Kaptártípusok összehasonlítása

• 1031 válasz
  • 659046 megtekintés
*

Koki

• 457
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #1020 Dátum: 2025. Szeptember 23. 22:44 »
Neked teljesen káosz van a fejedben Attila.
Hol írta Buksi, hogy:

Egy néhány deci sziruppal még etetgettem is a családokat,

Egyre rosszabbállapotba kerülsz. miért nem hallgatsz a normális méhészekre? Nincs etetés szeptember 10 után. Nagyon káros.

Így elérem, hogy szép mézes lépeken fognak telelni a családok.

Ha időben feletetted volna őket, akkor nem érted volna el a szép mézes lépeken telelést? Nagyon káros már bármilyen beavatkozás a méhek életébe. Ha nem végezted el időben a méhészeti munkákat, akkor legalább ne tárnád a méhészek elé a hibáidat. Neked megint sok problémád lesz tavasszal.

Kitalálsz teóriákat. Azt hiszed segítesz a méheken. Egyébként magánügy, de nehogy mások , főleg a kezdő méhészek megfogadják bármi ostoba elképzelésedet és kövessenek, mert erre már sokan ráfáztak. Aztán ugye mások a szerencsétlenek szerinted. Jobb lenne ha nem szólnál semmit, mert csak ártasz a  méhészeknek.

« Válasz #1021 Dátum: 2025. Szeptember 24. 07:45 »
Ezt írja kioktatva nekem Koki:
"Egyre rosszabbállapotba kerülsz. miért nem hallgatsz a normális méhészekre? Nincs etetés szeptember 10 után. Nagyon káros."
Milyen etetésről beszélsz?
Néhány deci szirupról van szó csupán, részben azért, hogy a felkarcolt sűrű mézet kicsit könnyebben feldolgozzák, meg a kánikulában a vízpótlás sem ártott.
Te pedig full mézes vagy a 12 kereten, ez véleményem szerint pocsékolás.
Nem számít jövőre is lesz 3-400 rajod, kell majd nekik a mézes lép.
Én inkább a termelést választom, a fára mászásról már gyerekkoromban leszoktam.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 457
« Válasz #1022 Dátum: 2025. Szeptember 24. 17:14 »
...és most megint azt gondolod okos dolgot írtál.

Volt nálunk egy méhész régen, aki szintén gyakorta hozott össze vad elképzeléseiből valósnak látszó méhészeti okosságokat. Egyszer aztán a család eladta a méheket. Történt ugyanis, hogy a bácsi karácsony szenteste egyszer csak eltűnt. Nem ment messzire, a garázsban oldotta a másnapra való cukrot, mert ideje elkezdeni a serkentést.

Na szóval. Én milyen etetésről beszélek? Arról, amit írtál. Egye fene, beidézem még egyszer, mert ugye a memória...

Egy néhány deci sziruppal még etetgettem is a családokat, hogy könnyebb legyen nekik a pakolászás.

A néhány deci gondolom 3-5 dl. Etetgetted, mint olvashatjuk. Az ugye több alkalom. Legyen négy-öt.
Ha valaki most átvenné ezt a hülyeséget és követné a technológiádat, gondolom neki (a méheinek) is ez serkentésnek nevezhető. ettől az anyák fokozott peterakásba kezdenek. Nem azonnal, csak pár nap múltán. A felkarcolt lépek is úgy tudom ilyen hatással is vannak a családokra, igaz ezt csak tavasszal szokták feleslegesen elvégezni azok, akiknek fingjuk sincs a tavaszi fejlődés követelményeiről, na meg sok szabadidejük.
Tehát. Az anyák növelik a peterakást akkor, amikor éppen azon sopánkodnak egyes méhészek, hogy nem állnak le az anyák a zöldítés, vagy a koldus krizantém, és mint felénk a borostyán nektárjától. Na most kérdezem én: MIKOR FOG KIKELNI A MA, 09.24-ÉN LERAKOTT PETÉBŐL KELT DOLGOZÓ MÉH? MIKOR FOGJA "ZSÍRTESTJEIT" FELTÖLTENI?
Aztán a felkarcolt lépekből a méz áthordásához miért kell víz? Kevés a nyáluk? :)
Nem kevered azzal, amikor a lépekből kihordatni kívánt kristályos mézet karcolják fel, majd langyos vízzel locsolják?

Te pedig full mézes vagy a 12 kereten, ez véleményem szerint pocsékolás.

Én nem serkentgetek tavasszal, mert hülyeség. Olyan állománnyal telelek, ami enélkül is rajzásra gondol már április közepén az enyhe telek, az atkamentesség, a korai tavasz bőséges hordással és virágporral, a meleg 3-4 cm-es kaptárfal stb. Nálam nincs tavaszi élelempótlás. Leköti a méheket.

Tudod mi a pocsékolás? Elmesélem szépen lassan, mert hátha nem érthető.
Az amiket te csinálsz. Na ez engem hidegen hagy, csak nem szeretném ha valaki követné azt a sok marhaságot, amiket te feleslegesen elkövetsz szegény méhecskék ellen. Sajnos úgy látom már mindenki feladta, én vagyok az utolsó mohikán.

Amikor felkarcolod azokat a lépeket, amikben van mindenféle maradék méz, ESELEG JÓ KIS MÉZHARMAT akkor annak egy része már kristályos. Azt lemorzsolják, elveszik. Azt ha kipergetted volna, akkor mivel 3500 a vegyes nálad ha jól emlékszem, amit ugye eladsz háztól, akkor az 10kg cukor ára. Azt időben feletetve szerintem gazdaságosabb, mert ad 8-9 kg telelőélelmet, serkent még időben, növeli a telelőméhek számát. Előbb sírba viszi az öreg méheket, velük együtt a nozéma feldúsulásának lehetőségét.

A rakodósok már másodszor lekénezték a lépraktárban a lépeiket. Ha van bennük lefedett méz az hiba, de ha mégis, akkor majd tavasszal visszarakják a fiókokkal együtt. Akinek van ideje karcolgasson, vagy belepergeti a tavaszi vegyesbe, vagy a repcébe.
Ha most valaki felkarcolja a lépeket, az a viasz elveszik. Más időszakban is nagy része. Ha a méh saját maga bontja fel a sejteket, akkor a lerágott viasszal fiasítást, vagy a fészekbe hordott mézet fedi.

Aztán arról sem feledkezzünk meg, hogy roncsolt lépeket a méhek kijavítják. Most is. Ezt a telelőméhekkel elvégeztetni...soroljam még???
« Utoljára szerkesztve: 2025. Szeptember 24. 17:24 írta Koki »

« Válasz #1023 Dátum: 2025. Szeptember 24. 18:09 »
Tavaly az én hibámból nagyon kevés élelemmel teleltem be, soha ilyen kevéssel.  Azon felül, hogy volt egy alap gyengülés/anyavesztés és pusztulás januárban, 1-2 gyenge éhen is halt. Aztán jött február-március nem győztem legózni a mézes keretekkel+ lepény, hogy ne dögöljenek rá a méz nélküli fészekre. Na többet így nem baszok ki se magammal se a méheimmel, így hát idén már szeptember elején bent volt a téli élelem, nagyrészt le is fedve.
A kikelő fias helyére pedig behordják maguknak szélről ha akarják. Azon felül, hogy elvégzem a tavaszi átvizsgálást, ezeken a hűvös huzatos tavaszokon nem akarom se zavarni se hűteni a fészket.
A képen egy 7NB keretet takaró raj középső fias kerete látható 09.15. én, a szélsők pedig majdnem talpig mézesek. A méhek rég voltak ilyen erősek, van bőséges élelem, nép is, minden adott egy jó telelésre, reméljük ezen a télen nem lesz gond.

« Válasz #1024 Dátum: 2025. November 11. 19:57 »
Tisztelt Klubtagok!
Gondolom sokan foglalkoztok azzal a kérdéssel, hogy ilyenkor, és a telelés alatt ki, hogy takarja be a méhcsaládjait?
Vitaindítónak szánom ezt az általánosságot, mert itt bizony kijelenthető, hogy mindenki másként csinálja.
Vannak rakodós (pakolós) kollégák akik fent hagyják a méztereket, és felül "telibe" takarnak, vannak közülük olyanok, akik az alsó fiókon (2 db 1/2NB fiókokon) teleltetnek, és felül hagyják a méztereket.
Vannak akik előszobáztatnak, tehát alul van az üres fiók, és azon járnak be a méhek, felül a fészek.
Van aki egyáltalán nem takar, sőőőt a higiénikus aljat is kihúzza, van aki szűkít és takar.
Van aki 5-7 centire hátrahúzza a felső fóliát, és oda mondjuk egy padlószőnyeget csúsztat.
Hihetetlen sok variáció van!
Nekem tavasszal szokott gondom lenni (de szinte minden fekvőstől ezt hallom), hogy a fészken kívüli lépek lucskosodnak, penészesednek.
Néhai mentorom ezt úgy oldotta meg, hogy a fészken kívüli lépeket ilyenkor kivette, és egy zárt helységben tárolta.
Munkás, de tavasszal gyönyörűek voltak a kivett lépek.
Nosza, ne tartsátok magatokban ezt az egyszerűnek tűnő kérdést, tehát ki hogy takarja be ilyenkor a családokat?
Mekkora a kijáró, és hány kereten vannak a családok?
Várom megtisztelő hozzászólásaitokat.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 457
« Válasz #1025 Dátum: 2025. November 12. 23:38 »

Néhai mentorom ezt úgy oldotta meg, hogy a fészken kívüli lépeket ilyenkor kivette, és egy zárt helységben tárolta.
Munkás, de tavasszal gyönyörűek voltak a kivett lépek.

Ilyenkor?

A rakodósok már másodszor lekénezték a lépraktárban a lépeiket.

Nézd a dátumot!

« Válasz #1026 Dátum: 2026. Április 28. 19:15 »
Sziasztok! Érdekelne egy téma méghozzá a Langstroht kaptárrendszer! Működne ezen az éghajlaton? 🤔

*

robi 75

• 1059
« Válasz #1027 Dátum: 2026. Április 29. 12:07 »
Ha méheket is teszel bele akkor működik😂, pont úgy mint a többi. 
Üdv:robi

« Válasz #1028 Dátum: 2026. Április 29. 15:25 »
Köszi Robi !🤣 Jah hogy az is kell bele? Az interneten azt írják anélkül is jó csak pergetni kell meg 7 méztér kell rá!😜

*

robi 75

• 1059
« Válasz #1029 Dátum: 2026. Április 29. 17:33 »
Csak azért írtam mert odaát a tönygeren túl digó méhek vannak elterjedve. Nyugodtabbak, nem annyira rajzósak, anyarácsot jobban elviselik mint a krajnai.
A krajnaira ráteszed a rácsot képes belefulladni, a huzalpálcásna kicsit lefogy és nekimegy simán a hisztis.
Inkább elpusztul csak mehessen.
Vagy odaadsz 2 fiókot fészeknek vagy mindig seggel felfele a fészket fogod túrni.
Üdv:robi

« Válasz #1030 Dátum: 2026. Június 07. 11:11 »
Koszi Robi 75! Értem én! Egyszer azt hiszem érdeklődtem de nem biztos hogy itt a fórumon de van itt esetleg valaki aki a Péntek Lajos atya által megtervezett kaptárral méhészkedik? Vagy van neki ilyen ami gyakorlatilag az NB keretet 90 fokkal elforgatva meleg építményűként érdekelne hogy érdemes vele foglalkozni vagy nincs  neki olyan nagy jelentősége bár a kaptár eleve keskenyebb illetve télire a fejük felett több mez koszorú tud kialakulni stb . Érdekelne ha ezt kifejtenétek! :-\

« Válasz #1031 Dátum: 2026. Június 07. 16:28 »
Zöld fórum : fülemüle Nick nevű forumtársnál érdeklődj.