Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580303 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #405 Dátum: 2015. Július 21. 11:47 »
Tisztelt méhészek!
K. Miklósnak hívnak,23 éves vagyok és egy Sz-SZ-B megyei kisvárosban élek. Néhány éve foglalkoztat a gondolat hogy méhészkedéssel foglalkozzak, de eddig nem mertem belekezdeni. Úgy érzem most jött el az idő. Tudásom jelenleg a 0 körül van  ;D Olvasok könyveket, fórumot, próbálom az elméleti tudást magamba gyűjteni amennyire lehet. A közelemben van egy méhész ismerős, ezentúl próbálok eljárni hozzá tanulni/segíteni hogy legyen gyakorlati tapasztalatom is mielőtt veszek családokat.
Nem akarom elkapkodni. 1-2-3 év múlva gondoltam 2 család vásárlását, ha addigra eléggé tapasztaltnak érzem magam hogy legalább életben tudjam őket tartani, a haszonszerzés pedig csak nagyon távoli cél... Természetesen hazudnék ha azt mondanám hogy a pénz nem érdekel,de maguk a méhek tartása is legalább annyira érdekes hogy belekezdjek a méhészkedésbe. Az első kérdésem ami már sokszor elhangzott/íródott: Milyen típust válasszak? Fekvő vagy rakodó?
Amikor olvastam a kaptárakról Őrösi könyvében nekem egyből a hunor rakodó tetszett meg, magam sem tudom pontosan miért.
A közelemben lévő méhész NB fekvőkkel dolgozik és nyílván ő azt is ajánlja. Közelben lévő rakodóst nem ismerek így azt nem tudom megnézni munka közben. Azt hallottam hogy a rakodóval sok a munka, a fiókok állandó pakolgatása,összekapcsolása. Vándorláskor könnyen felborulnak, szóval logisztikailag kényesebbek,több odafigyelést,időt kívánnak mint a fekvők. Vajon ez elég indok lenne hogy inkább a fekvőt válasszam?
Kérlek segítsetek érvekkel,tapasztalatokkal.
Remélem nem leszek a terhetekre és beilleszkedek a közösségetekbe,ha engeditek!

Üdvözlettel Miki!

*

Nb18

• 797
« Válasz #406 Dátum: 2015. Július 21. 12:45 »
Üdv. Hook!

Bárcsak minden kezdő méhész így állna a méhészkedés kezdeti időszakához! Mindenképpen jó ötlet egy gyakorló méhésznél elkezdeni a tanulást. Így kozkázat nélkül képbe kerülsz azzal, hogy mennyi sok szép dolgot és talán még több kudarcot rejteget ez a szakma. Az biztos, a tanulás gyakorlatilag egy végtelen folyamat, mert a természet és a méhek mindig tudnak új dolgokat produkálni.
Tetszett, hogy a kérdésedben nem hangzott el olyan hogy "mennyit lehet pergetni, vagy mennyi pénz jön be egy évben". Ami szerintem a legfontosabb a méhészetben: a méhek és a természet szeretete, az elhivatottság. Sikereid nem a méheken fog múlni. Ők mindig megtesznek minden tőlük telhetőt!
Minden kaptártípusnak meg vannak az előnyei és hátrányai, ezt majd neked kell eldönteni, hogy melyiket választod. Vannak itt a fórumon olyan méhészek, akik 25- 30 év után váltottak típust. Akár egészségügyi szempont miatt, akár az miatt, mert megelégelték az adott típus hátrányait.
Sok sikert kívánok!

Nb18

« Válasz #407 Dátum: 2015. Július 21. 13:17 »
Tisztelt Nb18!

Köszönöm a jóindulatú szavakat! Még fiatal vagyok, de próbálok olyan ember lenni/maradni hogy ne hozzak szégyent se magamra se a családomra, így állok hozzá a méhészethez is.
Amikor írtam a bemutatkozásomat vaciláltam hogy tegyem e fel a a tipikus "milyen kaptárt válasszak?" kérdést, mert sejtettem hogy a válasz nagyjából az lesz hogy ez az én döntésem kell hogy legyen. Írtam magamnak egy listát a teendőkről időrendbeni sorrendben hogy miket kell megtanulnom,eldöntenem mielőtt megveszem az első méhcsaládjaimat, az elsők közé soroltam be a kaptártípus választását is. Azt sejtem hogy ha rakodót választok akkor a közeli NB fekvős méhész kevésbé fog tudni hasznos tanácsokkal ellátni, ez azért egy elég nyomós érv, de valamiért a szívem a rakodóhoz húz ( mintha előző életemben rakodóval méhészkedtem volna :D ). Végül is még van időm eldönteni ezt a kérdést, addig is figyelem a tapasztalatokat és mérlegelek.

« Válasz #408 Dátum: 2015. Július 21. 14:02 »
Szia Hook!

Én tavaly vetettem bele magam a méhtartásba. Nekem hunor rakodóim vannak, és nagyon szeretem őket. Nagyapám is rakodós volt 50 évig. Neki 250 családja volt, és végig rakodós. Közép B. rakodói voltak. Én nem ismerem a fekvő kaptárat, így nem is tudok arról mit írni. Szóval a válaszom nesze semmi, fogd meg jól. De gondoltam írok pár sort, mert most ráérek :D

Szerintem ha már egy évet lehúztál méhész mellett, nyugodtan vegyél saját családokat mondjuk 5-öt. Én annyit vettem tavaly, idén már 11 van.  Azért lenne szeritnem fontos, hogy saját családjaid legyenek, mert akkor nem kell mindig alkalmazkodod az ismerős méhészhez. Ha van kedved, akkor méhészkedsz. Meg akkor is, ha nincs kedved, de kell ;) Néhány nap alatt el tud szabadulni a pokol ha még kezdő az ember. De ezt csak sajátodon tudod megtapasztalni, akkor bátrabb leszel, mert nem a másét piszkálod. Ha van eszed, akkor nem lehet gond, tapasztalatot kell szerezni, abban meg segítenek szerencsére sokan.

Innen nagyon sok tanácsot fogsz kapni, amit érdemes megfogadni. Én vakon megfogadtam szinte mindet, és nem bántam meg. Egy tanácsot nem fogadtam meg, hogy alsó kijárós kaptáraim legyenek. Nekem felső kijárósok a kaptárak, és teljesen jól működnek, szerintem előnyösebb, mint az alsó kijárós. De erről majd írok bővebben egy összefoglalót ősszel.
Zoli

*

robi 75

• 1010
« Válasz #409 Dátum: 2015. Július 21. 14:12 »
Üdv! Én azt tanácsolom nagy lépen kezdjél ismerkedni a méhek életével.  Azon van hely a méznek a fiasitásnak meg a méheknek. Egyszerű átláthato egy kis fekvős segítséggel kicsi a hibázási lehetőséged a kezeléseknél. Azt is értem hogy tetszik a hunor méret. Gondolom azért mert se nem kicsi se nem tul nagy olyan kézre állo. De a hunor méret magában hordozza mindkettő előnyét hátrányát nagyobb ismeret kell hozzá sokkal jobban oda kell figyelni rá.
Üdv:robi

« Válasz #410 Dátum: 2015. Július 21. 20:45 »
Üdv hook, én 16éves vagyok, és szintén egy éve ismerkedek döngicsélő barátainkkal, ez a kaptáras döntés valóban egy egész kényes dolog.  Klubbvezetőnk jóvoltából nálam is megtörtént a mindent láttam és ha jól kezelik minden típus remekül üzemel ígyse könnyeb dönteni szindróma ha mondhatjuk így.Véleményem szerint azt lehet elmondani a rakodókban: kicsit alapvetően mérgesebbek a méhek mikor zargassuk őket, kezelésükhöz lényegesen több apró trükk létezik , "annyira" nem haladós, a szállítása valóban körülményesebb de nem sokkal és könnyeb, valamivel jobban dolgozhatnak természetes ösztönükkel a felfelé való terjészkedéssel, az anyazárás nagyon pörgős, jól gépesíthető,vándorlásnál elég jól jön hogy viszed a fiókot és szépnapokat kívánok de ezis kiküszöbölhető a fekvőben,   bár mifelénk északon a leghatékonyabb szerintem a középboconádi vagy hunor de az iméntihez ahogy a többiek írták nemárt a tudás de ahogy halottam van időd hogy kellő tudást szerez szerintem ha rakodózni akarsz akkor a k.boconádi a nyerő mert télen jobban telel a család, mert mézkoszorút jobban kitudja használni.  A fekvőkről: Igazából óriási előny hogy ha kicsit is odafigyelünk a füstölőt majdnemhogy ellehet dobni mert nagyony nyugodtak(persze családfüggő is), lényegesen haladósabb, méretben szerintem az 1 család 18as, vagy 2 család 24 es a megfontolandó, hasznos kölyökcsaládok készítésénél, masszívabb kaptártípus tehát rakodásnál nehezebb roncsolni, most tapasztaltam kb 2x gyorsabban lehet festeni apróság de érdekes(ecsettel), sokkal kényelmesebb ez a legmegfelelőbb rá.
Termelésről meg annyit ahogy Attila mondaná ha adott minden környezeti hatás és a méhész is akkor ugyanannyit termelnek, ha belegondolunk hány méhésztől hallottuk hogy milyen divatjamúlt a 24 es 2 családdal mégis ez a típús tartja magyarországon a rekordot.
Még ami szerintem fontos és nagyon fejembe véstem utunk során, egy remek példázó ezköz a gyufásdoboz ha élére állítod rakodó, ha oldalára fekvő sokmindent ennek a segítségével ellehet dönteni.
Ezutàn még azon is gondolkozhatsz hogy itt északon fontosabb szerintem hogy hideg vagy meleg építményű, de ebbe nem igazán mennék már bele.
Szó mi száz én aztmondom ne várj vele annyit, 1családot simán vehetsz mert ahogy nő a csalàdok szàma, úgyfog nőni a tudàsod is.  2-3 ev alatt ha nem akarsz őrülten szaporítani(5x,6x) még simán kezelhető állományod lesz szerintem ;) , és bármikor ha rossz kedved van es semmihez nincs kedved kimész és rátekintve szorgos méheidre vissza jön a kedved:)
Így hírtelen ennyi jutott eszembe de örülök ha bármit is tudtam segíteni.(bár nemhiszem)
További jó olvasást mindenkinek.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 22. 00:15 írta Hegedűs Szabolcs »
"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?"

"Térdelj le!
Ne rettenj meg soha ellenségedtől;légy bátor s erényes hogy szeressen Isten;az igazat szóld mindig még ha az életeddel is fizetsz érte;véd meg az elesetteket és légy igazságos"
"Bárcsak a világ eltűrné az olyan különcséget mint a gáncstalanság

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #411 Dátum: 2015. Július 21. 21:03 »
Szép estét mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy akik alacsony keretes rakodóban méhészkednek azok hány keretes kaptárt használnak, 8-9-10 keret? Az összes fiókra készül kijáró?
Az idei év tapasztalataiból kezdem megérteni Atilla miért mondja, hogy a NB lép túl nagy rakodóba.
A Hunor mézteret meg túl nehéznek találom.
Azt még nem tudom, ha félkeretre szeretnék átállni akkor mi lenne a legcélravezetőbb?
Egy barátom azt mondta cirkulával vágjam félbe. De mi lesz a dróttal? Ezt próbálta már valaki?
Csányi Antal azt írta nekem az utolsó hozzászólásában, hogy Nb kaptárban lett nagy méhészetük. Hát erre nagyon kiváncsi lennék hogyan zajlott az átállás.

Szabolcs, ez nagyon jó : "es semmihez nincs kedved kimész és rátekintve szorgos méheidre vissza jön a kedved:)"
Nagy Zoltán

« Válasz #412 Dátum: 2015. Július 21. 21:41 »
Gewi azért nem vagyok nagyon tapasztalt, de mi pont most ezzel a keretmérettel dolgozunk, és igen a nagy baja hogy akáckor a sok mézkoszorú eleg nagy gondot okoz annak aki nem perget fiast.És valóban ha a hunort nehéznek találod szerintem két lehetőséged van. Az egyik valóban ha félkeretre váltassz ám ezt én északmagyarországon nem ajánlanám (keretváltás), de máshol remekel. Előnye hogy lehet variálni rengeteget és "annyira" nem derékgyilkos. Ha átakarsz álni a mostani kereteidet maximum ha jó állapotban vannak eltudod passzolni bár nemhiszem erről sokat nemtudok legrosszab esetben lessz viaszod és gyújtósod, de a cserét szöktetéssel megoldhatod ha van félkereted vagy tudsz szerezni biztos helyről.
A másik lehetőség váltassz a fekvő lakóhelyekre melyek gerincünk jó pajtásaik.
Kijárokról annyit hogy "papiron" azért jó a több kijáró mert elvileg  hamar áttájolnak a méhecskék és ha már a lenti fiók telik fent nyitunk és méhecskénknek rövidebb útja lessz. Ezzel csupán annyi a gond azért a méhek nem olyan gyorsan tájolnak át 1-2nap minimum de általában több.
Ja még a bajuk hogy ezeket a fiókokon helyezik el így kaptárunk már nem alsókijáróval rendelkezik.
Remélem tudtam valamit segítenk és nem írtám fatális butaságokat:)
További jó olvasgatást mindenkinek
"Férfi-e az ki nem teszi jobbá a világot?"

"Térdelj le!
Ne rettenj meg soha ellenségedtől;légy bátor s erényes hogy szeressen Isten;az igazat szóld mindig még ha az életeddel is fizetsz érte;véd meg az elesetteket és légy igazságos"
"Bárcsak a világ eltűrné az olyan különcséget mint a gáncstalanság

« Válasz #413 Dátum: 2015. Július 21. 22:20 »
Üdv Hook!
Én is Országunk ezen felén lakok Nyíregyháza közelében.
NB 18-as ban,meg idéntől NB 20-as ban méhészkedek.Édesapám rakodózott egy ideig,de az engem nem fogott meg,bár az öregnek most is van még pár "pakolós" kaptárja. :)
Ha tudok segíteni kérdezz nyugodtan.

« Válasz #414 Dátum: 2015. Július 21. 22:21 »
Köszönöm a tanácsokat mindenkitől, ilyen tanácsokra, tapasztalat megosztásokra gondoltam. Nagyon hasznos információkat írtatok le számomra!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #415 Dátum: 2015. Július 22. 01:43 »
Gewi! A te helyedben inkább arra lennék kíváncsi hogy Csányi Antalék hogy lettek nagyok az nb fekvőben.Ha nincs a környezetetben fél bocis aki segit akkor szerintem te a kérdéseidből itélve még ne vágd ketté a nagybocit.

« Válasz #416 Dátum: 2015. Július 22. 12:41 »
Hook!
Képzelj magad elé egy "virtuális serpenyőt" melynek több oldala is van.
Ezekbe az oldalakba pakold bele a fekvőt, annak minden fajtáját, és a serpenyőkbe találomra az összes kaptártípust, konténert stb.
Tényleg a fekvő régen hány keretes is volt?
Az orosz lőszeres ládából sokan alakították át, annak füle is volt.
A 24-es NB lett belőle, vagy amilyen hosszú a deszka.
A rakodó kaptárakból is rengeteg a variáció.
Nekem egyik előadásom címe:
" A kaptártípusok összehasonlítása az akácméz termelés tükrében."
Néhány éve ezzel az előadásommal jártam az országot, nagyon sokan meghallgattak.
Pont ezeket a kérdéseket feszegettem.
Előadásom anyagából idézek most.
Egy kérdést szoktam feltenni a hallgatóságnak ami így szól:
A blokk címe az "ideális állapot".
Tehát az a kérdésem, ha ideális állapotot feltételezek, akkor melyik kaptártípusban lesz több méz?
Az ideális állapotot azért kell feltételezni, mert akkor tudjuk a kaptárrendszereket összehasonlítani.
Ebbe még a rakodó kas is belefér!
Az ideális állapot azt jelenti, hogy mindegyik kaptártípus azonos távolságra van a méhlegelőtől,azonos a méhanya kora, egyforma a nyitott álcák és a dajkaméhek, a gyűjtő méhek, tehát minden kaptárban minden egyforma (lépfelület) csak a kaptártípusok változnak.
Még a szakmunkás vizsgán is feltettem ezt a kérdést vizsgáztatóként a tanulóknak.
Na melyikben lesz több méz.
Jöttek ám a válaszok, de mind rossz volt!
Tök egyforma lesz a méz mennyisége minden kaptártípusban, csak az nem mindegy, hogy hol helyezik el a méhek!
És ez a lényeg!
A Hunor a rakodó rendszer határa!
Ha elkezdjük a keretet mélységében növelni, a fias felett megjelenik egy mézkoszorú!
Tehát NB keret rakodó kaptárba nem való!
Dohos Laci barátommal a Salgótarjáni Mesterkurzuson 1 órán át cseréltünk eszmét, hogy mi különbség a Hunor és a KB rendszer között?
Óriási!
A 2cm 300 méhcsaládnál 6.00 kiló plusz mézet jelent a Hunornak akácon, télen viszont a KB előnyösebb, mert lehet, hogy a nehéz napokban jól jön az a kis plusz.
Lehet ezt ragozni, azért is van ez a honlap,de elsődleges célja a méhészeti közélet kitárgyalása.
Szépen zajlik az is, de egyelőre Te csak a kaptártípus kiválasztásával foglalkozz.
Ürülök, hogy csatlakoztál hozzánk.
Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #417 Dátum: 2015. Július 22. 18:00 »
Szia Robi!
Jól látod, valóban kezdő méhész vagyok, tisztában vagyok azzal, hogy rengeteget kell még tanulnom.
De azt nem értem miért gondolod úgy, hogy kezdő méhésznek nem való csak a nagy keretes fekvő kaptár.
Vannak Nb rakodóim fél méztérrel, és van pár fekvő 18-as kaptáram.
A fekvő kaptár számomra egy káosz. Nem különül el úgy a méz és a fészek ahogy a rakodóban.
Pedig nem turkálom őket állandóan.
Szerintem a fekvő kaptárhoz, ahhoz, hogy jól működjön, sokkal nagyobb tapasztalatra van szükség.
Már két évvel ezelőtt amikor belevágtam akkor is a félkeretes rakodó volt számomra a legegyszerűbb.
Hogy miért nem azzal kezdtem? Mert mindenki azt mondta az nem kezdőnek való.
Jó ötletnek tűnt, hogy keresek magamnak egy mentort. Alig múltam 40, nem vagyok alkoholista, és a saját testsúlyom simán megemelem.  Mégsem kellett senkinek, a tanulásért felajánlott ingyen munkaerő.
Persze csepegtetnek némi információ morzsákat, ha már itt van ez az új csávó a környékünkön mégsem lenne jó ha valami nagy hülyeséget csinálna.
Itt a fórumon sokkal többet tanultam tőletek, ezer hála érte.
A könyvekből is sokat tanultam, de attól nem lehet kérdezni, ha valamit nem értek.
Most úgy gondolom, hogy nem szeretnék több ezer családdal méhészkedni, ezért nem is az érdekel igazán, hogyan és miért lettek Antiék nagy méhészek.
De az mégiscsak elgondolkodtató, ha valaki úgy tud sikeresen méhészkedni, hogy huszonakárhány telephelyen vannak méhei, és nem dől össze a rendszer. Úgy gondolom itt nem elég a jó szervező készség, nem elég az, hogy tapasztalt méhész. Optimális kell legyen minden, különben túl sok idő megy el és nem érnének a végére.
Vajon melyik kaptár előnyösebb, a családoknak (a rakodónál) a 9, vagy a 10 keretes? Vagy talán 11-12?
És a méhésznek?
Melyiket tart kevesebb ideig átvizsgálni, lefújni, pakolni?
Melyiknél működik hatékonyabban egy méhészet?
Vagy azért nem kapok ezekre a kérdésekre választ mert más ezen még nem gondolkodott el?

Nagy Zoltán

*

robi 75

• 1010
« Válasz #418 Dátum: 2015. Július 22. 19:51 »
Gewi! A válasz egyszerű, azért nem kapsz választ mert minden kaptártipusban lehet hatékonyan dolgozni, meg kell tanulni az adott kaptárhoz tartozó technológiát, fogásokat. De elsősorban méhészkedni kell megtanulni. minden kaptár jól működik bomba családokkal. Minden tipusban vannak jól működő nagyméhészetek, azért nincs válasz. A fekvő kaptár neked káosz? A világ legegyszerűbb kaptárja? olvasgasd őrösit sokat! Nekem pl: a rakodó kontim mellett van egy sor 24-es kétanyás. Napra előtt egyszerű fészekfordítással televágták mint a .sz..... ! de bogárr kell bele.

« Válasz #419 Dátum: 2015. Július 22. 21:18 »
Kedves gewi!

Darázsfészekbe nyúltál.  ;D
A különféle kaptártípusoknak vannak előnyei és hátranyai is egymáshoz képest. Amint előttem robi 75  is írja, a termelés alapja az erős, egészséges, jó korosztály összetételű, jó anyás család szép és elég lépen (nagyjából ezt jelenti a bomba) :-)
Nem a kaptár termeli a mézet de nyilván "segítségére" lehet a méheknek, méhésznek egyaránt. Ami szintén biztos a bomba család mellett, hogy minden típussal -ahogy egy méhészetben általában- sokat kell dolgozni. Tenyészidőszakban minden típusnál megvannak a munkafolyamatok, szükséges fogások, amiket épp akkor kell elvégezni, amikor el kell végezni. Nem majd holnap, meg majd máskor meg valamikor hanem akkor amikor meg kell csinálni és ez talán a legnehezebb az egészben. Én úgy gondolom, hogy a legegyszerűbb kaptártípus ill. amiben a legkönyebb tanulni, az a 18 keretes NB. Felnyitod a kaptárt, előtted van a család, könnyen rendezed, kezeled. Aztán ha már elég tapasztalatot szereztél a méhészetről úgy általában is, több méhésszel beszélgetsz, több helyen jársz, úgyis kialakul majd benned az elképzelés. Ha egyszerre túl sok információt kapsz minden típusról, akkor lehetséges, hogy még nagyobb lesz a bizonytalanságod a kérdésben....:-)
Idővel tehát majd minden alakul. A méhészetben egyébként sem egyik napról a másikra mennek a dolgok.
Sok sikert és kitartást kívánok!