Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 579900 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #255 Dátum: 2014. Március 21. 19:59 »
Tisztelt Méhészek!
Ma találtam olyan méhcsaládot amelyik "kinőtte" a szűk fészket.
Meg kellett bővítenem. Etetéskor vettem észre, hogy mennyi méh lett fészken kívül. Gyönyörű zárt fedett fiasa volt három lépen, és egy nyitott. A fedettek közepén tenyérnyi helyen látható volt a kelés. Még ötöt jelöltem meg, azokat holnap meg kell bővítenem. Máskor is volt már hasonló, hogy néhány méhcsalád előbb "ugrott" mint a többiek. Ezek általában két,három közepes családot még helyzetbe hoznak azzal, hogy később fedett fiasokat fogok tőlük elvenni. Most még nem szabad, had fejlődjön ilyen lendületesen. Úgy hívjuk őket, hogy "hústermelők". Csúnya kifejezés, de találó.
Na az akác sem késlekedik ám! Hajt mind a megveszekedett. Szekszárdon néhány vadgesztenye fának már 8-10 cm-es virágai vannak! Megbolondultak a fák. Virágzik a kökény, és a fűz, de láttam már korai meggyfát is virágban.
Amikor a vadgesztenye virágszirmait Szekszárdon sodorják az autók, akácerdőben a helye a méheknek.
Ha így haladunk nagyon korai akácra számíthatunk.

Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #256 Dátum: 2014. Március 21. 20:16 »
Sziasztok!

Én nem "taposom" össze azért ennyire a méheimet, annak ellenére, hogy jó dolognak tartom. Ritkán néhány nappal megcsúszok a munkákkal úgyhogy én egy kicsit lazább gyeplőn tartom a méheimet. A másik ok még egyszerűbb: nagyon nagy tapasztalatot igényel az Attila által említett erős szűkítés tavasszal. Nálam ez azért még hiányzik...... Ennek ellenére nálam is mindig vannak kiugró családok, amik tavasszal lehagyják a nagy átlagot. Ezzel szerintem sincs semmi gond, jelen helyzetben is nagyjából meg vannak a párok, úgyhogy szépen ki tudom majd egyenlíteni az állományom. Ha így folytatjuk, valóban korai repcénk, akácunk lesz, pont ma hívott fel az egyik helyi kollégám, hogy mennyire előre vannak a környékbeli repcék! Úgyhogy Kedves Méhésztársak! Ha így marad az idő, valószínű szükség lesz tavasszal -kerékpáros szóhasználattal élve- az időfutam bringákra, mert nagy sprint lesz az Április! A gyorsasági részhajrá jutalma: sok-sok akácmézzel teli hordó Május közepén! ;D ;D

Üdv.: Nb18

« Válasz #257 Dátum: 2014. Március 24. 15:23 »
Sziasztok!
Egy kis szívfájdítónak szánom a következő írásomat.
Tegnap az egyik "tanítványom" méhészetében jártam.
A méhészet KB fészek, 1/2 NB hizlalt méztérrel üzemel.
Tavaly előtt komoly gondjai voltak a srácnak a napraforgó virágzás kezdetétől, úgy mint a körzet és a település összes többi méhészének. (Biztosan mindegyiket egyszerre támadta meg az atka.)
Akkor még szaktanácsadóként ezt jeleztem.
Most más nála a helyzet. Februárban, amikor már az idő engedte megmutattam neki a szűkítést, és a takarást.
Hővisszaverő fólia mindkét oldalt, és felül. Még engem is megdöbbentett a látvány!
Hét az-az hét keret táblás fiasítása volt az egyik méhcsaládnak!!!!!!!
Négy léctől-lécig fedett, egy másikon nyitott tenyérnyi fedett fias, körülötte egyforma korú fedés előtti álcák!
A másik két keret tiszta nyitott, az egyik full bepetézve, a másikon néhány napos álcák.
Ezt a családot az anya kikeresése után megfejtük. A 68 méhcsalád közül gyanítom, hogy nem volt több ilyen.
Általában 4-5 kert fiasa van a méhészetben. Az egyik családban előző napon reggel felkarcolt keretet, másnap estére teljesen bepetézte az anya. A korai fűzről dömping virágporhordás, és kevéske nektár is volt.
Ma rossz idő van, alig tíz fok,de írásom szívfájdítónak nem rossz.
Egy néhány kilométerre lévő faluból,a Sió túloldalán élő méhész képes volt eljönni,  mert egyszerűen nem hitte el mire képes a gondos takarás. Természetesen ehhez kiváló méhanya, virágporos legelő, és megfelelő méhtömeg is kell.
A fészek 12 keretes, a szélső lépekben dugig méz. Mindenkinek hasonló méhcsaládokat kívánok.
Sajnos a nagy felbontású képeket nem tudom erre a honlapra feltenni.
Saját méhészetemben 3-4 NB keret fiasítás az általános, de találtam 2-őt és 5-öt is.
A generáció váltás javában zajlik, már nem szúrnak a méhek, és kicsit néptelenebbek. A látottak alapján a hónap fordulóján robbanásszerű kelésre számítok. Attól  kezdve egy hét még, hogy legyen kellő mennyiségű kijáró méhtömeg. Így a fűzet csak mérsékelten tudják az idén kihasználni, ami véleményem szerint nagy kár.
A hűvös viszont fogja az akácot, a csapadék jól jött a repcére.  Nekünk méhészeknek nem sietős.
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #258 Dátum: 2014. Március 25. 09:16 »
Attila!
Az én állományomban is van egy ilyen kemény "versenyző"
Annyi különbséggel,hogy NB kereten! 7fias ebből 4 fedett. Azért írtam,hogy 7kereten mert a 8. saját építményük heresejtben napos petével :o ez a család  kinőtte a fészkét keményen:D
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #259 Dátum: 2014. Március 27. 20:57 »
Sziasztok!
Most beszéltem Buchinger Györggyel, és mondtam neki, hogy a méhek is vették az "adást" előbb van a generáció váltás, azonnal bővíteni kell a fészkeket.
Ez így megy cirka 15 éve. Ő tényleg ízig-vérig méhész. Két szóból megértjük egymást.
Úgy öt évvel ezelőtt, a mostani telephelyemről még nem voltak tapasztalataim, és úgy kezdetem a napomat, hogy a méheket bővíteni kellett. Ezt egy-két Hunor félig mézes keret felkarcolásával tettem meg, és egy kis szirupot is öntöttem a sejtekbe, hogy az anyának nagyobb kedve legyen a lépek bepetézésére.
Délután egy órakor olyan hordás volt fűzről, hogy folytak a keretek. Attól kezdve fiókot adtam a többi méhcsaládnak. Másnap kezdtem mindent előröl, mert kiszorultak az anyák. 2kiló 60 dekás hordás volt!!!! Gyanítom,hogy most is ez fog bekövetkezni. Az előbb beszéltem egy szekszárdi méhésszel, ő már bővített. Holnap délutántól én is nyomom.
A 4-5 keret kelő fedett fiasítás indokolja a fészkek bővítését.
Alig várom már, a legszebb napjaim között tartom számon az első általános bővítést!
Most már kijelenthető, hogy KITELELTÜNK!
Itt az új generáció, indul a 2014-es csapat!
A TV rádió is ettől hangos, nincs méhpusztulás, emelkedni fognak a mézárak, az enyhe télnek köszönhetően erősek a méhcsaládok.
Mit mond a kocsis a lovának, ha nagyon szaladni akar?
"Hőő hee!"
Sok víz lefolyik még a Dunán mire elmondhatjuk,  hogy tényleg végre egy jó évünk volt.
Ahhoz képest ami tavaly ilyenkor volt tényleg jobban indulunk.
Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #260 Dátum: 2014. Március 29. 19:35 »
Sziasztok!
Három napja két higiénikus aljjal rendelkező családnál amitrázos  papírcsíkot raktam be atka ellenőrzés céllal, eredmény 1-es családnál 4 atka, 2 –es családnál 1 atka.
Ma beraktam az építő kereteket, kicsit megkésve, a legtöbb családnál már fedett herefiasítás volt.
Virágpor bőséges, élelem folyamatos serkentéssel biztósítva, családonként talán egy keretnyi. (három hete napi 1-2 dl.)
Fiasítás a családoknál: (Hunor/12) legerőssebb család 11 kereten 8 keret táblás vegyes fiasítás, leggyengébb: 8 kereten 4 táblás vegyes fiasítás. A legtöbb család 9-10 kereten van és 5-6 keret táblás fiasítása van. Az erősektől  kiegyenlítettem a pár gyengét 5 keretnyi táblásra, a rajta lévő méhekkel együtt raktam át.
A repce kezd virágozni, egy hét, 10 nap és mézel (talán).
Ha nem éri a méheket valami negatív hatás, akácra ütőképes lesz a z állomány (kop-kop).
« Utoljára szerkesztve: 2014. Március 29. 19:45 írta bekesm »

« Válasz #261 Dátum: 2014. Március 30. 20:43 »
Bekesm!
Teljesen felesleges a méhcsaládok tavaszi vegyszerterhelése.
A méhanyák olyan lendülettel petéznek,hogy az atkák komoly kárt most még nem tudnak csinálni.
Akác után az igen! Akkor meg kell törni az atkák lendületét, hogy tudják van a méheknek gazdájuk is,  nem csak parazitájuk.
Ma és tegnap egész nap méhészkedtem.
Bővítettem a fészkeket, és néhányat tűztem is. A méhcsaládok korosztály összetétele teljesen átalakult. Nálam már csak néhány öreg méh van a családoknál, de azok ki is töltötték rajtam a mérgüket.
Szépen van kelő fedett fias, és nyitott is. A hol a kikelt fiasítás helyére friss nektárt raktároztak, és a népesség is indokolta, nem volt mese, azokat a családokat megtűztem. A többit klasszikus módon bővítettem. Szokás szerint több anya kimerészkedett a takaró mellé,ezeket a családokat egy szélső léppel egészítettem ki.
A bővítést, és tűzést úgy végezetem, hogy mézes lépet felkarcoltam, és sziruppal meglocsoltam. Ezt sokkal szívesebben, szinte másnapra be szokták petézni az anyák.
Na azért ne dőljünk el a csodálatos méhcsaládoktól. Szekszárdon már nyílik az orgona! Hoppá.
Amikor ballagtam, alig találtunk május elején nyílottat. Rohan az idő, a méhek meg utána.
www.youtube.com/watch?v=ulDbef9M5rM

Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #262 Dátum: 2014. Március 30. 21:08 »
Kedves Atilla!
Teljesen igazad van! A rendhagyó tél miatt végeztem két családnál atka kontrolt. Azért láttam szükségét, mert ha hasonló év lesz mint a 2013-as, akkor a folyamatos hordás miatt csak augusztusban lesz módom az atka elleni védekezésre. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kevés a tapasztalatom.

« Válasz #263 Dátum: 2014. Április 11. 08:09 »
Tisztelt ata 67!
Egy másik rovatban feltett kérdésedre itt válaszolok.
Ezt kérdezted:

"- Mit gondolsz, 1/2 NB rakodóban mennyi fiasnak illik lenni korlátozás idején egy termelő családban?
- Március 14.-én írtad, hogy megpattant az akác. Ehhez képest írja az irodalom, hogy 5-7 hét a virágzás ideje. Te mikorra tervezed korlátozni az anyákat?"

Az alacsony keretes rakodó kaptárakat méhészkollégám 12-14 fedett fiasra szokta egalizálni.
Ettől erősebbre nem kell, mert utána nagyon nehéz már féken tartani akkora méhtömeget.
Mikor kell ezt az idén megtenned (megtennünk), mikor zárjunk anyát?
Hát ez a hónap kérdése is lehetne. Ez a markáns hidegfront egy kicsit visszarendezi az előre rohant természetet.
Emiatt sem egyszerű válaszolnom.
Attól függ, hogy milyen pergetési technológiával kívánod elvenni majd az estleges termést.
Ha szöktetsz, akkor már a tisztító pergetés előtt 24 nappal korlátoznod kell az anyákat, hogy még here fias sem legyen, mert akkor kapufa a szöktetés.
Válasszuk a viszonylag könnyebb oldalát a kérdésednek. Mikor leszünk akác előtt (mondjuk 1 kg-os hordás előtt) tíz nappal. Ez a klasszikus anyakorlátozás alapja. A mostani meglátásom szerint, ha nem jön közbe extrém felmelegedés, akkor április 22-25 körül kell korlátoznia azon méhészeknek, akik nem szöktetnek, hanem sepernek, ráznak. Ekkor leszünk az 1 kg előtt tíz nappal. Ez a saját "jóslatom."
Egyet nem szabad elfelejteni. Mindig a virághoz kell igazítani a korlátozás időpontját, nem a naptárhoz.
Azért ír a szakirodalom is ilyen tág határokat, hogy (5-7 hét) mert a hőmérséklet nagyon befolyásolja a virágzás kezdetét, valamint  nem mindegy, hogy fiatal , vagy idősebb fáról beszélünk, sőt Északi, vagy Déli oldalon lévőről, homoki akácról, vagy kötött lösztalajon lévőről. Különösen az éjszakai enyheség tolja padló gázon a virágot. Néhányunknak ismerős, hogy volt olyan évünk amikor bimbóból, dandárba "ugrott" az akác. A nulla után hat kilóval kezdődött a hordás. Ehhez enyhe, húsz fok körüli éjszakák, és magas páratartalom kell. Most hűvös, hajnali fagyhoz közeli időjárásban ettől nem kell tartanunk.
Baranyában, ahol Te méhészkedsz akár április 20 körül is megkezdhetik a méhészek az anyák korlátozását.
Tegnap autóztam azon a vidéken, nem ritka a 3 cm-es virágfürt!
Ezért szép a méhészkedés.
Nagyernyei Attila

« Válasz #264 Dátum: 2014. Április 11. 08:16 »
Sziasztok!
Előző írásomhoz annyi kiegészítést tennék, hogy valóban a szakirodalom 5-7 hetet ír a virágzás kezdetéig, a rügypattanástól!
Vigyázat! Ez nem a mézelés, a hordás kezdetét jelenti. A zöld bimbós, majd babos akác után, amikor picit "megtöpped" a virág, még jó egy bő hét eltelik. Tehát erre kell beállítani a méhcsaládokat!!!!!!!!!!!
Eddigre legyen a maximális kijáró méhtömeg, és a minimális nyitott fiasítás.
Így kerek az egész hozzászólásom.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #265 Dátum: 2014. Április 11. 21:09 »
ez jobb mint a politika ;) :D

*

ata67

• 525
« Válasz #266 Dátum: 2014. Április 11. 21:42 »
Szervusz Attila!
Köszönöm a részletes választ.
A méhészkedés egy kicsit valószínűség számítás is. Egyensúlyozás a borotva élén. Olyan sok összetevője van egy jó akác hordásnak, hogy egy kezdő csak kapkodja a fejét (olykor talán egy tapasztalt méhész is).
Ez a lehűlés szerintem inkább jót tesz a családok fejlődésének, megenged egy kis szusszanást a fejlődésben...
8 keretpáron teleltem be (nem volt több kiépített keretem), mára egy kivételével minden kaptáramban megvan a 10-10 keret.
A Bertalan módszert szeretném használni a korlátozáskor (3 petézésre alkalmas lép+ 7 MP-re korlátozni az anyát). Úgy vélem, ez lehetővé teszi, hogy egy MP-el tűzdelt fiókot tudjak a családok fölé tenni.
Egy hűvös völgyben méhészkedem (itt néhány fokkal mindig kevesebb van, mint a városban), az akác rügy kb. 2 cm-es jelenleg.
Köszönettel: Attila

« Válasz #267 Dátum: 2014. Június 20. 12:41 »
Üdvözlöm a Méhésztársakat!

Tegnap találtam rá a fórumra, és többek között ezt a topikot is végigolvastam. Nagyon tanulságos volt, sok értékes információval gyarapodtam. Nagyon megörültem annak, hogy Nagyernyei Attila ilyen aktívan részt vesz a fórumon, mert bár személyesen nem ismerem, de nagy tisztelője vagyok azóta, hogy a Méhészetben megírta 2012-es emlékeztetőt. Ilyen jó emlékeztető 10 évente egyszer van a Méhészetben, ez biztos, mert 1956 óta majdnem minden évjáratot sikerült beszereznem és elolvasnom. Legjobb téli foglalatosság.

Sajnálattal láttam, hogy április 11-e óta nem születtek újabb bejegyzések, ezért gondoltam leírom, hogy én milyen kialakítású kaptárral méhészkedem.

Az előzményekről. 38 éves vagyok, 2011 óta méhészkedem, két rajjal kezdtem NB18-as meleg építményű kaptárakban. Jelenleg 18 méhcsaládom van. A méhészkedés alapjait Kaposváron, a Csonka Imre által vezetett méhész képzésen sikerült elsajátítanom. Azóta is folyamatosan tanulok, és úgy érzem, egyre kevesebbet tudok. De ez egy másik téma. Első nekifutásra Péntek Lajos féle módszert próbáltam alkalmazni az egyszerűsége miatt, de nekem nem vált be. A módszer lényege röviden annyi, hogy a család tavasszal vakkerettel erősen szűkített fészekben fejlődik. A bővítés ugyan úgy zajlik, mint a hideg építményű fekvők esetében. Akácra a fészek 9 lépre terjed ki. Az első (kijáró felőli) lép általában teljes egészében virágporos, majd táblás fiasok (szinte mézkoszorú nélkül), hátrébb érve egyre nő a mézkoszorú és csökken a fiasítás kiterjedése. Akác kezdetén, amikor a hordás beindul a fészek mögül el kell távolítani a vakkeretet, majd két-három műlép következik, a maradék helyet lehetőleg szűzlépekkel kell feltölteni. Ez a berendezés marad a betelelésig. Két idényt próbálkoztam ezzel a módszerrel, de nekem nem vált be. Gyönyörű családok fejlődtek akácra, és általában elmondható hogy az egész idényben népesek voltak a családok, volt miből szaporítani. Elvehető méz azonban nem lett sok. Akácon a méhek a kelő fias helyét nektárral töltötték fel, így az anya kiszorult, és a 2-3 műlép ellenére átment a mézkamrába és tenyérnyi felületeken bepetézte az eredetileg méznek szánt lépeket. Visszafelé azért a biztonság kedvéért a már épülő műlépeket is bepetézte. Így, miután fias keretet nem pergetek, a tavalyi évben családonként 3-4 keretet tudtam mindössze akácról kipörgetni, és ugyanennyit hársról is. Valószínűleg, én csináltam rosszul valamit, hiszen a Tolnai konténerekben is ilyen rendszerrel dolgoznak, sikeresen. Igaz ők intenzíven vándorolnak, nekem pedig álló méhészetem van, ami nagy különbség. Nekem nem probléma, ha akác után kicsit visszaesik a népesség, de több mézem lesz. Ezért úgy láttam, hogy mindenképpen anyarácsos módszert kellene alkalmaznom a több méz érdekében.

Mivel a kaptáraim meleg építményűek, és rengeteget dolgoztam a kaptártartó állványok kialakításán is, ezért a Madarász-Cicacticis féle fészekmézkamrás kialakítás mellett döntöttem. Így a kaptárak maradhattak az eredeti beállítás szerint, hisz a kijáró változatlanul a rövid oldalon van. A meleg építményre állított fekvő kaptárt könnyű volt átalakítani, csak egy fixen rögzített anyarácsos válaszfal kellett, ami a kaptárt két részre osztja. Elől 12 keret hidegre állítva, hátul pedig 6 keret melegen. A 12-es rész a fészek, ami akácra mézkamrává alakul. Tavasszal ugyanúgy kell eljárni, mint a többi hideg építményű fekvő kaptár esetében. Akác előtt 10-14 nappal az anyát, azzal a léppel amin éppen tartózkodik át kell tenni a 6-os részbe, közvetlenül a rács mellé és hozzá kell rázni 1 keret fiatal népet. Utána egy petézésre alkalmas keret következik, majd 3 műlép és egy mézes-virágporos zárólép. Az anyák elzárása után át kell nézni a 12-es részeket, és 6-7 fiasra kell kiegyenlíteni az állományt. Az egész procedúra nagyon könnyen elvégezhető, a fészek szinte érintetlen marad, és a 90 fokos elforgatás miatt a feromon a léputcák között zavartalanul áramlik, illetve a dajka méhek is nagy felületen keresztül érintkezhetnek az anyával. Akác végére elől az összes fiasítás kikel, így akár minden lép pergethető és az öreg lépek is selejtezhetők. Hátul a műlépek kiépülnek, és az anya új fészket alakít ki a szűz lépeken, ami higiéniai szempontból nagyon előnyös. Akác után a fészket előre kell tenni, és ki kell egészíteni fiasításra alkalmas lépekkel. Egy kis serkentés, és az anya ismét kiterjeszti a fiasítást, így hársra ismét ütőképes lehet a csapat. Ez eddig csak elmélet, amit könyvekből és újságokból gyűjtöttem össze erről a rendszerről. Nagyon vártam, hogy kipróbálhassam élőben is, és bár az akác összesen 9 kg emelkedést, majd 5 kg apadást produkált, azért mégis sikerült tapasztalatokra szert tennem:

- Nagyon kényelmes a kaptár kezelése, mert egy-egy vizsgálatkor kevesebb keretet kell megmozgatni (általában vagy elől dolgozom, vagy hátul). Mivel oldalról és hátulról is odaférek a kaptárhoz, így nem kell félig kitekert törzzsel kivenni a kereteket. Ez nagy könnyebbség.

- Az anya hátrarekesztése után a régi fészket akácig megtömik virágporral. Ez hátrányos a mézelés szempontjából. Általában 3-4 teli virágporos keret volt a családoknál. Lehet, érdemes lenne ebben az időszakban virágport gyűjteni?

- Elől sehol nem húztak bölcsőt a fiasításra, ebből arra következtetek, hogy a feromon tényleg szépen tudott áramlani a léputcák között.

- Az anyarácsos választóra a 6-os rész felől több család is zúg építményt húzott, itt anyabölcsővel is találkoztam. Erről olvastam korábban, így számítottam rá. Jövőre mindenképpen fogok építőkeretet használni a kis fészekben is, úgy ahogy Attila részletesen leírta.

- Akác előtt, illetve alatt a 6 keretet pillanatok alatt át lehet nézni és ha kell bölcsőzni. A meleg építményű kaptárnál ez a művelet 20-30 percet vett igénybe családonként, itt 10 perc alatt végzek egy családdal. Nagyon kényelmes.

Az akác nem sikerült, a műlépeket elrontották, és több családnál előrehaladott rajzási hangulat alakult ki abban az egy hétben, amíg nem lehetett kaptárt bontani az időjárás miatt. Erre rásegíthetett az is, hogy nem tudtam tisztító pergetést végezni, mert mire beindult volna az akác, addigra abba is maradt. Így a családok relatíve bőségben voltak, de nem volt munkájuk. Sem gyűjtés, sem fiasításnevelés. Meg aztán bénáztam is egy sort, így lett 5 rajom. Szerencsére sikerült mindet befogni, és legalább rajonként kiépítettek 7-10 lépet. Nem így terveztem a szaporítást, de ez lett. Ezen kívül két családot még rajállapotba is kellett helyezni, mert mindenképpen rajozni akartak, de én már nem akartam fára mászni, legalább ezek is adtak 13-13 új lépet. A maradék 5 termelő család (az idén már csak ezek fognak termelni, ha lesz mit) szép. Folyamatosan elemzem a történteket, hol mit hibáztam el. Az egyik nagy tanulság számomra, hogy mindenképpen kellenek a kölyök családok! Nekem eddig nem volt egy sem. A rendkívül jó tavaszi időjárásnak köszönhetően "pechemre" minden családom akác érett lett, és ezért a túlfejlődőktől nem tudtam elvenni a felesleges fias kereteket, mert hogy nem tudtam hová rakni. Anyát nem tudtam szerezni, saját bölcsőm nem volt, ezért nem képeztem új egységeket. Ez hiba volt, 8-9 keret fiasítás akác előtt két héttel ebben a kaptárban egyenlő a biztos rajzással.

Hát itt tartok most. Bocs, ha kicsit hosszú voltam, vagy ha netán hülyeségeket írtam.

Üdv, Ádám

Fészekmézkamrás NB18

*

Nb18

• 797
« Válasz #268 Dátum: 2014. Június 20. 13:39 »
Üdv adamez!

Jó időtöltést kívánok Neked itt a fórumon!

Nb18

« Válasz #269 Dátum: 2014. Június 20. 22:01 »
Köszönöm az elismerő sorokat adamez!
Annyit viszont én is hozzáfűznék írásodhoz,hogy gondolatid nem kezdő méhészre utalnak!
Különösen az a rész tetszett, ahol leírod, hogy a keretek 90 fokos elforgatásával a feromon a léputcába zavartalanul beáramlik. Szerintem Te átvágsz minket adamez! Ez olyan fokú előképzettséget igényel, ami számomra érthetetlen, hogy 2011-ben kezdtél méhészkedni és már erre rájöttél. Nagyon ütős ez a gondolatod! Amikor még előadásokra hívtak, és nem voltam az OMME tiltólistáján, ezt mindig kiemeltem! Írásaimat visszaolvasva megtalálhatjátok.
Ez az anyakorlátozásnál nagyon fontos,  különben csinálunk egy sima anyás dajkát.
Csak így tovább! Várjuk további megtisztelő hozzászólásaidat.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila