Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580020 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #690 Dátum: 2017. Január 01. 21:30 »
Csak visszatértünk oda amit azt hittem már megbeszéltünk! Félelmetes, el sem hiszem! Ha jutna erőmből idén csinálok egy csomó fényképet dátumozva, arról a híres "mézkoszorúról" .... :'( :'( :'(

" jó anya; nagy kaptár; erős család és ennyi a titok" ezzel meg maximálisan egyet tudok érteni, annyi kiegészítéssel, hogy az erős család idejében legyen meg.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #691 Dátum: 2017. Január 01. 21:53 »
robi,
hány fiasod van átlag, mikor fölteszed a harmadik fiókot?
őszintén?!!!

Megmondhatom Hunor átlag 7-8 keret, nb átlag 6 keret, +-1, de ezzel nem vonatozol messzire :D, írok többet.
Meggy virágzásra esik a feltétele(általában azt szokták félidőben otthagyni a repcéért).
Eleve olyan állomány van betelelve amit nem a "hálál torkából" kell felhozni repcére, megvan egy kis segítséggel kényelmesen.
A füzektől kezdve a gyümölcsökön át folyamatos a tavaszi legelőm, mint írtam a meggyet otthagyom a mézért, de a méhek is megteszik. Ezenfelül mondjuk március közepétől 3 naponta 1-1,2 liter langyos sziruppal segítek is nekik(meghálálják), főleg ha nem tudnak kijönni mert elromlik az idő.
A fiast nem pont akkora érem el lélekszakadva :D, előtte sem rossz már, a lényeg hogy felrakáskor megvan hozzá a megfelelő bogár mennyiség is.
Na de ezt szar anyákkal nem lehet elérni, én rajbölcsőből nevelem magamnak, és könyörtelenül lecserélem évente majd az összest, az egészen jókat hagyom meg csak második évre.
Az idén nem jött össze, alig volt bölcsőm, vettem 20 párzatlant, 6keretes ládákban pároztattam őket, és amikor már szépen petéztek akkor lettek felhasználva, a fiasokkal meg még lökettem az állományon.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 01. 22:26 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #692 Dátum: 2017. Január 02. 08:46 »
Kedves  Gömbi a virágbogár!
Ha nem vagyok túl tolakodó szeretnék hozzád elmenni tavasszal akác előtt.
Csinálnék néhány fotót ezekről a szenzációs családokról, ahol az NB keretekben a fias fölött nincs mézkoszorú.
Aztán azt is elmondhatod (majd személyesen) honnan vannak ezek a csodaszámba menő anyáid.
Én is láttam már ilyent, meg NB18 is tett fel képeket egy telibe fiasított NB keretről, de ez nem állományszintű, és azok a keretek szűk fészekben voltak.
Ha szabadon vannak az anyák ilyen kereteket nem tudsz produkálni, de a többit leírtam már, hogy miért.
Én se ma jöttem le a falvédőről, amit leírok azt csak a helyszínen tudnád megcáfolni.
Te pedig gyere el az én méhészetembe, és csinálj itt képeket.
Áll az alku?
Robi75 írását is olvasom mikor teszi fel a harmadik fiókot.(6 keret+-1, az nálunk 5-7)
Megnyugodtam.
Akkor nem vagyok lemaradva, pont erről beszéltem!
Csak kiderült, hogy 6 keret körüli fiasa van, nem "NYÓC" repce előtt, meggyvirágzás végén?
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #693 Dátum: 2017. Január 02. 09:46 »
A "nyóc" csak lehet, hunornál sűrűn van, bocinál ritkán.
De most egy kicsit aktuális leszek, az atka itt is "villantott", észrevehető mert a most hat léputcában összehúzódott nb és feles családjaim jobbak szoktak lenni.
Akácig én már túl vagyok egy két dolgon, a fészek egyáltalán nem "összetaposott fekvőkaptár", a szélső keretek is inkább virágporral vannak tele, nem mézzel. Ami lent található ilyenkor méz, az egyáltalán nem "sorsfordító" 10 kiló, hanem inkább félelmetesen kevés, figyelemre sem méltó. Azon a pár kiló mézen meg sosem vakaróztam, annyi kell a biztonságos méhtartáshoz, akác után meg nagyon észen kell lenni mert porszárazra feltakarítanak.

« Válasz #694 Dátum: 2017. Január 02. 13:24 »
Ó Attila írigylésre méltó, hogy neked lenne időd eljárkálni. Én sajnos lassan ott tartok, hogy a drága feleségem idejéhez kell igazítani az enyémet, ő annyira elfoglalt (még engedélyt nem kell kérnem  ;D )! A képekről is igéretet tettem, amúgy sem vagyok annyira fényképezgetős fajta, de igyekszem.

Én is csak raj anyákkal szaporítok, kedvezőek a tapasztalataim, és mint robi az állomány nagy részénél csere minden évben. Dehogy megy csodaszámba az állomány, ami gyenge erősítem ennyi nincs varia, nincs mese. Mint említettem nincs hunorom de a lépek mélységéből adódó különbség miatt nem csoda annyi fias keret hunoron szerintem sem.

Robi teljesen jól leírta a lényeget ott a pont. Azért annyiban had térjek el a témától, hogy a kezdetekkor én is csináltam magamnak NB 19 es melegépítményű kaptárakat osb ből
és teljesen jogosnak is tartom amiket e mellett felhozol, ami engem zavart a mézelvétel, ennyi nem több de az nagyon. Viszont ebben is más a fészek alakja. Ma már csak pároztatásra és ha kell léptárolásra használom.

Amúgy meg a fészek mézzel teli állapotáról annyit, hogy csak abba kell belegondolni amikor megindul a nagy mennyiségű fias, sokszor etetni kell nem hogy mézet pergetni, főleg ha bejön egy jó pár napos rosszidő. Csillogni csilloghat a friss nektár de soká lesz abból pörgethető mennyiség. Szerintem te tudod a legjobban a különbséget a kiváló és a gyenge családok között, de hogy a gyengébbeket hogyan hozzuk fel és mennyi munkával és faragunk belőlük termelőt ezen áll vagy bukik minden, szerintem.

Én frászt kapok mikor olvasom, hogy pedig akác előtt meg van a 6 fiasom, és feltettem egy mézteret ....

Csak miattad írom le, sokat gondolkoztam az NB nél egy kicsivel nagyobb fészeklépen, de csak és kizárólag 9keretes kaptárba, felső kijáróval. A 9 keret a méhcsalád életéhez jobban passzolhat, a nagy lép meg a tavaszi fejlődéshez, de ez csak elmélet még részemről, mert minden kaptáram 10 keretes , nagy váltás lenne.

Üdv!

*

Nb18

• 797
« Válasz #695 Dátum: 2017. Január 02. 14:47 »
Gömbi!

Ne irigykedj Attilára, inkább állj át fekvőre és máris lesz szabadidőd! ;)

Nb18

« Válasz #696 Dátum: 2017. Január 02. 19:20 »
Robi, bocs, itt vagyok,
Elfogadom amit mondasz, csak kicsit hencegésnek tartom,
mindig a legjobbkor adod el a mézed, mindig legtöbbet pörgetsz,
szerintem nekem sem szokott rossz pörgetési átlagom lenni, / persze, hogy mi a pörgetési átlag, Attilával nem szeretném most elemeztetni/ mivel én most nem a ***m szeretném méregetni máséval.
csak akárhogy számolom, nekem is van fűz, a gáttól nem messzi vagyok, de az kb. márc. 15-25-ig indul, attól már nem messzi van a meggyed, ameddig tuti nem lesznek a fűz alatti lerakott márciusi petéidből nemhogy hordó méhek, de még kikeltek sem.
Repce közepén rakod fel a negyedik fiókot? De hisz addig még serkenni sem serkennek rajta, mivel a repce közepétől mézel, fúj a szél, volt amikor még mínusz is volt. De gondolom neked akkor is fönn van a negyedik fiók, hiszen máár a meggyről is pörgettél majdnem, ha nem hagytad volna ott 2 héttel azelőtt. És pörgeted a 15-30 kg átlagod.
Komolyan, annyira jó vagy, hogy az írásaid buzdítanak minden kezdő méhészt.
Nem vitázni akarok, jó arc vagy :)
Egyszer 18 éves koromban "valakitől"hallottam (régen), hogy akinek van az takargatja, akinek nincs az meg mutogatja.
kevanaar

« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 04. 02:33 írta Kevanaar »

« Válasz #697 Dátum: 2017. Január 02. 20:25 »
"Egyszer 18 éves koromban az ügyvédemtől hallottam"

Ez nekem gyanuuuuuuuuusssssss  ;D :o.   A többit később!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #698 Dátum: 2017. Január 02. 21:06 »
Nem hinném hogy buzdítja őket, meg téged sem.
Na ettől szép ez a szakma, hidd el itt helyben azonos körülmények között, hatalmas különbségek vannak a méhészetek között, van aki csak tartja, majd egyszer annak is feljön és ha szerencsével pont akkor virágot fog tán még pörget is,
 van aki 40 éve így csinálja, ahogy esik úgy puffan, nincs ebben semmi különös,(és nem is tud róla igazából).
 Van már barka is a fűz előtt nálam elég  sok, de nem mindegy hogy milyen családokkal kezded a tavaszt, én ígyekszek képletesen mondva "termelőket" betelelni, korán is kezdek velük dolgozni, a lényeg hogy mindig a "konkurencia" előtt vagyok, sokat halgatom: te má... te má..., igen én má.... ba@meg, a "gyerek hol van?" má két hete kint van...má pergetett is egyet megláttam hazafele jövet a futóval és megállítottam ;D... meg ilyenek,(ez tényleg megtörtént lebuktam ;D) nyár végén ősszel ugyan ez.

"mivel a repce közepétől mézel, fúj a szél, volt amikor még mínusz is volt."

Ez nem igaz már az elején is adja, de nem mindegy hogy hol helyezkednek el a táblák, és milyen a talaj.
Igen az idén szar idő volt, sokára teltek meg a mézterek, de megteltek, ahoz elég messze voltam hogy rossz időben egyáltalán ne jöjjönek ki a méhek, és nem is jöttek, nálam az uralkodó nyugati szél mindig elfele viszi az illatát a méhektől úgy helyezkedem, ebben egy nagy erdő is segít.
Az idén a sors úgy hozta hogy egy mérgezés gyanú miatt rá lett nézve minden környékbelire, az enyém volt az "etalon", sok kollégának most volt lehetősége meglátni hogy néz ki egy repce pergetés előtti állomány, a röpkörzeten belül!, amúgy semmiféle mérgezés nem volt.
Az egyik méztérben kimaradt a 10. keret, a pár centit lelógó nejlon ki volt építve hunor méretre és meg volt rakva.
Na az egyik kolléga akkor kért egy ládát amire leülhet, Attila jutott eszembe rögtön, neki is van egy kisszékes sztorija.
Van akit az atka kínoz, van akit a nosema, vagy mindkettő, vagy egyszerűen nem érti, nem látott még olyat vagy ilyet és nem hiszi.
Szóval az egész évem fel van építve, nem egy sz@ros gyümölcsön múlik a dolog.
Látva akác után rögtön az atka helyzetet, én júniusban nem mentem sehova, egyedül maradtam az egész határba, atkát irtottam kíméletlenül és serkentő etetést végeztem, a méheim olyan állapotba voltak napraforgón hogy komolyan mondom elegem volt belőle.
A többiek eleve, nyugodtam mondhatom hogy nem épp ütős állományokkal akác után tovább mentek a semmire ámor +dohány, (megértem mert addig semmit sem termeltek jóformán) ahol még jobban "tömörödtek" ; hát az atkairtás elmaradt nekik, a legtöbb akivel beszéltem azért "pöffentett kettőt", na most sírjak vagy nevessek?
Nem volt kedvem röhögni mert naprára mind hazajött és 5 kilométeren belül volt, és hemzsegtek az atkától, ísmét felmerült náluk a mérgezés gyanúja, de nem ragozom tovább, lehet ezt így is meg úgy is csinálni.

Még megtoldom annyival hogy én azért nem vagyok nagy méhész, nem vagyok a Nagyernyei Attila vagy éppen  Molnár Jenő méhészetének a közelében sem, ha ilyenekkel lennék "körbe bástyázva" akkor a nadrágszíj mellé fel kellene csatolnom az "antant" szíjat is, egy barátságos versenyben.
De ilyenek itt nem nagyon vannak, egy van az is a szomszéd faluban nyomja.

« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 02. 21:42 írta robi 75 »

« Válasz #699 Dátum: 2017. Január 02. 21:10 »
Üdvözletem és boldog új évet kívánok Mindenkinek !

Sportnyelven szólva : előny a fogadónál... ő... akarom mondani a ruszki lőszeres ládánál.

Üdv.: lali
üdv.: lali

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #700 Dátum: 2017. Január 04. 17:13 »
Idézet
Van már barka is a fűz előtt nálam elég  sok
Ezt nem értem. Mit nevezel te barkának fűz nélkül? Merthogy tudomásom szerint minden fűznek barka virágzata van. Mi az ami NEM fűz és barka virágzata van ott Szolnok környékén?
« Utoljára szerkesztve: 2017. Január 04. 17:17 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #701 Dátum: 2017. Január 04. 17:32 »
...fűz előtt....

*

robi 75

• 1010
« Válasz #702 Dátum: 2017. Január 04. 18:42 »
Geddekas!

Igazad van, nem figyeltem a lövöldözés közben, mogyorófák vannak sok, de a t@k@m tudja milyen fajták, mi csak barkának hívjuk az összes ilyet.

« Válasz #703 Dátum: 2017. Január 04. 19:37 »
Mi ez fiúk?
Össztűz a Fekete-Fehér Méhészklub ellen?
A Méhlegelők rovatba folytassátok!
A következőkben aki nem találja a helyét, rövid pihenőre küldöm!
Kérem megértéseteket.
Így az egész Fekete-Fehér Méhészklub egy katyvasz lesz!
Akkor minek a rovatok ha össze-vissza írogattok?
Figyelmesebben!
Nagyernyei Attila
Klubvezető

« Válasz #704 Dátum: 2017. Január 04. 21:12 »
"Össztűz" rekordot döntött a fórumod, erre összeesküvés elméketeket gyártasz!

Csuja L. kérdezném, óráslép. Azthiszem a legutolsó méhészújságban is volt egy idős méhész, aki 42 x talán 47,5 lépméreten méhészkedett. Erről, hol lehet olvasmányt (irodalmat, vagy cikket , bármit) találni? Esténként ha jutna rá időm szívesen olvasgatnék e témában.