár mellett döntöttem.
Azt szeretném kérdezni hogy méhészkedik e valaki fészekmézkamrás fekvő kaptárban. Tudnátok írni néhány gondolatot az előnyeiről hátrányairól illetve ha van tapasztalatotok összehasonlítást hogy a használatát tekintve mennyiben különbözik a sima NB18 fekvőtől.
Másik kérdésem, hogy Attila 22mm vastag kaptár falvastagságot javasolt saját gyártás esetén. Az a helyzet, hogy a legtöbb kapható fózolt faanyag ami gazdaságosan vásárolható 19mm vastag. Szerintetek elég lehet ez a vastagság? Borovi és vörös fenyő esetén milyen felületkezelést javasoltok olajos fürdőn kívül? Az olajos fürdőt egyelőre nehézkesen vagy sehogy nem tudnám megoldani. Vörös fenyő alapból is elég ellenálló, nem elég valami egyszerűbb kezelési eljárás? 19mm-es vörös fenyő faanyagot tudnék viszonylag jó áron vásárolni.
Az idei atkás év tekintetében mennyire tartjátok fontosnak a higiénikus aljat? Saját gyártás esetén mennyire nehézkes ennek a kivitelezése? Hol lehet hozzá lemezt beszerezni?
Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv:
Gergő
Baranyi Gergely

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #290 Dátum: 2014. November 01. 18:33 »
A vékony faanyag használatát a kaptár súlyának csökkentése indokolja. Régen divatba volt a zsindelyes vagy nádszövetes borítás. érdemes újra divatba hozni, mert az átforrósodástól védi a kaptárfalát. Ez pedig sok-sok kg méz megtakarítást eredményez. A fenékrácsos fenék alkalmazása is nagyon indokolt. Ez is megtérülő beruházás. Ha meg olcsón gyorsan akarsz kaptárt, akkor itt is találsz hirdetést.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Nb18

• 797
« Válasz #291 Dátum: 2014. November 01. 21:03 »
Szia barger!

Azt tudom mondani, hogy jól tetted amikor Attila tanácsát megfogadtad! Én is Nb 18-as kaptárt használok. Nem fmk-s rendszer az enyém, abban nem tudnék sokat segíteni, de azt biztosan merem állítani, hogy a 19 mm-es anyag is megfelelő kaptáralapanyagnak. Én az összes kaptáramat 19-es anyagból csináltam. Persze ha nem üzletben vásárolt anyagból csinálnád, hanem asztalossal gyalultatnád, akkor válaszd a 22mm-t. Vörösfenyőből, pedig pláne érdemes készíteni méhlakot, csak azt tudnod kell, hogy a vörösfenyő nehezebb is a lucnál.
Az általam készített kaptárak olajfestékkel vannak festve, 2, vagy három rétegben. Ennél biztosabb jobb a forró olaj-viasz-paraffinos fürdő, de elég körülményes lenne azt elvégezni a már kész, összeszerelt kaptárral.
Mindenképpen javaslom a higiénikus aljat, több szempontból is. Benne van a nevében, hogy higiénikus, pillanatok alatt lehet kitakarítani, fertőtleníteni a kaptár alját, atkát számolni, szellőztetni.
Rengeteg változata van ennek a kaptárfajtának, gyakorlatilag ahány gyártó annyi féle. Nem hinném, hogy találnál két egyforma típust a piacon. Ezért mindenképpen tájékozódj, kérdezz, mérj, figyelj!
Geddekas által említett nád, vagy szalma borítás a jó hőszigetelés mellett még szellőzött is egy kicsit, viszont a hátrányai közé kell sorolni azt, hogy nem tudod lánggal úgy fertőtleníteni  mint a fát és könnyebben ki tudják kezdeni a madarak is ha nem látod el egy külső védőréteggel.

Üdv.:Nb18

*

barger

• 173
« Válasz #292 Dátum: 2014. November 02. 20:12 »
Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.
Ha még valakinek van hozzáfűznivalója ne habozzon :)

Közben sikerült megszereznem Cicatricis Géza: A méhészkedés Gyakorlata könyvét 307 forintért egy antikváriumban. Azért 307 mert 1 EURO-t kértek és most ennyi az árfolyam. Ezt felkerekítettem 310-re :D
Ha tudnák hogy ezért a könyvért 3-5 ezret is megadnak.

Üdv
Gergő
Baranyi Gergely

« Válasz #293 Dátum: 2014. November 02. 20:16 »
Jó vásárt csináltál! ;)
Kívánom forgasd eredménnyel.

Üdv. jani bátya

« Válasz #294 Dátum: 2014. November 02. 22:35 »
Gergő!

Ezt a könyvet javasoltam.
Ügyes vagy. Minden sorát szívleld meg. Gyakorlatias, nagy tudású méhész könyvét fogod a kezedbe.
Ma sok olyan tollforgató írogat, akik a vágyaikat fogalmazzák meg, semmi közük a valósághoz.
Ez a könyv egy kincs, olvasása közben magad elé képzeled a kaptárt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #295 Dátum: 2014. November 03. 12:07 »
Szia Gergő!

Nekem van 18 és 20 keretes FMK kaptáram is. A 18 keretes 19 mm-es anyagból van, a 20 keretes pedig 23 mm-es anyagból készült. Az utóbbi sokkal nehezebb, viszont jóval kevésbé propoliszozzák be a méhek. A túlzott propoliszozás nehezíti a kezelést, mert a keretek szinte odaragadnak a falazathoz, ez főként a nyár vége felé tapasztalható.

A 20 keretes kaptárakban gyárilag nem volt csúszósín. Tavasszal betelepítettem a méheket, augusztusban már nem lehetett tolni a kereteket a kaptárban, mert minden oldalról odaragasztották a méhek. Ki kellett egyesével költöztetnem a családokat, és felszerelni a csúszósínt, majd vissza a méheket. Szóval a csúszósínt nem érdemes kispórolni, mert óriási szívás van nélküle.

A fixen beépített anyarács előny és hátrány is egyben. Akác előtt előny, mert az anyát csak hátrarakod a Géza bácsi által leírt módon, pár nap múlva lebölcsőzöl és kész. Nem kell attól félni, hogy az anyarács mellett esetleg visszaszökik az anya, mert nem lehet hézag a fix beépítés miatt (érdemes horonyba ültetni az anyarácsos választót). Akác után már inkább hátrány a fix anyarács, mint előny, mert mindig útban van, és az anyarácsra folyamatosan zúg építményeket húznak, amit elég nehézkes és hosszadalmas lekapargatni az anyarácsról. A zúgolás akác alatt is gond lehet, mert anyabölcső is épülhet rá, amit nehéz észrevenni. Ha kölyökcsaládot telepítesz a kis részbe, akkor a 12-es rész szerintem kevés lesz a nyár további részében. Ez a kaptár abban az időben készült, amikor az akác volt szinte az egyedüli mézelő, a hárs nem igazán mézelt jól, napraforgó még nem-, tisztesfű már nem volt akkoriban. Egy családnak szerintem nem elég a 12 keret napraforgóra, de lehet hogy ebben tévedek, mert nálunk nincs napraforgó.

Az anyarácsos választó alján érdemes átjárót hagyni, ami akác alatt lezárható, egyébként nyitva van. Enélkül nem tudnak a herék kirepülni és ott pusztulnak a hátsó részben. A méhek nem tudják tisztán tartani a kis részt, mert az anyarácson csak nehezen tudják kihordani a szemetet, a herehullákról nem is beszélve. Az igazán erős család megoldja, mert feldarabolja a herehullákat, és valahogyan áttuszkolja az anyarácson, de felesleges ilyen többletmunkára kényszeríteni a méheket.

A kaptárakat nádpallóval takarom, mert a fák még nem nőttek meg eléggé a telephelyen ahhoz, hogy megfelelő árnyékolást biztosítsanak. Amióta nádpallót használok, azóta nincs tőgyelés a kijárón. A nádpallók túlnyúlnak a kaptáron, így a falakat is árnyékolják.

Az FMK kaptárak mellett melegépítményű fekvő kaptárakat is használok, anyarács nélkül. Összességében nem látok túl nagy különbséget a két kaptár termelékenysége között, de vannak olyan részletek, amelyek perdöntőek lehetnek kaptárválasztás esetén. Íme néhány:

- Az akácra berendezett FMK-ban kevesebb a munka, mert csak a kis szakasz kereteit kell átnézned bölcsőügyben.

- Az akácra berendezett FMK-ban több méhecske tud gyűjtéssel és érleléssel foglalkozni, mert a fészek korlátozva van. Ezért elméletileg nagyobb méztermés várható akácon.

- Az akácra berendezett FMK-ban a méhek a nagy szakaszt teletömik virágporral, ami csökkenti a méztermést.

- Az FMK-ban a mézet a korábbi fészek keretekből kell pörgetni, így nagyobb a kockázata annak, hogy cukor kerül a mézbe, illetve magasabb lesz a virágpor koncentráció is a lépekben, és a szermaradvány is gondot jelenthet. Melegépítménynél ez nem így van, mert a mézet a fészek mögötti, lehetőleg szűz- vagy fiatal lépekbe gyűjtik a méhek.

- Az FMK-ban a méhek bezúgolják az anyarácsos választót, aminek a lekaparása nehézkes és hosszadalmas. Anyabölcsőt is húzhatnak rá. Melegépítményben nincs ilyen jelenség.

- Nyáron a fix anyarács az FMK-ban felesleges, amennyiben csak egy család van a kaptárban.

- Az FMK kaptár elkészítése aprólékosabb munkát igényel, mert több darabból áll. Így ennek az előállítása drágább is.

A termelési különbségekről nem tudok relevánsan nyilatkozni, mert még én is csak néhány éve méhészkedem.

A Géza bácsi könyve szerintem is nagyon jó, de nem elég részletes, és egy kicsit részrehajló. Érdemes megszerezni a korabeli Méhészet újságokat is, mert sokan megírták gyakorlati tapasztalatukat az FMK kaptárral kapcsolatban. Például Faluba Zoltán, aki az egyik legnagyobb méhészeti szakíró volt,  több ponton is bírálja az FMK kaptárt, szerintem megalapozottan. Egy biztos, ez sem csodakaptár, és legalább annyi a hátránya, mint az előnye.

Sok sikert a választáshoz.
Üdv, Ádám

Fészekmézkamrás NB18

*

robi 75

• 1010
« Válasz #296 Dátum: 2014. November 15. 22:05 »
Szia Gergő!
Sok sikert a méhészkedéshez! Azt írtad hogy jövőre kezded a méhészkedést és hogy elég önfejű vagy ami nem baj. Ha meg fogadod a tanácsomat és már úgyis kaptárokat csinálsz akkor csinálj a fekvők mellé egy pár darab rakodó kaptárt is. csak próbaképpen, nem vesztesz semmit. Pl. NB fészek+2 fél méztér. Például ennél a típusnál egyesül a nagy fészek előnye és a félkeretes méztér könnyebb érett méz elvehetősége folyamatosan és a gépiesítés szempontjából. A két fajta keretmérettől ne ijedjél meg egyszerre úgy is csak az egyik fajtával dolgozol a dandár munkáknál .csak azért merem ezt tanácsolni, hogy majd később ha nagyobb állományt akarsz sok fajta szempontot figyelembe tudjál venni. Nem konkrétan a keret méretekre gondolok meg hogy fekvő vagy rakodó. azt majd eldöntöd te. munkahely-szabadidő-egézségi állapot-sietős pergetések mert nyakunkon a szar idő, meg ilyesmik.
üdv:farsang róbert.
Üdv:robi

*

robi 75

• 1010
« Válasz #297 Dátum: 2014. November 15. 23:20 »
Gergő!
Ami még kimaradt:20 év fekvő után nem azért álltam rakodóra mert a fekvő szar. nb18 meleg kiváló(korlátozott családszámig). Az én esetem autóbaleset gerinctörés. Tonnákat emelgetek egész nap, évek óta, meg sem kottyan, de a fekvőbe hajolást egész nap, megállás nélkül pl. pergetéskor nem bírom. két óra múlva nem birok felállni
normálisan napokig,jó éjt.
farsang róbert.
Üdv:robi

*

zümi

• 1382
« Válasz #298 Dátum: 2014. November 16. 12:07 »

Ami még kimaradt:20 év fekvő után nem azért álltam rakodóra mert a fekvő szar. nb18 meleg kiváló(korlátozott családszámig).

Üdv robi75!
Mennyi családszám volt neked a max, ami korlátokat szabott?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #299 Dátum: 2014. November 16. 12:57 »
Gergő!

Mindenki olyan rendszerrel dolgozik, ami neki a legjobban bejön, ezért jó dolognak tartom, hogy ha egy kezdő méhész kipróbál több méretet kevés családdal és így van rálátása, hogy neki melyik a szimpatikus. Így, miután meggyőződött arról, hogy számára melyik a megfelelő rendszer, nem jár nagy áldozatokkal az átállás...

Nb18
« Utoljára szerkesztve: 2014. November 16. 13:00 írta Nb18 »