Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 579998 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #225 Dátum: 2014. Február 17. 22:03 »
Attila!

Melyik cég rezgőkéses fedelezője viszi jól a nagy keretet is?

« Válasz #226 Dátum: 2014. Február 17. 22:06 »
Szia ata 67!
A vénás injekció nem etetést jelent, hanem csorgatást
A gyógyszeres szörpöt rá kell locsolni a méhekre.
A tálcás etetőből nehezen hordják el hűvösben.
A Fendrik doki etetője sokkal jobb,  valamint a keretetető,amit takarni kell. A méhek felső takarója arra is nyúljon rá.
Kicsit macerásabb, de tuti,hogy elhordják,nem hűl ki,nem dermednek bele.
Üdv:Attila

« Válasz #227 Dátum: 2014. Február 17. 22:09 »
Litterae!
A Boly-Szer Kft. gyártja,ahol a Tolnai konténerek is készülnek,Bólyban. (Baranya megye)
Sokan használjuk már.
Egyszerű mint a bicikli, nincs benne semmi snassz.
Jól működik és kész.
Üdv: Attila

« Válasz #228 Dátum: 2014. Február 17. 22:17 »
Kösz!

*

zümi

• 1382
« Válasz #229 Dátum: 2014. Február 17. 22:27 »
Attila!
Ki a gyártója a 8 keretes Lyson pörgetőnek? Mennyibe kerül?
« Utoljára szerkesztve: 2014. Február 17. 23:06 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

ata67

• 525
« Válasz #230 Dátum: 2014. Február 17. 22:34 »
Köszönöm Attila!
Azt hittem azért hívod "vénás injekciónak", mert csövön keresztül öntöd a keretetetőbe... (Láttam ilyen megoldást. nem kell hozzá felbontani a meleg takarást.)

« Válasz #231 Dátum: 2014. Február 18. 21:08 »
Sziasztok!
Most néztem az előre jelzést, nem mutat fagyokat, nappal pedig 10 fok felett lesz a hőmérséklet.
Vasárnap 61 családnál eldördült a startpisztoly, holnap folytatom. Ez nálam a szűkítést, és gondos takarást jelent.
Mindig március elején szoktam ezt csinálni (kivétel tavaly) de mint említettem,nem lehet egy kaptafára méhészkedni.
Minden év más. A 2014-es szezon sem úgy indul, mint egy normál év. Sokan most teszik be a cukorlepényt, nálam annyi élelem van a méhcsaládoknál, hogy még két télre elegendő lenne.
Egyre többen kérdezik, hogy teleltünk milyenek a méhek? Na ezzel várnék vagy bő másfél hónapot! Igen. A generáció váltásig kitelelésről nem beszélhetünk.
Én a szűkszavú válaszokat szeretem igazán arra a kérdésre,hogy milyenek a méhek.
Aki így válaszol, hogy szépek, abban bízhatunk,igazat mondott.
Még nem néztem. Lehet,hogy igazat mond.
Hááát,aki így kezdi azok a méhcsaládok gyengék.
Kérdéssel válaszol. És nálad? Akkor nagy baj van nála.
Arról meg nem is beszélve, hogy nem mindenki ítéli meg egyformán a méhcsaládok állapotát.
Nálam most 5-6-7 lépre vannak leszűkítve az NB kereten a méhek. Írásaimban folyamatosan végigkísérhetitek a tavaszi felfejlesztést, és azt,  hogy mit csinálok velük.
Én nagyon szigorú vagyok magammal szemben is. Az állományomat közepesnek ítélem most, de voltak tavaszi induláskor sokkal gyengébb méhcsaládjaim is, régebben voltak bizony szebbek is.
Addig nincs gond, amíg megvannak a párok.  Tehát néhány gyengébb mellett vannak kiugróan jók is.
Most elég egyformának látom őket,olyan közepesnek ítélem.
A szűkítésnek most van itt az ideje. Van aki ősszel már megcsinálta, annak nem vagyok híve, mert túl korán indulnak úgy az anyák. Most 1-2 keretben csukott tenyérnyi fedett fiasítás, és ennek a duplája a nyitott található.
Folytatom.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. Február 18. 21:11 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #232 Dátum: 2014. Február 19. 10:36 »
Szia Attila!
Nézem a februári Méhészet címlapját, és látom, hogy egy völgyben levő méhest ábrázol. Egyből te jutottál eszembe, mikor írtad, hogy Tolna megye leghidegebb völgyében telelteted a méheid. Nézem a szerzőt: Nagyernyei Attila. Tehát gondolom ráhibáztam, a te méhesed.
Valaki meg direkt a legnaposabb helyen telelteti a méheket. Most már ilyenkor az jobb lenne, nem?

« Válasz #233 Dátum: 2014. Február 19. 19:32 »
Szia Mortimer!
Igen a címlapon a családi méhészetünk látható.
Ezért szóltam az OMME "webmájsztrónak", hogy kéne egy kicsit frissíteniük a honlapon, mert a decemberi méhészet van még fent. Akkor válaszolta azt, hogy béküljek meg magammal.
Na de a kérdésedre a válaszom.
Igen, most már jó, ha süti őket nap, különösen akkor, ha virágporteherrel jönnek haza. A napocska felmelegíti a méheket, és szépen haza tudnak menni. Ha rossz felé néz a kijáró, és a kaptár árnyékot vet rá, sok elvész.
A nap már egyre magasabban jár, és ez kedvező,mivel a kijárókat tovább sütheti, így kisebb az esélye a gyűjtő méhek ledermedésének. Erre érdemes odafigyelni.
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #234 Dátum: 2014. Február 19. 20:40 »
Sziasztok!

Én sem vagyok híve a cukorlepénynek idejét sem tudom,hogy mikor használtunk. Valójában mióta egyedül méhészkedek, én egyszer sem, apám is csak kisgyerekkoromban gyurmázta a lepényeket. Vasárnap reggel néztem meg a mérleget, Nov. óta 4 kg fogyásom volt, ami azt jelenti, hogy 20 kg körüli mennyiség van még a spájzukban. Mivel tisztuláskor nem láttam gyanús pöttyöket sem kint, sem a keretléceken, ezért úgy gondolom, hogy az idén sem szakítom meg a cukorlepény-gyógylepény nélküli tavaszok folyamát. Az idén télen is hallottam helyi kollégától, hogy már a januári tavaszban berakta a virágporos lepényt. Meglepődött, mikor azt mondtam neki, hogy szerintem hülyeséget csinált......

Üdv.!
« Utoljára szerkesztve: 2014. Február 20. 21:03 írta Nb18 »

« Válasz #235 Dátum: 2014. Február 20. 07:15 »
Köszönöm Attila!
Nálam a kijárók délre néznek, úgyhogy éri a nap a hazatérőket. Akácerdőben vannak, ami csak májustól ad árnyékot.

« Válasz #236 Dátum: 2014. Február 22. 23:09 »
Kicsit kezd túl zavaros lenni ez a topic. Nem kellene a szakmai részeket a megfelelő helyen megvitatni? (Pl: fekvő, hunor)

« Válasz #237 Dátum: 2014. Február 28. 19:31 »
Sziasztok!
Tagnap előtt végeztem a méhcsaládok fészek-szűkítésével.
Sokan csak legyintenek, hogy minek az,úgyis feljönnek maguktól. Mondjuk 20 évvel ezelőtt igaz is volt, de minden megváltozott. Sokkal nagyobb odaadással kell méhészkednünk. Itt nincs pardon,  egy rosszkor, rosszul végrehajtott beavatkozás termeléskiesést okoz. Pedig ahhoz, hogy sikeresek legyünk nem szabad hibáznunk.
Tehát én a fészkeket erősen szűkítem és takarom, hogy minél hamarabb kiterjedjen a fiasítás! Nem az a lényeg, hogy az anya hány keretbe tesz tenyérnyi fiast, hanem mekkora annak a felülete, következésképpen mennyit fiasítást nevelnek fel a méhcsaládok akácig! A startpisztoly eldördült, versenyt futnak méhcsaládjaink az akácvirággal.
Én az NB fészket 5-6esetleg 7 keretre szűkítem, az ettől nagyobbakat meg egyszerűen nem hiszem el. Ez nálam azt jelenti, hogy a keret tetejétől az aljáig vastagon vannak a méhek, legalább is erre törekszem. Ezt nevezzük szűk fészeknek. Nagy szakértelmet igényel, mert folyamatosan ellenőrizni kell az élelmet! A fészken kívül valamilyen etetési módot is lehet, vagy kell alkalmazni. Ez lehet a lépek felkarcolásával, vagy egyszerűen etetéssel. Sokan még most adják be a cukor lepényt. Itt nálunk a déli országrészben simán lehet hígan etetni!
Rendszeres a virágpor hordás, ekkor már nem számítunk hosszabb bezártságra, nosema ettől biztosan nem lesz. Sokkal eredményesebb a híg eleséggel való élelempótlás, mint a cukorlepény elpocsékolása.
A pipás etetőt még korainak tartom, különösen az alsó kijárós családoknál. A belső etetést is csak vályús keretetetővel ajánlom úgy, hogy az is a takaró alatt maradjon,így 10 fok alatt is látogatják a méhek,mert saját hőjükkel melegen tartják azt. Sokkal macerásabb az etetés, de megéri! Ki kell próbálni, aztán mondjatok róla véleményt. Szaktanácsadóként nagyon sok méhészetben jártam, sok mindent láttam. El tudom dönteni, mi a jó és mi a rossz technológia, láttam kik a sikeres méhészek, és kik a szájhősök, műkedvelők.Az utóbbiak sokkal többen vannak, de nem őket sajnálom,hanem az általuk tartott méheket.
Egyszer Barkovics Kálmán bácsit (Úgy becéztük,hogy Vegyi Ali)megkérdezte Buchinger György a Méhész Mesterkurzuson Salgótarjánban. Kálmán bácsi, tudomásod szerint mi árt a legjobban a méheknek?
A gondatlan, hanyag,buta méhészek! Ezért itt a méhészklubon tanuljunk egymástól, mert a méhészek legnagyobb ellensége is ez!
A buta, tudatlan méhész! Én az okos emberektől soha nem féltem!
Erről nekem ez a véleményem.
Üdvözlettel:Nagyernyei  Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. Február 28. 19:34 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #238 Dátum: 2014. Február 28. 21:08 »
Szia Atilla!

Szívemből szóltál!Objektív megalapozott mind méhészeti mind emberi oldalról.Nálam már ma 2 hete benn a lepény(fumidil b)0,5kg-os.ha jó időt mond akkor a jövőhét második felétől tavaszi futó vizsgálat evvel párhuzamosan külső itatók felrakása.Azután majd meglátjuk.

« Válasz #239 Dátum: 2014. Február 28. 21:28 »
Szia Karcsi!
Én meleg vízzel itatom a méheket.
A napkollektor fűti az itató vizét. A márciusi Méhészet címlapján láthatod (OMME honlapon fent van)milyen sűrűn lepik a meleg vizes deszkába mart csatornát.
Hétvégén már belül is serkentem a családokat. Kajájuk van még bőven, csak a vizet pótolom inkább, hogy ha hűvösebb van kint, nehogy odavesszenek.
Üdv:Attila
« Utoljára szerkesztve: 2014. Február 28. 21:31 írta Nagyernyei Attila »